Kreativ

ŠTÍTEK: porod

paní Lucie s předčasně narozeným Vašíkem

Držela jsem ho a prosila, aby dýchal, říká maminka předčasně narozeného Vašíka

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Extrémně nedonošená miminka pomáhá zachraňovat resuscitační lůžko vybavené pokročilou monitorovací technikou a videokamerou. Lékařům v porodnici U Apolináře umožňuje provedení metody stabilizace novorozence na nepřerušené pupečníkové šňůře, a to i při porodech extrémně nezralých novorozenců s porodní hmotností pod tisíc gramů před 28. týdnem těhotenství. Čerstvou zkušenost má paní Lucie, které se takto narodil syn Vašík v květnu.

MUDr. Dita Pelikánová z Nemocnice Hořovice

Lékařka Dita Pelikánová: Při vlastním porodu jsem do toho kolegům nekecala

/FOTOGALERIE/ Dita Pelikánová, lékařka hořovické nemocnice se specializací gynekologie a porodnictví, pomohla na svět už tisícům dětí. Každý porod je pro ni stále vzrušujícím zážitkem. Adrenalinové chvíle vyhledává i ve svém volném čase – především související s vodou. Letos v létě spolu s kamarádkami ze sportovní skupiny Czech Ladies štafetově přeplavaly kanál La Manche.

Těhotenství a porod - Ilustrační foto

Tragédie rodiny z Habartova: Maminka po porodu zemřela, otec zůstal na syna sám

V jednačtyřiceti letech porodila vysněného syna, radovat se z něj ale nemohla. Eliška z Habartova na Sokolovsku krátce po porodu zemřela kvůli silnému krvácení. O chlapečka se tak stará jeho otec Radek, ten ale čelí řadě komplikací. Partnerka ho totiž nestihla uvést jako otce a on tak není zapsán v rodném listu dítěte…

V trutnovské porodnici mohou maminky od 1. září rodit pouze s porodní asistentkou. Pokud se neobjeví komplikace.

Novinka v trutnovské porodnici. Maminky mohou rodit bez asistence lékaře

Maximální vstřícnost k přání rodičky – to je hlavní motivace pro zavedení další novinky v trutnovské porodnici. Nově zřízené Centrum porodní asistence (CPA) umožní budoucím maminkám rodit bez lékaře, přitom za odborného doprovodu porodní asistentky a s jistotou, že lékař i moderní přístrojové vybavení jsou na dosah.

Bez speciálních zdravotnických pomůcek se Sofinka neobejde

Sofinka má desítky epileptických záchvatů denně. Trpí, ale pomoci jí můžete i vy

Když se Sofinka před pěti lety narodila, nic nenasvědčovalo tomu, že by se měly blížit nějaké zdravotní komplikace. Hned druhý den se však začala třást a všem bylo jasné, že něco není v pořádku. Dnes má přes 60 epileptických záchvatů denně, kvůli čemuž je na úrovni novorozence, nereaguje na léky a podle prognóz nikdo nečeká, že by se měl její stav někdy zlepšit. Její maminka však nechce, aby trpěla. Diagnóza zní časná epileptická encefalopatie (tv. Ohtahara syndrom) a patogenní mutace v genu KCNT1 – Maligní migrující parciální epilepsie. 

Ženu na krajském soudu odsoudili za vraždu novorozence v Ústí.

Přísný trest za porod do záchodu v Mojžíři. Žena má za vraždu novorozence 16 let

Nepravomocný verdikt padl dnes, v úterý 22. srpna, v kauze neasistovaného porodu dítěte v ústecké vyloučené lokalitě Mojžíř. „Porod proběhl na záchodové míse a novorozenec ženského pohlaví byl z dělohy porozen do vnitřní části záchodové mísy, kde jej ponechala v poloze na břiše hlavou dolů,“ popsala obžaloba zločin obviněné. Holčička kvůli následkům dušení za několik týdnů zemřela v nemocnici.

Ve vyškovské nemocnici vznikne centrum pro přirozené porody.

