Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Rakovnické výročí slavili důstojně i prodejci jídla a pití

Střední Čechy – Zásadní problémy se nenašly – a většina těch méně vážných nedostatků málem nestojí za řeč. Tak lze vnímat výsledky kontrol středočeské hygienické stanice, jejíž pracovníci odboru hygieny výživy se ve druhém květnovém týdnu zaměřili na kontroly prodeje občerstvení na oslavách 430. výročí povýšení Rakovníka mezi královská města. Při akci Vysoká brána prověřili sedm stánků nabízejících především ohřívané uzeniny, langoše, trdelníky a točené nápoje.

Soutěžte s Deníkem o nákupní koš Regionální potraviny s oceněnými výrobky

Zapojte se s Deníkem do soutěže. Na prvních pět vylosovaných výherců čekají praktické nákupní košíky, ve kterém nalezou oceněné výrobky Regionální potraviny: med s propolisem od Marcela Gregora, bylinný čaj květový od firmy Solertus, tekutý karamel z Karamelového snu či tradiční játrovou paštiku Čongrády. Vše můžete zapít i vinným mostem Pálava ze Slovácké moštárny. A tím nekončíme, dále rozdáváme 100 ks praktických retro síťovek.

Hřiby i pýchavky. Letní houby rostou o dva týdny dříve

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – O dva týdny dříve, než obvykle, začaly růst v Podyjí letní druhy hub. K nalezení jsou žampiony, pýchavky, špičky i hřiby. „Pečárky neboli žampiony jsou poměrně známé, jen je třeba upozornit na páchnoucí slabě jedovatou pečárku zápašnou. Zkazila by celé jídlo a prozradí ji nepříjemný zápach již při sběru,“ sdělil botanik Jihomoravského muzea ve Znojmě Radomír Němec.

Naše pečivo není škodlivé. Potvrdily to testy potravinářů

Obávaná látka akrylamid, která vzniká při pečení potravin a jež podle vědců může zvyšovat riziko vzniku rakoviny, je v českých potravinách zastoupena v zanedbatelném množství. Prokázaly to testy Potravinářské komory. Podle nařízení Evropské komise platného od 11. dubna mají pekaři péct své výrobky tak, aby minimalizovali nebezpečí jeho vzniku. Třeba tím, že nebudou připalovat chlebovou kůrku.

Problémy měli stánkaři při prodeji uzenin i smažení langošů

Střední Čechy – Při pěti kontrolách byly odhaleny tři závažnější nedostatky. Taková jsou zjištění středočeských hygieniků, kteří se vydali prověřit prodejce nabízející občerstvení návštěvníkům víkendové chovatelsko-zahrádkářské akce v Kolíně. Pracovníci odboru hygieny výživy posuzovali nabídku nápojů i jídla: šlo především o grilované a ohřívané uzeniny, hranolky, smažený sýr, polévky či langoše.

Nastává sezóna grilování. Jak na pokrmy nad kouřem, které znali už Indiáni?

Grilování se pro mnohé stalo kulinářským zážitkem a zároveň příjemnou společenskou událostí a časem stráveným s rodinou a přáteli. Maso, zeleninu a další lahůdky připravené na ohni si navíc spojujeme s „příchutí“ léta. Docílit parádního výsledku, navíc s pochvalou strávníků, chce ale také notnou dávku trpělivosti a disciplíny. V čem nám pomohli naši předkové a jaké vychytávky nám ulehčují zvládnout grilování na jedničku dnes?

Do prodejny se dostal kanálem

Hned dvakrát využil dvaatřicetiletý zloděj z Orlové kanál dálkového potrubí, přes který se vloupal do prodejny potravin. Při druhé „návštěvě“ byl zadržen policií.

Kontrola ve vietnamské tržnici odhalila plesnivé maso. Hrozí pokuta 50 milionů

Do známého areálu SAPA v pražské Libuši přijela minulý týden "šťára". Ve vietnamské tržnici kontrolní orgány odhalily několik nedostatků, mezi něž patří prošlé maso, vejce i mořské plody. Telecí maso navíc zřejmě pochází z nelegální porážky. Provozovatelům hrozí pokuta ve výši až 50 milionů korun.

Otázka na víkend: plýtvání

Svitavsko - Víkendová porota Deníku: V Praze instalovali první komunitní ledničku, kam mohou lidé dávat potraviny, které nestihnou spotřebovat. A kdokoliv si je může odtamtud zase vzít, takže jídlo nekončí v popelnicích. Máte pocit, že se plýtvá hodně jídlem? Napadá vás, jak vyhazování potravin zamezit?

