Kreativ

ŠTÍTEK: porod

Sokolovská porodnice nabízí matkám snídaně formou švédského stolu.

Sokolovskou porodnici využívají i ženy z Německa

Individuální přístup a pokud to je možné, bezzásahový porod. Takový je trend v porodnictví během posledních let. Potvrzují to i souhrnné údaje porodnice Sokolov za rok 2022, kde se loni narodilo téměř sedm stovek miminek.

"Přikláním se k tomu, že fyziologická rodička by měla rodit v klidném prostředí za přítomnosti co nejnižšího počtu klidných, vlídných a vstřícných respektujících zdravotníků," říká porodní asistentka Hana Hornychová

Při porodu doma je nutné mít sbalenou tašku do nemocnice, říká asistentka

/ROZHOVOR/ Domácí porod s tragickým koncem na Jičínsku v uplynulých dnech znovu otevřel debatu o alternativních porodech, císařském řezu a rozhodnutích, před kterými nastávající maminky v těhotenství stojí. Porod v domácím prostředí volí v Česku půl procenta rodiček, často kvůli předchozí špatné zkušenosti z porodnice. 

Řada lidí celý život spoléhá na oboustranné spontánní vzrušení, které se samo odněkud vynoří a zcela přirozeně povede k sexu.

Sex po porodu? Přijměte své tělo, komunikujte, prodlužte předehru, radí experti

Šest neděl po porodu uteklo jako voda, Adam se už nemohl dočkat, až mu Eva naznačí, že UŽ. Jenomže milování bylo opakovaně jiné, vlažné, méně spontánní. Evu řídila zodpovědnost, nedokázala se úplně uvolnit a navíc měla pocit, že v sobě partnera necítí tak pevně, jako dřív. Adamovi připadala netečná, opakované doprošování se ho ponižovalo, a tak jejich intimní život výrazně strádal fyzicky i emočně. 

Řada oslovených porodnic poplatek za přítomnost otce u porodu zrušila nebo jej nikdy nezavedla. Naopak chce motivovat muže, aby u porodu byli. Ilustrační foto

Otec u porodu zdarma? Někde platí za kávu a oblečení, jinde za dozor

V dubnu uplyne už sedm let od rozhodnutí Ústavního soudu o tom, že za přítomnost otce u porodu, ani za poskytnutí nezbytných pomůcek, jako je třeba ochranný oděv, nemohou české nemocnice požadovat poplatek. Neznamená to ovšem, že dnes otcové v porodnicích neplatí. Většina zařízení oslovených redaktory Deníku už sice peníze nechce, některá však poplatek stále vybírají. Jiná si účtují alespoň nadstandardní služby.

Otec u porodu. Ilustrační snímek

Otec dítěte u porodu? Oporou je stále častěji i dula

Ještě v 80. letech nemohli být otcové u porodu a nesměli ani na novorozenecké oddělení. Za socialistického zdravotnictví to fungovalo tak, že muži postávali pod okny porodnice a čekali, až se v něm objeví manželka a ukáže potomka alespoň na dálku.

Vyšetření budoucí maminky v písecké nemocnici.

Porodnice na jihu Čech nabízejí vanu, houpačku, muziku i otce zdarma

Hydromasáže, aromaterapie, závěsný systém (jakousi houpačku z popruhů) pro uvolnění nebo čtyři druhy snídaní nabízejí rodičkám v jihočeských nemocnicích. Budoucí maminky si mohou vzít i blízkou osobu jako doprovod. Dříve placená účast u porodu už je dnes na jihu Čech zdarma.

Ilustrační.

Srovnání cen v porodnicích. V Brně zůstávají otcové zdarma, za dulu i tisícovka

Koho si nastávající mámy mohou vzít s sebou k porodu? A kolik si za to účtují nemocnice na jihu Moravy. Deník zmapoval podmínky napříč porodnicemi. Za přítomnost otce či jiného člena rodiny u porodu neplatí lidé v žádné z nemocnic v Brně. Peněženky pak nemusí vytahovat ani ve Vyškově, Znojmu, Břeclavi či Kyjově. Ve Fakultní nemocnici Brno a Nemocnici Kyjov však může být zdarma u porodu kromě druhého rodiče či jiného člena rodiny i další člověk. Například blízká kamarádka.

