Kreativ

ŠTÍTEK: porod

Ilustrační foto.

Strava v porodnicích na jihu Moravy: ve Vyškově na ni dohlíží specialisté

Především kritická slova se snesla na kvalitu jídla, které dostávají matky po porodu v nemocnici Břeclav. Mnohé ženy o něm po svých zkušenostech mluvily o jako nevhodném a nedostačujícím. Deník Rovnost na toto téma oslovil čtenářky napříč jižní Moravou a právě u Břeclavi byly reakce nejsilnější.

Předseda FC Strání Antonín Popelka přijel na utkání před koncem prvního poločasu.

Hektická sobota šéfa FC Strání: Popelka asistoval u porodu a pak i u sestupu

Tolik emocí v jeden den se jenom těžko vstřebává. Dvaatřicetiletý šéf fotbalového Strání Antonín Popelka má za sebou den, na který nikdy nezapomene. Někdejším vynikající brankář nejprve asistoval u porodu, aby přivítal na světě druhého syna Antonniho. Po dvou hodinách pak kousal obrovské zklamání po sestupu z divize.

Pardubická nemocnice. Ilustrační foto

Kauza postižené Leontýnky: Policie případ Pardubické nemocnice odložila

Policie po třech letech odložila případ holčičky, která nedostala v Pardubické nemocnici včas léky a zřejmě zůstane postižená. Novorozeně se tehdy od matky nakazilo streptokokovou infekcí, po porodu se jeho stav prudce zhoršil a má trvalé poškození mozku. Kriminalisté ale nezjistili při prověřování postupu zdravotnického zařízení překročení zákona.

Chodský pes je české národní plemeno

Jako když obživne slavná ilustrace. Chodský pes je věrným a veselým plemenem

Pamatujete si, jakého psa jste chtěli mít, když jste byli děti? Věrného, hodného, veselého a statečného. Ani jako dospělí nemusíte takového psa znát jen z dobrodružné literatury. Protože jestli má nějaké plemeno všechny předpoklady k tomu, aby strčilo do kapsy jak slavného Kazana, tak Bílého tesáka i Lassie, je to právě české národní plemeno - chodský pes.

Eva Burešová

Už byla chvíle, kdy se mi při natáčení zvedal žaludek, říká Eva Burešová

Jednou z nejznámějších televizních tváří se stala díky seriálu Slunečná, kde jsme Evu Burešovou (28) vídali jako sympatickou Týnu. Ale jen co se uzavřel její příběh ze statku, už ji diváci sledují v roli Viki v novince Zoo. V seriálu si navíc letošní držitelka bronzového Českého slavíka zazpívá celkem osmdesát songů! Rozhovor přinesl časopis TV Mini.

Skupina klokanů rudých v olomoucké zoo je tou nejpočetnější v České republice.

U klokanů v zoo je pěkně živo, samice šestinedělí nectí

Jako v jeslích nebo ve školce to v těchto dnech vypadá v klokaním výběhu v olomoucké zoo. Je plný mláďat. Samice klokana je pozoruhodná rodička, která může mít současně hned tři mláďata: jeden potomek skáče okolo ní, druhý je ve vaku a třetí v embryonálním stádiu v děloze.

Z podpisu smlouvy. U okénka je ředitel rezidence Marek Bíško.

V Chrudimi bude konečně babybox. Překvapivě u okna rozlučkové místnosti

Jako jedno z posledních větších českých měst se Chrudim konečně dočká babyboxu, schránce na odložené děti. Překvapivě nebude instalován v areálu nemocnice, ale matky po porodu v zoufalé životní situaci ho mohou nalézt „Na Kopečku“, kde sídlí společnost SeneCura provozující domov pro seniory. Babybox bude umístěn v okně do obřadní rozlučkové místnosti.

