Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Restaurace Taro: Podává se pho a zážitek

Milovníci asijské kuchyně mohou jásat. Na Smíchově vznikla luxusní restaurace, která snoubí vietnamskou gastronomii s japonskou precizností. Jmenuje se Taro a kromě pocitu spokojenosti z báječného jídla si odtud odnesete i zážitek.  

Včelařů je třeba, a tak si polepší

Karlovarský kraj - Včelařů a jejich „svěřenkyň“ je velmi třeba. To je důvod, proč je bude Karlovarský kraj v letošním roce finančně podporovat a usnadní jim získání příspěvku.

Novinka pro mlsné jazýčky – cvrčci a červi

Máte-li rádi Broučky či Ferdu Mravence, radši  tyto řádky nečtěte. Kamarádům vašich oblíbenců hrozí nebezpečí. Zuby si na ně brousí Češi. Na mušce jsou cvrček s potemníkem.

Prezidenta řeší v sámošce

Bílé Poličany - Bílé Poličany leží devět kilometrů od Dvora Králové nad Labem a v prvním kole prezidentských voleb tam získal Miloš Zeman 56 procent hlasů. Nikde jinde na Trutnovsku neměl lepší výsledek.

V závodní kuchyni našli hygienici špínu. Na vybavení i na zdech

Lysá nad Labem – Nejenom důkladný úklid, který po návštěvě hygieniků ve stravovacích provozech nebývá výjimkou, ale dokonce i malování a natěračské práce. Takovou podobu měla nápravná opatření následující po kontrole, na niž se v rámci státního zdravotního dozoru vypravili hygienici z územního pracoviště v Nymburce do Lysé nad Labem. 

Uplynulý rok? Jeden z nejtěžších v historii, uvedla veterinární správa

V roce 2017 prověřily Státní veterinární správu (SVS) hned dvě závažné nákazy. Po deseti letech se do země vrátila vysoce patogenní ptačí chřipka a poprvé se zde objevil africký mor prasat. Úřední veterinární lékaři museli v průběhu roku řešit i několik mezinárodních kauz v oblasti potravin živočišného původu. Loňský rok proto považují za jeden z nejtěžších v historii. 

Zdraví jedlíci ve školní družině

Plzeň - Při honbě za zvířecími rekordmany se žáci ve školní družině 28. ZŠ naučí mnoho nového, a to nejen o zvířátkách, ale i o sobě. Děti bývají totiž hladové jako vlci, neposedné jako pytel blech, mazané jako lišky a zvědavé jako opice. Proto jsme využili příležitosti a při pátrání po rekordech zvířecích jedlíků jsme se zaměřili i na lidské stravování.

Nejlepší hotel na světě? Nachází se v Kambodži, bodovala však i Evropa

Cestovatelský portál TripAdvisor zveřejnil letošní žebříček nejlepších hotelů na světě. Vítězem 16. ročníku ceny Traveler’s Choice Awards se stal kambodžský „kvetoucí“ hotel Viroth’s Hotel v Siem Reapu. Hosté ve svých hodnoceních oceňují výjimečné jídlo, skvělý personál či všudypřítomnou zeleň, která pokrývá i stěny hotelu. V žebříčku se umístila i řada evropských hotelů, žádný český však do užšího výběru nepostoupil.

Jak vyhnat potravinové moly z kuchyně

Zavíječe moučného, jemuž se říká také potravinový mol, si můžete přinést domů v pytlíku mouky z obchodu, do spíže se vám ale může dostat i stoupačkami od sousedů. V brzké době vám vleze všude.

Nemocných chřipkou brzy přibude

HLASUJTE V ANKETĚ / Bolest hlavy, v krku, svalů a kloubů, ucpaný nos a zimnice. To jsou některé z příznaků chřipky, jejíž epidemie Valašsko podle hygieniků v nejbližších týdnech zasáhne. Nepříjemné nemoci se každý brání různě. Mezi dostupnými možnostmi je také očkování.

Hamé má nového výrobního ředitele

Všech osm českých a dva zahraniční závody Hamé mají nového výrobního ředitele. Stal se jím jednačtyřicetiletý Petr Novák, který dosud pracoval na pozici Senior Project Manager v Orkla Foods Central Europe. Právě norská skupina Orkla je vlastníkem Hamé.

Už žádné čekání u pokladen. Amazon otevřel revoluční supermarket

/VIDEO/ Revoluční obchod, který nově otevřela společnost Amazon, funguje na základě počítačového vidění a automatických senzorů. K nákupu tak zákazníci potřebují pouze registrovaný účet a mobilní aplikaci, pomocí níž naskenují při vstupu do prodejny QR kód. Senzory umístěné u každé potraviny pak samy poznají, když zákazník danou věc odebere a přidají ji do nákupního seznamu. 

Poberounský masopust přinese zábavu i dobré jídlo

Zadní Třebaň - Zabijačkové pochoutky, stylový jarmark a bohatý program budou provázet letošní ročník Poberounského masopustu. Masopustní veselice, která se v obci Zadní Třebaň koná nepřetržitě už od roku 1990, vypukne 10. února. “V roce 1990 se v Zadní Třebani u Berouna uskutečnila první novodobá oslava masopustu. Letošní zadnotřebaňský, nebo také Poberounský fašaňk, bude už devětadvacátý. Velkolepý rej maškar vypukne jako vždy poslední sobotu v masopustě - ta tentokrát připadá na 10. ůnora,” upozornil za pořadatele Poberounského masopusta Miloslav Frýdl.