Gisele Bündchenová

Meditace u superhvězd: Lady Gaga pomáhá s nemocí, Bündchenové ulehčila porod

Denní program některých známých českých i světových hvězd má jedno společné: meditaci. Proč toto duchovní cvičení, je-li pravidelné, znamená zásadní klíč k úspěchu? Tolik v posledních letech skloňované slovo meditace znamená pro každého něco jiného. Je to přirozené. Jednak existuje více meditačních technik, a pak je každý jiný, tudíž může mít na tutéž věc různý názor. Obecně se však dá říct, že meditací se rozumí prohlubování soustředění, zklidnění mysli a těla. Hlavně by ale měla ztišit „upovídané“ myšlenky. K čemu ji využívají slavní?

Tátové mohou v Pardubickém kraji k porodu zdarma již devět let.

Tatínci jsou u porodu zdarma už 9 let. Jako první v Česku je zavedla Litomyšl

Tatínek u porodu byl ještě před patnácti lety vzácný jev, dnes už ale zcela běžný. Téměř devět let tátové za přítomnost na porodním sále v Pardubickém kraji platit nemusí. Jako první v regionu a také v celé republice se zrušením poplatků před jedenácti lety přišla porodnice v Litomyšli. Naopak v některých krajích Česka se za přítomnost otců u porodu platí dodnes. 

Otec u porodu. Ilustrační snímek

Doprovod rodičky platí poplatky ve dvou porodnicích na Vysočině. I v Třebíči

Když Andrea J. nedávno přivedla na svět malého Vojtíška, byl u porodu i šťastný otec Vladimír. „Byl to ten nejkrásnější okamžik v mém životě. V nemocnici byl skvělý personál, všechno mi vysvětlili, vše bylo na úrovni. Po porodu jsem uhradil poplatek za zapůjčení nemocniční oblečení. Byl jsem v takové euforii, že už ani nevím, kolik to bylo. Ale vzhledem k důležitosti okamžiku šlo o pakatel,“ líčí mladý tatínek.

doc. MUDr. Jiří Presl, Ph.D.

ON-LINE: Bezproblémový porod je ideálním startem do nového života celé rodiny

Gynekologicko-porodnická klinika FN Plzeň zahájila provoz Centra individuální péče a respektujícího porodu. Jaké výhody přinese budoucím maminkám, které se rozhodnou přivést na svět miminko v plzeňské fakultní nemocnici a jak porod vedený porodní asistentkou probíhá? Zeptejte se přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky FN Plzeň doc. MUDr. Jiřího Presla, Ph.D., který bude odpovídat online na webových stránkách Plzeňského deníku ve čtvrtek 2. března. Své otázky můžete posílat už nyní.

Slezská nemocnice v Opavě.

Opavská porodnice sází na nové trendy. Pro rodičky i pacientky

Budoucí maminky přicházejí do porodnice se smíšenými pocity. I z toho důvodu se opavská porodnice snaží jejich obavy z budoucích chvil co nejvíce eliminovat. Od loňského roku Gynekologicko-porodnické oddělení Slezské nemocnice  významným způsobem rozšířilo spolupráci s rehabilitačním oddělením a nabízí tak všem klientkám i rodičkám široké spektrum rehabilitačních možností.

Ilustrační fotografie.

Domácí porod skončil tragicky. Novorozenec zemřel, matku stíhá policie

Z usmrcení z nedbalosti viní jičínští kriminalisté sedmadvacetiletou ženu z Jičínska, která neposlechla lékaře a místo porodu císařským řezem v nemocnici porodila doma. Novorozenec zemřel i přes veškerou péči lékařů o měsíc později na následky dušení během porodu. Rodičce nyní hrozí až tříletý pobyt ve vězení. 

České ženy před i po porodu absolvují řadu vyšetření, přičemž mnoho z nich může pokrýt veřejné zdravotní pojištění

Přehledně: Na co přispívají pojišťovny těhotným ženám a čerstvým matkám

Vyšetření děložního čípku, ultrazvuk prsů či třeba odhalení těhotenské cukrovky. České ženy před i po porodu absolvují řadu vyšetření, přičemž mnoho z nich může pokrýt veřejné zdravotní pojištění. Vyznat se v nabídce je ale někdy složité. Deník proto přináší stručný výběr toho, co těhotným ženám i čerstvým maminkám letos nabízejí pojišťovny.