Rozšíření porodnice ve Vyškově: Stavba má zhotovitele za desítky milionů

/VIZUALIZACE/ Rozšíření porodnice zlepší služby pro pacientky ve vyškovské nemocnici. Krajští radní ohlásili ve středu výběr zhotovitele stavby. Ve stávajících gynekologických ambulancích včetně souvisejících prostor vznikne Centrum přirozeného porodu. Zvýší se i standard vybavení lůžkové části a vznikne dále nové zázemí pro ambulantní část oddělení.

Anička se narodila kvůli komplikovanému porodu mrtvá

Jako miminko umírala, oživili ji. Nyní šestnáctiletá dívka znovu bojuje o život

Příběh šestnáctileté Aničky, která se měla narodit jako zdravé miminko, rve srdce. Kvůli tomu, že se před porodem nepřišlo na to, že je dívenka omotaná pupečníkem, se narodila mrtvá. I přesto dnes díky zásahu lékařů žije, ale potýká se s velkými zdravotními komplikacemi a silným postižením. Její stav je tak vážný, že se rodiče připravují na nejhorší.

Světový týden kojení v roce 2023 nese podtitul Podpora kojení – blíže k matkám. Laktační poradkyně Veronika Jonášová z organizace Manila při této příležitosti radila v soběslavském rodinném centru Sobík.

Jak správně kojit, se v Soběslavi radily maminky s laktační poradkyní

V rámci Světového týdne kojení uspořádala certifikovaná laktační poradkyně Veronika Jonášová ze Soběslavi setkání maminek. Do Rodinného centra Sobík. dorazilo celkem deset žen s dětmi, které s odborníci v oboru probíraly zejména své radosti a starosti spojené s kojením. Témata se točila kolem boření mýtů a hlavním účelem podpůrné skupiny byla podpora přirozeného kojení.

Trápí vás silné menstruační bolesti? Zkuste například čaj z řebříčku obecného nebo pupalky dvouleté.

Trápí vás problémy s menstruací, otěhotněním či menopauza? Zkuste ženské bylinky

Tou největší výsadou žen je možnost (nikoli povinnost!) přivést na svět nový život. S tím ale bohužel souvisí i řada ženských problémů. Menstruační potíže, gynekologické záněty i trápení, když se otěhotnět nedaří, jsou jen některé z nich. Naštěstí má Matka příroda v záloze bylinky, které umí významně pomoci. Jaký čaj pomáhá při menstruaci? A kdy zabere žebříček?  

V příjemném prostředí rýmařovské kavárny Turistických známek se setkání s porodní asistentkou krnovské porodnice Blankou Lunerovou koná každé první pondělí v měsíci.

Zkušená porodní asistentka radí budoucím maminkám z Rýmařovska

Co vše se stane během devíti měsíců těhotenství? Jak se v těhotenství stravovat a cvičit? Co čekat u porodu? Na tyto i další otázky odpovídá na pravidelných setkáních s budoucími rodiči z Rýmařovska zkušená porodní asistentka krnovské porodnice Blanka Lunerová.

Kojení. Ilustrační snímek

Mateřské mléko je multivitamin, který v lékárně neseženete, říká Jakubová

Se slovem „kojení“ se na internetu pojí více než šest milionů odkazů, kde se spekuluje, radí, ale i lže. Přitom tvůrce kojících sloganů to vyjádřil stručně a jasně: „Prsa jsou pro dítě nejlepší“. Tak proč máme tolik ambivalence ohledně kojení? Proč zápasíme s volbou, zda budu nebo nebudu kojit? Proč nesčetné množství zpráv, ale i lékařů, pediatrů a obezitologů podkopává kojení? Nejen na tyto otázky bude v rozhovoru odpovídat laktační poradkyně Radka Jakubová, která je zakladatelkou mamAkademie a poradkyní na Modrém koníkovi.

Žena porodí dítě, ale prakticky okamžitě ho odevzdá jeho biologickým rodičům. Tak ve zkratce vypadá náhradní mateřství.