Pokuty za špatné jídlo se v kraji blíží milionu korun

Střední Čechy – Pokuty za bezmála milion korun vyměřili středočeští hygienici od počátku roku do konce dubna provozovatelům stravovacích služeb. Za čtyři měsíce provedli celkem 891 kontrol. Udělili 373 finančních sankcí dohromady za 920 900 Kč – a navíc vydali 81 nápravných opatření (nejčastěji se jednalo o nařízení důkladného úklidu s následnou kontrolou jeho provedení a odstranění nevyhovujících potravin).

Třebíčsko má nově tři oceněné Regionální potraviny kraje

Třebíč – Nejlepší potraviny v Kraji Vysočina získávají prestižní cenu Regionální potravina Kraje Vysočina. Letos se soutěžilo již podeváté, porotci hledali nejlepší výrobky výjimečné kvality, které pocházejí jak surovinami, tak i výrobou přímo z regionu.

dTest: Nákup potravin v Německu se vyplatí kvalitou i cenou

Časopis dTest přinesl další srovnání levných nákupů z Německa, Rakouska, Slovenska, Polska a Česka. Předmětem srovnání byl toastový chléb, sardinky v oleji, tuňák v oleji, vaječné těstoviny, ovocné přesnídávky, dětské příkrmy a citrónové limonády. Cílem srovnávacího nákupu bylo poukázat na rozdílnou kvalitu potravin, které jsou v dané kategorii nejlevnější.

Vejce od šťastných slepic a fairtrade káva. Vyškované si užili férový piknik

Vyškov /FOTOGALERIE/ - Koláčky, bábovky, chlebíčky, čaj i káva. Takto vypadá snídaně ve Vyškově před knihovnou. Je druhá květnová sobota a jak poukazuje knihovnice Ivana Šrámková, dnes se snídá férově. „Každý rok rádi podpoříme značku fairtrade prostřednictvím Férové snídaně,“ říká Šrámková. Tato akce je pořádána od roku 2011 po celém světě, ale i v mnoha městech České republiky. Myšlenka je prostá: sejít se s přáteli, sousedy či známými a posnídat společně.

Merkur odstartoval turistickou sezonu. Bavily se tisíce návštěvníků

Pasohlávky /FOTOGALERIE/ – Kdo nepřijel o víkendu do kempu Merkur v Pasohlávkách, mohl litovat. Lidé si totiž užívali hudbu, zábavu, dobré jídlo a pití v okolí krásné přírody. Osmnáctý ročník této akce jako každý rok nabídl řadu skvělých kapel mnoha žánrů.

Disciplína v přepychu. Salcburk učí hokej i sundávat čepici před jídlem

Salcburk - Nejlepší hokejová akademie v Evropě, říká se o zařízení pro rozvoj talentů v Salcburku. Mládežnický tým místního celku to potvrdil i v české extralize staršího dorostu. Soutěží prošel suverénně až do finále, kde padl v nájezdech. V čem tkví dominance Red Bullu Salcburk? V systému a zázemí. „Máme dobré hráče, dáváme do toho vše. Proto jsme vítězili,“ říká útočník Filip Varejcka.

OBRAZEM: Rybí festival byl o jídle i dobrém pití

Dobříš – Čtvrtý ročník Rybího festivalu v Dobříši letos navštívilo přes dva tisíce lidí. Podle organizátorů akce jich letos přišlo výrazně méně, než v loňském roce. Ti, co přišli, si festival dobrého jídla a pití náležitě užili. Lidé mohli ochutnávat různé rybí pochoutky, ale i klobásy, minutky a další pochutiny. K tomu samozřejmě nesmělo chybět pivo. Na Rybím festivalu ho mohli zájemci ochutnat několik druhů. Pro děti zde byl stánek, ve kterém si mohly nechat pomalovat obličej a kdo chtěl, mohl se vydovádět ve skákacím hradě a dalších atrakcích.

Na pivko a českou kuchyni. Pivní festival na Letné nabídne i pivo od domovařičů

Pivo a jídlo. To je základ. Letenská pláň bude na dva týdny hostit Český pivní festival. Ten představuje stovky piv, a to především českých. Výběr toho nejlepšího od českých mini, mikro a středně velkých pivovarů doplňují piva uvařená domovařiči. V nabídce nebudou chybět ani moravská vína, české likéry a pálenky, české limonády nebo kávové speciality.

