Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Bulgur, kuskus, nebo čočkový salát: běžná jídla na základní škole

Před 16. ZŠ na Jižních Svazích je při sobotním dopoledni nebývale rušno. Do školy proudí nejen děti, ale i jejich rodiče. Jedním z nich je i Michal Heš, žák 6. třídy. Po škole se ale nepohybuje oblečený jako jiné děti, má na sobě valašský kroj. "Dnes tady hrajeme s cimbálkou v rámci doprovodného programu Dne zdraví," vysvětlil svůj netypický oděv dvanáctiletý talentovaný primáš cimbálové muziky Valášek.

U malých voličů z Olešné vyhrály ovocné knedlíky

Olešná – Předtím, než se ve volební místnosti v Olešné usadila oficiální volební komise, za plentu a k urně se opět vrhli tamní školáci. Děti z prvního stupně základní školy letos volily své neoblíbenější jídlo.

Potkani v Chrudimi hodují na otrávených nástrahách

Chrudim – V uplynulých dvou dnech mohli Chrudimáci potkávat nad kanalizačními příklopy v ulicích města dvojici mužů v reflexních vestách. Šlo o techniky Miloše Novotného z odborné deratizační firmy Ekosan a Marina Fialu z Vodárenské společnosti Chrudim, kteří se v režii vodařů pustili do sezónního hubení potkanů.

Zahrádkáři budou vystavovat tradiční druhy i rarity

Třebíč - Zahrádkáři se chystají v Třebíči ukázat své letošní výpěstky. Od pátku do pondělí promění Zahrádkářský dům ve Švabinského ulici v jednu velkou podzimní zahradu. Uskuteční se tam jubilejní třicátá oblastní výstava ovoce, zeleniny, bonsají a léčivých rostlin.

Pavel Šich: Farmu Bláto beru i jako výtvarný koncept

/ROZHOVOR/ Původně akademický malíř Pavel Šich působí už zhruba dvacet na venkově a hledá jeho neobjevený potenciál. Snaží se vyvíjet koncept soběstačné farmy a společenství, jež je založeno na ideálu života v souladu s přírodou.

Národ krabičkářů. Čeští zaměstnanci si nejčastěji nosí k obědu jídlo z domova

Podniková jídelna, restaurace, dovážková služba, nebo blízký obchod. Možností, jak v poledne dočerpat energii, je mnoho. Čeští zaměstnanci si ale nejčastěji nosí jídlo z domova, a tento trend se stále větší oblibou „domácího vaření“ spíše narůstá. To potvrdily i výsledky ankety na portálu Profesia.cz, kde tuto možnost uvedlo 38 procent dotázaných.

Skutečná prodejna s kasou ve škole

Žamberk - Opravdový obchod v učebně. Společnost Konzum, která provozuje síť venkovských prodejen, vybavila ve spolupráci se žamberskou školou učebnu pro obory prodavač a obchodník.

Odborníci z nemocnice poradí, jak jíst zdravě a chutně

Jezte zdravě a přijďte se poradit do šumperské nemocnice Šumperk, vzkazují její odborníci. Ve středu 18. října, se nemocnice připojí k Světovému dni výživy. Veřejnosti v prostorách své lékárny nabídne od 14 do 16.30 hodin bezplatná vyšetření i poradenství ohledně správné a zdravé životosprávy.

Nový skleník slibuje návrat místních rajčat

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Farmáři nejen z jihu Moravy chtějí do prodejen vrátit ovoce a zeleninu vypěstované na domácí půdě. Na pulty poputují na přelomu roku i rajčata ze skleníku u Velkých Němčic na Břeclavsku, který v nejbližších měsících dokončí. 

Na jídlo Afričana padne i celodenní výdělek

Lidé v rozvojových afrických zemích vydají za porci základního jídla částku přesahující celodenní výdělek. V přepočtu na kupní sílu tak může talíř jídla dosahovat i stovek amerických dolarů.

Hygieniky v českokamenické hospodě překvapila plíseň a kouř

Česká Kamenice - Černá plíseň, špinavé podlahy nebo prošlé zboží. Takové důvody vedly k dočasnému uzavření jedné z hospod v České Kamenici krajskou hygienou. V podniku nedaleko vlakového nádraží se navíc v době kontroly uvnitř mělo kouřit. Hospoda už má ale otevřeno a podle majitele některé nedostatky s provozem restaurace vůbec nesouvisely.

Jarmark byl plný dobré chuti i nálady

Senomaty - Slunečná sobota přinesla s babím létem do senomatské roubenky poslední Jarmark dobré chuti, který od prvních minut zaplnily stovky zájemců o pohodovou atmosféru dobrého jídla, pití a farmářského trhu. 

V gastronomické soutěži se letos bojovalo o Křižánecké koruny

Křižánky – Vlastní novou měnou – Křižáneckou korunou - v Křižánkách odměňovali účastníky soutěže o nejzajímavější pokrm z brambor. Na stole v obecní kavárně se kromě domácích chipsů objevily také zapečené brambory, šťouchané brambory či guláš s bramboráčky.

Pozornost návštěvníků budily netradiční jídla i nápoje

Čoko-kebab, čokoládové víno či pivo a další netradiční lahodné kombinace si mohou ještě v neděli vyzkoušet návštěvníci Čokoládového festivalu, který se koná Černé louce v centru Ostravy. Zájem o festival je obrovský. Například v sobotu odpoledne se před vstupem tvořila až stometrová fronta.

Hodový jarmark nabídl umění, zábavu i dobré jídlo

FOTOGALERIE / Tisíce lidí napříč krajem o víkendu hodovaly. Stovky jich zamířily i na jarmark do Ratiboře, kde se konal tradiční hodový jarmark. Návštěvníci mohli vidět ukázky lidových řemesel, nakoupit si ze široké škály tradičních a regionálních výrobků nebo ochutnat nejrůznější pochutiny. To vše za hudebního doprovodu dechové hudby Miklovci.

Cukrářství z Libiny je vyhlášené. Díky trubičkám

Jsou nadýchané, křehké a se sněhovou náplní uprostřed. Lahodné trubičky stály u zrodu cukrářské firmy v Libině na Šumpersku. Zákusek před několika dny získal značku Regionální potravina Olomouckého kraje.

Pětina novorozenců se ocitne v inkubátorech

Až pětina dětí narozených v obou valašských porodnicích ve Valašském Meziříčí a Vsetíně, tráví své první hodiny či dny v inkubátoru. Nejčastější příčinou je nízká porodní váha nebo jiné zdravotní komplikace novorozence.

OBRAZEM: Dovednost žáků představil tradiční Gastroden

Velké Meziříčí – Čtyřicátý ročník Gastrodne - akce, kterou pořádá Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí - se opět těšil velkému zájmu návštěvníků. Ti přišli obdivovat především um žáků školy i jejich učitelů.

Žena chtěla vyloupit obchod se zbraní v ruce

Příbram – Obchod s potravinami přepadla koncem minulého týdne třiatřicetiletá žena. V časných ranních hodinách minulý čtvrtek vešla do prodejny v ulici Petra Bezruče s pistolí v ruce.