Karlovarský kraj – Zájem o potraviny z Potravinové banky Karlovarského kraje rod od roku stoupá. Zatímco v roce 2016 přerozdělila zhruba 17 tun potravin, vloni už to bylo přes 31 tun.
Milovníci asijské kuchyně mohou jásat. Na Smíchově vznikla luxusní restaurace, která snoubí vietnamskou gastronomii s japonskou precizností. Jmenuje se Taro a kromě pocitu spokojenosti z báječného jídla si odtud odnesete i zážitek.
Česká Lípa – Odlišit se v době tvrdé konkurence není jednoduché, zvlášť v oboru maloobchodního prodeje potravin. České firmě JIP se to s novým konceptem daří.
Karlovarský kraj - Včelařů a jejich „svěřenkyň“ je velmi třeba. To je důvod, proč je bude Karlovarský kraj v letošním roce finančně podporovat a usnadní jim získání příspěvku.
Máte-li rádi Broučky či Ferdu Mravence, radši tyto řádky nečtěte. Kamarádům vašich oblíbenců hrozí nebezpečí. Zuby si na ně brousí Češi. Na mušce jsou cvrček s potemníkem.
Bílé Poličany - Bílé Poličany leží devět kilometrů od Dvora Králové nad Labem a v prvním kole prezidentských voleb tam získal Miloš Zeman 56 procent hlasů. Nikde jinde na Trutnovsku neměl lepší výsledek.
Lysá nad Labem – Nejenom důkladný úklid, který po návštěvě hygieniků ve stravovacích provozech nebývá výjimkou, ale dokonce i malování a natěračské práce. Takovou podobu měla nápravná opatření následující po kontrole, na niž se v rámci státního zdravotního dozoru vypravili hygienici z územního pracoviště v Nymburce do Lysé nad Labem.
V roce 2017 prověřily Státní veterinární správu (SVS) hned dvě závažné nákazy. Po deseti letech se do země vrátila vysoce patogenní ptačí chřipka a poprvé se zde objevil africký mor prasat. Úřední veterinární lékaři museli v průběhu roku řešit i několik mezinárodních kauz v oblasti potravin živočišného původu. Loňský rok proto považují za jeden z nejtěžších v historii.
Plzeň - Při honbě za zvířecími rekordmany se žáci ve školní družině 28. ZŠ naučí mnoho nového, a to nejen o zvířátkách, ale i o sobě. Děti bývají totiž hladové jako vlci, neposedné jako pytel blech, mazané jako lišky a zvědavé jako opice. Proto jsme využili příležitosti a při pátrání po rekordech zvířecích jedlíků jsme se zaměřili i na lidské stravování.
Cestovatelský portál TripAdvisor zveřejnil letošní žebříček nejlepších hotelů na světě. Vítězem 16. ročníku ceny Traveler’s Choice Awards se stal kambodžský „kvetoucí“ hotel Viroth’s Hotel v Siem Reapu. Hosté ve svých hodnoceních oceňují výjimečné jídlo, skvělý personál či všudypřítomnou zeleň, která pokrývá i stěny hotelu. V žebříčku se umístila i řada evropských hotelů, žádný český však do užšího výběru nepostoupil.
Zavíječe moučného, jemuž se říká také potravinový mol, si můžete přinést domů v pytlíku mouky z obchodu, do spíže se vám ale může dostat i stoupačkami od sousedů. V brzké době vám vleze všude.
HLASUJTE V ANKETĚ / Bolest hlavy, v krku, svalů a kloubů, ucpaný nos a zimnice. To jsou některé z příznaků chřipky, jejíž epidemie Valašsko podle hygieniků v nejbližších týdnech zasáhne. Nepříjemné nemoci se každý brání různě. Mezi dostupnými možnostmi je také očkování.
