Kreativ

ŠTÍTEK: porod

Nymburská radnice.

KRÁTCE: Úřad se opět otevře veřejnosti

Městský úřad Nymburk od pondělí 20. dubna opět obnovuje úřední hodiny v plném rozsahu. Zároveň musí příchozí dodržovat rozestupy a mimořádná hygienická opatření.

Novorozené miminko - ilustrační foto.

Budoucí tatínkové mohou být opět u porodu svého potomka

Maminky, které se chystají k porodu v některé z nemocnic Zlínského kraje, mají od dnešního dne znovu možnost sdílet tyto důležité chvíle se svým partnerem. Porodnice tak reagují na mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR, které přítomnost druhého rodiče u porodu povolilo.  

Otec u porodu. Ilustrační snímek

Otcové znovu u porodu: od čtvrtka mohou být u narození dítěte také v Brně

Otcové mohou od čtvrtka znovu k porodům ve všech porodnicích v Jihomoravském kraji kromě boskovické nemocnice. Zástupci nemocnic v kraji včetně třeba Fakultní nemocnice Brno nebo Nemocnice Milosrdných bratří zareagovali na středeční rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, které svým opatřením od čtvrteční půlnoci opět povolilo přítomnost třetích osob u porodu. Otcové nesměli k porodům z rozhodnutí vlády, která se reagovala hrozbu šíření nákazy koronavirem.

Porodnice - Ilustrační foto

Rodičky mohou opět rodit v doprovodu partnera

Radostná zpráva zastihla ve středu večer všechny rodičky. Ty budou z rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR po necelém měsíci opět moci rodit i v doprovodu manžela či přítele. Zprávu přijaly velmi pozitivně také rodičky v porodnici Masarykovy nemocnice v Rakovníku.

Porodnice - ilustrační foto

Ministerstvo zmírní opatření v nemocnicích. Povolí přítomnost otců u porodu

Ministerstvo zdravotnictví od čtvrtka opět povolí přítomnost otce či jiné další osoby u porodu. Uvedl to dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na twitteru. Přítomnost třetí osoby u porodu byla zakázána kvůli šíření koronaviru zhruba od poloviny března. Výjimku ze zákazu později ministerstvo umožnilo jen u porodů handicapovaných žen nebo třeba cizinek, které potřebují tlumočníka.

Ilustrační foto

Maminka zemřela krátce po porodu, tatínek zůstal na tři malé děti sám. Pomůžete?

Radostnou událost z narození dvojčátek vystřídala během několika hodin tragédie. Trojnásobná maminka Veronika P. následkem krvácení do mozku upadla jen pár hodin po porodu do kómatu a následně, i přes veškerou snahu lékařů, zemřela. Podle všeho se jednalo o vrozenou vadu. Dvojčátka si ještě stihla pochovat, nakojit. Otec dětí – Zdeněk K. – zůstal nyní na vše sám. Zažívá velmi těžké období, které si umí jen málokdo představit, a kromě truchlení nad ztrátou své životní partnerky se musí starat o tříletého syna a nově narozená dvojčátka.

Otec u porodu. Ilustrační snímek

Porody bez otců: tisíce Jihomoravanů proti. Zdravotníci se stejně chrání, tvrdí

/ANKETA/ Chtěl povzbudit partnerku v nejdůležitější chvíli, zřejmě se to ale nepodaří. Brňan Michal Moudrý je jedním z mužů, kteří plánovali být u porodu svého dítěte. Narodit se má začátkem května. „Nejde ani tak o mě, ale o moji partnerku. Moje přítomnost jí dodá trochu jistoty v tom návalu hormonů. Měla by mít při sobě někoho, komu může důvěřovat, kdo ji podrží za ruku a pomůže,“ vysvětlil. Přítomnost otců na porodních sálech však zakázala vláda.

Fotbalista Zlína Antonín Fantiš musí s rouškou i do obchodu.

