Kreativ

ŠTÍTEK: cimbálová muzika

Horal zahajuje grilovací sezonu.

Horal zahájí v sobotu grilovací sezónu, naporcuje dva halibuty

S příchodem teplejšího počasí opět startuje sezóna grilování, ze zahrádek i venkovních hospůdek se už zase linou vůně pečeného masa i dalších dobrot. Speciální program k této příležitosti připravuje na sobotu 13. května také hotel Horal ve Velkých Karlovicích.

Návštěvníci Májové výstavy vín Veselska vybírali z více než tří set vzorků.

OBRAZEM: Vzorky na Májovou výstavu dodali vinaři z 22 obcí

Veselí nad Moravou /VIDEO/ – Více než tři stovky vzorků ušlechtilého nápoje a padesátku navíc v prezentaci Arcibiskupských zámeckých vin Kroměříž mohli návštěvníci ochutnat v sobotu v kulturním domě ve Veselí nad Moravou. Konala se tam čtvrtá Májová výstava vín Veselska.

V Moravské Nové Vsi se o prvním máji uskutečnil Den lidových řemesel.

OBRAZEM: Den lidových řemesel bavil Moravskou Novou Ves

Moravská Nová Ves – Stovky lidí zamířily o prvním květnu do Moravské Nové Vsi, kde se konal tradiční Den lidových řemesel. Pořadatelé z neoveské radnice tentokrát dali větší důraz na folklorní ráz akce, která nabídla několik souborů a cimbálových muzik.

V Mikulově se uskutečnil dvoudenní folklorní festival Pod taneční horou.

Folkloristé tančili pod horou. Dva dny se bavili na Náměstí

Mikulov /REPORTÁŽ/ – Zpoza slunečních brýlí sleduje Žaneta Bártová pódium na historickém Náměstí v Mikulově. V sobotu dopoledne na něm hraje cimbálová muzika doprovázející malé tanečníky z folklorního souboru Palavěnka. „Mám tam dceru. Folkloru se věnuje dva roky. Je to to nejkrásnější, co jí můžeme dopřát. A jestli jsem při jejím vystoupení nervózní? Hm, ani ne," říká se smíchem Bártová.

Velikonoční veselice v Jindřichově Hradci.

Muzeum v sobotu rozvíří Velikonoční veselice

Jindřichův Hradec - Představení velikonočních tradic, tanec a hudba a spousta dobrého jídla a pití. Tak bude vypadat sobotní Velikonoční veselice v Muzeu Jindřichohradecka, kterou už tradičně připravil spolek Civis novus.

Košt vůní a chutí v Boršicích u Blatnice nabídl 147 vzorků pálenek.

Boršice u Blatnice: Košt vůní a chutí nabídl 147 vzorků pálenek

V komorním duchu se nesl historicky první sobotní Košt vůní a chutí v Boršicích u Blatnice. Na pět desítek příchozích si mohlo vychutnat 147 vzorků pálenek. Nejstarší z nich pocházel z roku 1990, nejčastějším byla duranciovice a 27 vzorků nebylo pálených z modrého ovoce.

NA KOŠTU. Na výstavě vín v Huštěnovicích bylo v sobotu k ochutnání 218 vzorků vína.

V Huštěnovicích bylo víno společenským fenoménem

Vyznavači vína, na něž přišlo nejen jaro, ale také příliv slunečních paprsků zamával s jejich hormony, zamířili v sobotu do kulturního domu v Huštěnovicích na jubilejní desátý ročník ochutnávky šestatřiceti vystavovaných odrůd vín od 108 vystavovatelů z jednadvaceti obcí Moravy.

V centru Jablonce jsou opět tradiční Velikonoční trhy.

Velikonoční slavnosti začínají v Jablonci již zítra

Jablonec n. N. - /PROGRAM/ V centru Jablonce se koná tradiční jarní akce pro širokou veřejnost s bohatým kulturním programem ve folklorním duchu. Začíná již zítra na Škaredou středu, Zelený čtvrtek a Velký pátek.

Ilustrační foto.

V Uničově chystají vůbec první farmářský trh

Historický první farmářský trh se chystá v Uničově na Olomoucku. Lidé jej mohou navštívit o letošních Velikonocích, v sobotu 15. dubna. Najdou jej od 8 do 12 hodin na Masarykově náměstí.

