Kreativ

ŠTÍTEK: cimbálová muzika

Volební štáb hnutí Svobodní a soukromníci.

VIDEO: Svobodní a Soukromníci slavili dobrým jídlem a s cimbálovkou

Zlín – Dobrá nálada za zvuku uherskohradišťské Cimbálové muziky Josefa Marečka panovala v sobotu večer v Baťově vile ve Zlíně. I když volební výsledky ještě nebyly sečteny ze sta procent, pivo, víno, džus či šampaňské už teklo proudem. Stoly se prohýbaly pod teplou a studenou kuchyní, lidová hudba vyhrávala, skleničky na úspěch cinkaly jedna za druhou, z každého přítomného sálala spokojenost.

Ondřej Siman požádal o ruku svou přítelkyni Alžbětu Havlíčkovou.

Ondřej Siman požádal přítelkyni o ruku před plným sálem

Uherské Hradiště – Ano. Odpověď, která může změnit život. A ten se doslova otočil o 180 stupňů Alžbětě Havlíčkové při návštěvě Slováckého divadla. Se svým partnerem Ondřejem Simanem si šla užít 450. reprízu Rychlých šípů. Závěr večera však nepatřil hercům, ale Alžbětě a Ondřejovi.

Návštěvníky boršické vinařské akce přilákaly nejen burčáky a vína, ale i folkloristé, zpěváci, muzikanti a sličné dívky, které se zhostily šlapání hroznových bobulí.

V Boršicích šlapaly hrozny chodidla slovenských dívek

Boršice – Chodidla sličných dívek ze slovenského folklorního souboru Trnafčan z Trnavy drtila o první říjnové sobotě hrozny Veltlínského zeleného ve Dvoře Pod Starýma horama v Boršicích. Stalo se tak v rámci akce s názvem Šlapání hroznů dívčí nohou, jejímž strůjcem byl majitel zmíněného Dvora Petr Gottwald.

První říjnový víkend patřil ve Starém Městě hodům.

Michalské slavnosti pořádají ve Starém Městě už 60 let

Staré Město – Už šedesát let se ve Starém Městě pořádají hody. O prvním říjnovém víkendu tomu nebylo jinak. Na Michalských slavnostech nechyběla krojovaná chasa, stárci, ani muziky. Do čela průvodu, který si hodinu a půl po sobotním poledni vyrazil pro své vládce, stanuli stárek Jan Pluhař a stárka Kristýna Vaculíková.

Růžencová pouť v Uherském Brodě. Ilustrační foto

Růžencová pouť v Uherském Brodě bude o prvním říjnovém víkendu

Uherský Brod – Bohatý kulturní i duchovní program přichystali v Uherském Brodě na první říjnový víkend. Zahájí jej s předstihem pátečním programem 30. září v tamním Domu kultury pořadem s názvem Púťový večer u cimbálu, kde vystoupí folklorní soubor Cifra, cimbálová muzika Ohnica, folklorní soubor Rozmarýn, ženský sbor Čerešňa a cimbálová muzika Rozmarýn.

Podzimní bohutické slavnosti. Ilustrační foto.

Bohutičtí finišují s přípravami na své podzimní slavnosti

Bohutice – S příchodem podzimu se v řadě vesnic Znojemska odehrávají akce spojené s poděkováním za úrodu. Ne jinak je tomu v Bohuticích. Jako každý rok se tam i nyní uskuteční Podzimní bohutické slavnosti. A to již tuto sobotu od 10 hodin.

Ilustrační foto.

Do Louky opět zamíří davy. Chystá se populární Burčákfest

Znojmo – Tisíce litrů burčáku připravili pro návštěvníky pořadatelé letošního Burčákfestu. Také letos budou připravené ochutnávky Sauvignonů, Tramínů, Ryzlinků rýnských a dalších vybraných odrůd Znovínu Znojmo. Milovníky hudby lákají organizátoři na cimbálovou muziku, hvězdou pátečního programu bude Xindl X a sobotní program završí koncert Absolute Bon Jovi revival v jízdárně Louckého kláštera.

Jožka Černý.

