Kreativ

ŠTÍTEK: porod

Slavnostní otevření dětského oddělení Nemocnice Prostějov.

Den otevřených dveří v prostějovské porodnici

Navštívit porodní sál i nadstandardní pokoje, seznámit se s porodními asistentkami, ale také si vyzkoušet produkty pro sebe i miminko mohou zájemkyně i s doprovodem ve čtvrtek 3. října od 14 do 18 hodin v prostorách porodnice Nemocnice Prostějov, která patří do skupiny AGEL. K dispozici návštěvníkům bude i laktační poradkyně a lékař.

Ilustrační foto

Dva porody doma: jeden s radostí, jiný s rozpaky

Nejen poznatky z oblasti medicíny, ale i notnou dávku výmluvnosti a přesvědčovacích schopností museli uplatnit středočeští záchranáři, když byli v úterý odpoledne přivoláni na pomoc rodící ženě. Deníku to ve středu potvrdila mluvčí Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Petra Effenbergerová. „A zapojit museli i trpělivost,“ konstatovala.

Miminko - kojenec - ilustrační foto

Děti narozené císařským řezem jsou odlišné. Ve střevech mají jiné bakterie

Děti, které se narodily císařským řezem, mají ve střevech jiné bakterie než miminka, která přišla na svět přirozenou cestou. Vyplývá to z rozsáhlé studie, během níž vědci zkoumali stolici malých dětí. Závěry této studie přinášejí nové poznatky o vývoji lidského imunitního systému, napsala agentura Reuters.  

Gabriela Kostohryzová s manželem Janem a synem Matýskem.

V Malých láskách rodí plzeňská sestřička

Ve středu uvidí diváci TV Nova v Malých láskách, které se točili v porodnici Fakultní nemocnice Plzeň, světovou premiéru. Před kamerou přivede na svět syna jedna z porodních asistentek Gábina, kterou si diváci pamatují z předešlých epizod jako vtipnou sestřičku. Kromě manžela bude u porodu i její kamarádka, porodní asistentka Míša.

Tým FN Motol

Úspěch českých lékařů. V Motole poprvé porodila žena s transplantovanou dělohou

Sedmadvacetiletá žena s transplantovanou dělohou porodila ve čtvrtek 29. srpna zdravého chlapečka. Porod proběhl císařským řezem na Gynekologicko-porodnické klinice 2. lékařské fakulty a Fakultní nemocnice Motol. Připravoval ho speciálně vytvořený tým fakultní nemocnice pod vedením Romana Chmela a Institutu klinické a experimentální medicíny řízený Jiřím Froňkem. Šlo o první takový případ v Česku.

Sport v těhotenství vzbuzuje i v 21. století kontroverze.

Běhání v těhotenství. Prospívá, nebo škodí?

Jsem těhotná a běhám. Jedni nevěřícně otevírají ústa, druzí opovržlivě zvedají obočí. Sport v těhotenství vzbuzuje i v 21. století kontroverze. Přitom osvícení gynekologové a porodníci ho nezakazují, nýbrž v rozumné míře doporučují. Časopis Kondice potvrzuje, že pokud žena nemá potíže, jen jí to prospěje.

V hlavní roli dramatu Stehy se představí herečka Snežana Bogdanovič.

Tip Deníku: Filmový klub uvede drama o švadleně Stehy

Hodonín - Ana žije zdánlivě poklidný život švadleny a matky dospělé dcery. Uvnitř ji ale sžírá traumatický zážitek. Před dvaceti lety jí totiž po porodu řekli, že její dítě zemřelo. Ana tomu ale odmítá uvěřit. „Sílí v ní podezření, že novorozeně ukradli a skončilo v jiné rodině," uvádí pořadatelé.

Předporodní kurzy s plaváním a aquagymnastikou.

