Kreativ

ŠTÍTEK: porod

Dysfatici mohou mít dlouho problém se s rodiči a nejbližším okolím domluvit a komunikovat své potřeby.

Vývojová dysfázie dítěte dokáže ovlivnit celou rodinu. Jak ji odhalit včas?

Vývojová dysfázie je porucha, která trápí asi 7 procent dětí. Dochází při ní k opoždění a narušení vývoje řeči. Zasahuje však do života celé rodiny. Příznaky této poruchy jsou různorodé. Od zpomaleného vývoje řeči, až po problémy při jízdě na kole. Často je spojená s ADHD či poruchami učení. Příčinu bohužel v naprosté většině případů nelze určit. Svou roli hraje genetika, ale i vlivy prostředí či problémy v těhotenství a při porodu.

Ilustrační foto.

V rakovnické nemocnici se vloni narodilo 855 dětí

V roce 2023 se na Gynekologicko-porodnickém oddělení rakovnické Masarykovy nemocnice narodilo celkem 855 dětí při 854 porodech. V jednom případě přišla na svět dvojčata. Oproti předloňskému roku se jedná o poměrně výrazný úbytek. V roce 2022 se narodilo 996 dětí a jednalo se tehdy o třetí nejvyšší počet v historii oddělení.

Dispečink ZZS MSK. Ilustrační foto.

Porod na sedadle automobilu: Tatínkovi radil operátor záchranářů

Porod v automobilu na silnici ve směru do Karviné prožila rodina, která tam spěchala do porodnice. Miminko se nicméně na svět rozhodlo přijít již během cesty, tatínek musel zastavit a za asistence operátora z dispečinku zdravotnické záchranné služby přivedli s maminkou na svět zdravou holčičku. 

Chrudimská porodnice by mohla získat rodinný pokoj.

Rodičky v Chrudimi se mohou dočkat rodinného pokoje. Ale jen díky sbírce

/FOTO, VIDEO/ Příjemnějšího zázemí by se mohly dočkat rodičky v chrudimské porodnici. Zdejší porodní asistentky by zde totiž rády zřídily takzvaný rodinný pokoj. Na jeho vybavení vybírají peníze na platformě Znesnaze21, lidé zatím darovali téměř polovinu z požadovaných 121 tisíc korun.

Ve vyškovské nemocnici vznikne centrum pro přirozené porody. Vizualizace.

Projekty roku 2024 z Vyškovska: Centrum přirozeného porodu i biometanová stanice

Na nové Centrum přirozeného porodu se mohou těšit ženy ve vyškovské nemocnici. Ve městě začne také demolice bývalého průmyslového areálu, která otevře cestu k dalšímu rozvoji lokality. Investicí v řádu stovek milionů je pak ve Vyškově přestavba bioplynové stanice kvůli zahájení produkce biometanu a navýšení kapacity. Deník přináší výběr pěti zajímavých projektů, které letošní rok na Vyškovsku přinese.

Ellen přišla v jindřichohradecké porodnici na svět 1. ledna ve 2 hodiny a 17 minut.

Prvním miminkem narozeným v hradecké porodnici je Ellen. Na svět si pospíšila

/VIDEO/ Prvním letošním miminkem narozeným na Jindřichohradecku je Ellen Píhová. Holčička přišla na svět v porodnici nemocnice Jindřichův Hradec 1. ledna 2024 ve 2 hodiny a 17 minut a byla zároveň druhým jihočeským miminkem v novém roce. Prvenství v kraji má Amálie, která se narodila už 53 minut po půlnoci v písecké porodnici.

V písecké porodnici rodí téměř z poloviny ženy z jiných regionů. Ilustrační foto.

Do písecké nemocnice jezdí rodit maminky i z jiných okresů

Téměř dvojnásobek dětí oproti těm, narozeným ze spádové oblasti, přichází každoročně na svět v písecké nemocnici. A výjimkou nebyl ani loňský rok. Během něj se v Nemocnici Písek narodilo 822 miminek. Z celkem 811 porodů bylo těch s bydlištěm mimo okres 48 procent.

První fotografie Duni s mládětem

Z legendární Moji se stala babička. V pražské zoo se narodilo gorilí mládě

V úterý 2. ledna ve večerních hodinách přišlo v pražské zoologické zahradě na svět mládě gorily nížiné. Legendární Moja, první gorila narozená v České republice, se tak stala babičkou a populární Richard pradědečkem. Mládě je v pořádku a ještě v noci začalo sát mateřské mléko. Jeho pohlaví zatím není známé.

První fotografie Duni s mládětem.

Radost v Zoo Praha: V Rezervaci Dja se narodilo první gorilí mládě

V úterý 2. ledna ve večerních hodinách přišlo na svět v pražské zoologické zahradě první mládě gorily nížinné. Legendární Moja, první gorila narozená v České republice, se tak stala babičkou a populární Richard pradědečkem. Mládě je v pořádku a ještě v noci začalo sát mateřské mléko. Jeho pohlaví zatím není známé.

Honzík, první dítě narozené na Nový rok v Nemocnici v Novém Jičíně.