Jožka Černý zahraje na Staré střelnici

Hranice – Král lidových písní Jožka Černý letos slaví sedmdesát let na jevišti. V rámci své aktuální koncertní série se zastaví také v Hranicích, kde se představí společně s cimbálovou muzikou Grajcar. Všichni fanoušci nechť si v kalendáři vyznačí neděli 25. září a dostaví se do Divadla Stará střelnice.

Do sobotního rána soutěží rybáři na dolní novomlýnské nádrži při mistrovství světa v lovu kaprů. Největší úlovek zatím vážil necelých dvacet kilogramů.

Berou. Největší kapry tahají na mistrovství světa z Nových Mlýnů zatím Češi

Břeclavsko – Některé zajímavé úlovky už mají na svém kontě účastníci World Carp Classic, tedy mistrovství světa v lovu kaprů. Nejprestižnější rybářský závod světa se koná od pátku na dolní novomlýnské nádrži na Břeclavsku. „V úterý chytili Češi z týmu Big Baits kapra o hmotnosti 17,3 kilogramu. Ve středu ráno vytáhl Karel Nikl z Nikl týmu kapra o váze 19,9 kilogramu. To jsou zatím nejhodnotnější ryby, které rybáři ulovili," vyjmenoval včera Vít Černý z pořádající společnosti. Magická hranice třiceti kilogramů zatím podle něj nepadla. Závody trvají do sobotního rána.

Znojemské historické vinobraní.

Vinobraní: větší nabídka VOC vín i poznávání všemi smysly na hradě

Znojmo – Vína s puncem kvality VOC Znojmo najdou lidé o letošním Znojemském historickém vinobraní hned na třech místech: u znojemské rotundy, na hradě a také v tradičním místě, ve Vlkově věži. A za víny VOC Znojmo mohou lidé vyrazit i Vinobusem. „Největší vinařskou scénou Vinobraní bude degustace vín VOC Znojmo u rotundy. Letos bude v nabídce 73 vín odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené od 18 vinařů sdružených do spolku VOC Znojmo," informoval předseda sdružení VOC Znojmo František Koudela.

Vinohradskou ulicí večer prošly tisíce lidí.

Ve Vinohradské ulici koštovali rekordní počet vzorků na národní výstavě vín

Uherské Hradiště – Nedílnou součástí Slováckých slavností vína a otevřených památek bylo i letos tradiční Putování Vinohradskou ulicí. Její bránu oživilo vinařské náměstí s ochutnávkou těch nejlepších vín od malých vinařů ze Slovácka. Otevřeny byly téměř všechny vinné sklepy, které uličku lemují. A v nich bylo živo až do brzkých ranních hodin.

Folklorní studio Buchlovice. Ilustrační foto.

Folklorní studio Buchlovice předvede Slováckou odysseu

Uherské Hradiště - Reprízou slavnostního vystoupení k 25. výročí Folklorního studia Buchlovice a 10. výročí CM Rubáš se budou tato tělesa prezentovat na Slováckých slavnostech vína. Program nazvaný Slovácká odyssea aneb Putovali Martin s Jurú slavnosti téměř uzavře, uskuteční se v neděli od 16.15 na Masarykově náměstí.

Vinohradní ulice v Mařaticích.

Děti si ve Vinohradské vyzkouší stará řemesla

Uherské Hradiště - Již podeváté se v rámci slavností vína uskuteční Putování Vinohradskou ulicí. Letošní ročník nabídne program nejen pro milovníky vína a slováckých gurmánských specialit, ale i pro děti a zájemce o jedinečnou atmosféru Vinohradské ulice.

Program mikroregionu Dolní Poolšaví se konal u obchodní akademie.

Program Dolního Poolšaví ukončili verbíři

Uherské Hradiště – Na zabijačku, královský guláš a verbuňk zaměřil svůj program mikroregion Dolní Poolšaví. V parku u obchodní akademie si mohli návštěvníci pochutnat na zabijačkových specialitách, nechybělo víno z Popovic nebo burčák.

Program mikroregionu Ostrožsko se konal na nádvoří Reduty.

