Kreativ

ŠTÍTEK: cimbálová muzika

Soutěž o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku, kterou pořádá v sobotu večer soubor Kyničan z Moravských Knínic.

Verbíři se protančili na mezinárodní festival

Moravské Knínice /REPORTÁŽ/ – Co se stalo kdysi, v tem strážnickém lesi, zpívá dvojice vystupujících verbířů v doprovodu cimbálové muziky a sokolovna plná lidí v tichosti sleduje, jakými kroky ji o chvilku později překvapí dva mladí muži, jak píseň i jejich kroj napovídá, původem ze Strážnice. Ti vystupují na Soutěži o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku, kterou pořádá v sobotu večer soubor Kyničan z Moravských Knínic.

Vodění medvěda a masopustní rej si v sobotu užívali Přerované.

VIDEO: Přerovem prošel masopustní průvod

Přerov - V posledních letech se slaví masopust už nejen na vesnicích, ale také ve městech. Stejně je tomu už několik let v Přerově. Masopustní průvod vyšel do ulic města v sobotu a první zastávku měl na Masarykově náměstí. Maškary v čele s medvědem si to zamířili rovnou před radnici, kde je přivítal náměstek primátora Pavel Košutek.

Cimbálová muzika Javořina pokřtila své čtvrté CD.

Javořina křtila čtvrté CD, příznivci na něj čekali 12 let

Rožnov pod Radhoštěm – Cimbálová muzika Javořina z Rožnova pod Radhoštěm pokřtila v sobotu svou čtvrtou desku. Album vychází po dvanáctileté pauze od předcházejícího a pětiletém úsilí primášky Drahomíry Klimkové, která celou tu dobu písně sbírala a upravovala.

Čerčanská ZUŠ sídlí v Sukově ulici.

Výročí oslaví umělecká škola plesem

Čerčany - Základní umělecká škola slaví v pátek večer v kulturním domě 65. výročí založení. Od 19 hodin se v sále sejdou současní i bývalí žáci a také pedagogové. 

Moravská beseda v choreografii starostky Popovic Jitky Novákové se stala jedním z vrcholů sobotního večera v tamním kulturním domě, kde se konal v pořadí už 7. ročník krojového plesu.

Krojovaní dominovali bálu v Popovicích

Popovice – Moravská beseda v choreografii starostky Popovic Jitky Novákové se stala jedním z vrcholů sobotního večera v tamním kulturním domě, kde se konal v pořadí už 7. ročník krojového plesu.

Vyznavači pálenek si přijdou při třicátém ročníku koštování pálenek na Salaši na své.

Na Salaši v sobotu pořádají 30. ročník koštu slivovic

Salaš – Jubilejní třicátý ročník koštu slivovice na Salaši, druhý nejstarší na Slovácku a v České republice, se v sobotu od 14 hodin přesune po předcházejícím základním, nominačním a finálové kole na pole volné zábavy.

Nový vlčnovský král Petr Španěl.

Novým vlčnovským králem je jedenáctiletý Petr Španěl

Vlčnov /ROZHOVOR/ - Jedenáctiletý Petr Španěl, žák šestého ročníku základní školy byl v sobotu večer představen široké veřejnosti na krojovém plese v Klubu sportu a kultury ve Vlčnově jako nový vlčnovský panovník národopisné slavnosti s názvem Jízda králů, která se uskuteční ve dnech 26. až 28. května.

Milovníci krojů a dobré zábavy si v sobotu přišli v Boršicích na své.

Ples v Boršicích přivítal sedmdesát krojovaných párů

Boršice – Ples… Jak skvostné je to slovo, které lze vnímat jako hymonymum, a kolik toho v sobě ukrývá. Slovo ples může označovat několik událostí, z nichž každá má docela jiný charakter. Třeba ples farní. Ten v Boršicích odstartoval letošní plesovou sezonu.

Deváťákům spadl po plesovém předtančení lambady kámen ze srdce.