Předporodní povídání Kuk na svět s porodní asistentkou Alexandrou Vargovou je velmi oblíbené. Díky tomu, že v Nemocnici Cheb nastávající rodiče informují jak o aktuálních trendech, tak i možnostech porodu, tak u maminek mizí strach a roste vzájemná důvěra

Předporodní povídání Kuk na svět se těší velké oblibě, známe porodní trendy

Předporodní povídání Kuk na svět s porodní asistentkou Alexandrou Vargovou je velmi oblíbené. Díky tomu, že v Nemocnici Cheb nastávající rodiče informují jak o aktuálních trendech, tak i možnostech porodu, tak u maminek mizí obavy, roste vzájemná důvěra, a to jak mezi rodiči, tak i zdravotnickým personálem a mimo jiné se zvyšuje i sebedůvěra matek při samotném porodu.

Na příspěvek v mateřství a rodičovský příspěvek mají nárok všichni rodiče bez ohledu na to, zda dítě vychovávají sami nebo s partnerem

PŘEHLEDNĚ: Na co letos mají v Česku nárok rodiny s dětmi

Česko zažívá nebývalou drahotu. Vzrůstají ceny potravin, benzínu, nafty i dalších energií. Na vysokou inflaci, kdy jsou lidé nuceni sáhnout hlouběji do peněženek, a někteří už nemají kde brát, se rozhodla reagovat i vláda. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) avizoval balíček proti energetické chudobě, jehož součástí bude i navýšení životního minima, od něhož se odvíjí kupříkladu nárok na přídavky na děti. 

Slovenka Jana F. (25).

Za vraždu miminka půjde žena zřejmě opět za mříže, podle znalců dítě zabila

Slovenka Jana F. (34), která podle obžaloby zavraždila svoje čerstvě narozené miminko, se po třech letech na svobodě nejspíše zase vrátí za mříže. Žena tam již jednou byla, když dostala 17letý nepodmíněný trest, ale na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu byla v roce 2019 z vězení propuštěna a věc byla vrácena k projednání zpět do Plzně.

Po takřka čtyřech letech se narodil v Safari Parku Dvůr Králové nosorožec dvourohý východní. Dostal jméno Kyjev.

Jak se rodí nosorožec. Březost trvá čtrnáct měsíců, porod několik minut

/FOTOGALERIE/ Když se narodí nosorožec, je to událost a něco výjimečného, říká zoolog Safari Parku Dvůr Králové Jiří Hrubý. Povedlo se to po čtyřech letech. Před dvěma týdny se narodilo ve Dvoře Králové již 47. mládě nosorožce dvourohého východního. Chovají se tam od roku 1971 od dob Josefa Vágnera. Malý samec dostal jméno Kyjev.

V brněnské Nemocnici Milosrdných bratří v úterý porodila první jihomoravská Ukrajinka, která uprchla před válkou. Holčička je zdravá, dostala jméno Anastasia.

Mladá Ukrajinka porodila v Brně dceru Anastasii. Hlavně, že jsme v bezpečí, říká

/FOTO/ Ještě před pár týdny žila v poklidu na západě Ukrajiny ve městě Ivano-Frankivsk a těšila se, až miminko přijde na svět, válka jí ale převrátila život naruby. Do Brna dorazila mladá Ukrajinka poslední únorový den a v úterý těsně před polednem v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří porodila zdravou dívku. Jedná se o vůbec první dítě, které v Brně porodila žena prchající před válkou v Ukrajině.

V brněnské Nemocnici Milosrdných bratří v úterý porodila první jihomoravská Ukrajinka, která uprchla před válkou. Holčička je zdravá, dostala jméno Anastasia.

Mladá Ukrajinka porodila v Brně dceru Anastasii. Hlavně, že jsme v bezpečí, říká

/FOTO/ Ještě před pár týdny žila v poklidu na západě Ukrajiny ve městě Ivano-Frankivsk a těšila se, až miminko přijde na svět. Válka jí ale převrátila život naruby. Do Brna dorazila mladá Ukrajinka poslední únorový den a v úterý těsně před polednem v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří porodila zdravou dívku. Jedná se o vůbec první dítě, které v Brně porodila žena prchající před válkou v Ukrajině.

