Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Dobré jídlo ve škole ve Vratimově vaří podomácku

/SERIÁL DENÍKU - ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ „Jako dítě jsem zažil parádní i propadákové stravování. A to platí o tom školním i dnes,“ říká kuchař, který vaří v jídelně ZŠ a MŠ Vratimov, Michal Cichý.

Zmrazit houby? Ano, ale nakrátko, radí hygienici

Spravit chuť v závěru sezony, kterou leckde právem mohou považovat za slabší, si nyní mohou milovníci houbaření. Pokud budou mít štěstí a v lese je nepředběhnou konkurenti, úroda by mohla stát za to. A rázem je tu problém se zpracováním. 

Vesnické obchody prodejce neuživí

Domažlicko – Nízký obrat, silná konkurence řetězců ve městech, časově náročná práce s malým výdělkem. To jsou důvody, proč mnohé obce na Domažlicku řeší budoucnost vesnických prodejen.

Zmrazit houby? Ano, ale nakrátko, radí hygienici

Okres Louny – Spravit chuť v závěru sezony, kterou leckde právem mohou považovat za slabší, si nyní mohou milovníci houbaření. Pokud budou mít štěstí a v lese je nepředběhnou konkurenti, úroda by mohla stát za to. A rázem je tu problém se zpracováním. 

Zmrazit houby? Ano, ale nakrátko, radí hygienici

Okres Chomutov – Spravit chuť v závěru sezony, kterou leckde právem mohou považovat za slabší, si nyní mohou milovníci houbaření. Pokud budou mít štěstí a v lese je nepředběhnou konkurenti, úroda by mohla stát za to. A rázem je tu problém se zpracováním. 

Zmrazit houby? Ano, ale nakrátko, radí hygienici

Okres Most – Spravit chuť v závěru sezony, kterou leckde právem mohou považovat za slabší, si nyní mohou milovníci houbaření. Pokud budou mít štěstí a v lese je nepředběhnou konkurenti, úroda by mohla stát za to. A rázem je tu problém se zpracováním. 

Ovčáček přirovnal EU k nacistické třetí říši. Výroku si všimli i v zahraničí

/ANKETA/ Mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček přirovnal Evropskou unii k nacistické třetí říši. Výrok zveřejnil na svém facebookovém profilu. Tímto způsobem se vyjádřil k zákazu tuzemáku a kritizoval celkovou regulaci bezpečnosti potravin. Příspěvku si všimly i zahraniční média, mezi nimi i agentura Reuters, která o něm jako první informovala.

Zmrazit houby? Ano, ale nakrátko, radí hygienici

Střední Čechy – Spravit chuť v závěru sezony, kterou leckde právem mohou považovat za slabší, si nyní mohou milovníci houbaření. Pokud budou mít štěstí a v lese je nepředběhnou konkurenti, úroda by mohla stát za to. A rázem je tu problém se zpracováním. Vše najednou se sníst nedá – a jeden by si rád udělal zásoby na dobu, kdy se zima zeptá… Houbařské úlovky je přitom třeba zpracovat hned; rychle podléhají hnilobě a plesnivění. A ani uložení do chladničky dlouhodobou pomoc nepřinese.

Kulinářský den dal punc jídla státnímu svátku

Janské Lázně /FOTO/ - Potřetí v krátkodobé historii zaplavily prostranství před janskolázeňskou kolonádou stánky s gastronomickými dobrotami, kořením, bylinkami a dalším řemeslným uměním.

Vyděrač otrávil v Německu dětskou výživu. Žádá miliony eur

Zatím neznámý pachatel otrávil některé potraviny prodávané v německých supermarketech, včetně dětské výživy. Požaduje výkupné ve výši deset milionů eur, jinak chce pokračovat i jinde v Evropě. Podle německé policie zatím nejsou hlášeny žádné případy otravy.

Premiér Sobotka vyzdvihl aktivitu Česka v Evropské unii

Česká vláda byla podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v posledních čtyřech letech aktivní v Evropské unii a dokázala dostat na jednací stůl témata důležitá pro Česko, jako je problém mzdové konvergence, společná evropská obrana nebo problematika dvojí kvality potravin. Do budoucna bude důležité, aby se Praha aktivně podílela na diskusi o budoucí podobě unie.