Lambada deváťáků vyšperkovala ples velehradské školy

Velehrad – První opravdu velká taneční událost, ale také výzva v životě dvaceti deváťáků Základní školy Velehrad byla v sobotu večer tady. Na jejich bedrech totiž leželo slavnostní zahájení školního plesu předtančením s názvem Lambada.

Ilustrační foto.

Ples musí mít hvězdu, nebo originální téma

Karvinsko - Tradiční zimní plesová sezona odstartovala již v minulých týdnech a na některých místech potrvá až do poloviny března. A podle oslovených pořadatelů je i letos o tyto společenské akce nebývalý zájem. Lístky jdou takříkajíc na dračku, a to bez rozdílu věku.

NA BÁLE. V historických prostorách Stojanova gymnázia Velehradě panovala příjemná plesová atmosféra.

Ples Stojanova gymnázia ve velkém stylu Jamese Bonda

Velehrad - Ve stylu Jamese Bonda, známého jako neohroženého a populárního agenta 007, se nesl v pátek večer ples Stojanova gymnázia Velehrad. Stal se tak jednou z vysoce očekávaných společenských událostí nejen vzdělávacího ústavu, poutní obce, ale i jejího širokého okolí.

Slavnostní ocenění dobrovolných dárců krve z Havířova.

Město poděkovalo dárcům krve

Za svou darovanou krev se občané Havířova dočkali odměny v podobě roční síťové jízdenky v MHD a dárkového poukazu v hodnotě 1000 korun, který mohou čerpat v městských sportovních nebo sociálních zařízeních.

Světlovánek z Bojkovic. Ilustrační foto.

Světlovánek oslaví 40. výročí vystoupením i vernisáží

Bojkovice – Rok 1976 si mnozí připomínají především jako rok, kdy poprvé a naposledy vyhrálo tehdejší Československo Mistrovství Evropy ve fotbale legendárním Panenkovým dloubáčkem. Na Slovácku a především v okolí Bojkovic se tento rok však stal výjimečným ještě jednou událostí.

Voxel.

Zpěvák Voxel vyšperkuje Farní ples v Dolním Němčí

Dolní Němčí – Už podesáté uspořádají v sobotu 21. ledna nejpopulárnější bál poslední dekády v Dolním Němčí. A jako v minulosti, i nyní jsou podle pořadatelů již rozprodány stovky vstupenek do všech prostor tamního Kulturního domu, kde veselí od 19.30 hodin propukne.

Ilustrační foto.

První popovický košt odstartuje se 131 vzorky a přes 40 let starou slivovicí

Popovice – Historická premiéra. Jinak se nedá popsat chystaný košt slivovice v Popovicích, který má být v tamních končinách vůbec první za celou historii obce. V sobotu 21. ledna od druhé hodiny odpolední tak poprvé odstartuje tradiční slovácká akce i v areálu popovického kulturního domu, přičemž organizátoři představí na 131 vzorků slivovice, hrušky, kalvádosu, mirabelky či špendlíku.

Na 18. děkanátním plese ve Starém Městě panovala příjemná taneční i společenská atmosféra.

Děkanátní ples si nenechal ujít ani hejtman Jiří Čunek

Staré Město – Vyšňořené a navoněné dámy, elegantní pánové, Staroměstská kapela, cimbálová muzika Bálešáci, hudební skupina Trinom, taneční vystoupení společenství staroměstské křesťanské mládeže MEETina, tři sta hodnotných věcných cen v tombole, účast vzácných hostů, skvělá taneční zábava a pohodová atmosféra. To vše charakterizovalo již XVIII. ples hradišťského děkanátu, který otevřel letošní plesovou sezonu ve společensko-kulturním centru ve Starém Městě.

Papučový bál ve Společenském domě v Rožnově pod Radhoštěm

Na tradičním Papučovém bále protančili hosté nejedny papuče

Rožnov pod Radhoštěm Od rána přemýšlím, jaké dnes večer zvolím obutí. Chystám se na tradiční Papučový bál souboru Javořina do Rožnova pod Radhoštěm. Jelikož nejsem vlastníkem ucházejících papučí, nakonec volím lodičky a vydávám se na cestu do rožnovského Společenského domu.

