Kreativ

ŠTÍTEK: cimbálová muzika

Martin Vašulka při finále ve Strážnici.

Studuje hudbu, tancuje verbuňk. Vašulka byl nejlepší i ve Strážnici

Naposled Martin Vašulka ovládl regionální kolo verbířské soutěže pro Kyjovsko. To se mu navíc podařilo už podruhé za sebou. „Samozřejmě mám radost. Rád jsem si tam zatancoval. Jsme rád, že porota uznala, že to bylo nejlepší,“ pousmál se třiadvacetiletý verbíř. Ten se stal loni králem slováckého verbuňku přímo na Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici.  

Mýtinkafest v Babicích 2020

Lidé v Babicích si užívali Mýtinkafestu. Podívejte se

Říká vám něco folklorní soubor Kalina z Babic, tamní pěvecký sbor Kalinka, cimbálová muzika Tramín z Buchlovic a soubor Kunovjan z Uherského Hradiště se stejnojmennou cimbálovou muzikou? Milovníkům folkloru, písniček a tanců jsou určitě zmíněné ansámbly známé.

Iva Bittová.

Kam o víkendu? Na Filmovku, cimbálovku či Ivu Bittovou

Každý čtvrtek pro vás připravujeme čerstvou nálož tipů, jak zajímavě strávit víkend. Z akcí si určitě vybere každý, malý i velký. Těšit se můžete na filmy v letním kině, koncerty i historický festival v archeoskanzenu. Je z čeho vybírat.

Kámenské hradohraní nabídne návštěvníkům také ukázky práce s dravými ptáky i sovami. Ilustrační snímek.

Tipy na víkend 1. až 2. srpna: Kámen ožije historií, Bende zahraje v Rokytnici

První srpnový víkend bude ve znamení výpravy do minulosti. Hradohraní na hradě Kámen nabídne šermířské vystoupení i ukázku práce sokolníka. Petr Bende vystoupí v Rokytnici, pokračují Prázdniny v Telči, které zvou na koncert Anety Langerové. Šlakhamr umožní zájemcům proniknout do tajů kovářského řemesla.

Před 50 lety zemřel Jaroslav Čech.

Před 50 lety zemřel Jaroslav Čech

V překotném „koronavirovém“ období se tak trochu zapomnělo na jedno významné výročí – 6. března před padesáti lety zemřel Jaroslav Čech - cimbalista, sběratel a upravovatel lidových písní, umělecký vedoucí cimbálové muziky Hradišťan a také vynikající pedagog, který spolu s primášem Jaroslavem V. Staňkem vytvářel nezaměnitelnou podobu souboru.

Pohřeb atletické legendy Dany Zátopkové

Rozloučení s Danou Zátopkovou doprovázela cimbálová muzika. A oblíbené květiny

S cimbálovou muzikou a moravskými písničkami, které měla ráda, s čestnou vojenskou stráží a s úzkým okruhem hostů a přátel proběhlo rozloučení s olympijskou vítězkou Danou Zátopkovou, jednou z nejvýraznějších postav české sportovní historie. Obřad se konal ve strašnickém krematoriu, vzhledem k současným opatřením byl uzavřen pro omezený počet smutečních hostů a přímým přenosem jej přenášela Česká televize.

Lahodné víno, cimbálová muzika a lidové písničky. To se řadě lidí vybaví při zmínce o jižní Moravě. V rodině Petra Marady z Mikulčic na Hodonínsku se tato kombinace snoubí naprosto dokonale.

Víno mě živí a muzika baví, říká Petr Marada

Lahodné víno, cimbálová muzika a lidové písničky. To se řadě lidí vybaví při zmínce o jižní Moravě. V rodině Petra Marady z Mikulčic na Hodonínsku se tato kombinace snoubí naprosto dokonale.

V SeneCura zněla cimbálová muzika.

V SeneCura zněla cimbálová muzika

Jazz, klasická hudba, filmové melodie, lidové písničky a dokonce i rock, to všechno dokáže zahrát zlínská cimbálová muzika RÉVA s typickými lidovými nástroji. O tom nás přesvědčila svým fantastickým vystoupením u nás v domově.

Ilustrační foto.

V kostele zazní cimbálová muzika

Předvánoční koncert s názvem Vánoční Gruntování Cimbálové muziky Grunt se uskuteční v sobotu 21. prosince od 18 hodin v kostele sv. Kateřiny ve Štěpánkovicích. Koncert se bude konat společně s mladším chrámovým sborem.

Hudci rozezní sál ve Staré Břeclavi

Tip na pátek 22. listopadu: Kulturní dům rozezní hudci

O víkendu rozezní sál kulturního domu ve Staré Břeclavi cimálové muziky Břeclavska a Slovácka. Na šestatřicátém ročníku Hudeckých dnů zahrají v pátek od osmi hodin večer Břeclavan, Vergariovci, Notečka, Old Stars i cimbálové muziky Matěje Kúrečky, či Vladimíra Beneše.