Petr Klíma: Královnami podzimu jsou dýně a červená řepa

/ROZHOVOR/ Své motto: „Baví mě čerstvá, sezonní, kreativní, pestrá, zdravá a přitom chutná kuchyně bez masa,“ praktikuje denně, doma i v zaměstnání. Po řadě zahraničních angažmá zakotvil Petr Klíma v mekce zdravého stravování, v síti restaurací Counry Life. Šéfkuchař, gurmán, autor zajímavé a inspirativní Zeleninové kuchařky se podělil o zkušenosti, názory a připravil podzimní menu plné vitaminů a zajímavých chutí.

Vykradl dům v Berouně, nyní je ve vazbě

Beroun - Dvaačtyřicetiletý lupič měl velkou smůlu. Když se snažil vykrást jeden rodinný dům v Berouně, uviděl ho kolemjdoucí a zavolal policii. Ta dopadla zloděje krátce po vloupání. Nyní zadržený pachatel recidivista čelí obvinění. 

„Olina“ je zase v „lochu“. Za své řádění v ulicích Zlína

To, co si všichni mysleli, se stalo skutečností. Známá zlínská výtržnice šestapadesátiletá Oldřiška Golhová je už zase ve vězení. Na konci srpna ji Okresní soud ve Zlíně odsoudil za přečin výtržnictví a nebezpečného vyhrožování k úhrnnému trestu 14 měsíců.

Dvojí kvalita potravin? EU proti ní hodlá bojovat

Evropská komise dnes vydala pokyny, které státům mají pomoci v boji s nekalými obchodními praktikami. Podle nich bude možné rozhodnout, jestli firma nabízí v různých zemích stejný výrobek různé kvality a porušuje tím právní předpisy EU. Na vypracování metodiky srovnávacích potravinářských testů komise vyčlenila jeden milion euro. Porušení legislativy bude možné řešit na evropské úrovni v rámci sítě pro ochranu spotřebitelů.

Polovina Čechů si pěstuje své plodiny. Vede Vysočina

/ANKETA/ Moderní doba Čechy nepřipravila o chuť pěstovat si vlastní plodiny. Jejich pěstování se věnují tři pětiny z nich. Vyplývá to z průzkumu, který vypracovala společnost Ipsos. Oslovila osm stovek respondentů.

Otravy houbami jsou letos zatím ojedinělé

Boleslavsko /ANKETA/ – Houbařská sezóna se rozjela na plno. Bohužel s tím souvisí i příchod pacientů po otravách. Lékaři z mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice si ale houbaře pochvalují.

OBRAZEM: Řemesla, hudbu, tanec i dobré jídlo zažili lidé v Pojedech

Nymbursko - Poznejte náš venkov byl název víkendové akce, kterou uspořádala Místní akční skupina Svatojiřský les již tradičně na farmě Pojedy. Už sám název napovídá, že se jedná o prezentaci aktivit lidí na venkově, jejich výrobků i kvality života. Bohužel do dramaturgie programu promluvil v odpoledních hodinách déšť, takže návštěvnost byla letos slabší než v předchozích letech. 

Základem je výborné jídlo a dobré pivo, lidé se pak vrací

Domažlice – Výborná kuchyně, dobré pivo, rodinná atmosféra. To jsou pilíře, na kterých od roku 2005 stojí provoz domažlické restaurace Zubřina. Hosté ji najdou snadno, nachází se pod Chodským hradem u kruhového objezdu. Jméno jí dala sousedící řeka.

Milovníci chilli měli v sobotu svůj den

Hradec Králové - Až do pozdního sobotního večera patřilo letní kino Širák všem milovníkům chilli, dobrého jídla a dobré muziky. Už podruhé se tady konal „Chilli festival Mechov vol. 2.“

Vinobraní na Kačině očima hygieniků: nebyl důvod k pokutám

Kutná Hora – Zjištěny byly jen méně závažné nedostatky, které se obešly bez finančních postihů – a závady byly odstraněny ještě v průběhu kontroly. S tímhle konstatováním nyní středočeští hygienici uzavřeli vyhodnocení série kontrol stánkového prodeje občerstvení, které před dvěma týdny uspořádali na Kutnohorsku. Bylo to v sobotu na akci Vinobraní na Kačině, přičemž na nádvoří zámku a v zahradách se konala i dožínková oslava.

Značku Regionální potravina získalo osm výrobků

Litoměřice – V doprovodném programu zahradnického veletrhu Zahrada Čech 2017 byla oficiálně udělena prestižní značka Regionální potravina vyhodnoceným vítězným výrobkům. Certifikáty a odměny převzali zástupci producentů z rukou náměstka ministra zemědělství Pavla Sekáče.