Ilustrační foto

Kam na ples ve Zlínském kraji? VYBERTE SI

Zlínský kraj /HLASUJTE V ANKETĚ/ - Plesová sezona je v plném proudu. Přichystali jsme pro vás nabídku plesů od sportovních, vinařských, jarních, zámeckých, papučových nebo krojových.

Ve Včelarech koštovali pálenky pošestnácté.

Prsatou včelu si odnesl Vladislav Kročil

Včelary – Ochutnat pálenky z akátu, pomerančů nebo z bezinek mohli návštěvníci Včelarské baňky. 16. ročník koštu poznamenala slabší úroda. V kategorii slivovic mohli návštěvníci kulturního domu ve Včelarech okoštovat 74 vzorků, dalších 19 bylo ovocných a 9 vzorků patřilo k experimentům.

Hopsácký ples se v Horním Němčí konal poosmé.

Hlavní cenou na hopsáckém plese bylo 20 litrů slivovice

Horní Němčí – Když před osmi lety poprvé folkloristé z Horního Němčí uspořádali hopsácký ples, pozvali si tehdy začínající cimbálovou muziku Rozmarýn z Uherského Brodu. Od té doby jsou tyto dvě akce nerozlučně spjaty. I o letošní sobotě 7. ledna nechyběl Rozmarýn na osmém ročníku krojového plesu.

Koncert Hradišťanu zaplnil kostel sv. Jakuba st. ve Vlčnově.

Hradišťan rapoval na novoročním koncertě ve Vlčnově

Vlčnov – Velikonoční rap ozvláštnil vystoupení Hradišťanu v kostele ve Vlčnově. Sobotní podvečer patřil ve svatostánku sv. Jakuba staršího novoročnímu koncertu. Během téměř dvouhodinového vystoupení zazněly všechny známé i méně známé skladby.

Soubor Nivnička. Ta zahrnujevšechny jeho složky, Nivnička, Malá Nivnička, Malučká Nivnička i Muzikaša, dětská cimbálová muzika Malé Nivničky.

Zúčastněte se další debaty o dětském zpívání lidových písní

Uherské Hradiště – Plné praktických rad a názorných ukázek má být druhé setkání k budoucnosti dětského zpívání lidových písní v našem regionu. To jeho organizátoři svolávají na úterý 10. ledna od 17. 30 hodin do malého sálu v 1. poschodí Klubu kultury v Uherském Hradišti.

Čtyřlístek a Cimbálová muzika Vladimíra Novotného slaví 40 a 60 let

Oslavili stovku

Nové Strašecí - Jako jednu velkou rodinu přivítal hosty ve zcela zaplněném Novostrašeckém kulturním centru Bohumil Chochola, vedoucí folklórního souboru Čtyřlístek, s Magdou Pelcovou a Jiřím Vernerem, rovněž ze Čtyřlístku. Všichni příznivci folklóru se tu opět sešli na závěr roku. Jenže letos měli na programu také pořádné oslavy, a to dohromady rovnou stovku.

Vánoční charitativní koncert  Diakonie v  kostele  sv. Františka Xaverského v Uherském Hradišti.  Sbor Svatopluk.

Svatupluk, Jiří Pospíchal a Kunovjan oslavovali narození Krista

Uherské Hradiště /VIDEO/ – Jak se správně naladit na vánoční svátky v duchu Slovácka předvedli Smíšený pěvecký sbor Svatopluk, Jiří Pospíchal a cimbálová muzika Kunovjan na vánočním koncertu v Kostele svatého Františka Xaverského v Uherském Hradišti. Na Boží hod, tedy v neděli 25. prosince společně přinesli pohodovou vánoční atmosféru zaplněnému chrámu na Masarykově náměstí.

