Kreativ

ŠTÍTEK: cimbálová muzika

Dvanáctý Košt trnek v Louce: od varených po tekuté.

Patenty byly hned vyprodané. Kombinace povidel a slivovice? Skvělá, chválí lidé

Louka /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Tisíce sladkých dobrot ze švestek, více než sto šedesát pálenek ze stejného ovoce, cimbálová muzika, ženské a mužské sbory. To jsou největší lákadla dvanáctého ročníku Koštu trnek v Louce, který nese podtitul od varených po tekuté. „Jsem zvědavý, jak chutná vypálená planá trnka z Tasova, a je vynikající. Na koště jsem tady poprvé, manželka totiž přijala pozvání a já jsem jel s ní a moc se mi tu líbí,“ říká Jaroslav Kruták, který na Horňácko dorazil z Moravské Nové Vsi.

Velikonoční obchůzka   družiny  Vlčnovského  krále  Martina Dareka Franty ve Vlčnově.U Barbory Tomaštíkové.

Mrskačce ve Vlčnově vládla královská družina

Patnáct členů družiny ročníku 2000, za zády na jejich ramenou čtyřmetrová pomlázka, které ve Vlčnově nikdo neřekne jinak než kančúch a v jejich středu čerstvě desetiletý letošní vládce jízdy králů Martin Darek Franta.

Až do 1. dubna bude centrum města patřit oslavám Velikonoc.

OBRAZEM: Centrum Znojma září jarními barvami. Začaly velikonoční trhy

Znojmo - Znojemské Velikonoce nabízí také letos přímo v centru kulturní program. Na podiu se ve středu představily děti ze znojemských základních a mateřských škol. Stánky s tradičními výrobky i občerstvením zaplnily Horní náměstí ve Znojmě. Program potrvá do neděle 1. dubna.

Náměstí svobody v Místku.

Náměstí Svobody se promění ve Velikonoční městečko

Vrchol křesťanských hlavních svátků se blíží a s ním i velikonoční atmosféra. Například ve Frýdku-Místku se od Zeleného čtvrtka až do Bílé soboty promění místecké náměstí Svobody ve Velikonoční městečko.

Na akci Vítání jara vystoupila na hranickém náměstí v sobotu 24. března cimbálová muzika Okybača, taneční oddělení ZUŠ Hranice, folklorní soubor Rozmarýnek a Děcka z Drahotuš.

VIDEO: Hranice přivítaly jaro tradičně, folklorem

Cimbálová muzika, folklorní i taneční vystoupení spojené s jarní náladou podtrženou krásným slunečným počasím, takové bylo sobotní odpoledne na náměstí v Hranicích. Desítky lidí si nenechaly ujít akci Vítání jara.

Košt v Martínkově

Za deset let na koštu v Martínkově ochutnali 785 vzorků pálenek všeho druhu

Martínkov - Již podesáté uspořádá v sobotu Tělocvičná jednota Sokol Martínkov košt pálenek. Přípravy na jubilejní ročník běží již několik týdnů a součástí koštu bude jako vždy i doprovodný program. S přednáškou o přípravě kvasu pro výrobu kvalitních pálenek vystoupí majitel pálenice v Krnčicích pan Josef Růžička.

Téměř osm set vzorků vín mohli ochutnat návštěvníci devatenáctého ročníku Valtického koštu. Premiérově se konal v prostorách zámecké zimní jízdárny.

Poprvé v zimní jízdárně. Valtický košt byl rekordní. Nabídl skoro 800 vzorků

Valtice – Takovou nabídku vín snad neměli ve svých zámeckých sklepech ani Lichtenštejnové. Na sobotním Valtickém koštu mohou lidé ochutnat téměř osm set vzorů. „Je to nejvíc, co jsme kdy měli. A to pořádáme devatenáctý ročník. O tři sta víc než loni,“ říká za pořadatele předseda spolku Vinaři Valtice 2000 Martin Štěpánek.

Tradiční ples pedagogů a studentů Gymnázia J. A. Komenského v Uherském Brodě v pátek 2. března zaplnil tamní dům kultury.