Oblíbené předporodní kurzy Jesenické nemocnice se opět otevírají

Oblíbené předporodní kurzy Jesenické nemocnice se opět otevírají   Jeseník - Čtyři lekce s předporodní tématikou určené pro nastávající maminky otvírá znovu na začátku září Jesenická nemocnice, která je člen skupiny AGEL. Rodičky získají nejen kompletní informace o porodu, ale i cenné rady od novorozenecké sestry k problematice kojení. Během kurzu se také naučí dechové i úlevové techniky, dozví se o bondingu a navštíví porodní sál a novorozenecké oddělení. Za celý loňský rok předporodní kurzy navštívilo 67 maminek, za letošní rok zatím 29 maminek. Na předporodní kurzy, které startují ve čtvrtek 12. září od 15 hodin v zasedacím sálu Jesenické nemocnice, zájemkyně přijdou i bez předchozího nahlášení. Zájemkyně navštěvují a platí vždy za jednotlivé lekce. Kdykoliv je mohou doprovodit i tatínci. Cena každé lekce je 50 korun, které účastnice hradí na místě. V případě dotazů je k dispozici staniční sestra Novorozeneckého oddělení Pavlína Vašinová na čísle 723 672 771. Kurz má kapacitu 20 maminek a jeho cílem je ulehčit porod rodičkám i porodníkům, ale také připravit rodiče na příchod miminka. „V prvních dvou lekcích přednáší porodní asistentka a lékař o tom, jak se na porod co nejlépe připravit, jak se chovat během něj a co rodičky čeká v šestinedělí. V dalších lekcích se řeší úlevové techniky během porodu, laktace, technika kojení i péče a manipulace s kojencem. Po každé lekci si rodičky mohou prohlédnout porodní sál i pokoje na oddělení,“ popisuje Pavlína Vašinová, staniční sestra Novorozeneckého oddělení Jesenické nemocnice s tím, že všichni lektoři jsou rodičkám k dispozici pro jejich dotazy.

Unikátní zákrok se podařil lékařům z Fakultní nemocnice Brno.

Smutný příběh třebíčského policisty vyvolal vlnu solidarity

Třebíčsko - Vlnu solidarity mezi kolegy a lidmi v celé republice vyvolal smutný příběh třebíčského policisty, kynologa Vojtěcha Votavy, kterému zemřela těhotná manželka. S jeho příběhem se začátkem července prostřednictvím sdělovacích prostředků seznámila široká veřejnost. 

Kurzy první pomoci.

Policisté se učí oživovat lidi i zvládnout nouzový porod

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Odpojit elektřinu a zahájit resuscitaci. Nasadit přenosný defibrilátor AED a pustit se do zachraňování člověka zasaženého elektrickým proudem. Tak ve čtvrtek vypadala část tréninku brněnských policistů.  

Šestadvacetiletá handicapovaná maminka Barbora Chalupová s dcerkou Amálkou mohla mít v porodnici také svého asistenčního psa.

Handicapovanou maminku navštívil v porodnici také asistenční pes

Své první dítě, holčičku Amálku, přivedla před dvěma týdny v olomoucké Fakultní nemocnici na svět handicapovaná maminka Barbora Chalupová. Šestadvacetiletá prvorodička má dětskou mozkovou obrnu a těžký zrakový handicap. Personál porodnicko-gynekologické kliniky jí poskytl veškerou péči a také umožnil kontakt s jejím asistenčním psem.  

Ilustrační foto

Lékaři v Brně přivedli na svět dítě u ženy s mozkovou smrtí. Zázrak, říkají

Lékaři ve Fakultní nemocnici Brno udrželi po rekordně dlouhou dobu vitální funkce u ženy s mozkovou smrtí, díky tomu pak mohli v srpnu přivést na svět její dítě. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí nemocnice Pavel Žára, dodal, že podrobnosti sdělí zástupci nemocnice na pondělní tiskové konferenci. Podle něj případ nemá ve světě obdoby. Dítě porod přežilo. Podle České televize lékaři provedli císařský řez v polovině srpna, narodila se holčička o váze 2,10 kilogramu a od pondělí je u otce.

