Kreativ

ŠTÍTEK: porod

Těhotenství. Ilustrační foto

Děčínská porodnice Krajské zdravotní rozšiřuje služby pro nastávající maminky

Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Děčín rozšiřuje své portfolio služeb pro nastávající maminky o další příjemnou novinku. Každá budoucí maminka, která má zájem v průběhu těhotenství co nejintenzivněji sledovat vývoj svého dítěte, uchovávat si průběžně fotografie nebo si zajistit vyšší komfort pobytu, má nyní možnost využít speciálně sestavené těhotenské balíčky. Ty jsou zaměřeny především na monitorování plodu, ale také na možnosti konzultací a využití vybraných služeb zdarma.

Role duly a porodní asistentky se v některých částech prolínají.

Poradna s dulou: Mezi největší hodnoty patří empatie, podpora a respekt k ženě

Startujeme novou poradnu s dulou Markétou Verbíkovou. Dula provází ženu, nejlépe kontinuálně, průběhem celého těhotenství. Doplňuje práci porodních asistentek, lékařů, zdravotních sester a také psychologů a dalších odborníků. V tomto smyslu je členem týmu, který se o ženu v období těhotenství, porodu a šestinedělí stará. Máte i vy na dulu otázky? Pošlete nám je do naší poradny.

Síla rozmarýnu. Středomořská bylinka při porodu dodá sílu a pomáhá s hojením.

Mořská růže pomůže při porodu i po něm. Ochrání hráz a dodá rodičkám sílu

Rozmarýn, rozmarýna, mořská nebo Mariina růže. Na pražském mostě by se jí sice nedařilo, tato bylinka je totiž citlivá na zimu a přirozeně ji najdete ve Středozemí. Zato ji můžete pěstovat doma za oknem a využívat tak její léčivé účinky. Tato bylinka vám dobře poslouží u porodu i v šestinedělí. Rozmarýn má totiž antimikrobiální a hojivé účinky, pomůže ve formě aromaterapie, masážního oleje, ale i odvaru. 

Vratislav Bílek se synkem a manželkou Eliškou.

Z porodu hned na zápas. TOP fanda Kozel viděl na vlastní oči 1 225 zápasů Vervy

Když na něj z legrace během rozhovoru vypálíte, že po porodu synka při návštěvě manželky Elišky v nemocnici musel stihnout další dva zápasy, tak se Vratislav Bílek zamyslí a řekne: „Jo, druhý den do Plzně a v neděli doma Vítkovice a v úterý doma Mladá Boleslav. Takže kecám, stihl jsem ještě tři zápasy po porodu,“ směje se Vratislav Bílek, jinak skalní fanda hokejového Litvínova, obrovský srdcař, statistik a borec, co s hokejovou Vervou procestoval hezkých pár tisíc kilometrů.

Mezinárodní den nenarozených dětí připadá každoročně na 25. březen

Nenarozené děti: Na interrupci šla Magda pod nátlakem, pak několikrát potratila

25. březen je Mezinárodní den nenarozených dětí. Tento den je připomínkou těch, jejichž životy vyhasly ještě v lůně matky. O svůj příběh se s námi podělila čtenářka Magda, kterou okolí donutilo před lety k interrupci. Dnes je jí 36 let, má za sebou několik samovolných potratů a svého někdejšího rozhodnutí lituje. Ví, že kdyby dostala ještě jednu šanci, byla by tou nejlepší maminkou.

Ilustrační foto.

Nemocnice Písek nabízí pro lékaře a mediky odborné kurzy například sonografie

Nemocnice Písek pomáhá rozvoji medicíny v tuzemsku. Rozšiřuje znalosti moderních postupů mezi lékaři jiných zdravotnických zařízení a k tomu prohlubuje praktické dovednosti mediků, jimž při studiu dlouhodobě chybí nácvik odborných metod. Pořádá pro ně bezplatné vzdělávací kurzy s praktickou ukázkou moderních technik.