Vláda chce zpřísnit náhradní mateřství. Policie varuje před obchodováním s lidmi

Porodí dítě, ale hned vzápětí ho předají jeho biologickým rodičům. Tak ve zkratce vypadá takzvané náhradní mateřství. V Česku je tento institut v „pološedé zóně“, to by se však mělo zanedlouho změnit. Vláda sice nedávno zamítla návrh dvou poslankyň hnutí ANO na výslovný zákaz náhradního mateřství, nicméně pověřila ministerstvo spravedlnosti, aby ve spolupráci s resortem zdravotnictví začalo připravovat zákon upravující náhradní mateřství.

Ženu (zcela vpravo s rozrastrovanou tváří) obžalovali kvůli smrti dítěte v Ústí při neasistovaném porodu, k soudu přišel i otec dítěte (vzadu v asistenci policie).

Děsivá kauza: Ženě hrozí výjimečný trest za porod dítěte do záchodu. Zemřelo

/FOTO, VIDEO/ Obžaloba viní 30letou ženu, že po zvracení, křečích a tlaku v břiše prodělala neasistovaný porod novorozence, který pak zemřel. „Porod proběhl na záchodové míse a novorozenec ženského pohlaví byl z dělohy porozen do vnitřní části záchodové mísy, kde jej ponechala v poloze na břiše hlavou dolů,“ tvrdí žalobkyně. Podle ní žena takovým jednáním způsobila dítěti těžkou újmu na zdraví, za což může dostat až 16 let vězení. Soud to ale vidí ještě přísněji, ve hře je překvalifikování na vraždu a až výjimečný trest.

Ambulantní porod umožňuje nově maminkám Nemocnice v Novém Městě na Moravě.

Ambulantní porod umožňuje nově maminkám Nemocnice v Novém Městě na Moravě

Ambulantní porod nově maminkám umožňuje Nemocnice v Novém Městě na Moravě. Pokud porod probíhá bez komplikací, matka i dítětem může krátce po porodu odejít domů. „Ambulantní porod je, tak trošku s nadsázkou řečeno, jistou alternativou domácího porodu. Vychází vstříc přání rodičkám, které nechtějí zůstávat v porodnici. Ale oproti domácímu porodu výrazně snižuje riziko pro matku i novorozence,“ vysvětlil primář gynekologicko-porodnického oddělení novoměstské nemocnice Tomáš Müller. Spolu s primářem dětského a novorozeneckého oddělení Matoušem Záleským odpověděl na otázky, které se ambulantního porodu týkají.

Rakovnická porodnice, primář Radek Poláček a lékařka Tereza Zobalová.

Místo narození: Rakovník. Alternativní porody lákají rodičky ze vzdálených míst

/ROZHOVOR/ Rakovnická porodnice je známa alternativními porody, v jiné než klasické poloze tam rodí už téměř polovina rodiček. Nejen z Rakovnicka, ale především z Prahy a z řady míst na západě Čech. Primář gynekologicko-porodnického oddělení Radek Poláček a vedoucí lékařka porodního sálu a šestinedělí Tereza Zobalová prozradili, co odlišuje Rakovník od běžných porodnic i jaké chystá nové metody.

Tejpy pomáhají ulevit od různých bolestí zad, kloubů či s otokem dolních končetin.

Pomoc v těhotenství i po porodu: v nemocnici ve Znojmě tejpují ženám břicho

Bolesti zad, kloubů nebo otoky nohou. Nepříjemnosti, se kterými se potýká řada žen v těhotenství. S tím vším může pomoci kinesiotaping, nebo-li tejpování. Aplikují ho na Gynekologicko-porodnickém oddělení nemocnice ve Znojmě. Po porodu tejpy využívají k podpoře zavinování dělohy, k ošetření jizvy po císařském řezu nebo k podpoře kojení.

První okamžiky a začínající příběhy rodiny s miminkem.

Vyvracíme mýty: Dula jako průvodkyně těhotenstvím. Placenta jako zdroj energie

Mnoha lidem se pod pojmem dula nevybaví téměř nikdo, popřípadě sluníčková žena, která v batikovaném oblečení poskakuje vedle rodící ženy, u ní doma v obýváku. Stejně tak se dozvídáme sporné informace o placentě a jejím poporodním využití. Tato zaběhnutá dogmata se ve společnosti tradují z důvodu nepochopení a nedostatku faktických informací. Dula Markéta Verbíková se považuje za průvodkyni ženy těhotenstvím, porodem a následným obdobím seznamování s jejím miminkem. Podpořit a moci se opřít o pevný bod v průběhu tohoto transformačního úseku v životě ženy, je cílem, na kterém si zakládá.

