Kreativ

ŠTÍTEK: porod

Lucie Jeřábková doprovodila k porodu už desítky žen.

Duly na Bulovce. Na porod se nedá plně připravit, říká Lucie Jeřábková

/ROZHOVOR/ Těhotenství je období plné emocí spojených nejen s radostí z očekávaného potomka, ale i s obavami z nové situace. S tím, jak je zvládat, pomáhá ženám certifikovaná dula Lucie Jeřábková, která doprovází ženy k porodům a pomáhá jim i v šestinedělí. Od poloviny prosince je součástí projektu Duly na Bulovce, díky kterému jsou nyní duly součástí porodnickému týmu. Na rozdíl od porodní asistentky nejsou zdravotnice, pečují však o psychickou pohodu svých klientek, která při porodu sehrává jednu z klíčových rolí.

Ilustrační foto

Očkování u těhotných provází nejistota. Některé ženy se obávají následků

Nechat se očkovat proti covidu jako těhotná? Rozhodně nejde o lehké rozhodnutí. "Na jednu stranu nechci ohrožovat svoje okolí, protože pečuji o starší příbuzné, na druhou stranu je očkovací vakcína prostě nová a nikdo neví, co to za deset až patnáct let udělá. Navíc už to není jen o mě, ale musím vzít v úvahu i to, co by to mohlo udělat s tím malým," popisuje nastávající maminka Barbora Dvořáková.

Ilustrační foto

Přirozený porod bez bolesti. V Novém Jičíně nabízejí rodičkám několik možností

Porodní bolesti se u spousty žen řadí k nejintenzivnějším zážitkům v životě. Často budí strach a hrají nemalou roli v případě rozhodování kde a jak miminko přivést na svět. "Dnešní doba nabízí celou řadu metod, jak bolest mírnit – od těch zcela neinvazivních a spíše relaxačních, až po intenzivní farmakologické, které může předepsat lékař," říká mluvčí novojičínské Agel Adam Knesl.

Primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Pelhřimov Radan Doubek.

Primář z Vysočiny: Vyšší věk rodiček je i otázkou etiky

/ROZHOVOR/ Vstřícné prostředí pro nastávající maminky spojené s moderními trendy. To je cíl nového primáře gynekologicko-porodnického oddělení pelhřimovské nemocnice Radana Doubka. Ačkoliv má na kontě už tisíce porodů, ten úplně první si pamatuje dodnes. „Šlo o předčasný porod v sedmadvacátém týdnu těhotenství s plodem v poloze koncem pánevním,“ svěřuje se. 

Primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Pelhřimov Radan Doubek.

Primář z pelhřimovské nemocnice: Vyšší věk rodiček je i otázkou etiky

Vstřícné prostředí pro nastávající maminky spojené s moderními trendy. To je cíl nového primáře gynekologicko-porodnického oddělení pelhřimovské nemocnice Radana Doubka. Ačkoliv má na kontě už tisíce porodů, ten úplně první si pamatuje dodnes. „Šlo o předčasný porod v sedmadvacátém týdnu těhotenství s plodem v poloze koncem pánevním,“ svěřuje se. 

Naši čtyřnozí mazlíčci vyžadují péči

Psí trable. Co všechno vás může s miláčkem potkat

Jaký pán, takový pes, a to do puntíku! Je vlastně odrazem nás samých. Jakou péči a pozornost mu dáváme, takové odezvy se nám dostává. Pes navíc není jen radost, ale také starost. Hárání, kastrace, nezvladatelné chování, parazité… Víte, jak správně pečovat o vašeho čtyřnohého miláčka?

Urologické oddělení.

Nová ambulance pomůže ženám s inkontinencí nebo problémy po porodu

Odborná ambulance, ve které by ženám pomohli či poradili v oblasti urogynekologie, na Sokolovsku chybí. Pacientů s podobnými problémy přitom stále přibývá. Nemocnice v Sokolově proto plánuje vybudovat zmíněnou ambulanci. Zatímco odborným personálem disponuje, chybějí důležité přístroje a vybavení. A v tom se rozhodl pomoci Sokolov.