Sousedovi Královi věrní na srazu

Pasov - V hornobavorské obci Gammelsdorf (okr. Freising) vzpomněli „Královi věrní“ z celého Bavorska průvodem městem ve slavnostních krojích s prapory svých spolků a položením věnců bitvu Wittelbacherů proti Habsburgům před více než 700 lety, napsala PNP.

V Tasmánii umírá pod koly aut 500 tisíc zvířat ročně. Nová kampaň to má změnit

/VIDEO/ Nová kampaň, kterou spustili ochránci přírody v australském státě Tasmánii, upozorňuje především na nevhodné chování řidičů, kvůli kterému zemře ročně zhruba 500 tisíc domorodých zvířat. Řidiči totiž za jízdy vyhazují zbytky jídla okýnkem. Ty lákají domorodá zvířata přijít blíže k silnici, kde jsou následně vystavena nebezpečí smrti přejetím. Zprávu přinesl list The Guardian.

Zima je mírná, myslivci zvířatům stejně přilepšují

Kutnohorsko /INFOGRAFIKA/ - Zima bez extrémních mrazů těší většinu lidí, kterým vadí chlad, sníh na silnicích či ledovky. Mnohem méně nadšení jsou z ní ale myslivci a rybáři. Příroda totiž normální projevy zimy potřebuje, jinak dochází k nežádoucím vlivům.

Po zbytcích lidského jídla zvěř v přírodě trpí i hyne

Mělnicko – Plesnivé pečivo, kousky vánočního cukroví a někdy i zapáchající zbytky obědů. To vše nacházejí strážci chráněných krajinných oblastí po celém Česku na místech, kam lidé chodí krmit živočichy z volné přírody. Zdánlivě dobré skutky přitom mohou skončit dlouhým a pomalým utrpením nebo dokonce smrtí zvířat.

Zakladatel festivalu Pavel Maurer: Projím ročně auto střední třídy

Plzeň - Letošní ročník Grand Restaurant Festivalu se týká superpotravin. Jsou to ty, které mají blahodárné účinky na naše zdraví, protože je v nich vysoká koncentrace živin, vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Mohou to být ´obyčejné ´věci jako zelenina, včelí produkty, byliny. Ty se ale přece jedly vždycky. 

Konec plýtvání. Neprodejné jídlo musí nově obchody darovat charitám

Jižní Morava - Potraviny s poškozeným obalem či chybně označené výrobky putovaly z regálů některých obchodních řetězců rovnou na skládku. Přestože závadné ani prošlé nebyly. Tomu má být podle novely zákona konec. Od ledna musí všechny obchody s prodejní plochou nad čtyři sta metrů čtverečních neprodejné jídlo darovat charitám a neziskovým organizacím.

Charity i markety na jedné potravinové lodi

Karvinsko – Potravinové balíčky pro potřebné lidi. Tak vypadá jedna z činností charitativních organizací na Karvinsku, kterým tady od 1. ledna pomáhá i nový zákon. Ten ukládá provozovatelům marketů o ploše více jak 400 metrů čtverečních nabízet neprodejné potraviny charitám jako povinnost. Spolupráce s markety zde již ale funguje dlouhodobě.

Římský kmín: Do jídla i do parfému

Exotický bratranec našeho kmínu, o co víc podobný vzhledem, o to rozdílnější v chuti – římský kmín. Toto pro nás stále ještě ne zcela běžně používané koření pochází z Egypta a sloužilo svému účelu již od pradávna. Také bylo přidáváno do výbavy faraonů v pyramidách, zřejmě jako medicína. 

Lék je dieta

Je to nemoc 21. století. Toho, kdo se po něčem neosype, nezačne se dusit kašlem, slzet, neteče mu z nosu nebo mu prostě je jen „nedobře“, těžko hledat. Stále častěji se objevují i alergie na potraviny. Zejména na ty „exotické“, jako jsou kiwi, ananas, sója nebo mořské plody. Vůbec nejčastější potravinovou alergií v dětském věku, hlavně v kojeneckém a batolecím, je v České republice ta na kravské mléko.

V Blatničce se pokusí překonat zelový rekord

Již třikrát byl zapsán do České knihy rekordů rekord v počtu nejvíce získaných vzorků při koštu kysaného zelí. Nejprve v roce 2009 ve Velké nad Veličkou, kde místní nadšenci nasbírali 79 vzorků. Město „jízdy králů“ Hluk se zapsalo touto vitamínovou bombou hned dvakrát.

Speciální menu ovládnou superpotraviny. Začíná Grand Restaurant Festival

Brno - Netradiční suroviny z dalekých zemí, jako quinoa či mořské řasy, ale i potraviny, které nám často rostou doslova před nosem, třeba červená řepa, šípky nebo rakytník. Všechny mají společné jedno - řadí se mezi takzvané superpotraviny. Právě ty se staly tématem letošního ročníku Grand Restaurant Festivalu, který začíná v pondělí.