Salichovci. Ilustrační foto.

Soubor Salichovci slaví čtyřicátiny

Čtyřicítka. Věk, kdy už má člověk ledacos za sebou, ale také před sebou. A dá se to říct i o souboru… Vesnický hudební a taneční folklor totiž pořád žije…

Členové Spolku přátel Hroznové kozy společně s milovníky vína a obyvateli Vrbovce slavnostně otevřeli naučnou stezku Hroznové kozy.

Hotaři, tradiční písně i oblečení. Spolek přátel Hroznové kozy otevíral stezku

Vrbovec /REPORTÁŽ/ - Autobus, který je našlapaný k prasknutí, přiváží do Vrbovce kromě milovníků vína s připravenými skleničkami i příznivce dávných vinařských tradic v dobových kostýmech. K vidění jsou tetky v šátku s košíky plnými občerstvení, nechybi ani hotaři - strážci vinohradu v modrých zástěrách. "Vyšlo krásné počasí, projdeme se, ochutnáme vína a také se kulturně vzděláme," ozývá se z hloučku přátel, kteří přijeli do Vrbovce poprvé.

Velikonoční trhy od čtvrtka oživily opavské Dolní náměstí.

Dolní náměstí ožilo velikonočními trhy

Pořídit si nějakou originální velikonoční dekoraci, svíčky, k tomu ochutnat punč nebo medovinu, zkrátka a dobře nasát tu pravou velikonoční atmosféru. To a mnohé další mohou od čtvrtka návštěvníci opavských velikonočních trhů.

Vernisáž obrazů zlínského malíře Františka Květoně v galerii Informačního centra Zvonice na Soláni.

Malíř František Květoň vystavuje ve Zvonici na Soláni

Výtvarná díla zlínského malíře Františka Květoně jsou od soboty k vidění v galerii Informačního centra Zvonice na Soláni. Díla upoutají především barevností, neobvyklým pojetím plochy a vzájemným propojením malířského plátna s téměř meditativním postojem autora.

Ilustrační foto.

Kam na Josefovský košt? Do Popovic, Zlechova, Vážan a Modrou

Chcete se svými přáteli dnes oslavit nedělní svátek Josefů? Pokud ano, dopřejte si posezení u dobrého vína. Určitě si vyberete ze čtyř tipů.Za ochutnávkou 450 vzorků vinných moků můžete v sobotu od 13 hodin na 39. ročník josefovské výstavy vín do popovického kulturního domu.

Návštěvníci výstavy vín v Traplicích se snažili proniknout do bohaté stupnice jejich rozmanitosti.

Ochutnávka v Traplicích nabídla 391 vzorků

Hned na tři košty vína si na Slovácku mohli v sobotu vyrazit milovníci vína. A každý z nich si jistě našel ten „svůj". Pré měli v sobotu vyznavači vinných moků v Traplicích.

Páteční večer ve Vodárenské věži v Opavě patřil koncertu strážnické cimbálové muziky Michala Miltáka.

OBRAZEM: Benefice byla úspěšná

Páteční večer ve Vodárenské věži v Opavě patřil koncertu strážnické cimbálové muziky Michala Miltáka. Výtěžek z dobrovolného vstupného a příspěvků poputuje na transparentní účet Romany Markové, což je maminka Adélky a Matyáše, dětí, které trpí svalovou dystrofií čtvrtého stupně.

Cimbálová muzika Harafica. Ilustrační foto.

Harafica oslaví osmnáctiny symfonicky

Uherské Hradiště - Cimbálová muzika Harafica oslaví svou plnoletost projektem nazvaným Harafica Symphonic. Vstupenky na koncert se začnou prodávat ve středu od 15.00 na pokladně Klubu kultury i on-line na www.kkuh.cz.

Domácí Ladislav Prostředník převzal putovní Staroměstskou flašu. Doma ji bude mít rok.

Staroměstskou flašu vyhrál Ladislav Prostředník

Staré Město - Více než 700 lahví pálenek, 600 vyznavačů kořalek, štamprlky, sýry, vůně škvarků a klobásek, cimbálová muzika Bálešáci, V.S.P. Band, ženský pěvecký sbor Nedakoňské srnky, stovky losů stočených do ruliček, bohatá tombola. Tak to vypadalo v sobotu od 16. hodiny odpolední až do pozdních večerních hodin ve společenském a kulturním centru Staré Město.

