Kreativ

ŠTÍTEK: porod

Havířovská porodnice leden 2022. Na jaře ji čeká modernizace.

V Havířově přibývá porodů. Je třeba nových boxů

Stále více rodiček chce své dítě přivést na svět v havířovské porodnici. Podle statistik za poslední roky tam mají o 15 až 20 procent více porodů a podle primáře gynekologicko-porodnického oddělení Michala Mrózka to není náhoda. „Jsem přesvědčen, že je to přístupen zdejších porodních týmů k rodičkám,“ říká primář.

Návrat k sexu po porodu chce čas

Ne, ještě nic nebude. Návrat k sexu po porodu chce čas

Těhotenství a porod změní ženské tělo, stejně jako sexuální život. Hormonální změny po porodu mohou způsobit, že vaginální tkáň bude tenčí a citlivější. Pochva, děloha a děložní čípek se také musí „vrátit“ do své původní velikosti. Tělo po porodu vlastně potřebuje jakousi menší dovolenou.

Čeká vás porod? Po celou dobu by se o vás mohla starat jen vybraná porodní asistentka.

Lepší péče za příplatek i změny u porodů. Jaké jsou plány vlády ve zdravotnictví

Chcete lepší péči? Za příplatek bude vaše. Čeká vás porod? Po celou dobu by se o vás mohla starat jen vybraná porodní asistentka. A chystáte se na plánovaný zákrok? Pomoci by vám mohl přehled čekacích dob v nemocnicích. Tyto a mnohé další změny chystá ve zdravotnictví Fialova vláda v následujících čtyřech letech. Kabinet veřejnosti v pátek představil své programové prohlášení.

Ilustrační foto.

Prvním pražským miminkem je holčička Eleanor

Jako první miminko roku 2022 spatřila v Praze světlo světa holčička, které dali rodiče jméno Eleanor. Zdravé tříapůlkilové miminko se narodilo ve Fakultní nemocnici Bulovka na Nový rok v plánovaném termínu osmnáct minut po silvestrovské půlnoci. „Šlo o porod přirozenou cestou,“ potvrdila mluvčí nemocnice Eva Libigerová.

U řady žen krátce před a po porodu, v takzvaném perinatálním období, propukají duševní poruchy.

Když se štěstí změní v peklo. Třetina žen upadá po porodu do úzkosti či deprese

Měly to být nejkrásnější chvíle v životě, ale proměnily se v peklo. U řady žen krátce před a po porodu, v takzvaném perinatálním období, propukají duševní poruchy. Podle statistik úzkostné myšlenky zažívá dvacet procent žen v perinatálním období, dalších deset upadá přímo do depresí. Psychiatři ale upozorňují, že se této oblasti zdraví dosud systematicky v České republice nikdo nevěnoval. 

Porodní pokoj.

Ve Vyškově vznikne Centrum přirozeného porodu. Podívejte se, jak bude vypadat

/VIZUALIZACE/ Počet matek, které rodí ve vyškovské porodnici, se za posledních deset let více než zdvojnásobil. Nyní jich bývá každý rok přes tisíc. Jihomoravský kraj plánuje v následujících dvou letech rozšířit vyškovskou nemocnici o takzvané Centrum přirozeného porodu. Vyjde na zhruba pětadvacet milionů korun.

Autor snímku: Kandyce Wagar (http://www.songbirdandoakphotography.com)

OBRAZEM: Nejlepší světové snímky porodů. Fotografie fascinují svou intimitou

Těžké chvíle během porodu, i obrovskou úlevu a nepopsatelnou radost. To vše ukazují snímky pořízené členy Mezinárodní asociace profesionálních fotografů porodů. Již několik let pak odborná porota vyhlašuje ty, které nejzajímavěji zobrazují zázrak zrození nového člověka. Nejinak tomu bylo i letos, jak ukazuje galerie nejvíce ceněných záběrů pro rok 2021.

Ze zásahu policie v množírně psů (26. 10. 2020)

Konec živoření v množírnách. Pro chovy zvířat nově platí přísnější pravidla

Fena se tísní v malém kotci, uvázaná na řetězu. Leží na studené a vlhké zemi, příbytek už potřebuje nutně vyčistit. Za svůj život nezná nic jiného než čtyři stěny a porody. Opakující se březost a péče o štěňata už se podepsala na jejím vzhledu i zdraví. Utnout tipec podobným smutným příběhům má nová vyhláška na ochranu zvířat, kterou schválilo ministerstvo zemědělství.