Po narození vážil Matoušek sotva kilo. Malý bojovník start do života zvládl

Po narození vážil sotva kilo. Malý bojovník ale obtížný začátek života zvládl

Matouš se narodil ve vaku blan. O takových dětech se říká, že budou výjimečné a budou mít v životě štěstí. První okamžiky na světě měl ale složitější. Narodil se předčasně ve 29. týdnu, navíc s rozštěpem rtu a patra. Díky péči perinatologiského centa v krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně (KNTB) a bojovnému duchu však obtížný začátek zvládl a nyní je z něj spokojené usměvavé osmiměsíční miminko.

Filmová a divadelní herečka Sandra Černodrinská má po otci bulharsko-makedonské kořeny

Herečka Sandra Černodrinská: Porod? Chovali se ke mně jako ke kusu dobytka

Novou divadelní hrou Babyboom, ve které účinkuje, si Sandra Černodrinská osvěžila vzpomínky na vlastní porod. A moc pěkné ohlédnutí to opravdu není. „Až na dvě sestry a doktorku se ke mně ostatní chovali jako ke kusu dobytka,“ řekla herečka, která přivedla syna Vincenta na svět téměř před pěti lety, v rozhovoru pro časopis Story.

Obránce Motoru Jan Štencel

Jan Štencel by odjel k porodu i v průběhu zápasu, naštěstí k tomu nedošlo

Malej, ale šikovnej. Stejně jako čertík v pohádce Princezna ze mlejna. Jan Štencel (27 let) se vypracoval do pozice klíčového beka Motoru. S Romanem Vráblíkem tvoří elitní obrannou dvojici a od deváté ledna plní ještě jednu roli. S manželkou společně vychovávají malého syna Honzíka. Hokejová Tipsport extraliga má nyní reprezentační přestávku, po ní čeká českobudějovické hokejisty hodně náročný domácí dvojzápas: ve středu 15. února s Pardubicemi a o dva dny později se Spartou Praha. Začátky jsou vždy v 17:30.

Primář gynekologicko-porodnického oddělení Tomáš Müller.

Rodičky v Novém Městě budou mít soukromí i bufet, slibuje primář Tomáš Müller

/FOTO/ První rok v čele gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Nové Město na Moravě má za sebou primář Tomáš Müller. Jméno doktora Müllera není v novoměstské nemocnici neznámé. Je totiž zástupcem již druhé generace gynekologů. „Pokud jde o lékařskou profesi, jsem už třetí generace. Dědeček býval obvodním lékařem,“ připomíná rodinnou tradici Tomáš Müller.

Cestu ke svému předčasně narozenému dítěti hledala dlouho

Měla jsem pocit, jako by nebyla moje, říká matka předčasně narozeného dítěte

Když matce nenarozené Adrianky odtekla plodová voda ve 28. týdnu těhotenství, otočil se jí život vzhůru nohama. Okamžitý převoz do porodnice a následná změna fyziologického těhotenství na rizikové, znamenaly pro celou rodinu obrovský šok. Co vše prožívá matka, zdravotní sestra a dětský lékař, když se na oddělení objeví extrémně nedonošené miminko?

Petra Urbánková pomáhá nastávajícím matkám jako soukromá porodní asistentka.

Je to poslání, říká o pomoci maminkám ve Vyškově soukromá porodní asistentka

S přípravou, doprovodem a vedením porodu pomáhá nastávajícím matkám ve Vyškově soukromá porodní asistentka Petra Urbánková. Vyškovskému deníku vyprávěla o svých zkušenostech a o tom, v jakých podmínkách vyškovští novorozenci přicházejí na svět. Za svými klientkami je připravena vyrazit čtyřiadvacet hodin denně. „Mám v sobě nastaveno, že nikdy nevím kdy vyjedu, a proto je nutné, abych byla vždy připravena k možnému výjezdu. To myslím, že se mi podařilo,“ říká v rozhovoru Urbánková.

Ve vyškovské nemocnici vznikne centrum pro přirozené porody.