Ilustrační foto

Dotepání pupečníku je ve valašskomeziříčské porodnici běžné

Pupeční šňůra je nepostradatelným spojovníkem mezi matkou a dítětem během nitroděložního vývoje. Ona metaforická pupeční šňůra oba spojuje snad po celý život, kdy je však ten správný čas odstřihnout ji po porodu? V porodnici Nemocnice Valašské Meziříčí, která patří do skupiny AGEL, je již běžnou praxí odložený podvaz pupečníku.

Ilustrační snímek.

Nemocnice znovuotevře kurzy pro budoucí maminky

Předporodní kurzy určené pro nastávající maminky otevře na začátku září Nemocnice Nový Jičín. Účastnice získají obsáhlé informace o porodu a rady od novorozenecké sestry. Kurz má celkem čtyři lekce, přihlásit se do něj může deset žen. Akce se budou konat i v Kopřivnici a Hranicích.

Ilustrační foto.

Brodská porodnice opět hlásí rekordní počty

Havlíčkův Brod – Havlíčkobrodská porodnice opět hlásí rekord v porodnosti. „Porodnice v červenci doslova praskala ve švech. Narodilo se rekordních 160 dětí za měsíc. A i srpnové dny ukazují, že nadílka bude početná. Aktuálně se blížíme k 900 porodu letošního roku,“ oznámila Petra Černo mluvčí havlíčkobrodské nemocnice.

Ilustrační foto

K utlumení porodních bolestí maminky využijí rajský plyn

České Budějovice - Zcela zdarma mohou nastávající maminky v Nemocnici České Budějovice dostat během porodu takzvanou inhalační analgesii, ke které se používá medicinální plyn složený z oxidu dusného a kyslíku v poměru 1:1, lidově řečeno rajský plyn.

Stefan Schön.

Soused je mistrem světa v kulturistice

Linec - „Jeho biceps měří pořádných 42 centimetrů a není divu, když jeho vzorem nebyl nikdo menší než Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone a Jean-Claude van Damme, které obdivoval už v dětství,“ píší OÖN o novém mistru světa v kulturistice 35letém Stefanu Schönovi (nomen omen – česky Krásném) z Mauthausenu.

Dnes 10.6. krátce po půlnoci porodila čtrnáctiletá tygřice Tanja 3 mláďata v Zoo Zlín.

VIDEO: Čistá radost: Zoo Zlín má nové tygříky

Dnes krátce po půlnoci porodila čtrnáctiletá tygřice Tanja 3 mláďata. Chovatelé je díky kamerovému systému umístěnému v porodním boxu mohou sledovat skutečně od prvních okamžiků života. Pro Tanju je to již čtvrtý porod, ze všech záběrů je patrné, že se chová jako naprosto zkušená matka. Otcem mláďat je osmiletý samec Boatsman z estonské Zoo Talin. S Tanjou se poprvé setkal letos v únoru. A jak chovatelé doufali, bylo toto setkání úspěšné.  

Britská královna Alžběta II.

Královna slaví narozeniny. Přehlídky se po poprvé od porodu zúčastnila i Meghan

Za účasti britské královské rodiny začalo dnes v Londýně tradiční výroční defilé u příležitosti oficiálních narozenin královny Alžběty II. Do ulic vyšlo přes 1400 vojáků ve slavnostních červených uniformách, jejichž přehlídku sledovaly kromě třiadevadesátileté panovnice tisíce lidí. Poprvé od květnového narození syna se na veřejné akci objevil princ Harry s manželkou Meghan, informovala britská média.

V Mateřském centru Hvězdička v Benešově besedovali o přípravě budoucích rodičů na porod

Připravovali budoucí rodiče k porodu

Benešov /FOTOGALERIE/ - V herně Mateřského centra Hvězdička v Benešově zorganizovali pro budoucí rodiče každoroční besedu Příprava k porodu. Přednášely vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Vladimíra Stěhulová a staniční sestra porodního sálu Jana Císařová.