Stanislav Kotrc, Buk. Narodil se 22. 2. 2022 v 9.28 hodin v prachatické porodnici rodičům Michaele a Karlu Kotrcovým. Vážil 3 050 gramů. Doma se na malého brášku těší šestiletý Kája.

O magickém dni 22. 2. 2022 se v kraji narodilo 26 miminek

V úterý 22. 2. 2022 nebyl pouze zvýšený zájem o termíny svateb. Velkou radost udělalo toto magické datum i 26 jihočeským rodičkám. Nejvíce dětí se narodilo v krajské metropoli, a to deset. Strakonická nemocnice v tento den zaznamenala pět porodů, třetí skončil Tábor se čtyřmi miminky. Tři děti přišly na svět v Českém Krumlově a dvě v Písku.

Mládě pásovce štětinatého se narodilo 30. 1. 2022 v Zoo Brno.

Brněnská zoo: Exotárium má zavřeno. Samička pásovce potřebuje klid po porodu

/FOTO/ Několikatýdenní mládě pásovce štětinatého se má čile k světu v pavilonu Exotária brněnské zoo. Narodilo se zkušené samici, která každoročně alespoň jedno porodí. Předloni měla dokonce dvojčata. Návštěvníci novorozené mládě uvidí naživo za dva až tři týdny. „Po porodu samice je z preventivních důvodů přístup do Exotária uzavřen. Ona i mládě potřebují klid. Chovatelé jim teď samozřejmě věnují zvýšenou pozornost,“ sdělila mluvčí brněnské zoo Monika Brindzáková.

Budoucí matky a jejich partneři už nemusejí kvůli předporodní přípravě chodit do nemocnice v Brodě osobně. Vše vyřídí přes počítač. Ilustrační foto.

Na porod se matky v Havlíčkově Brodě připraví přes počítač

Přes počítač a zadarmo. Tak se mohou připravit na porod budoucí matky v brodské nemocnici. „Předporodní kurzy pro nastávající maminky a jejich partnery jsme museli z důvodů aktuální epidemiologické situace pozastavit,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Petra Černo. Nyní umožní brodská nemocnice nastávajícím matkám kurzy on-line. „Jsou zdarma. Kromě toho mohou rodičky využít také individuální konzultace či online poradny přes email. Nastávající maminky tak mají hned tři možnosti jak konzultovat cokoliv stran těhotenství a porodu v naší nemocnici,“ upřesnila mluvčí.

Markéta Taufer Wernerová s jedním z více než stovky miminek, které pomáhala přivést na svět.

Dula zažívá u porodů něhu i neskutečnou citovou bolest

Byla u více než 100 porodů. Zažila porod v autě, třiceti šesti hodinový doprovod a provázela ženu také porodem mrtvého děťátka. Markétu Taufer Wernerovou přivedly k práci duly vlastní zkušenosti. Dula z Beskyd maminky doprovází k porodům do porodnic v Ostravě, Havířově, Frýdku-Místku, Vsetíně a Vyškově.

Nová moderní lůžka Panda v prostějovské nemocnici

Prostějovská miminka mají Pandy za více než milion

Komfort, teplota nebo případná resuscitace. Prostějovská nemocnice disponuje dvěma moderními lůžky v hodnotě blížící milionu a čtvrt korun. Určena jsou především pro poporodní adaptaci dětí, přičemž jejich výhodou je především schopnost zajistit pro miminko ideální podmínky. V případě nutnosti jsou pak plně vybavena i pro případnou resuscitaci miminek

Dula Háta Píše.

Ztráta dítěte je zdrcující. Vždy se dostaví smutek a beznaděj, říká dula

Speciálně vyškolená žena, která poskytuje především psychickou oporu novorodičce. Tak lze shrnout poslání vyškolené duly, kterou je také Háta Píše. Působí na jihu Moravy, podporu ale ženám poskytuje také při smutných příležitostech, jako je třeba úmrtí dítěte při porodu. I v takové situaci nabízí rodičům plnou podporu, všímá si přitom změny ve společnosti, která tomu k přistupuje otevřeněji.