Tanvaldsko – Osmatřicetiletý muž se na Tanvaldsku mezi 9. prosincem loňského roku a 9. lednem roku letošního vloupal nebo se alespoň pokusil vloupat do jedenácti objektů. A to v Tanvaldě, Smržovce a Jiřetíně p. B.
Všech osm českých a dva zahraniční závody Hamé mají nového výrobního ředitele. Stal se jím jednačtyřicetiletý Petr Novák, který dosud pracoval na pozici Senior Project Manager v Orkla Foods Central Europe. Právě norská skupina Orkla je vlastníkem Hamé.
/VIDEO/ Revoluční obchod, který nově otevřela společnost Amazon, funguje na základě počítačového vidění a automatických senzorů. K nákupu tak zákazníci potřebují pouze registrovaný účet a mobilní aplikaci, pomocí níž naskenují při vstupu do prodejny QR kód. Senzory umístěné u každé potraviny pak samy poznají, když zákazník danou věc odebere a přidají ji do nákupního seznamu.
Zadní Třebaň - Zabijačkové pochoutky, stylový jarmark a bohatý program budou provázet letošní ročník Poberounského masopustu. Masopustní veselice, která se v obci Zadní Třebaň koná nepřetržitě už od roku 1990, vypukne 10. února. “V roce 1990 se v Zadní Třebani u Berouna uskutečnila první novodobá oslava masopustu. Letošní zadnotřebaňský, nebo také Poberounský fašaňk, bude už devětadvacátý. Velkolepý rej maškar vypukne jako vždy poslední sobotu v masopustě - ta tentokrát připadá na 10. ůnora,” upozornil za pořadatele Poberounského masopusta Miloslav Frýdl.
Havlíčkův Brod – Beze škod se naštěstí obešel malý požár, k němuž vyjížděli havlíčkobrodští profesionální hasiči v sobotu 20. ledna večer po devatenácté hodině.
Nepříjemnou situaci zažili nakupující a personál nově zařízené samoobsluhy ve Zlíně na Jižních Svazích v ulici Okružní, v pátek krátce před 17. hodinou.
Pasov - V hornobavorské obci Gammelsdorf (okr. Freising) vzpomněli „Královi věrní“ z celého Bavorska průvodem městem ve slavnostních krojích s prapory svých spolků a položením věnců bitvu Wittelbacherů proti Habsburgům před více než 700 lety, napsala PNP.
Střední Čechy – Trus hlodavců, poletující nebo hemžící se hmyz, špína, kam se člověk podívá, nepořádek, na které je i sprosté slovo slabé, nebo jídlo uložené tak, že by se ho jeden štítil jen dotknout; natož vzít do úst.
/VIDEO/ Nová kampaň, kterou spustili ochránci přírody v australském státě Tasmánii, upozorňuje především na nevhodné chování řidičů, kvůli kterému zemře ročně zhruba 500 tisíc domorodých zvířat. Řidiči totiž za jízdy vyhazují zbytky jídla okýnkem. Ty lákají domorodá zvířata přijít blíže k silnici, kde jsou následně vystavena nebezpečí smrti přejetím. Zprávu přinesl list The Guardian.
Kutnohorsko /INFOGRAFIKA/ - Zima bez extrémních mrazů těší většinu lidí, kterým vadí chlad, sníh na silnicích či ledovky. Mnohem méně nadšení jsou z ní ale myslivci a rybáři. Příroda totiž normální projevy zimy potřebuje, jinak dochází k nežádoucím vlivům.
Mělnicko – Plesnivé pečivo, kousky vánočního cukroví a někdy i zapáchající zbytky obědů. To vše nacházejí strážci chráněných krajinných oblastí po celém Česku na místech, kam lidé chodí krmit živočichy z volné přírody. Zdánlivě dobré skutky přitom mohou skončit dlouhým a pomalým utrpením nebo dokonce smrtí zvířat.
Vysoké Mýto - „Půl kila hrášku a špaldovou mouku. A semínka na chleba,“ říká u pultu starší žena a vytahuje plátěné pytlíčky. „Přivoňte si a ochutnejte,“ otevírá velkou sklenici sušeného ovoce Šárka Michalcová.