Alena Terezie Vítek (vlevo) s Bohumilou Čihákovou

Po porodu dceru nedostala. Nevidomá se o dítě postarat nedokážete, řekl jí lékař

O část zraku přišla v inkubátoru. V šestnácti prodělala šedý zákal a o rok později podstoupila transplantaci obou očí. „Nejhorší bylo vzít do ruky bílou slepeckou hůl. Styděla jsem se za ni a říkala si, to je super, teď všichni uvidí, že jsem slepá,“ vzpomíná v rozhovoru nevidomá Alena Terezie Vítek, která o pár let později musela po porodu císařským řezem bojovat i o své vlastní dítě.

Saxofonista kapely UDG Adam Kupera letos 29. února oslavil 40. narozeniny.

Přechodňátka na jihu Čech. 29. únor je výjimečný den, říká saxofonista UDG

Den 29. února v přestupném roce, kdy má má svátek Horymír, letos připadl na čtvrtek. Narodily se osobnosti jako herec Lukáš Homola (29. února 1976), zpěvák, finalista SuperStar 2015 Dalibor Slepčík (29. února 2000) či saxofonista kapely UDG Adam Kupera (29. února 1984). Ten shodou okolností žije částečně na jihu Čech a letos slaví kulatiny.

Rajský plyn pomáhá tlumit porodní bolesti. Rodičku navíc neomezuje v pohybu a nástup účinku je rychlý.

Kolik stojí porod? Za rajský plyn necháte v porodnici i tisíce korun

„Tak, maminko, bude to 1500 korun. Přejete si platit kartou, nebo hotově?“ S podobnou větou se mohou setkat rodičky například v porodnici Bulovka. Za rajský plyn u porodu si připlatí. Půl hodiny inhalace vyjde podle facebookového příspěvku porodnice na 750 korun. Podobně v porodnici Kyjov rodičky zaplatí za rajský plyn 800 korun při porodu a 200 korun při šití. Naopak v Olomouci mají rodičky plyn zdarma.

Nová nemocnice v Mathonově ulici slouží pacientům z Prostějovska již více než 20 let.

Oslava jednou za čtyři roky. Na přestupný rok se moc dětí nerodí

Narodit se 29. února a mít oslavu narozenin jen jednou za čtyři roky? Zatímco některé maminky toto výjimečné datum narození dítěte láká, pro jiné není žádnou výhrou. Před čtyřmi lety se v prostějovské nemocnici narodil 29. února jeden chlapec. Celkově se během přestupného dne v 2020 narodilo v porodnicích skupiny Agel v Prostějově, Vítkovicích, Šternberku a Přerově sedm dětí.

Ilustrační foto.

Přestupný rok v porodnicích? Maminky v Přerově datum 29. února neláká

Narodit se 29. února a mít oslavu narozenin jen jednou za čtyři roky? Zatímco některé maminky toto výjimečné datum narození dítěte láká, pro jiné není žádnou výhrou. „Plánované porody například císařským řezem na tento den žádné nemáme a nesetkali jsme se ani se žádostmi o oddalování nebo uspíšení porodu,“ líčí vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení přerovské nemocnice Radmila Šimoníková.

Porodnice U Sluneční brány.

Porodnice v Hořovicích zavádí individuální předporodní konzultace

Porodnice U Sluneční brány, která je součástí Nemocnice Hořovice, se snaží své služby stále zkvalitňovat a rozšiřovat. Mezi nově nabízené služby patří možnost individuálních předporodních konzultací pro těhotné. Budoucí maminky si mohou vybrat porodní asistentku, která s nimi probere všechny otázky k průběhu těhotenství, porodu, postupu při příjmu do porodnice i ohledně následné péče na oddělení šestinedělí.

Ilustrační foto.

VoZP zvýšila příspěvek pro těhotné a maminky po porodu

Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) významně navýšila příspěvky pro těhotné a maminky po porodu. Ještě více se tak snaží pomoci ženám v citlivém období těhotenství a po narození miminka. Částku příspěvků pro těhotné a maminky po porodu je nově navýšena celkem o 1 000 Kč.

Mezi příznaky KISS syndromu patří neutišitelný bolestivý pláč, stáčení těla a hlavičky nebo citlivost při doteku krku a hlavičky.