Pro Tělo s příběhem

Tělo s příběhem: Jsem Inka a jdu s kůží na trh. I s ekzémem může být život top

Naše tělo je schránkou veškerých radostí i bolestí. Jenže někdy je těch bolestí znatelně více. Projekt Tělo s příběhem ukazuje ženská těla tak, jak je svět stvořil a jak je život postupně formoval. Ve druhém zveřejněném příběhu jde doslova s kůží na trh Inka, která již odmalička zažívá, co všechno může člověku způsobovat atopický ekzém. I s ním se však dá žít plnohodnotný život.

Pro Tělo s příběhem

Tělo s příběhem: Jsem Inka a jdu s kůží na trh. I s ekzémem může být život top

Naše tělo je schránkou veškerých radostí i bolestí. Jenže někdy je těch bolestí znatelně více. Projekt Tělo s příběhem ukazuje ženská těla tak, jak je svět stvořil a jak je život postupně formoval. Ve druhém zveřejněném příběhu jde doslova s kůží na trh Inka, která již odmalička zažívá, co všechno může člověku způsobovat atopický ekzém. I s ním se však dá žít plnohodnotný život.

Pro Tělo s příběhem

Tělo s příběhem: Jsem Inka a jdu s kůží na trh. I s ekzémem může být život top

Naše tělo je schránkou veškerých radostí i bolestí. Jenže někdy je těch bolestí znatelně více. Projekt Tělo s příběhem ukazuje ženská těla tak, jak je svět stvořil a jak je život postupně formoval. Ve druhém zveřejněném příběhu jde doslova s kůží na trh Inka, která již odmalička zažívá, co všechno může člověku způsobovat atopický ekzém. I s ním se však dá žít plnohodnotný život.

Pro Tělo s příběhem

Tělo s příběhem: Jsem Inka a jdu s kůží na trh. I s ekzémem může být život top

Naše tělo je schránkou veškerých radostí i bolestí. Jenže někdy je těch bolestí znatelně více. Projekt Tělo s příběhem ukazuje ženská těla tak, jak je svět stvořil a jak je život postupně formoval. Ve druhém zveřejněném příběhu jde doslova s kůží na trh Inka, která již odmalička zažívá, co všechno může člověku způsobovat atopický ekzém. I s ním se však dá žít plnohodnotný život.

Pro Tělo s příběhem

Tělo s příběhem: Jsem Inka a jdu s kůží na trh. I s ekzémem může být život top

Naše tělo je schránkou veškerých radostí i bolestí. Jenže někdy je těch bolestí znatelně více. Projekt Tělo s příběhem ukazuje ženská těla tak, jak je svět stvořil a jak je život postupně formoval. Ve druhém zveřejněném příběhu jde doslova s kůží na trh Inka, která již odmalička zažívá, co všechno může člověku způsobovat atopický ekzém. I s ním se však dá žít plnohodnotný život.

Pro Tělo s příběhem

Tělo s příběhem: Jsem Inka a jdu s kůží na trh. I s ekzémem může být život top

Naše tělo je schránkou veškerých radostí i bolestí. Jenže někdy je těch bolestí znatelně více. Projekt Tělo s příběhem ukazuje ženská těla tak, jak je svět stvořil a jak je život postupně formoval. Ve druhém zveřejněném příběhu jde doslova s kůží na trh Inka, která již odmalička zažívá, co všechno může člověku způsobovat atopický ekzém. I s ním se však dá žít plnohodnotný život.

