Kreativ

ŠTÍTEK: porod

Ve slatiňanském hřebčíně se představila klisnička Regencia. Narodila se 11. února hodinu po půlnoci a je prvním letošním hříbětem Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem.

První letošní hříbě už vyklusalo z hřebčína ven

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Národní hřebčín Kladruby nad Labem má první letošní hříbě. Je jím klisnička Regencia, která se narodila v úterý ve Slatiňanech. Netrvalo však dlouho a hřebčín ještě ten den hlásil další přírůstek.

Jana F. podle obžaloby v červnu 2017 porodila ve svém plzeňském bydlišti v koupelně chlapečka, jehož se snažila usmrtit tím, že proti jeho hlavičce působila hrubým násilím.

O trestu za smrt miminka rozhodne ústavní posudek

Zavraždila Slovenka Jana F. (33) své novorozené dítě, nebo se mu osudnými stala zranění utrpěná při porodu a následném pádu na zem? Odpověď na tuto otázku nenašel krajský soud v Plzni ani po dnešním výslechu znalce z oboru zdravotnictví, odvětví gynekologie a porodnictví.

Ilustrační foto

Porodnice v Rakovníku hlásí rekordní počet narozených dětí

Senzace. Porodnice v Masarykově nemocnici Rakovník hlásí za uplynulý rok rekordní počet narozených dětí. Narodilo se jich tu více než 1000, což je nejvíce za desítky let. Podle primáře gynekologicko-porodnického oddělení Radka Poláčka s počtem porodů také stoupá zájem otců být u narození svého potomka.

Budova interny, gynekologicko-porodnického a dětského oddělení.

Podle ministerstva rychnovská porodnice pochybila. Ta to však odmítá

Vloni v červnu se ženě z Vamberka v pardubické porodnici předčasně ve 33. týdnu těhotenství narodila holčička. Matka měla v sobě streptokoka, a tak bylo třeba dítě včas vyšetřit a podat mu antibiotika. To se stalo až s prodlením a holčička nakonec putovala v kritickém stavu do královéhradecké fakultní nemocnice, kde se ji podařilo zachránit. Ponese si však trvalé následky.

Novorozené miminko - ilustrační foto.

Případ postižené holčičky: Pardubická nemocnice nepochybila, zjistila kontrola

Podle ministerské kontroly Pardubická nemocnice udělala testy u novorozence se streptokokovou infekcí opožděně, ale vážně nechybila. Dítě má následky. „Kontrolní skupina došla k závěru, že z hlediska zákona nebylo zjištěno žádné porušení právních předpisů při poskytování zdravotních služeb ze strany Pardubické nemocnice," potvrdil náměstek pro zdravotní péči Roman Prymula.

Prvním miminkem roku 2020 na Valašsku byla holčička Rebeka s váhou 3100 gramů a mírou 49 centimetrů. Narodila se dvě hodiny a šest minut po silvestrovské půlnoci. Její maminka přijela do valašskomeziříčské nemocnice rodit z Kelče.

První letošní Valaškou je Rebeka z Kelče. Jaká byla loni nejčastější jména?

Tereza, Eliška, Ema, Vojtěch, Jan, Tomáš. To jsou jména, která rodiče vybrali některým z 883 dětí, jenž přišly v uplynulém roce 2019 na svět v Nemocnici Valašské Meziříčí. V rozložení pohlaví zvítězili tentokrát chlapci, kterých se narodilo 448, děvčat bylo 435. Hned pětkrát porodníci přivedli na svět dvojčátka.

Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově.

Kyberútok nepřinesl loni méně porodů

I když se v porodnici benešovské Nemocnice Rudolfa a Stefanie už zase normálně rodí, ještě nedávno tomu bylo jinak. Kvůli kyberútoku a následném odstavení celé počítačové sítě, k němuž došlo ke konci loňského roku, musely předem nasmlouvané rodičky do okolních porodnic. Ženy z Benešovska tak rodily nejčastěji v pražské Krči nebo Příbrami.

Ilustrační foto.

Nastávající rodiče se dozví více o porodu

Jihlava - Nejenom nastávající maminky se můžou podívat do zákulisí porodnice a poslechnout si povídání lékařů a porodní asistentky. V úterý 3. prosince je v jihlavské nemocnici připravená konference pro veřejnost s prohlídkou porodních pokojů.

Malá Amálka se narodila 13. října v písecké porodnici.

Maminka s těžkým stupněm diabetu porodila v písecké porodnici

Na píseckou redakci se obrátila šťastná maminka malé Amálky Petra Štěpánková z Petrovic u Sedlčan. Porodila ji totiž 13. října v 1.44 hodin neplánovaně na gynekologicko-porodnickém oddělení písecké nemocnice. „Původně jsem měla rodit v Ústavu pro matku a dítě v Praze Podolí, jelikož jsem diabetička na insulinové pumpě a má ošetřující diabetoložka doporučovala porod na tomto pracovišti,“ vysvětlila Petra Štěpánková.

Nové porodní boxy v porodnici benešovské Nemocnice Rudolfa a Stefanie.