KISS syndrom: poranění, o kterém se nemluví. Způsobuje koliky, pláč i nespavost

Uplakaná, neodložitelná miminka, která stáčí tělo do písmene C a zaklání hlavičku. Tak vypadají děti s KISS syndromem. Tajemná zkratka označuje poranění dítěte v oblasti krku. Nejčastěji vzniká při nešetrně vedeném porodu. Bolestivá blokáda u dětí se vyznačuje mnoha různými příznaky. A výrazně zasahuje do prvních měsíců života dítěte i rodičů.

Maminka se k postiženému Františkovi nehlásí. Vychovává ho tatínek.

Fanda má vzácnou genetickou vadu. Táta se za něj rve jako lev, máma ho opustila

František by dnes chodil do čtvrté třídy klasické základní školy. Je však na úrovni batolete, a to jak po fyzické, tak mentální stránce. Narodil se totiž s vzácnou mutací genu, kvůli které jeho stav odpovídá osmiměsíčnímu miminku. Aby toho nebylo málo, jeho maminka ho opustila hned poté, co se o diagnóze dozvěděla. Odešla i s mladší dcerou a o chlapce ani bývalého partnera se už vůbec nezajímá.

Placenta je životodárným orgánem, který poslouží i po jeho odloučení z těla těhotné matky. Vznikají z něj kapsle, koktejly nebo užitečná tkáň pro složité operace.

Placenta jako zázrak. Překvapí vás, jak je užitečná a lze ji i po porodu sníst

Placenta je nedoceněným zázrakem, který není pouhým mateřským lůžkem pro plod v době těhotenství. Produkty z placenty jsou skvělé na vlasy, na rty a prospěšné pro zdraví ženy. Zároveň je tkáň z placenty velmi užitečná při některých operacích popálenin nebo léčbě chronických ran. Placenta po porodu přitom vůbec nevypadá jako něco, co může udělat ještě tolik užitečného. Přesto může překvapit.

Simulátor Victoria pomůže při vzdělávání porodních asistentek.

Victoria umí simulovat i rizikové porody. V Hradci se otevře unikátní učebna

Už tento pátek 2. února představí hradecká Lékařská fakulta Univerzity Karlovy unikátní učebnu pro budoucí porodní asistentky. Je první svého druhu v kraji a studující nově otevíraného bakalářského studijního programu Porodní asistence se tady budou vzdělávat na nejmodernějších interaktivních a realistických simulátorech. 

Srůst u siamských dvojčat může vypadat různě a podle toho se také odvíjí možnost operace oddělení.

Vítejte ve světě siamských dvojčat. Z jejich příběhů mrazí, v Česku vymizela

Mezi ne příliš časté, ale velmi známé anomálie ze světa lidí patří takzvaná siamská dvojčata. Jedná se o srostlá jednovaječná dvojčata, která po narození často podstupují proces oddělení. Tedy pokud hned po porodu nezemřou. Pravděpodobnost brzkého úmrtí je totiž vysoká. V posledních letech se téma siamských dvojčat dostala i do filmového průmyslu. Spatřit jsme je mohli například v populární Addamsově rodině, nebo v seriálu American Horror Story, kde zazářila postava dvojčat Bette a Dot, která měla dvě hlavy.

Jiřík má za sebou v osmi letech už přes 40 operací.

Jiřík má za sebou v osmi letech více než 40 operací. Každá další nese rizika

Narození potomka je pro každou rodinu velkou událostí. Po bezproblémovém porodu, ze kterého vzejde zdravé miminko, obvykle následují okamžiky nepřeberného štěstí a úlevy, že vše dobře dopadlo. V případě malého Jiříka však okamžiky štěstí vystřídal strach rodičů o život dítěte a chlapec musel podstoupit několik operací. Ty mu měly zachránit život. Jiřík, kterému byla stanovena střední mentální retardace, nyní potřebuje pomoc.