Nemocnice v Rakovníku.

Rodička si při císaři sama vytáhne dítě z dělohy? Možná už brzy i v Rakovníku

/FOTOGALERIE/ Rakovnická porodnice se připravuje na otevření centra něžných císařských řezů, které zatím nabízí jen pár nemocnic v Česku. Nevšední metoda, kdy se rodička při císaři může někdy dokonce i podílet na vytažení miminka z dělohy, byla ještě před několika lety známa jen ze zahraničních luxusních klinik. Nyní s ní počítají i v Rakovníku. Dvě tamní lékařky míří do Německa na zkušenou.

Ilustrační foto.

Test v karlovarské porodnici nově odhalí riziko psychických potíží po porodu

Psychických obtíží u žen po porodu přibývá, trpí jimi až 20 procent žen v těhotenství a po porodu. Lze jim však předcházet prostřednictvím včasného screeningu, který mohou nově rodičky absolvovat v porodnici Nemocnice Karlovy Vary. Po Středočeském, Libereckém a Olomouckém kraji se tak mohou testovat novopečené maminky i v Karlovarském kraji.

Ilustrační snímek

Obliba císařského řezu kvůli penězům od pojišťoven? Pošetilost, odmítá lékař

Podle statistik končí císařským řezem každý čtvrtý porod v Česku. Ačkoli se tuzemská statistika výrazně neliší od zbytku Evropy a ve srovnání s okolními zeměmi je dokonce nižší, jedná se podle lékařů i Světové zdravotnické organizace o vysoké číslo. Neodráží ani tak přístup lékařů a rodiček, jako hlavně jejich zdravotní kondici. 

Poslední miminka z litomyšlské porodnice v roce 2013

Poslední miminka z Litomyšle. Od zavření zdejší porodnice uplynulo deset let

/FOTO, VIDEO/ Amálka, Barborka, Eliška nebo Tobiáš. To jsou poslední děti, které se přesně před deseti lety narodily v porodnici v Litomyšli. Dnes jsou to už žáci čtvrté třídy. Na konci května roku 2013 však oddělení skončilo. Lidé na Svitavsku dodnes tohoto rozhodnutí krajského úřadu litují, maminky i tehdejší zdravotní sestry na porodnici ale nezapomněly. Podívejte se ve fotogalerii a videu na současnou podobu bývalé porodnice a v článku rovněž na snímky posledních zdejších narozených miminek. 

Primář gynekologicko porodnického oddělení sokolovské nemocnice Vladimír Velický.

Za svá data se nestydíme, říká o novém nařízení primář sokolovské porodnice

Při výběru porodnice se budoucím rodičkám otvírá nový zdroj informací. Doposud si drtivá většina z nich vybírá porodnici podle vzdálenosti od místa svého bydliště. Dalšími faktory při rozhodování jsou osobní zkušenost a do třetice doporučení známých. K tomu všemu otevřel Ústavní soud cestu k porodnickým statistikám. A to až na úroveň jednotlivých porodnic. Zájemkyně tak zjistí, kde a jak často dochází například k císařským řezům, nástřihům hráze, poraněním, porodům kleštěmi, vakuumextraktorem a dalším. Podle lékařů mohou být ale některá data o porodnicích zavádějící a ženy by podle neměly volit porodnici jen podle nich.

MUDr. Aleš Klán.

Gynekolog Aleš Klán pomáhá rodit maminkám, které před lety sám přivedl na svět

/FOTOGALERIE/ Aleš Klán se gynekologii věnuje už třiačtyřicet let. Primariát v hořovické nemocnici sice už pověsil na hřebík a dnes vede gynekologickou ambulanci v Hostomicích, přesto se k porodům stále a rád vrací. Některá přání dnešních rodiček přitom považuje za bizarní. Překvapuje ho třeba pojídání domácích přípravků z placenty.