První letošní miminko kraje je z Orlové

Prvním miminkem Moravskoslezského kraje narozeným v roce 2024 je malá Viktorie Čierniková. Na svět přišla v Havířově, rodina je z Orlové. A jak tomu bylo v dalších okresech?

Srnec

Zastaví vývoj embrya, odloží porod na lepší dobu. Zvířecí matky činí zázraky

Narození zdravých jedinců a zároveň přežití matek nejsou samozřejmostí u lidí, natož ve zvířecí říši. Pokračování rodu tu je ale nejvyšší prioritou. Evoluce vybavila matky schopnostmi, které jim pomohou ubránit sebe a své nenarozené mládě před predátory, ochránit je před nepřízní počasí i nedostatkem jídla. Dokážou ovlivnit čas porodu i to, kdy se mládě vůbec narodí. Pro vědce je to možná klíč k léčbě lidí při neplodnosti nebo rakovině.

Primář gynekologicko-porodnického oddělení přerovské nemocnice Vladimír Boháč.

Nejmladší primář přerovské nemocnice: Bez pokory to v medicíně nejde

Je nejmladším primářem přerovské nemocnice. Dříve to možná byla nevýhoda, která spočívala v nejistotě z krátké praxe, ale dnes už to neplatí. Vladimír Boháč šéfuje gynekologicko-porodnickému oddělení pět let. Nebojí se zavádět nové operační postupy v gynekologii a urogynekologii a také prosazuje zkvalitnění péče na porodnickém oddělení.

Silný a průbojný. Malý hrabáč kapský je zatím největší v historii chovu

Silný a průbojný. Malý hrabáč kapský je zatím největší v historii chovu

Samice hrabáče kapského Skyla odchovává zcela přirozenou cestou mládě. O potomka se vzorně stará, dostatečně ho krmí a mládě zůstává nepřetržitě s matkou. Chovatelé pečlivě dohlížejí zejména na to, aby v expozici byla ideální vlhkost a teplota a mládě dobře prospívalo. Pavilon Africká savana, kde hrabáči žijí vedle slonů, funguje ve speciálním režimu.

Eva Hecko Perkausová

Poprvé rodila třináct hodin. Teď Eva Hecko Perkausová doufá, že vše půjde rychle

Loni v listopadu přivedla na svět prvního potomka, syna Killiana. Už za dva měsíce by k němu měl přibýt bráška, jehož jméno si devětadvacetiletá moderátorka televize Prima Eva Hecko Perkausová s manželem, podnikatelem Ivanem Heckem zatím nechávají pro sebe. Moc se na malého těší a doufají, že porod proběhne rychle a vše bude v pořádku. 

Michalka se narodila ve 29. týdnu těhotenství a záhy se objevila řada komplikací.

Michalka neustále zvrací, často i krev, a pláče bolestí. Potřebuje i vaši pomoc

Zoufalost a neštěstí, které prožívají rodiče těžce hendikepované Michalky každý den už 14 let, si dokáže představit jen málokdo. Předčasně narozená dívenka začala záhy po porodu krvácet do mozku, objevily se epileptické záchvaty, problémy s plícemi, srdcem a mnoho dalších. Má postižené všechny čtyři končetiny, nemluví a neustále zvrací. Často i krev. Potřebuje pomoc.

Nemocnice poskytují pro babyboxy pouze zázemí a odbornou péči v momentě, kdy se v babyboxu dítě objeví. Ilustrační foto.

Babyboxy zachránily životy i v našem kraji. OSN je ale doporučuje zrušit

Výbor OSN pro práva dětí vyzývá ke zrušení babyboxů a k hojnějšímu využívání takzvaných utajených porodů. Vedení náchodské nemocnice, pod kterou spadá i špitál v Rychnově nad Kněžnou, nesouhlasí a je pro zachování obou způsobů, které mají zabránit tragédiím.  V Trutnově byl babybox v sanatoriu, v současné době ale neplní svoji funkci. Zatím poslední babybox se otevřel v pondělí v Jilemnici v Krkonoších.

Jitka Boho

Třetí dítě? Rok po porodu syna by chtěl partner Jitky Boho ještě holčičku

Zpěvačka Michaela Gemrotová si ještě v těhotenství vyslechla děsivou zprávu, že se její dcera narodí s hendikepem. Trpí spastickou triparézou. S manželem se proto rozhodli za účasti známých osobností včetně zpěvačky Jitky Boho spustit nadaci Anežka, která by měla pomáhat dalším dětem s podobným postižením. 

Nymburská nemocnice.

V listopadu se v Nymburce děti rodit nebudou. Porodnice projde rekonstrukcí

/FOTO, VIDEO/ Děti, které se narodí rodičům z Nymburska od 27. října do 30. listopadu, budou mít s velkou pravděpodobností v rodném listě jako místo narození město z jiného regionu. Porodnice v Nymburce totiž projde proměnou a bude více než měsíc uzavřena. Jak budou interiéry po rekonstrukci vypadat, si mohou čtenáři prohlédnout na vizualizacích v galerii.