Tančí spolu, ne proti sobě, nebojují, ale spojují. Jedině spolu mohou něco dokázat.

Koledování Děcek z Buchlovic diváky vánočního koncertu obohatilo

Buchlovice – Šestý ročník vánočního koncertu Příběh nekončí, který v sále Československého centra v Buchlovicích uspořádal tamní dětský folklorní soubor Děcka, bude v jeho návštěvnících ještě hodně dlouho doznívat. Možná by ty dětské zpěváky a tanečníky, které doprovázela mladá cimbálová muzika s primášem Davidem Šedou, který pro muziku připravil veškeré hudební úpravy, chtěli vidět a slyšet ještě jednou, dvakrát…

Kostelem ve Vysokém Újezdu zněla cimbálovka.

OBRAZEM: Kostelem ve Vysokém Újezdu zněla cimbálovka

Vysoký Újezd - Jedinečným předvánočním zážitkem se v pátek 23. prosince stal pro návštěvníky kostela Narození Panny Marie ve Vysokém Újezdu, obce nedaleko Netvořic, koncert, který připravilo sdružení Mezi řekami.

Markéta Janoušková s Cimbálovou muzikou Jiřího Janouška.

Koledy zahraje ve Vysokém Újezdu cimbálovka

Vysoký Újezd - Jedinečným předvánočním zážitkem bude pro návštěvníky kostela Narození Panny Marie ve Vysokém Újezdu koncert, který na pátek 23. prosince podvečer připravilo sdružení Mezi řekami.

Premiéra filmu Vdovec v kulturním domě Strážničan.

Premiéra měla úspěch. Vdovec vyprodal Strážničan

Strážnice /FOTOGALERIE/ – Už dlouho dopředu měli mladí filmaři ze Strážnice a okolí vyprodanou premiéru nového snímku Vdovec. Ten je druhým dílem z cyklu Vandrovali hudci. Navazuje tak na úspěšnou Kaču, která získala bronzové ocenění na celostátní soutěži nezávislé filmové tvorby Český videosalon. „Jde o příběh ze staré Strážnice inspirovaný skutečnou událostí, kterou zapsal Jiří Pajer jakožto historik města," lákali již dopředu členové tvůrčího týmu Obrázky ze Strážnice, manželé Barbora a Michal Adamcovi. Tedy režisérka a kameraman Vdovce.

Už čtvrtý Košt pálenek, vánočního cukroví a silvestrovských pomazánek se uskutečnil v sobotu na sokolvně v Čejči.

Čejčský košt vyhrála hruškovice z Hovoran. Děti uhranulo vánoční cukroví

Čejč – Ochutnat pálenky, likéry i vánoční cukroví a silvestrovské pomazánky přišli všichni příznivci dobrého jídla a pití v sobotu odpoledne do sokolovny v Čejči. Tam se od tří hodin konal už čtvrtý tradiční košt. „Celkem se nám tu sešlo sto sedm vzorků, z toho sedmaosmdesát kořalek a dvacet likérů," sdělil předseda pořádajícího sdružení Avzo Čejč Libor Kučera.

PŘED OLTÁŘEM. V kapli Vincentina koncertovala v sobotu cimbálová muzika Stanislava Gabriela se sólisty, mužským sborem z Kudlovic a dívčím sborkem Kalinka z Babic.

Adventní koncert udělal radost hendikepovaným Vincentina

Velehrad – Koloběh života je neúprosný. Každý z nás ho prožívá jinak, po svém, jak je mu předurčeno profesí a pracovní náplní. Jsou však mezi námi lidé, tělesně či duševně hendikepovaní, žijící v domovech pro osoby se zdravotním postižením.

Ilustrační fotografie.

Advent můžete prožít také v Kravařích

/POZVÁNKA/ Dobu předvánoční si mohou patřičně užít také občané a návštěvníci Kravař. Jedním z hlavních bodů adventu jsou tradiční Vánoce na zámku, které se uskuteční v sobotu 10. a v neděli 11. prosince.