Pro Tělo s příběhem

Tělo s příběhem: Jsem Inka a jdu s kůží na trh. I s ekzémem může být život top

Naše tělo je schránkou veškerých radostí i bolestí. Jenže někdy je těch bolestí znatelně více. Projekt Tělo s příběhem ukazuje ženská těla tak, jak je svět stvořil a jak je život postupně formoval. Ve druhém zveřejněném příběhu jde doslova s kůží na trh Inka, která již odmalička zažívá, co všechno může člověku způsobovat atopický ekzém. I s ním se však dá žít plnohodnotný život.

Pro Tělo s příběhem

Tělo s příběhem: Jsem Inka a jdu s kůží na trh. I s ekzémem může být život top

Naše tělo je schránkou veškerých radostí i bolestí. Jenže někdy je těch bolestí znatelně více. Projekt Tělo s příběhem ukazuje ženská těla tak, jak je svět stvořil a jak je život postupně formoval. Ve druhém zveřejněném příběhu jde doslova s kůží na trh Inka, která již odmalička zažívá, co všechno může člověku způsobovat atopický ekzém. I s ním se však dá žít plnohodnotný život.

Pro Tělo s příběhem

Tělo s příběhem: Jsem Inka a jdu s kůží na trh. I s ekzémem může být život top

Naše tělo je schránkou veškerých radostí i bolestí. Jenže někdy je těch bolestí znatelně více. Projekt Tělo s příběhem ukazuje ženská těla tak, jak je svět stvořil a jak je život postupně formoval. Ve druhém zveřejněném příběhu jde doslova s kůží na trh Inka, která již odmalička zažívá, co všechno může člověku způsobovat atopický ekzém. I s ním se však dá žít plnohodnotný život.

Studium na Fakultě zdravotnických studií UJEP není pro žádné „padavky“. Kromě zvládnutí množství náročného teoretického učiva čeká na studenty obrovské penzum praxe, kterou vykonávají ve zdravotnických zařízeních našeho kraje.

Studenti fakulty zdravotnických UJEP studií sklízejí chválu

Studium na Fakultě zdravotnických studií UJEP není pro žádné „padavky“. Kromě zvládnutí množství náročného teoretického učiva čeká na studenty obrovské penzum praxe, kterou vykonávají ve zdravotnických zařízeních našeho kraje. V tomto ohledu je studium FZS UJEP velmi náročné, a každý z jeho absolventů je tak do praktického života velice dobře připraven.

Studium na Fakultě zdravotnických studií UJEP není pro žádné „padavky“. Kromě zvládnutí množství náročného teoretického učiva čeká na studenty obrovské penzum praxe, kterou vykonávají ve zdravotnických zařízeních našeho kraje.

Studenti fakulty zdravotnických studií sklízejí chválu

Studium na Fakultě zdravotnických studií UJEP není pro žádné „padavky“. Kromě zvládnutí množství náročného teoretického učiva čeká na studenty obrovské penzum praxe, kterou vykonávají ve zdravotnických zařízeních našeho kraje. V tomto ohledu je studium FZS UJEP velmi náročné, a každý z jeho absolventů je tak do praktického života velice dobře připraven.

Anežka Školová se synem

Zlínští lékaři museli ženě několik hodin před porodem zavést kardiostimulátor

Nezvyklý postup a kombinaci zákroků zažili minulý týden lékaři v Krajské nemocnici T. Bati (KNTB) ve Zlíně. Těhotné ženě museli několik hodin před císařským řezem zavést kardiostimulátor. Bez něj hrozila jejímu srdci při císařském řezu srdeční zástava, řekl dnes novinářům primář tamního kardiologického oddělení Zdeněk Coufal.

První dítě Moravskoslezského kraje i Ostravy se narodilo ve Fakultní nemocnici Ostrava. Porodnice má za sebou rekordní rok.

„Coviďátka“ přicházejí, Ostravsko láme rekordy. Pomohly i duly

/FOTOGALERIE/ Když předloni na rozhraní zimy a jara dorazila do České republiky covidová pandemie spojená s tvrdým lockdownem, mnozí čekali, že důsledkem nuceného domácího pobytu a následného home office bude baby boom. To se ale nestalo. Překvapení přišlo až po více než roce.