Manželé Svobodovi v současnosti. Z archivu Petra Svobody

Vymodlených dvojčat si neužívá. Maminka z Březové po porodu ochrnula

Byl to nejšťastnější den v jejich životě, který měl začít zcela novou epochu. Jenomže štěstí trvalo jen pár hodin a místo toho ho nahradila velká rodinná tragédie. Manželé Kačka a Petr Svobodovi z Březové u Karlových Varů se marně dlouho pokoušeli o miminko. To sem jim nakonec podařilo a dokonce se jim narodila rovnou dvě. 

Ilustrační foto

V porodnici jako v hotelu, sály v Kroměříži čeká rekonstrukce

Porodní pokoje hotelového typu s koupelnami, vana pro porod do vody, moderní medicínské vybavení skryté za dveřmi vestavěného nábytku, aby nepůsobilo rušivě. Tak budou vypadat porodní sály v Kroměřížské nemocnici po celkové rekonstrukci, která by měla začít v létě letošního roku a měla by trvat přibližně pět měsíců.

Beseda pro nastávající rodiče v MC Hvězdička Příprava k porodu.

Beseda o přípravě k porodu měla i mužského účastníka

V Mateřském centru Hvězdička se jednou ročně koná beseda „Příprava k porodu.“  Besedu vedou porodní asistentky z gynekologicko - porodnického oddělení nemocnice Rudolfa a Stefanie. Pohovoří o všem, co nastávající maminky a tatínky zajímá a o všem, co by měli vědět. O těhotenství, o porodu, o miminku, o kojení. Co potřebují do porodnice, jaké doklady a dokumenty.

Květoslava Blahutová.

Střílelo se. Plazili jsme se až do Svinova, vzpomíná pamětnice Ostravské operace

/ROZHOVOR/ Květoslava Blahutová zažila nelehké dětství. Její matka zemřela při porodu a otce o sedm let později odvedli nacisté na nucené práce. Jako desetiletou jí čekalo nemilé setkání s Rusy a stala se svědkyní bojů o Ostravu. I přesto se při vyprávění takřka pořád usmívá a o svůj příběh se podělila s Deníkem.

Ve šternberské porodnici se vloni narodilo 1 093 dětí. Ilustrační foto

Jednou císař, vždycky císař? Už to neplatí, říká porodník ze Šternberka

Každý čtvrtý novorozenec v Česku se vloni narodil císařským řezem. Souvisí to zejména s tím, že ženy v dnešní době odkládají těhotenství. Šířit povědomí o „operačním porodu“ si dala za cíl mezinárodní organizace ICAN (The International Cesarean Awareness Network), která každoročně vyhlašuje duben měsícem císařských porodů.

Ilustrační foto

Covidový babyboom se nekoná. První lockdown plození nesvědčil

„Covidové děti“ se nerodí, aspoň zatím ne. Přitom na to až do zveřejnění údajů populačních přírůstků z konce roku a ze začátku toho nového řada lidí sázela. Příchod babyboomu naznačovala i loňská rekordní částka, kterou vyplatila největší česká pojišťovna na předporodní péči. Jestli však na něco mělo omezení volnočasových aktivit vliv, tak ne na reprodukci.

Předporodním kurzem aneb: od registrace k porodu až po cestu domů diváky provedla Markéta Matoušová.

Předporodní kurzy utnula pandemie. Nemocnice zajistila náhradu aspoň na videu

/VIDEO/ Jakkoli se to může zdát podivné, covid-19 a všechna s ním nastolená opatření plná zákazů, ovlivňují také těhotenství a porodnictví. V běžných dobách předcovidových totiž mohla Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově pro nastávající maminky organizovat takzvané předporodní kurzy. Ty ale nyní prostor, kvůli pandemii, nedostávají.

Posouvání rodičovství do vyššího věku s sebou nese i častější rození dvojčat.

Dvojčat se rodí více než kdykoli předtím v historii. Vědci už znají důvod

Z každé tisícovky porodů připadá dnes po celém světě zhruba tucet na porození dvojčat. Je to statisticky nejvyšší podíl za poslední desítky let a dost možná vůbec nejvyšší podíl narozených dvojčat na celkové porodnosti v historii. Vícečetné porody sice mohou řadě rodin přinášet starost, ale má to i svá úskalí.