Předávání ocenění PPP - přirozený porod v porodnici pro lékaře a sestry v prachatické nemocnici.

S přirozeným porodem v prachatické nemocnici jsou budoucí maminky spokojené

Nemocnice Prachatice, a.s. je již osmým rokem zapojena do projektu PPP – Přirozený Porod v Porodnici.  Cílem je nabídnout budoucím maminkám přívětivé prostředí v kombinaci se vstřícným přístupem zdravotníků, s respektem k individuálním potřebám rodiček i tempu porodu, bez nadbytečných zásahů do jeho průběhu.

Balíček pro náhlý porod obsahuje vše potřebné na porod, který probíhá za obvyklých podmínek.

Dispečerky zlínské záchranky zvládnou odrodit i přes telefon

Zatímco některá novorozeňata si dávají s příchodem na svět pořádně načas a maminka stráví i hodiny čekáním na radostný okamžik narození svého potomka, jiné děti se narodí ještě dřív, než rodička vkročí do dveří porodnice. Mnohdy si tak své děti odrodí například sami otcové prostřednictvím přesných instrukcí dispečerek na tísňové lince 155 či zdravotníci Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje (ZZS ZK).

Výsledky modernizace z posledních let.

Nemocnice ve Vyškově slaví sedmdesátiny. Slibuje Centrum přirozeného porodu

/FOTO/ Mimo jiné i Centrum přirozeného porodu slibují v nadcházejících letech pacientkám představitelé vyškovské nemocnice. V těchto dnech si připomínají sedmdesáté výročí založení tohoto zařízení. „Dveře svých ordinací pacientům ve Vyškově poprvé otevřeli v roce 1951. Nemocnice je součástí základní sítě zdravotnických zařízení Jihomoravského kraje,“ připomněla krajská mluvčí Alena Knotková.

Doc. MUDr. Michal Otčenášek, CSc.

Nový trend: Chci mít hezčí přirození, žádá lékaře stále více žen

Zúžení pochvy, zmenšení labií, liposukce Venušina pahorku, vagina lift či celková rejuvenace genitálu – intimní plastická chirurgie nabízí stále více zákroků a zájem o ně roste. Rozhovor na toto téma přinesl přední český magazín zaměřený na zdraví – Kondice. Ptal se známého českého urogynekologa Michala Otčenáška.

Nový primář gynekologicko-porodnického oddělení trutnovské nemocnice Jan Kestřánek (vlevo) s kolegou lékařem Karlem Červíčkem.

Premiéru v trutnovské porodnici obstarala osminásobná rodička

Porodnice v Trutnově obnovila provoz po dlouhých čtrnácti měsících v pátek 1. října a hned první den se tam narodily dvě děti. Jedna z maminek rodila dokonce už poosmé. "V Náchodě jsme měli pacientku, která rodila devatenáctkrát, z toho měla jednou dvojčata," říká nový primář gynekologicko-porodnického oddělení v Trutnově Jan Kestřánek. Ten blíže specifikoval, jak bude porodnice přistupovat k alternativním porodům.

Porodní asistentka, laktační poradkyně, lektorka, kunzultantka a především maminka čtyř dětí Tereza Lerch Davídková právě vydala knihu Zdraví ženy, kde se dotýká těchto citlivých témat a opírá se o své zkušenosti.

Ztráta dítěte inspirovala porodní asistentku k napsání knihy

„Knihu jsem začala psát před pěti lety, kdy jsem byla na úplném dně. Prožívala jsem nejtěžší okamžik života, čelila jsem ztrátě dítěte," říká porodní asistentka, laktační poradkyně, lektorka, kunzultantka a především maminka čtyř dětí Tereza Lerch Davídková, která nedávno vydala knihu Zdraví ženy.

Třetí dítě porodila v závěru minulého týdne Linda Grašarová z Ostravy. Šlo o tisící dítě narozené v letošním roce ve Vítkovické nemocnici. Maminka i syn Alexander se v pondělí 20. září 2020 odpoledne vydali na cestu domů.

Zběsilá jízda, pak slavnostní tisící porod. Když rodí Grašarovi z Ostravy

Když se rodina Grašarových z Ostravy-Staré Bělé rozhodne rozšířit své řady, je téměř jisté, že půjde o něco výjimečného. Jejich „dvorní“ porodnice se nachází ve Vítkovické nemocnici, kde je dobře znají a jen čekají, čím je Grašarovi překvapí. Stejně tomu bylo i v závěru minulého týdne, kdy Linda Grašarová zamířila ke svému třetímu porodu.