V Redutě se koštovala zmrzlina z vína a dražil hrozen

Uherské Hradiště – Ochutnat jedinečnou zmrzlinu z vína mohli všichni, kdo se přišli podívat na program mikroregionu Ostrožsko – Veselsko v rámci Slováckých slavnostní vína o otevřených památek. V rohu nádvoří Reduty stál stánek se zmrzlinou z Merlotu, Rulandského šedého, André rosé, Svatovavřineckého a z burčáku.

V budově bývalého OP Prostějov otevřeli v pátek oficiálně autosalon UH CAR.

Ceny města získali Anastázie Majíčková a Pavel Štulír

Uherské Hradiště – Anastázie Majíčková, Pavel Štulír a revitalizovaný bývalý areál společnosti OP Prostějov v Sadech. Uherské Hradiště na svém pondělním zastupitelstvu udělilo dvě Ceny města dvojici významných osobností a vybralo dům roku za rok 2015.

Ilustrační foto

Velkopavlovické gymnázium slaví dvacet let. K výročí vznikla nová kniha

Velké Pavlovice – Prohlídka školy, návštěva učeben, představení výukových materiálů či projektů. To všechno mají možnost vidět absolventi a další návštěvníci při sobotním dni otevřených dveří. Ten je součástí oslav dvacátého výročí od založení gymnázia ve Velkých Pavlovicích.

Ochutnávka vín.

Ve Štěpánově o víkendu ochutnáte víno o nejlepších vinařů

Štěpánov – Máte rádi kvalitní víno, dobrou zábavu, tanec u cimbálové muziky nebo nějaké to deci burčáku? Pokud ano, tak nesmíte chybět 10. září ve Štěpánově na Olomoucku, protože se zde od 15 hodin koná 4. Štěpánovské vinobraní a všechna tato lákadla budou k mání.

Poslední víkend v srpnu patřil ve Veskám hodovému veselí.

Ve Véskách byly hody bez stárků a téměř bez chasy

Uherské Hradiště-Vésky – Hned několik nemilých věcí potkalo Vésky při pořádání hodů. Rozpadla se jim hodová chasa a nepodařilo se najít ani stárky. Přesto o víkendu ve Véskách hody uspořádali. O absenci práva a stárků mluvil ve své řeči i starosta Uherského Hradiště, pod které Vésky spadají.

Tradiční starodávný jarmark přilákal do centra Kopřivnice mnoho návštěvníků.

Starodávný jarmark odstartoval pouťové veselí v Kopřivnici

/FOTOGALERIE/ Kopřivnický park Edvarda Beneše zaplnily poslední srpnovou sobotu dobové stánky nabízející širokou škálu výrobků, od svíček, šperků nebo dřevěných hraček, až po nejrůznější laskominy v podobě frgálů, perníčků či oříšků.

Sobota 27. srpna bude patřit vínu

Sobota 27. srpna bude patřit vínu

V sobotu 27. srpna se v Hustopečích představí nejlepší vína Velkopavlovicka, která se zúčastnila naší největší a nejvyšší Národní soutěže vín.

Areál Muzea myslivců a pytláků Na Mýtince v Babicích žil v sobotním podvečeru a večeru folklorem.

Babická Mýtinka žila v sobotu večer folklorním setkáním

Babice – Areál Muzea myslivosti a pytláctví Na Mýtince v Babicích hostil v sobotním podvečeru a večeru folklorní soubor Včelaran z Bílovic, mužský sbor z Kudlovic, cimbálovou muziku Rováš a skupinu nadšenců Obrázky ze Strážnice, skládající se převážně z členů strážnického folklorního souboru Demižón.

Valtice žily potřetí pestrou akcí s názvem Víno bez hranic. Zámeckou jízdárnu a okolí zaplnily davy lidí. Dvoudenní program nabídl ochutnávky moravských a rakouských vín, venkovní koncerty a došlo i na cyklistický „závod“ do sousedního Schrattenbergu.

V zámecké jízdárně koštovali ve stejných kloboucích. Potřetí bez hranic

Valtice /REPORTÁŽ/ – Skupinka asi dvaceti lidí mu visí na rtech. Je sobota odpoledne a Valtičan Jiří Sup při další komentované degustaci vín zasvěceně hovoří o nalévaném vzorku. V zámecké jízdárně i před ní pokračuje druhým dnem akce Víno bez hranic, která chce spojit vinařství a kulturu na jihu Moravy a v rakouském příhraničí.