V sobotu 4. března se v Hluku pořádal svým devátým ročníkem Vinařský ples v prostorách tamní sportovní haly. Jeden z největších plesů na Slovácku již tradičně organizovalo vinařství Zlomek a Vávra.

Vinařský ples v Hluku nabídl 58 vzorků vín. Nejvzácnější z roku 1985

Hluk – Dvě dechové hudby, dvě cimbálové muziky, taneční klub Rokaso, skupiny Fleret či Vojodeyl, ale i štědrou tombolu v podobě luxusních zájezdů či nábytku na míru zdarma. To vše charakterizovalo letošní už devátý ročník Vinařského plesu pořádaného v hlucké Sportovní hale.

Koncert přispěje na léčbu a pomůcky pro Adélku a Matyáše.

Vodárenská věž zve na benefiční koncert

/POZVÁNKA/ Vodárenská věž bude v pátek 10. března hostit strážnickou cimbálovou muziku Michala Miltáka. Výtěžek z dobrovolného vstupného a příspěvků půjde na transparentní účet Romany Markové, maminky Adélky a Matyáše, dětí trpících svalovou dystrofií čtvrtého stupně.

Znovínský košt. Ilustrační foto.

V Louckém klášteře startuje dvoudenní košt

Znojmo – Milovníci kvalitních vín míří od pátečního odpoledne do Louckého kláštera. A to na tradiční ochutnávku ročníkových vín, pozdních sběrů, výběrů, ledových vín, úspěšných vín na tuzemských i světových výstavách, archivních a unikátních vín.

Na den otevřených dveří ve sklárnách v Květné navštívili tisíce lidí výrobní prostory sklářů. Sami si tak mohli vyzkoušet, jak se foukají nádoby nebo přihlížet rytí skla.

Tisíce zvědavců nahlédlo v Květné do útrob výroby skla

Strání – Vyfouknout si svoji vlastní nádobu, nechat si vyrýt na skleničku jméno a hlavně zabalit si do krabice kousek umění, jehož část zanechají mistři skláři z Květné v každém výrobku, který projde pod jejich rukama. Den otevřených dveří ve sklárnách Strání-Květná už po čtrnácté nechal nahlédnout zájemcům pod pokličku tamní výroby skleněných produktů.

Různé masky se zúčastnily sobotní fašankové obchůzky v Mikulově. Masopustní veselí tam zpestřil tanec Pod šable.

Strašáka z vinohradu šila čtyři hodiny. Masopustní veselí ovládlo Mikulov

Mikulov /REPORTÁŽ/ – Indián, medvěd, voják, ale třeba také muchomůrka. Je sobota půl desáté dopoledne a masky se shlukují na historickém náměstí v Mikulově. Tancují a zpívají za doprovodu cimbálové muziky Píšťalenky a dechové hudby Mikulovanky. I s přihlížejícími se v centru města schází na tři sta lidí.

V Boršicích vypukl v sobotu v 7 hodin ráno sedmý ročník fašanku. A bylo se na co dívat a z čeho se radovat.

Při boršickém fašanku se křtilo auto a udělovaly ceny TýTý

Boršice – Řada obcí na Slovácku naplánovala fašankovou obchůzku, v níž je mystika a magie pohanských zvyků i pozdějších období, na poslední únorovou sobotu. Že je podoba fašankového veselí v každé obci jiná a něčím výjimečná, o tom se mohli přesvědčit ti, kteří si nenechali ujít sedmý ročník fašanku v Boršicích, pořádaný obcí ve spolupráci s folklorním souborem Pentla.

Ilustrační foto.

Sedlnice provoní buchty i pálenky. Které zabodují?

Sál Kulturního informačního centra Sněženka v Sedlnicích se v sobotu 25. února stane dějištěm soutěžního klání O nejlahodnější pálenku Sněženkového království a soutěže s názvem Buchtyráda 2017.

Slivovice (ilustrační foto).

V Koryčanech pořádají už podeváté košt ovocných pálenek

Koryčany - Devátý ročník koštu ovocných pálenek se tuto sobotu 25.2. od 14 hodin koná v prostorách Kulturního domu v Koryčanech. „V loňském roce jsme evidovali 753 vzorků, které dodali vystavovatelé ze 110 obcí, převážně z Moravy.