Cimbálová muzika Šabla slavila padesátku. Vzpomínal i primáš Burčáků František Holmes Ilík.

Cimbálová muzika Šabla slavila padesátku

Uplynulo půlstoletí od chvíle, kdy tehdejší učitel na brodské Lidové škole umění (a cimbalista) Jiří Chovanec z Bánova dal dohromady partu desetiletých talentovaných muzikantů a jelikož jedna z prvních písniček byla „Spadla ně šablička z vraného koníčka…" - tak i název cimbálovky byl na světě.

Benefiční festival Hudba pomáhá podpoří handicapovaného Míšu Teresku z Chrudimi.

Třináctý ročník benefičního festivalu podpoří Míšu Teresku z Chrudimi

Příznivci festivalu Hudba pomáhá se mají i letos na co těšit. V pořadí již třináctý ročník této benefiční akce podpoří písničkář jménem Pokáč, který vystoupí ve vysokomýtském M-klubu, a již tradičně návštěvníky čeká také série vánočních koncertů skupiny Parkoviště pro velbloudy, tentokrát za doprovodu Cimbálové muziky Jana Dostála.

Benefiční festival podpoří Míšu Teresku z Chrudimi

Benefiční festival podpoří Míšu Teresku z Chrudimi

Příznivci festivalu Hudba pomáhá se mají i letos na co těšit. V pořadí již třináctý ročník této benefiční akce podpoří písničkář jménem Pokáč, který vystoupí ve vysokomýtském M-klubu, a již tradičně návštěvníky čeká také série vánočních koncertů skupiny Parkoviště pro velbloudy, tentokrát za doprovodu Cimbálové muziky Jana Dostála.

Pohřeb výjimečné hudebnice Jitky Šuranské na hřbitově v Babicích - 2. listopadu 2019

VIDEO: Sbohem, Jitko. Se slavnou houslistkou se loučily davy

Na pohřbu výjimečné hudebnice Jitky Šuranské se na hřbitově v Babicích sešly stovky rodinných příslušníků a přátel. Nechyběli ani kamarádi z Cimbálové muziky Stanislava Gabriela, v níž Jitka Šuranská deset let působila.

Pohřeb výjimečné hudebnice Jitky Šuranské na hřbitově v Babicích - 2. listopadu 2019

Sbohem, Jitko. Se slavnou houslistkou se loučily davy

Na pohřbu výjimečné hudebnice Jitky Šuranské se na hřbitově v Babicích sešly stovky rodinných příslušníků a přátel. Nechyběli ani kamarádi z Cimbálové muziky Stanislava Gabriela, v níž Jitka Šuranská deset let působila.

Všechny císařské hody na Slovácku budou s právem.

Víkend 19. a 20. října na Slovácku: Hodová sezóna je v plném proudu

Hody jsou nedílnou součástí místního kulturního dědictví a o víkendu 19. – 20. října se milovnííci lidových tradic mohou těšit hned na několik z nich. Hody, které se budou konat o tomto víkendu, budou všechny s právem a nazývají se císařské. „Říká se, že tenhle termín měl být pro všechny hody, aby se lidé veselili ve stejný čas, a pak mohli zase zpátky do roboty,“ uvedl k víkendové zábavě člen chasy v Březolupech Jiří Šimek.

Valtické vinobraní každoročně láká mnoho návštěvníků.

Tip na pátek 4. října: Valtické vinobraní zve na folklor i dřeň

Slavnost vína, burčáku a dobré nálady Valtické vinobraní startuje v pátek v šest hodin večer na náměstí a potrvá do nočních sobotních hodin. Během dvoudenních oslav se na dvou pódiích vystřídá například Jana Kirschner, Mňága a Žďorp, Děda Mládek illegal band, folklorní soubory i cimbálové muziky. Mezi nimi i Salónní orchestr cimbálová muzika Karupáci.

IX. ročník podzimní slavnosti Třebovický koláč

Třebovický koláč opět s bohatým programem

Ve dnech 13. až 15. září 2019 se v příjemném prostředí Třebovického parku uskuteční již XVI. ročník podzimní slavnosti Třebovický koláč. Třídenní program bude opět bohatý a nabídne desítky kapel, folklorních vystoupení, divadlo, ale třeba i nedělní mši svatou.

V rámci série vystoupení s názvem Večery u Slovácké búdy se v uherskohradišťských Smetanových sadech představila CM Kunovjan.

Hradišťské Smetanovy sady rozezněla cimbálovka Kunovjan

/FOTOGALERIE/ Jedno z menších rozptýlení od jinak horečných příprav na příští rok. I tak lze vnímat vystoupení cimbálové muziky Kunovjan u Slovácké búdy v uherskohradišťských Smetanových sadech. Příjemné posezení totiž příští rok vystřídá zaplněný sál a bujaré oslavy padesáti let od založení cimbálové muziky.