Kreativ

ŠTÍTEK: cimbálová muzika

Food festival Sokolov

Kulturní léto nabídne exotické chutě, víno s cimbálovkou i koncert Mirai

Brazilskou, mongolskou, vietnamskou nebo maďarskou kuchyni. Slavnosti vína s cimbálovkou. Letní kino na pláži. Koncerty mezi paneláky anebo hudební star Mirai. To vše a mnoho dalšího mohou ochutnat a zažít návštěvníci Sokolovského kulturního léta, které potrvá až do poloviny září. Jak potvrdil ředitel městského domu kultury Tomáš Melč, nabídka je pestrá a vybere si každý.

Mezinárodní folklorní festival Rožnovské slavnosti ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm - archivní foto.

V Rožnově začínají folklorní slavnosti. Nabízí stovky účinkujících i parní vlak

/PODROBNÝ PROGRAM/ Čtyři dny naplněné zpěvem, tancem a lidovou hudbou přináší Mezinárodní folklorní festival Rožnovské slavnosti. Jejich 42. ročník začíná v Rožnově pod Radhoštěm dnes, ve čtvrtek 6. července. Potrvají do neděle 9. července. V sobotu je možné využít k cestě na slavnosti „zpívající“ parní vlak, který pojede z Valašského Meziřící.

Pětaosmdesátiny legendy lidového zpěvu Josefa Piláta. Josef Pilát s Burčáky na Slavnostech vína v r. 2016

Pětaosmdesátiny legendy lidového zpěvu Josefa Piláta

Sedmého června oslavil své pětaosmdesátiny pedagog, zpěvák a folklorista Josef Pilát, rodák z Uherského Hradiště, absolvent ČVUT Praha, pedagog a později ředitel Střední půmyslové školy v Uherském Hradišti, ale hlavně populární zpěvák lidových písní a také hráč na kontrabas.

Festival vína na zámku Červený Hrádek.

Podívejte se, jaký byl festival vína na Červeném Hrádku. Hrála cimbálovka

Oblíbený festival vína - největší vinařská tour po Česku, která úspěšně přesvědčuje o kvalitách moravského a českého vína - opět zavítala do Jirkova. Návštěvníci tak mohli v sobotu před zámkem Červený Hrádek koštovat vína nejrůznějších vinařství, ochutnávat dobroty ve food zóně, zaposlouchat se do cimbálovky a bavit se dalším kulturním programem. Hrála Cimbálová muzika Kyjovsko, Siluety či DJ Laaw.

Olomoucký tvarůžkový festival

Tvarůžkový festival v Olomouci: Tady je PROGRAM a PŘEDPOVĚĎ

Tradičním Tvarůžkovým festivalem ožije po celý víkend 15.-16. dubna centrum Olomouce. Kromě záplavy gastronomických specialit nabídne na Horním i Dolním náměstí bohatý kulturní program. Vystoupí například kapela 4GOOD s Natálií Tichánkovou, skupina Mňága a Žďorp a cimbálovka. Pořadatelé myslí i na děti.

Velikonoční program v Dřevěném městečku v Rožnově pod Radhoštěm, 10. dubna 2023.

Nával v Dřevěném městečku. Takto to tam žilo na Velikonoce

Bohatý program s ukázkou tradičních velikonočních zvyků si mohli během uplynulých třech dní prohlédnout lidé ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Velikonoce v tamním Dřevěném městečku přilákaly tradičně zástupy návštěvníků.

Velikonoční trolejbus v Opavě, 4. dubna 2023.

FOTO: Velikonoční trolejbus jezdil Opavou, byl zdarma a s cimbálovkou

O velikonoční zpestření a zábavu se v úterý V Opavě postaral velikonoční trolejbus. Do ulic ho vypravil Městský dopravní podnik Opava. Jezdil po trasách různých linek a byl zdarma. "Uvnitř hrála cimbálovka Vedrovci a byla tam veselá nálada," napsala nám čtenářka Eva Raidová a připojila několik záběrů, na které se můžete podívat v přiložené fotogalerii. A my ji moc děkujeme.

V horňáckém Lipově zněly lidové písně ze spodu hor

V horňáckém Lipově zněly lidové písně ze spodu hor

Velký umělecký zážitek si odnesli k domovům milovníci folkloru po uskutečněném koncertu s názvem Spod Poľany a Javoriny piesne znejú. Ten byl věnovaný k 30. výročí rozdělení Československa. Do prostoru místní sokolovny v Lipově na Hodonínsku zavítali dva hlavní protagonisté vyhlášené cimbálové muziky z podhůří magických hor. Ze středoslovenské Poľany to byla legendární Ľudová hudba Ďatelinka s primášem Ondrejom Molotom a z moravsko-slovenského pomezí Horňácká cimbálová muzika Petra Galečky.