Vrcholem plesu brodských gymnazistů bylo šerpování

Spousta krásných mladých dívek i dam ve slavnostních róbách, vedle nic elegantní mladíci či muži v oblecích. Tradiční ples pedagogů a studentů gymnázia J. A. Komenského v pátek 2. března zcela zaplnil uherskobrodský Dům kultury.

Ilustrační fotografie.

Kam na zabijačkové hody? Do Zlína k zámku

Milovníci tradičních zabijačkových specialit si v sobotu 3. března přijdou na nádvoří a v okolí zlínského zámku na své. Od 9 hodin tam KAFÉ ZÁMEK pořádá historicky první Zámeckou zabijačku. 

Míkovický košt vína

V Míkovicích chutnali rekordních 531 vzorků vín

FOTOGALERIE / Vynikající, skvělé, bezvadné, ohromné. Takové přívlastky bylo v sobotu poměrně často slyšet v kulturním domě v Míkovicích, Vinařské obci roku 2010, kde se uskutečnil v režii tamního Klubu přátel vína v pořadí už 31. ročník koštu vína.             

Koněc masopusta na Horním náměstí v Opavě

Koněc masopusta v Opavě a okolí

Nejen v Opavě na Horním náměstí, ale také v okolních vesnicích probíhalo masopustní veselí a s tím spojené pochování basy.

V Kunovicích na besedě u cimbálu pochovali basu.

V Kunovicích pochovali Barboru Ubručanou Smyčcovou

"Normálně bysme to zaplatili z téj evropskéj únie, ale po tom posledním tunelu sa tu bojí postavit hnízdo aj čápi," glosoval dění na celorepublikové scéně program nazvaný 60 případů majora Rakúského.

Návštěvníci Vinařského dvora v Němčičkách mohli v sobotu ochutnávat zabijačkové speciality. Účastníky akce provedli také vinařstvím.

OBRAZEM: Vinařský dvůr provoněla zabijačka. Lidé si pochutnali třeba na ovaru

Němčičky /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Jitrnice, jelita, tlačenka či zabijačková polévka. Masné výrobky z prasete provoněly v sobotu Vinařský dvůr v Němčičkách, kde se od dopoledních hodin konala už podesáté Vinařská zabijačka. Někteří přijeli poprvé, jiní se účastní této akce pravidelně. Jako například Pavel Nečas s rodinou. „Jsme tady každý rok. Líbí se nám zdejší atmosféra, vypadá to tady jako na klasické zabijačce,“ pochvaloval si Hustopečan s manželkou a s dětmi nad teplým ovarem.

Strání hostilo už pojednatřicáté masopustní festival.

Do Strání se sjeli maškary i krojovaní. Slaví se fašank

Ej, fašanku, fašanku byl název hlavního sobotního programu v rámci už 31. ročníku festivalu masopustních tradic ve Strání. V něm pět folklorních seskupení předvedlo, jak se slaví fašank na Valašsku nebo v okolí Nitry či jihu Moravy a co se tam zpívá.

Masopustní veselí rozjasnilo v sobotu ulice Přerova. V centru města, kterým procházel průvod masek, panovala skvělá nálada a lidé se dobře bavili.

Tanec s medvědem i smrtkou. Ulice Přerova ožily masopustem

Svižné tempo cimbálové muziky Okybača, která vyhrávala do kroku, smích a dobrá nálada. Kdo si nezatančil s medvědem, jako by ani nebyl. Masopustní průvod se vydal v sobotu dopoledne ulicemi Přerova a maškary vtáhly do víru tance i náhodné kolemjdoucí.

Fašankový průvod.

Fašank v Louce je zpátky. Masopustní oslavu si lidé užijí po třiceti letech

Louka – Začátek nové etapy. S takovým heslem vyhlíží lidé z Louky sobotní poledne. Po třiceti letech se tam vrací oslava masopustu. Tradičnímu Fašanku, jak se v oblasti akci říká, totiž minulý režim nepřál. „Fašanek loucké mládeži zakázali z politických důvodů,“ uvedla starostka Anna Vašicová.

Nejen při moravské besedě vynikly v Kudlovicích pestrobarevné slavnostní lidové oděvy tanečnic a tanečníků.