Sedmé patro v rakovnické porodnici prošlo rekonstrukcí. Nyní se oddělení šestinedělí otevírá rodičkám.

Komfort v porodnici se zvyšuje. Každý pokoj na šestinedělí má vlastní koupelnu

/FOTOGALERIE/ Oddělení šestinedělí v rakovnické porodnici sídlí od středy 24. května v sedmém patře nemocnice, které má za sebou rekonstrukci. Stěhuje se tak o patro výš. Ke každému z designových pokojů tam patří koupelna. Všechny jsou dvoulůžkové, pro dvě matky s miminky, nebo rodičku s doprovodem. V posledních letech se počet porodů v rakovnické nemocnici pohybuje kolem tisíce.

Agáta Hanychová 11. března 2023 na O2 Universum Clash of the Stars v Praze.

Agáta Hanychová se raduje z miminka a nechce hubnout. Zamkla však svůj Instagram

O životě influencerky Agáty Hanychové se už řadu let ví téměř vše, protože své příběhy a zážitky dlouhodobě sdílí s lidmi na sociálních sítích, zejména na Instagramu. Bylo by asi obtížné najít člověka, který by nevěděl, že navázala vztah s mediálním magnátem Jaromírem Soukupem, že se rozhodli mít spolu dítě a že se jim před několika dny narodila holčička Rozárie. Krátce po jejím narození se však Agáta rozhodla svůj Instagram zamknout.

Návrat k sexu může být pro onkologické pacientky i ženy po porodu náročný.

Bolestivý sex po porodu i rakovině? S pochvou je nutné umět správně pracovat

Ženská sexualita je téma, které je často diskutováno v různých ohledech. Někdy se však ženy dostanou do situace, kdy je pro ně sex tabu, ať už kvůli pociťované bolesti po prodělané operaci, komplikovaném porodu nebo následcích onkologické léčby. Jak se vyrovnat s pocitem ztráty ženskosti, možnosti početí a jak se vrátit k bezbolestnému sexuálnímu životu?

Chovatel ovcí z Vernéřovic na Broumovsku Tomáš Havrlant právě zažívá nejkrásnější a zároveň nejnáročnější období roku..

Krkavci číhají na jehňátka. „Problémem jsou i vlci,“ říká farmář z Broumovska

/FOTO, VIDEO/ Chovatel ovcí z Vernéřovic na Broumovsku Tomáš Havrlant zažívá kolem Velikonoc nejkrásnější období roku. A také nejnáročnější. Několik týdnů, po kterých se rodí jehňata, tráví se svým stádem i dvacet hodin denně. Už se mu narodilo přes sto jehňat. Na ty ale číhají krkavci, kteří dokáží vyklovat mláďatům oči a zabít je. A pak tu jsou ještě vlci…

Veronika Blažíčková s medailemi z juniorského ME v Tallinnu

Ke sportu ji přivedla legenda. Chci být u porodů, říká střelkyně Blažíčková

Není to častý úkaz, aby se závodník juniorského věku prosadil na šampionátu dospělých. Pro názorný případ ale netřeba chodit daleko. Devatenáctiletá střelkyně Veronika Blažíčková šokovala loni na ME ve Vratislavi stříbrem v třípolohové střelbě se sportovní malorážkou. Navíc pro Česko získala účastnické místo na olympiádě v Paříži.

Majitelka EMS studia Bodyfit Miha ve Fitnessgalerii v Plzni Iva Hinterholzingerová

Původně chtěla zhubnout po porodu. Nyní žena trénuje fitness a má vlastní studio

„Jsem úplně obyčejná mamina od dvou dětí, jejímž cílem původně bylo – shodit pár kilo po druhém porodu.“ Takhle začíná své vyprávění Plzeňanka Iva Hinterholzingerová, dnes úspěšná a vyhledávaná trenérka fitness, instruktorka skupinových lekcí H.E.A.T programu, TRX, Pilates a zároveň majitelka EMS studia Bodyfit Miha ve Fitnessgalerii v Plzni.