Benešov už spolupracuje i s ústavem v Podolí

Úzkou spolupráci navázala porodnice Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově s Ústavem pro péči o matku a dítě v Praze Podolí. Vydělají na tom především rodičky a to zejména ty, kterým před 36. týdnem těhotenství hrozí porod.

Ilustrační foto

Nejoblíbenější jména? Anna a Jakub. Jen procento rodičů se rozhodne až po porodu

Jižní Morava - Aničko, Kubíku! Kdo na své dítě na ulici zavolá jedním z těchto jmen, k tomu možná kromě jeho ratolesti přiběhne i několik cizích. Anna a Jakub jsou podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu nejoblíbenější jména novorozenců na jižní Moravě, obě na některé z předních příček žebříčku končí opakovaně.

V Třeboni odhalili pomník zemřelým dětem.Foto: Hospicová péče sv. Kleofáše

V Třeboni odhalili pomník zemřelým dětem

Na třeboňském hřbitově vzniklo nové pietní vzpomínkové místo pro rodiny, které prošly ztrátou dítěte, ať už během těhotenství, při porodu nebo po něm. Pomník, který vytvořil z hořického pískovce Lukáš Šimek, symbolizuje lůno matky a nenarozený plod.

Aleš Toman, primář gynekologicko-porodnického oddělení Oblastní nemocnice v Kolíně.

Primář Aleš Toman: Do dobře běžícího porodu by neměl nikdo zasahovat

/FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ Kolínské gynekologicko-porodnické centrum má za sebou nákladnou rekonstrukci, která pracoviště posunula na nejmodernější úroveň. Obor se ale vyvíjí ve více oblastech než pouze ve výbavě porodních sálů. O tom, co současné rodičky chtějí a očekávají, jsme si popovídali s primářem oddělení Alešem Tomanem.

Ilustrační foto

Psychiatr chtěl do péče dítě. Těhotné ženě zkoušel vyvolat předčasný porod

Touha po cizím dítěti, které chtěli se ženou do péče, přivede psychiatra Jana F. (67) z Tachovska před Krajský soud v Plzni. Podle obžaloby chtěl vyvolat porod u cizí ženy, aby chlapeček byl co nejdříve na světě. Ona by si tak nestihla vše rozmyslet a dítěte by se vzdala. Píchl jí proto látku, kterou neměl právo aplikovat a která mohla ohrozit život Kamily S. (23) z Ostravska i jejího plodu. Lékař, který ordinuje v Karlovarském kraji, ale obvinění odmítá.

Policisté zadrželi v Lomnici nad Popelkou vražedkyni Petru Janákovou.

VIDEO: Vražedkyni Janákovou zadrželi kriminalisté v Lomnici. Míří zpět za mříže

Vražedkyni Petru Janákovou, která se v červnu dostala na svobodu kvůli těhotenství a před porodem a po něm pobývala v Podkrkonoší, zadrželi v úterý královéhradečtí policisté v Lomnici nad Popelkou. Devětadvacetou ženu, odsouzenou původně na doživotí, kriminalisté obvinili ze spáchání úmyslného trestného činu křivé obvinění. Zároveň podali k rukám dozorujícího státního zástupce v Opavě podnět, aby ji vzal do vazby. Sdělila to mluvčí krajského policejního ředitelství v Hradci Králové Ivana Ježková. Nové obvinění souvisí s předchozím šetřením Generální inspekce bezpečnostních sborů, které se týkalo Vazební věznice v Hradci Králové, kde Janáková otěhotněla.

Ilustrační foto

Nejčastější porody vícerčat? V kraji vede Hodonínsko

Hodonínsko – Matky z Hodonínska dosáhly v posledních třech letech nejvyššího procenta vícečetných porodů z okresů Jihomoravského kraje. Absolvovaly jednašedesát těchto porodů. Přesto dochází ke snižování jejich počtu.

Porodnice Nemocnice Šternberk ulevuje těhotným i rodičkám tejpováním.

Rodičkám ve Šternberku ulevují tejpováním

Tejp si nejčastěji aplikují na kůži v místě bolesti sportovci, kteří mají sklony přetěžovat jednotlivé svalové partie. Úlevu však může tato speciální pružná bavlněná páska přinést také těhotným ženám a rodičkám. Terapeutickou metodu začali využívat v porodnici Nemocnice Šternberk.

Ilustrační foto.

V nemocnici se narodilo v září stejně kluků i holek

První měsíc po letních prázdninách zaznamenali v nymburské porodnici celkem 56 porodů. Při nich se narodil stejný počet dětí, což znamená, že ani jednou nepřišla na svět vícerčata. Zajímavou informací je i to, že chlapci a dívky se narodili přesně půl na půl.

Anna Handlová s rodinou.

Mateřství je druhé dospívání, říká Anna Handlová

/ROZHOVOR/ Anna Handlová se stará o sedmiměsíčního syna Mikuláše na plný úvazek. Dříve psávala sloupky Deníček na podpatku a Svatební deníček, dnes coby mladá matka rozjíždí vlastní blog Máma mimo mísu. V rozhovoru prozradila, jak ji mateřství změnilo a co by přála ostatním matkám.