Krajská nemocnice Tomáše Bati pořídila speciální porodní gauč z Velké Británie; leden 2024

Zlínská porodnice pořídila porodní gauč, při instalaci vzniklo vtipné video

Gynekologicko-porodnické oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně (KNTB) je teprve šestou porodnicí v České republice a jedinou ve Zlínském kraji, která začala používat porodnický gauč. Rodičkám umožňuje najít si individuální polohu pro nejjednodušší a nejbezpečnější příchod miminka na svět. Premiéru už má za sebou.

Tělo novorozence pokrývá mázek. Ten chrání pokožku dítěte před vysycháním a také pomáhá udržet tělesnou teplotu.

S koupáním miminka po porodu počkejte. Ani doma nemusí kojenci do vany každý den

Kdy začít koupat miminko po porodu, jak často koupel potřebuje a od kdy se může koupat každý den? Takové otázky si klade řada novopečených rodičů. Světová zdravotnická organizace doporučuje odložit první koupel novorozence alespoň o 24 hodin po porodu. Výjimkou jsou děti ohrožené infekcí. U zdravých dětí můžete koupání novorozeného miminka klidně odložit až na doma. S koupáním může novým rodičům pomoci speciální lehátko, nebo přepážka do vany.

Porodní asistentky z Domažlické nemocnice.

Porodní asistentky z Domažlické nemocnice nově mohou za maminkou až domů

Domažlická nemocnice rozšiřuje péči pro těhotné ženy a ženy v šestinedělí. Zavítat mohou porodní asistentky i domů. Ulehčí přípravu na porod a pomůžou v prvních dnech praktickými radami s péčí o miminko i samu sebe. Služba nenahrazuje péči poskytovanou u registrujícího gynekologa. Je spíše rozšířením a doplňkem, který má zpříjemnit ženám náročné dny před porodem a po něm. Návštěvní službu poskytují empatické porodní asistentky, které mají i odborné zkušenosti s péčí o dítě. Dle zájmu ženy u ní mohou bezplatně provést až čtyři návštěvy.

Dysfatici mohou mít dlouho problém se s rodiči a nejbližším okolím domluvit a komunikovat své potřeby.

Vývojová dysfázie dítěte dokáže ovlivnit celou rodinu. Jak ji odhalit včas?

Vývojová dysfázie je porucha, která trápí asi 7 procent dětí. Dochází při ní k opoždění a narušení vývoje řeči. Zasahuje však do života celé rodiny. Příznaky této poruchy jsou různorodé. Od zpomaleného vývoje řeči, až po problémy při jízdě na kole. Často je spojená s ADHD či poruchami učení. Příčinu bohužel v naprosté většině případů nelze určit. Svou roli hraje genetika, ale i vlivy prostředí či problémy v těhotenství a při porodu.

Ilustrační foto.

V rakovnické nemocnici se vloni narodilo 855 dětí

V roce 2023 se na Gynekologicko-porodnickém oddělení rakovnické Masarykovy nemocnice narodilo celkem 855 dětí při 854 porodech. V jednom případě přišla na svět dvojčata. Oproti předloňskému roku se jedná o poměrně výrazný úbytek. V roce 2022 se narodilo 996 dětí a jednalo se tehdy o třetí nejvyšší počet v historii oddělení.

Dispečink ZZS MSK. Ilustrační foto.

Porod na sedadle automobilu: Tatínkovi radil operátor záchranářů

Porod v automobilu na silnici ve směru do Karviné prožila rodina, která tam spěchala do porodnice. Miminko se nicméně na svět rozhodlo přijít již během cesty, tatínek musel zastavit a za asistence operátora z dispečinku zdravotnické záchranné služby přivedli s maminkou na svět zdravou holčičku. 

Chrudimská porodnice by mohla získat rodinný pokoj.

Rodičky v Chrudimi se mohou dočkat rodinného pokoje. Ale jen díky sbírce

/FOTO, VIDEO/ Příjemnějšího zázemí by se mohly dočkat rodičky v chrudimské porodnici. Zdejší porodní asistentky by zde totiž rády zřídily takzvaný rodinný pokoj. Na jeho vybavení vybírají peníze na platformě Znesnaze21, lidé zatím darovali téměř polovinu z požadovaných 121 tisíc korun.