Zakažme reklamu na fastfoody ve školách a MHD, navrhuje starosta Londýna

V Londýně by mohla zmizet z veřejné dopravy reklama na fastfoody. Oznámil to starosta britské metropole Sadiq Khan, podle kterého je rychlé občerstvení „časovanou bombou“ dětské obezity. Pokud jeho návrh rada města schválí, reklama na nezdravé potraviny bude odstraněna nejenom z metra, městských vlaků, autobusů a všech zastávek a stanic, ale i z okolí škol.

V Brně lidé ochutnají pečená holoubátka, Krumlov čeká festival Vrabčák

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND, ANKETA/ – Vůně jídla zaplní v sobotu brněnský park v Lužánkách i náměstí Svobody. Lidé si vyberou festival podle vlastní chuti. Návštěvníci Extrem food festivalu ochutnají třeba smažené štíry nebo lízátka s červy. „Kuchař a cestovatel Milan Václavík lidi připraví steaky z krokodýla a hadí maso. Ve dvě hodiny bude mít také přednášku o extrémních jídlech, která potkal při cestách po světě,“ pozval návštěvníky pořadatel festivalu Pavel Pichler.

V Brně lidé ochutnají pečená holoubátka, Slavkov hostí výstavu anglických ohařů

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND, ANKETA/ – Vůně jídla zaplní v sobotu brněnský park v Lužánkách i náměstí Svobody. Lidé si vyberou festival podle vlastní chuti. Návštěvníci Extrem food festivalu ochutnají třeba smažené štíry nebo lízátka s červy. „Kuchař a cestovatel Milan Václavík lidi připraví steaky z krokodýla a hadí maso. Ve dvě hodiny bude mít také přednášku o extrémních jídlech, která potkal při cestách po světě,“ pozval návštěvníky pořadatel festivalu Pavel Pichler.

Lidé ochutnají pečená holoubátka i červy. A rozhodnou o nejlepším guláši

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND, ANKETA/ – Vůně jídla zaplní v sobotu brněnský park v Lužánkách i náměstí Svobody. Lidé si vyberou festival podle vlastní chuti. Návštěvníci Extrem food festivalu ochutnají třeba smažené štíry nebo lízátka s červy. „Kuchař a cestovatel Milan Václavík lidi připraví steaky z krokodýla a hadí maso. Ve dvě hodiny bude mít také přednášku o extrémních jídlech, která potkal při cestách po světě,“ pozval návštěvníky pořadatel festivalu Pavel Pichler.

V Brně lidé ochutnají pečená holoubátka. V Blansku se utkají lodní modeláři

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND, ANKETA/ – Vůně jídla zaplní v sobotu brněnský park v Lužánkách i náměstí Svobody. Lidé si vyberou festival podle vlastní chuti. Návštěvníci Extrem food festivalu ochutnají třeba smažené štíry nebo lízátka s červy. „Kuchař a cestovatel Milan Václavík lidi připraví steaky z krokodýla a hadí maso. Ve dvě hodiny bude mít také přednášku o extrémních jídlech, která potkal při cestách po světě,“ pozval návštěvníky pořadatel festivalu Pavel Pichler.

Valtice chystají vinařský Wimbledon. V Brně lidé ochutnají pečená holoubátka.

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND, ANKETA/ – Vůně jídla zaplní v sobotu brněnský park v Lužánkách i náměstí Svobody. Lidé si vyberou festival podle vlastní chuti. Návštěvníci Extrem food festivalu ochutnají třeba smažené štíry nebo lízátka s červy. „Kuchař a cestovatel Milan Václavík lidi připraví steaky z krokodýla a hadí maso. Ve dvě hodiny bude mít také přednášku o extrémních jídlech, která potkal při cestách po světě,“ pozval návštěvníky pořadatel festivalu Pavel Pichler.

V Brně lidé ochutnají pečená holoubátka, Hodonín chystá prvorepublikové trhy

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND, ANKETA/ – Vůně jídla zaplní v sobotu brněnský park v Lužánkách i náměstí Svobody. Lidé si vyberou festival podle vlastní chuti. Návštěvníci Extrem food festivalu ochutnají třeba smažené štíry nebo lízátka s červy. „Kuchař a cestovatel Milan Václavík lidi připraví steaky z krokodýla a hadí maso. Ve dvě hodiny bude mít také přednášku o extrémních jídlech, která potkal při cestách po světě,“ pozval návštěvníky pořadatel festivalu Pavel Pichler.