Součástí festivalu Ozvěny Horňácka ve Velké nad Veličkou bylo i putování Cestami suchovských republikánů či bělokarpatský biojarmark. V druhém patře obecního úřadu si lidé mohli prohlédnout výstavu kočárků.

Na Ozvěny Horňácka se nadšenci vydali přes vrch Háj

Velká nad Veličkou, Suchov /FOTOGALERIE/ – Společným pochodem, připomínkou i pěvecký a tanečním vystoupením příznivců suchovských republikánů odstartoval sobotní program letošních jubilejních Ozvěn Horňácka. Na dvacátý ročník tohoto festivalu, kde se na rozdíl od Horňáckých slavností prezentují folkloristé i z jiných oblastí, zavítaly stovky návštěvníků.

Zarážání hory. Ilustrační foto.

Hrozny ve vinici? Po zarážení hory jsou jen pro vybrané

Hodonínsko – František Gajda ze Strážnice se účastní tradičního zarážení hory více než dvacet let. Jeho otec byl u tohoto starodávného zvyku od války. Mladý František nejdříve jen zaskakoval za nemocné, pak u zarážení zůstal natrvalo. Nyní je rychtářem. ,,Kromě něj máme také šiškála neboli soudce, který má na starost vinohrady, a pak hotaře. Ten byl hlídačem vinic," vysvětlil Gajda. Zarážení hory je pro něj i kolegy už rutinou, všichni jej dělají řadu let. Až na jednoho jsou všichni důchodci.

Jankovické hody 2014

Jankovické hody budou letos s právem, ale bez stárků

Jankovice – Bez stárků vyrazí v sobotu v 15 hodin jankovická omladina za doprovodu Staroměstské kapely od kulturního domu na hodovou obchůzku dědinou. „Bohužel, letos se nám stárky nepodařilo sehnat. V hodové chase půjde šest krojovaných párů, které se budou střídat v nesení práva. Doprovázet je bude řada krojovaných, vdaných žen 
i ženatých mužů," nechal se slyšet místostarosta Jankovic Jaroslav Dvořák.  

Hody v Jankovicích. Ilustrační foto

Jankovické hody budou letos s právem, ale bez stárků

Jankovice – Jankovická omladina, místní občané a jejich hosté v krojích i v civilních oděvech, které bude doprovázet Staroměstská kapela, vyrazí v sobotu v 15 hodin od kulturního domu na hodovou obchůzku dědinou.

MEDOVÉ PĚNÍ. Lidové písně zněly v sobotu odpoledne a večer areálem kudlovické chalupy U Strmenských.

Medové zpívání znělo z humna domu U Strmenských podesáté

Kudlovice – V romantickém dvoře a zahradě chalupy U Strmenských v Kudlovicích se v sobotu odpoledne potkaly na jubilejním desátém ročníku Medového zpívání ženské a mužské pěvecké sbory ze Slovácka a jeden mužský pěvecký ansámbl z Hané.

Včely a jejich produkt med budou námětem sobotního zpívání v Kudlovicích.

Medové zpívání bude znít Kudlovicemi podesáté

Kudlovice – Romantický dvůr a zahrada za chalupou U Strmenských v Kudlovicích budou v sobotu od 16. hodin hostit jubilejní desátý ročník Medového zpívání. Produktem činnosti včel, medem a medovinou budou Kudlovice provoněny v průběhu dvouhodinového pění, hudebního a tanečního pořadu, který slovem skloubí Petr Ondruch.

Polešovické zarážání hory. Ilustrační foto

Každoroční zarážání hory uzamkne v Polešovicích vinohrady

Polešovice – Zarážání hory je starodávný zvyk sahající ke kořenům prvních vinic, které byly vysazeny na Slovácku. Stejně jako každým rokem se sejde dvanáctka vinohradníků v Polešovicích v tamní trati Nové hory kolem svátku Nanebevzetí Panny Marie, aby okolo kůlu ozdobeného pentlemi, jablky či hrozny zatloukli menší kůly za každý měsíc, přičemž každý z nich pronese pranostiku.