Ilustrační foto.

V Kroměřížské nemocnici přibylo porodů

Stále více rodiček si vybírá Kroměřížskou nemocnici jako místo, kde chtějí přivést na svět svého potomka. „Pokračuje tak pozitivní trend posledních let, ke kterému mohla přispět také nepříznivá epidemiologická situace, která sužuje celou republiku již více než rok a lidé tráví většinu času doma,“ míní mluvčí nemocnice Veronika Slaměnová.  

V České republice se záměna dětí v porodnici stala v roce 2006. Případ skončil u soudu.

Krev není důležitá, záleží na srdci, tvrdili rodiče vyměněných dětí

Seriál Kukačky vypráví příběh dvou manželských párů, které po nějaké době zjistí, že jim v porodnici vyměnili děti. Musejí se rozhodnout, co udělají. A žádné řešení není jen dobré. Scenárista Jan Coufal se inspiroval vlastní rodinou – jeho mamince po porodu donesli cizího chlapce a teprve po chvilce zkoumání se zjistilo, že jde o jiné dítě. Reálné příběhy z posledních let ovšem ne vždy končí happyendem.

Ilustrační foto.

Právník dostal doživotí za vraždu

Linec – Za vraždu bývalé přítelkyně a pokus o vraždu jejího bratra odsoudil ve Štýrském Hradci senát jednomyslně 35letého Hornorakušana, právníka, na doživotí.

Jakub Janouch v akci.

Jakub Janouch měl zvláštní přípravu na zápas: Po narození syna jsem téměř nespal

/ROZHOVOR/ Poslední dny měl hektické. Nahrávač Lvů Jakub Janouch absolvoval semifinále Vyzývacího poháru okořeněné „výletem“ do Turecka, vstup do play-off české extraligy. Především se však dočkal narození druhého potomka – v neděli 7. března krátce po poledni přišel na svět malý Kryštof. „Moje pocity? Úžasné!“ uvedl reprezentační volejbalista krátce po pondělním klání v Ústí. Štěstí jej opět neopustilo. Lvi se na severu Čech vyhrabali z pořádné šlamastiky. V tiebreaku otočili stav ze 4:9 na 15:10 a už zítra mohou slavit postup.

Roman Pšurný

Pšurný ráno rodil syna, odpoledne už hrál. Kadaň byla druhý porod, smál se

Ve středu přivítal na světě třetího potomka, narození syna Adama Sebastiana ale Roman Pšurný zatím oslavit nemohl. Ještě v časných ranních hodinách byl pětatřicetiletý tahoun přerovských hokejistů u porodu, asi o dvanáct hodin později už stál ve středovém kruhu na úvodním vhazování předposledního utkání základní části proti Kadani.

Do Tokia ještě nemá atletka Eva Vrabcová Nývltová cestu jistou. Věří, že o účast bude moct zabojovat.

Tokio? Když nevyjde, tak to nezabalím, říká Vrabcová Nývltová

/ROZHOVOR/ Zúčastnila se tří zimních olympijských her (2006, 2010, 2014). Poté z běžeckého lyžování přešla na atletiku a v roce 2016 už zápolila v maratonu pod pěti kruhy v Riu a o dva roky později brala evropský bronz. Loni v dubnu se Eva Vrabcová Nývltová stala maminkou, s manželem Martinem se jim narodila dcera Adélka.

Špatně fungující štítnou žlázu nemusí být vůbec jednoduché včas rozpoznat. Potíže totiž nezřídka souvisejí s dalšími chorobami. Správně nasazená léčba přitom může rychle přinést úlevu.

Problémy se štítnou žlázou: tělo dokáže varovat včas, stačí naslouchat

Deprese, suchá pokožka, ale také neklid, stres i příliš rychlé hubnutí. To jsou varovné signály štítné žlázy. Ani pro lékaře, natož pak pro pacienta není vůbec jednoduché je rozpoznat včas. Potíže totiž nezřídka souvisejí s dalšími chorobami. Správně nasazená léčba přitom může rychle přinést úlevu.