Fantiš se dočkal vytouženého Toníčka. Kvůli koronaviru nemohl být u porodu

/ROZHOVOR/ Už jako desetiletý klučina vykřikoval do světa, že jednou bude mít syna Toníčka. Napoprvé to ještě nevyšlo, když mu přítelkyně Monika v roce 2015 porodila dceru Nellinku. V sobotu večer se už ale zlínský fotbalista Antonín Fantiš dočkal. I když kvůli současnému stavu nouze a různým bezpečnostním opatřením proti nákaze koronavirem druhého potomka ještě naživo neviděl, ani u porodu nemohl asistovat. „To je jediné, co mi kazí ten dojem z toho všeho. Je to trošku smutné, ale hlavní je, že jsou oba v pořádku,“ těší bývalého hráče Příbrami, Jablonce nebo Baníku Ostrava.

Úplně první fotografie novorozeného slůněte! Dnes po páté hodině ranní ji pořídil hlavní veterinář Zoo Praha.

Radost v zavřené zoo. Narodilo se slůně, další porod je na spadnutí

V pražské zoologické zahradě se dnes nad ránem narodilo slůně. Matkou je slonice indická Tamara a slůně je v pořádku. Po dvou samcích se konečně narodila samička. Ředitel zahrady Miroslav Bobek o tom dnes informoval na twitteru. Zoologická zahrada v Troji v nejbližších dnech očekává ještě porod druhé březí slonice, Janity. Otcem dnes narozeného i očekávaného slůněte je samec Ankhor.

Gynekologicko porodnické oddělení v Sokolově

Otcové už k porodům nesmí

Ve středu odpoledne rozhodli zdravotníci ze sokolovské nemocnice, že otce k porodům jejich dětí už nepustí. Připojili se tak ke Karlovarské krajské nemocnici (KKN) v Karlových Varecha Chebu, kde podobné rozhodnutí udělali o den dříve.

Gynekologicko porodnické oddělení v Sokolově

Otcové už k porodům nesmí

Ve středu odpoledne rozhodli zdravotníci ze sokolovské nemocnice, že otce k porodům jejich dětí už nepustí. Připojili se tak ke Karlovarské krajské nemocnici (KKN) v Karlových Varecha Chebu, kde podobné rozhodnutí udělali o den dříve.

Gynekologicko porodnické oddělení v Sokolově

Otcové už k porodům nesmí

Ve středu odpoledne rozhodli zdravotníci ze sokolovské nemocnice, že otce k porodům jejich dětí už nepustí. Připojili se tak ke Karlovarské krajské nemocnici (KKN) v Karlových Varecha Chebu, kde podobné rozhodnutí udělali o den dříve.

Ilustrační foto

Tatínkové k porodům chodí, ale čas ukáže

Třiatřicetiletá Chrudimačka Hanka bude zanedlouho rodit své druhé dítě. Chce, aby jeho otec byl přítomen na sále, ale připouští, že kvůli opatřením proti šíření koronaviru může být všechno jinak.

Ilustrační foto.

Rodičky od středy porodí bez doprovodu

Gynekologicko-porodnické oddělení Masarykovy nemocnice v Rakovníku vzhledem k absolutnímu nedostatku ochranných pomůcek, vysokému riziku nákazy perzonálu i klientek a jejich doprovodů, zrušilo ve středu 18. března až do odvolání možnost doprovodu rodičky na porodním sále a šestinedělí.

Město Trutnov

Další opatření v Trutnově: uzavřené jesle a školky, otcové nesmí k porodu

Trutnovská radnice informovala v pondělí dopoledne o dalších opatřeních, která zavádí. Dojde k uzavření městských jeslí, z trutnovských školek zůstanou v provozu pouze dvě. Další opatření se týkají provozu městského úřadu, městské hromadné dopravy, sběrného dvora, stacionáře, technických služeb, tržnice, psího útuku. Trutnovská nemocnice ruší s okamžitou platností veškeré plánované operace a vyšetření, která je možné odložit. Od pondělí platí také rozhodnutí o zákazu přítomnosti otců u porodu.

V olomoucké zoo se oryxům letos narodilo už šest mláďat.  Zoo patří k nejúspěšnějším chovatelům této antilopy v Evropě.

Zimoviště oryxů se proměnilo v porodnici

V porodnici se proměnilo zimoviště oryxů v olomoucké zoo v chladnější části roku. Také letos zde probíhá jeden porod za druhým. Celkem se na svět podívalo už šest mláďat. Zoo Olomouc patří k nejúspěšnějším chovatelům této antilopy v Evropě.