Ve vyškovské nemocnici vznikne centrum pro přirozené porody. Rozšíří kapacitu

/VIZUALIZACE/ Čím dál více nastávajících matek míří do vyškovské nemocnice za možností porodit co nejpřirozenějším způsobem. Areál kvůli tomu obohatí nové Centrum přirozeného porodu, s přípravou už pokročili zástupci Jihomoravského kraje jako zřizovatele. „V tuto chvíli je hotová projektová dokumentace a vyřizujeme stavební povolení,“ prozradila v pátek krajská mluvčí Alena Knotková.

Tým z nymburské porodnice loni zvládl 834 porodů.

Věhlas porodnice roste. V Nymburce se loni narodilo nejvíc miminek od 70. let

V Nymburce loni přišlo na svět celkem 836 dětí při 834 porodech. Je to nejvyšší počet od roků 1974 a 1975, kdy se rodily silné ročníky dnešních čtyřicátníků přezdívaných Husákovy děti. Boom miminek není celokrajskou nebo republikovou záležitostí. V okolních porodnicích počty porodů loni klesaly. Co tedy stojí za takovým nárůstem v nymburské porodnici?

Luděk Čulík je zkušeným zoologem Safari Parku Dvůr Králové.

Letos se u nás narodí ještě minimálně tři žirafy, říká zoolog Luděk Čulík

/ROZHOVOR/ Více než pět metrů vysoký chovný samec Bořek se postaral o to, že ve Dvoře Králové pokračuje po čtyřleté odmlce tradice chovu žiraf Rothschildových, která nemá ve světě obdoby. Den před Štědrým dnem přišla na svět samice Imany, den po Novém roce samec Luis. „V letošním roce se narodí ještě minimálně tři žirafy,“ říká zoolog Luděk Čulík ze Safari Parku Dvůr Králové. V rozhovoru přibližuje, jak se žirafy rozmnožují, jak rodí, nebo proč není radno s nimi být v bezprostředním kontaktu.

Luděk Čulík je zkušeným zoologem Safari Parku Dvůr Králové

Páření žiraf je velmi komplikované. Není to kopulace, jen skok, popisuje zoolog

Více než pět metrů vysoký chovný samec Bořek se postaral o to, že ve Dvoře Králové pokračuje po čtyřleté odmlce tradice chovu žiraf Rothschildových, která nemá ve světě obdoby. Den před Štědrým dnem přišla na svět samice Imany, den po Novém roce samec Luis. „V letošním roce se narodí ještě minimálně tři žirafy,“ říká zoolog Luděk Čulík ze Safari Parku Dvůr Králové. 

Ředitel Nemocnice Agel Nový Jičín Jakub Fejfar gratuluje mamince, která porodila v novojičínské porodnici první dítě v roce 2023.

V Novém Jičíně se loni nejčastěji narodili Jakubové a Natálie

Přesně 608 dětí se narodilo v roce 2022 v porodnici Nemocnice Agel Nový Jičín. Marcela Bučko, vrchní sestra gynekologicko – porodnického oddělení nemocnice upřesnila, že se tak stalo při 606 porodech, což znamená, že ve dvou případech maminky porodily dvojčata.

Petra a Stanislav Trsovi jsou šťastnými rodiči novoročního miminka Samuela Stanislava.

Prvním miminkem roku v krumlovské nemocnici je Samuel Stanislav z Kaplice

První novoroční miminko narozené v českokrumlovské porodnici už se seznamuje se svým domovem. Je to chlapeček Samuel Stanislav Trs, který se nedočkavě prodral na svět půl hodiny po půlnočních silvestrovských ohňostrojích. Ty od nynějška budou předznamenávat oslavu jeho každoročních narozenin.

Adéla Klepetková, první dítě z Vysočiny.

První miminko 2023 z Vysočiny je dívka, Adéla z Havlíčkova Brodu

První letošní miminko narozené na Vysočině je děvčátko. „Jmenuje se Adéla Klepetková a pochází z Havlíčkova Brodu. Váží 2800 gramů, přišla na svět ve 02:45,“ informovala mluvčí nemocnice Havlíčkův Brod Petra Černo. Malá Adéla se tedy může těšit, že ji v pondělí osobně navštíví hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.