Malého Sebastiana pomohl mamince Petře Dobiášové doma odrodit manžel Michal.

Milovický hasič pomáhal synovi na svět: Narodil se tam, kde jsme ho počali, říká

Natáhnout si v mžiku nehořlavý oblek, nasadit helmu, dýchací přístroj, vběhnout do hořícího domu a zachránit, co se dá. Třeba i lidský život. Výzva, na kterou je dobrovolný hasič Michal Dobiáš z Milovic na Břeclavsku trénovaný. Při každém požárním poplachu přesně ví, jak se zachovat, a co udělat. Před pár dny byl však postavený před úplně jinou výzvu. Zvládnout porod vlastního syna.

Na sedmém patře rakovnické nemocnice bylo zrekonstruováno několik pokojů. Opravami prošlo i osmé patro.

Rodičky v rakovnické nemocnici se těší z rekonstruovaných pokojů

/FOTOGALERIE/ Celkem šest nových pokojů vzniklo během léta na sedmém patře rakovnické Masarykovy nemocnice, kde se nachází oddělení šestinedělí a gynekologie. Čtyři byly vybudovány nově, dva prošly kompletní rekonstrukcí. Zbylé pokoje oddělení přijdou na řadu v následujících měsících. Naopak ze sedmého patra se do nově vybudovaných prostor na osmém patře přestěhovala ambulantní část oddělení.

Ilustrační foto.

Porod v sanitce, či doma zvládají záchranáři i po telefonu, je to však rizikové

Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje (ZZS JčK) zveřejnila v pondělí 30. srpna s odstupem času sestřih ojedinělého hovoru své dispečerky. Podařilo se jí navigovat rodičku v domácím prostředí, kdy se miminko rozhodlo jít na svět opačně, nožičkami napřed. Všechno dobře dopadlo a novorozeně se i přes komplikace narodilo zdravé.

Surikaty v Zooparku Zájezd mají trojčata.

PODÍVEJTE SE: Surikaty ze zooparku mají trojčata, celá smečka se o ně stará

Jsou to dva kluci a jedna holka, mají zvídavou povahu a už více než měsíc dělají radost chovatelům i návštěvníkům. Řeč je o trojčatech surikat, která se v Zooparku Zájezd narodila v polovině července. Jejich narození bylo podle očekávání na den přesně a ve výběhu surikat se teď vše točí jen kolem nich.

Surikaty v Zooparku Zájezd mají trojčata.

PODÍVEJTE SE: Surikaty ze zooparku mají trojčata, celá smečka se o ně stará

Jsou to dva kluci a jedna holka, mají zvídavou povahu a už více než měsíc dělají radost chovatelům i návštěvníkům. Řeč je o trojčatech surikat, která se v Zooparku Zájezd na Kladensku narodila v polovině července. Jejich narození bylo podle očekávání na den přesně a ve výběhu surikat se teď vše točí jen kolem nich.

Surikaty v Zooparku Zájezd mají trojčata.

PODÍVEJTE SE: Pár kilometrů za Prahou se daří trojčatům surikat

Jsou to dva kluci a jedna holka, mají zvídavou povahu a už více než měsíc dělají radost chovatelům i návštěvníkům. Řeč je o trojčatech surikat, která se v Zooparku Zájezd, který sídlí 17 kilometrů od Prahy v okrese Kladno, narodila v polovině července. Jejich narození bylo podle očekávání na den přesně a ve výběhu surikat se teď vše točí jen kolem nich.

Patrik Truchlý s maminkou Eliškou.

Patrik chvátal na svět, narodil se v sanitce u vchodu Klatovské nemocnice

Tak rychle na svět spěchal Patrik Truchlý z Klatov, že zdravotníci nestihli maminku dovézt ani na porodní sál. Chlapeček se tak narodil před vchodem do nemocnice v sanitce. Tím, že se narodil o necelý týden dříve, byl i nejkrásnějším dárkem k prvnímu výročí svatby svých rodičů Elišky a Milana.

Patrik Truchlý s maminkou Eliškou.

Patrik chvátal na svět. Narodil se v sanitce u vchodu Klatovské nemocnice

Tak rychle na svět spěchal Patrik Truchlý z Klatov, že zdravotníci nestihli maminku dovézt ani na porodní sál. Chlapeček se tak narodil před vchodem do nemocnice v sanitce. Tím, že se narodil o necelý týden dříve, byl i nejkrásnějším dárkem k prvnímu výročí svatby svých rodičů Elišky a Martina.