Cigánski Diabli a žáci Základní umělecké školy Folklorika zahrají v hradišťském Kině Hvězda

Žáci z Folkloriky vystoupí na jednom pódiu s cimbálovkou Cigánski Diabli

/SOUTĚŽ O VSTUPENKY/ V Kině Hvězda v Uherském Hradišti vyvrcholí ve středu 22. března Folklorika Tour 2023. Na jednom pódiu s věhlasnou cimbálovou muzikou Cigánski Diabli se předvedou žáci Základní umělecké školy Folklorika. Začátek koncertu je v 19 hodin. Posluchači si mohou vstupenky koupit on-line v předprodeji za zvýhodněnou cenu nebo na místě.

Víno, smích a zpěv rozezvučely Valečský zámek. Lidé tleskaly cimbálu do rytmu

Víno, smích a zpěv rozezvučely Valečský zámek. Lidé tleskali cimbálu do rytmu

/FOTO, VIDEO/ Cimbálová muzika a ochutnávání vín přivábily v sobotu více než stovku lidí na zámek ve Valči na Třebíčsku. O hudbu se postaral Jožka Šmukař se svou kapelou a společně pěli lidové písně. Lidovosti přispívaly i tradiční kroje. A spolu s jarní ochutnávkou vín lidé s úsměvem odolávali nepříznivému zimnímu počasí venku.

Všechny cesty na Velehradském farním plese vedly na parket.

Všechny cesty na Velehradském farním plese vedly na parket

S posledním lednovým víkendem nabrala ve slováckých dědinách a městech na obrátkách plesová sezona. V nové a osvěžující podobě se uskutečnil o posledním sobotním lednovém večeru ve Slovanském sále Stojanova gymnázia Velehradský farní ples.

Velehradskou baziliku rozezněl sedmý ročník Tříkrálového koncertu.

Velehradskou baziliku rozezněl sedmý ročník Tříkrálového koncertu

S velkou radostí, nadšením, srdečnou a ještě doznívající vánoční a novoroční náladou, ale i pořádnou chutí rozdat se stovkám posluchačů sedmým ročníkem Tříkrálového koncertu  přišla o druhém nedělním lednovém podvečeru do velehradské baziliky Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje cimbálová muzika Cifra s primášem Petrem Číhalem a jeho hosty.

Zabijačka na Poděbradech, 26. listopadu 2022

Na Poděbradech voněla zabijačka a vyhrávala cimbálovka

Výběr zabijačkových dobrot provoněl v sobotu olomoucké přírodní koupaliště Poděbrady. Na Terase se tam servíroval gulášek, prdelačka, ovar či prejt. Nechyběly ani klobásky, škvarky a uzené lahůdky, příchozím hostům vyhrála na čerstvém vzduchu cimbálovka. Milovníci podzimní gastronomie se mohou na Poděbrady vypravit i na Zvěřinové hody, ty jsou na programu 10. a 11. prosince.

Ilustrační foto

Na Předvánočním jarmarku ve Vamberku zahraje cimbálovka

Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou ve spolupráci s městem Vamberk a Městskou knihovnou Vamberk zve na Předvánoční jarmark, který se bude konat v sobotu 19. listopadu od 9 do 16 hodin. Těšit se můžete na stánky řemeslníků z Orlických hor a Podorlicka (mýdla, perníčky, koření, ručně šité oděvy, skleněné vitráže, hračky pro děti a mnoho dalšího), ale také na bohatý program.

Pěvecký sbor Kalinka z Babic vydal svoje první album.

Zpěvačky babické Kalinky natočily luxusní premiérové album

Babický Pěvecký sbor Kalinka čekala o posledním říjnovém sobotním večeru, který byl rozloučením s letní částí roku 2022, jedna významná událost. Představit návštěvníkům kulturního stánku v Babicích famózní premiérové album s názvem Z uprimného srdca. Křtu alba předcházel slavnostní koncert, který provázel slovem herec David Vacke.

V Drnovicích výročí vzniku republiky oslavili s cimbálkou.

Pod státní vlajkou: Drnovičtí vznik republiky oslavili s cimbálkou

S cimbálovou muzikou Lašár z Velkých Pavlovic oslavili 28. října 104. výročí vzniku samostatného československého státu v Drnovicích. Pod státní vlajkou členové cimbálky předvedli, co všechno umí na cimbálu, klarinetu, houslích i base. Děkujeme Marii Nezbedové za hezké fotografie a video.

Máme rádi víno. První ročník pohodové akce v Jemnici se opravdu vydařil. Lidé se bavili a tančili.

Zámecký areál v Jemnici ožil vínem a Cimbálovou muzikou Rathan

/FOTO, VIDEO/ Pro milovníky vína připravil v sobotu 3. září spolek Mladí za rozvoj Jemnice první ročník kulturní akce nazvané Máme rádi víno. Setkání se uskutečnilo v areálu zámku v Jemnici v odpoledních hodinách za doprovodu Cimbálové muziky Rathan. Za fotografie děkujeme panu Jardovi Lhotkovi a pořadatelům za možnost zveřejnění. 