Plzeň – Je libo tatarský biftek s kapary, sušenými rajčaty, klíčky z ředkve a chia toustem nebo švestku na pepři s jemným tvarohem a tvarohovým knedlíčkem v perníku? Či jinou delikatesu? Vyberte si.
Plzeň - Letošní ročník Grand Restaurant Festivalu se týká superpotravin. Jsou to ty, které mají blahodárné účinky na naše zdraví, protože je v nich vysoká koncentrace živin, vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Mohou to být ´obyčejné ´věci jako zelenina, včelí produkty, byliny. Ty se ale přece jedly vždycky.
Jižní Morava - Potraviny s poškozeným obalem či chybně označené výrobky putovaly z regálů některých obchodních řetězců rovnou na skládku. Přestože závadné ani prošlé nebyly. Tomu má být podle novely zákona konec. Od ledna musí všechny obchody s prodejní plochou nad čtyři sta metrů čtverečních neprodejné jídlo darovat charitám a neziskovým organizacím.
/FOTOGALERIE/ Klienti ostravské Charity by sotva měli na dražší „americké“ koblihy, donuty. Miroslav Imrich jim jich však kromě dalších neprodaných přebytků z porubského Globusu přivezl celou krabici.
/FOTOGALERIE/ Klienti ostravské Charity by sotva měli na dražší „americké“ koblihy, donuty. Miroslav Imrich jim jich však kromě dalších neprodaných přebytků z porubského Globusu přivezl celou krabici.
Karvinsko – Potravinové balíčky pro potřebné lidi. Tak vypadá jedna z činností charitativních organizací na Karvinsku, kterým tady od 1. ledna pomáhá i nový zákon. Ten ukládá provozovatelům marketů o ploše více jak 400 metrů čtverečních nabízet neprodejné potraviny charitám jako povinnost. Spolupráce s markety zde již ale funguje dlouhodobě.
Exotický bratranec našeho kmínu, o co víc podobný vzhledem, o to rozdílnější v chuti – římský kmín. Toto pro nás stále ještě ne zcela běžně používané koření pochází z Egypta a sloužilo svému účelu již od pradávna. Také bylo přidáváno do výbavy faraonů v pyramidách, zřejmě jako medicína.
Je to nemoc 21. století. Toho, kdo se po něčem neosype, nezačne se dusit kašlem, slzet, neteče mu z nosu nebo mu prostě je jen „nedobře“, těžko hledat. Stále častěji se objevují i alergie na potraviny. Zejména na ty „exotické“, jako jsou kiwi, ananas, sója nebo mořské plody. Vůbec nejčastější potravinovou alergií v dětském věku, hlavně v kojeneckém a batolecím, je v České republice ta na kravské mléko.
Již třikrát byl zapsán do České knihy rekordů rekord v počtu nejvíce získaných vzorků při koštu kysaného zelí. Nejprve v roce 2009 ve Velké nad Veličkou, kde místní nadšenci nasbírali 79 vzorků. Město „jízdy králů“ Hluk se zapsalo touto vitamínovou bombou hned dvakrát.
Na Vánoce Dejvičtí obdarovali místní seniory balíčky s kvalitními potravinami. Nyní přišli s novinkou. Domluvili se s cukrárnou U Borůvky a starším lidem v ní zajistili kávu zdarma. Díky projektu #darujkafe se navíc mohou uskutečnit i mezigenerační setkání.
Brno - Netradiční suroviny z dalekých zemí, jako quinoa či mořské řasy, ale i potraviny, které nám často rostou doslova před nosem, třeba červená řepa, šípky nebo rakytník. Všechny mají společné jedno - řadí se mezi takzvané superpotraviny. Právě ty se staly tématem letošního ročníku Grand Restaurant Festivalu, který začíná v pondělí.