V Kudlovicích ve víru krojového plesu i společenského tance

Milovníci tance a společenské zábavy si přišli v sobotu večer na své v sále kulturního domu v Kudlovicích. Letošní plesovou sezonu tu odstartoval IV. ročník krojového plesu. Tancechtivým při něm vyhrávala dechová hudba Boršičanka a cimbálová muzika Velehrad.

Krojový Ples v Hluku se uskutečnil v opraveném kině.

Krojový ples roztančil opravené kino v Hluku

VIDEO / FOTOGALERIE /  Vítán byl i ten, kdo ho na sobě neměl, drtivá většina návštěvníků přesto dorazila v kroji. Na letošním Krojovém plese v Hluku sice nepředstavovali nového krále, přesto byl něčím výjimečný. V sobotu 3. února se totiž uskutečnil v nově zrekonstruovaném kině.

Fašanková obchůzka v Dolním Němčí

Na "posunutém" fašanku v Dolním Němčí měli medvěda z Komně

VIDEO / O týden dříve, než by mělo správně být, se konal v sobotu 3. února fašank v Dolním Němčí. „Je to poprvé a možná i naposledy v historii. Někteří členové krúžku jedou příští týden na hory, a protože jsme o fašank nechtěli přijít, uspořádali jsme ho o týden dřív,“ vysvětlil jeden z organizátorů fašanku Martin Matuš.

Zelofest. Ilustrační foto.

Dohady kamarádů daly vzniknout Zelofestu. Novinkou bude soutěž jedlíků

Pohořelice /TIPY NA VÍKEND/ – Dohady kamarádů nad pivem v hospodě o tom, kdo z nich dělá lepší zelí, daly základ soutěži, která již neodmyslitelně patří k Pohořelicím na Brněnsku. Z prostředí hospody se pro velký zájem časem přesunula do sálu radnice, kde startuje v sobotu ve dvě hodiny odpoledne další Zelofest.

Ilustrační foto

Žarošice se změní v baštu klobásek. K ochutnání bude až sedmdesát vzorků

Žarošice – Všichni milovníci uzených specialit se mohou těšit na patnáctý ročník Koštu klobásků v Žarošicích. Uskuteční se v sobotu od dvou hodin odpoledne v Žarošicích. Večer zahraje cimbálová muzika Kapric a vystoupí Petr Večeřa, který zahraje největší hudební hity. Minulého ročníku se zúčastnilo asi 250 lidí, stejnou návštěvnost organizátoři očekávají i letos. Vstupné je sto padesát korun.

Jako tradičně představil Krojový ples ve Vlčnově budoucího krále vlčnovské jízdy králů. Tím bude letos devítiletý Martin Darek Franta.

Novým králem Vlčnova se stane devítiletý Martin Darek Franta

FOTO, VIDEO/ - Už od roku 1972 se ve Vlčnově pořádá Krojový ples. Výjimečnost této události pro celou obec, která je známá každoročním pořádáním slavné jízdy králů, spočívá právě v tom, že se zde tradičně představuje budoucí vladař, jehož koncem května letošního roku budou v čele průvodu s růží v puse vítat tisíce lidí.

Ilustrační foto.

Krojovaní roztančí Ratíškovice. Budoucnost unikátního plesu je ale s otazníkem

Ratíškovice – Jubilejní sedmdesátý Krojový ples se uskuteční v sobotu v Ratíškovicích. Pro událost, při níž je striktně vyžadovaný kroj, jde o milník ještě z jednoho důvodu: pořadatelé zamýšlí prolomení podmínky tradičního folklorního oděvu. „Tradici, že se na ples dostanete pouze v kroji, udržujeme od začátku. Jak ale nápad krojové tradice vznikl, bohužel nevím. Pověděla by to paní Šupálková nebo pan Bláha, ti už ale mezi námi nejsou. Krojový dresscode je ale vážně přísný. Plesu se mohou opravdu zúčastnit jen krojovaní, nebo na sobě musíte mít alespoň třaslavice a košelu. Týká se to i obsluhy nebo kameramanů,“ potvrdila starostka obce Anna Hubáčková. Ratíškovice jsou v tomto ohledu výjimečné.