K hudbě mohli návštěvníci ochutnat 10 druhů vín z Vinařství Vlastimila Řádka z Velkých Pavlovic a k zakousnutí se nabízely regionální produkty.

OBRAZEM: Morava dorazila do Hejtmánkovic, k vínu hrála cimbálovka

Přibližně 150 návštěvníků využilo možnost ochutnat kousek Moravy na nádvoří Polyfunkčního komunitního centra Hejtmánkovice. Právě tam totiž obec uspořádala ochutnávku moravských vín pod širým nebem a atmosféru zde dotvářela cimbálová muzika Kapric z Kyjovska.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm hostí v neděli 10. července 2022 pořad věnovaný tradičnímu zpracování skla na Valašsku - Sklářský den. (Ilustrační foto)

Skanzen zve na víkend ve společnosti sklářských a řezbářských mistrů

Poctu sklářskému a řezbářskému řemeslu chystají na nadcházející víkend ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Sobota 9. července bude patřit Hejovu nožíku – dvaadvacátému ročníku setkání neprofesionálních řezbářských mistrů, kteří v areálu Dřevěného městečka představí svoji zručnost.

Valdštejnské léto v Senátu.

OBRAZEM: Cimbálová muzika zahrála na Kulturním létě ve Valdštejnské zahradě

Od května až do září se každý čtvrtek pravidelně konají vystoupení v sídle Senátu v pražské Valdštejnské zahradě. Nad uvedenými koncerty z cyklu Kulturního léta v Senátu drží záštitu jednotliví senátoři. Ve čtvrtek 16. června to byl senátor Lumír Kantor z olomouckého obvodu. Divákům se předvedla Cimbálová muzika Topol. Nechyběli ani místní pávi.

Z prvního ročníku Folklorika festu, který se uskutečnil v loňském roce.

Starý Hrozenkov opět zažije Folklorika Fest. Zapěje Ewa Farna i Adam Ďurica

Multižánrová přehlídka Folklorika Fest se letos koná v termínu od 16. do 19. června. Stejně jako v loňském roce se uskuteční v Amfiteátru Kopaničářských slavností ve Starém Hrozenkově. Novinkou letošního ročníku je jeden festivalový den navíc, na který pořadatelé zahájili předprodej vstupenek. V předvečer druhého ročníku festivalu vystoupí populární slovenský rapper Kali a zlatá slavice Ewa Farna. Na ostatní festivalové dny je vstup zdarma. Giovane. Děkujeme paní Evě Aulíkové za dnešní příspěvek.

Seznámení s víny a vinaři bylo už 72. setkáním a všichni návštěvníci se po celou dobu řídili mottem: „Jen jedna věc je lepší, než sklenka vína, a tou je láhev vína!“.

OBRAZEM: Kostel svatého Wolfganga v Ostrohu zněl cimbálovkou a nalévalo se víno

V Kostele svatého Wolfganga si lidé zpříjemnili vínem a cimbálovkou večer 13. května. Seznámení s víny a vinaři bylo už 72. setkáním a všichni návštěvníci se po celou dobu řídili mottem: „Jen jedna věc je lepší, než sklenka vína, a tou je láhev vína!“. K vínu patří i hudba, takže kostel se rozezněl díky Valašské cimbálovce Kaňúr a košt zprostředkovalo Vinařství Petr Mühlberger. Podívejte se.

Tvarůžkový festival v centru Olomouce

Tvarůžkový festival zaplní centrum Olomouce. Tady je PROGRAM

Vůně tvarůžků a tvarůžkových specialit o víkendu opět provoní Horní a Dolní náměstí v Olomouci. Po dvou letech se do centra města vrací oblíbený Tvarůžkový festival. Speciality z tvarůžků bude přímo před zraky návštěvníků připravovat Roman Paulus a další mistři kuchařského řemesla. Připravený je také bohatý kulturní program, například nedělní koncert zpěvačky Anety Langerové.

Košt vína 2022 ve Skaličce.

FOTO: Sokolovna ve Skaličce se změnila na sklípek, cimbálovka hrála do půlnoci

Druhou sobotu v měsíci březnu se opět po tříleté odmlce z důvodu pandemie covidu-19 proměnila Skalická sokolovna ve vinný sklípek. Stmelený kolektiv kulturní komise se starostkou opět celý sál, hlavně bílé zdi polepil ornamenty a sedmdesát milovníku vína se mohlo cítit na Hranicku stejně jako v Boršicích ve sklípku. Za příspěvek moc děkujeme.

Valašské muzeum v přírodě Rožnov pod Radhoštěm

Malérečky, jarní polévka a šmigrust. Skanzen láká na velikonoční program

Bohatým třídenním programem naplněným ukázkami tradičních velikonočních zvyků vstoupí naplno do jarní sezony Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Pořad Velikonoce na Valašsku, který patří dlouhodobě k nejnavštěvovanějším programům připravovaným v rožnovském skanzenu, je možné navštívit od soboty 16. dubna do pondělí 18. dubna.