/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Radek Kašpárek, který vyrůstal v Ostravě, patří k našim současným špičkovým kuchařům. V pražské restauraci Field, kde působí, byl už několikrát oceněn michelinskou hvězdou. Právě on patřil k hlavním magnetům Garden Food Festivalu, který se uskutečnil o víkendu v Dolní oblasti Vítkovic.
/ROZHOVOR/ Radek Kašpárek, který vyrůstal v Ostravě, patří k našim současným špičkovým kuchařům. V pražské restauraci Field, kde působí, byl už několikrát oceněn michelinskou hvězdou. Právě on patřil k hlavním magnetům Garden Food Festivalu, který se uskutečnil o víkendu v Dolní oblasti Vítkovic.
Degustace delikates, mistrovské ukázky kulinářského umění, vaření na pódiu v podání špičkových kuchařů, workshopy, živou hudbu, ale také bohatý program pro děti – nabízí dvoudenní program gurmánského festivalu Garden Food Festival dobrého jídla a pití, který dnes dopoledne začal v Dolní oblasti Vítkovic.
Liberecký kraj - Do 30. května mohou místní farmáři a potravináři přihlašovat své produkty do tradiční soutěže Výrobek Libereckého kraje z odvětví potravinářství zemědělství roku 2018.
Gurmánský festival Garden Food Festival přivítá o víkendu 5. a 6. května nejen ostravské milovníky jídla. Hvězdou druhého ročníku festivalu pod širým nebem v Dolní oblasti Vítkovic bude Radek Kašpárek, jehož pražskou restauraci Field ocenili michelinští komisaři již třikrát michelinskou hvězdou.
Rakousko – Jen malé množství potravin se dostane na talíř tak, jak je vydala příroda. Na toto téma poukazují rakouští sousedé na zámku Schloss Hof u Moravského pole. Lidé nejen z jihomoravského příhraničí tam mohou navštívit první ze tří velkých výstav o jídle, zemědělství i lidském zdraví. „Jedení je více než jen obyčejný příjem potravy. Návštěvnici nahlédnou doslova až za okraj talíře,“ uvedla mluvčí zámku Barbora Hromjaková.
Hradec Králové - Dobré jídlo, dobré pití, dobré počasí. Jedna z prvních letošních akcí na nábřeží se vydařila. Poslední dubnovou sobotu se totiž v kulisách Labe konalo Hradecké nábřeží gurmánů, tentokrát s podtitulem Chuť jara.
Střední Čechy – Chleba, něco na namazání, výrobky mlékárny i z řeznictví – a k tomu ještě pivko a dezert. Vypadá to jako nákupní seznam – a vlastně ano: skutečně může posloužit jako doporučení, co nakoupit. I to je cílem potravinářských soutěží: ukázat, které pokrmy stojí za pozornost spotřebitelů.
Nymburk – Porodnice hlásí zajímavé údaje kolem dětí narozených v Nymburce v loňském roce. Pozoruhodný se jeví především fakt, že poměrně výrazně převažuje počet narozených chlapů nad děvčaty. Zajímavostí jsou také netradiční jména, která si někteří novorozenci z porodnice odnesli.
S vrcholící rekonstrukcí zlínského Obchodního domu postupně přibývá informací, jaké obchody, restaurace a další služby návštěvníci naleznou v této legendární baťovské dominantě po jejím opětovném otevření.
Vůdci Severní a Jižní Koreje vedli během historického setkání v pohraniční demilitarizované zóně oddělující obě země "vážné a upřímné" rozhovory o jaderném odzbrojení. Kromě toho žertovali na téma jídla. Vůdce KLDR vyjádřil obavu, zda jeho protějšku zachutnají severokorejské studené nudle, jihokorejský prezident zas nechal připravit specialitu připomínající severokorejskému vůdci jeho studia.
Sviny – Škodu za přibližně dva tisíce korun za sebou zanechal zatím neznámý zloděj, který nedávno řádil na Velkomeziříčsku. Nenechavec si v katastru obce Sviny vyhlédl rekreační chatu, do níž se vloupal v době od nedělního do středečního odpoledne.
/ANKETA/ Češi se už „neštítí“ házet do nákupního košíku potraviny či drogerii, které jsou vyrobeny přímo pro jednotlivé řetězce pod jejich vlastními značkami. Počet tzv. „privátek“ se na celkovém prodeji po delší době stagnace zvýšil z 20 na 21,2 procenta, zjistil poslední průzkum agentury GfK.
Střední Čechy – Půl druhého milionu na dobré jídlo a k tomu stejná částka na pivko – a jsme dohromady na třech milionech korun. Tak v pondělí počítali krajští radní, když zvažovali podporu tradičních a veřejností oblíbených akcí: Středočeských pivních slavností a dalšího ročníku Gastrofestivalu v Lysé nad Labem.
Poděbrady - Špinavé podlahy a povrchy v přípravně, skladu a hygienickém zázemí personálu. Mastná špína, zbytky potravin, prach. To je část výsledku kontroly pracovnic Krajský hygienické stanice v čínské restauraci Hong Kong v centru Poděbrad.
Františkovy Lázně - Ochutnat cizí tradiční jídla mohli žáci Základní školy ve Františkových Lázních. Konal se tu totiž takzvaný Španělský produktový den.
Když první paprsky slunce prohřejí zemi, nastává čas výletů do přírody. Přítomnost přátel, rodiny a skvělého jídla vám zaručí bezstarostný den plný zábavy.
Ministerstvo zdravotnictví připravilo návrh na zmírnění takzvané pamlskové vyhlášky, která reguluje prodej potravin ve školách. Ve Sněmovně to při interpelacích uvedl ministr zdravotnictví Vojtěch Adam (ANO). Návrh vyhlášky dnes poslal na ministerstvo školství k dalšímu projednání. Nová podoba vyhlášky by měla umožnit, aby si děti mohly ve škole koupit třeba "pribináček nebo rohlík s máslem".
Ani jednou, přátelé. Tak by mohla znít odpověď klasika na to, kolikrát české výrobky zvítězily v testu levných potravin, do něhož časopis dTest zařadil srovnatelnou českou, německou, slovenskou, rakouskou a polskou produkci. České zboží navíc skončilo ve třech případech úplně poslední.
Hradec Králové - Problém vyjít s penězi mají hlavně samoživitelky. Vyplývá to z průzkumu Českého statistického úřadu. Jaké to je živit dítě z jednoho platu, ví i Kateřina z Hradce Králové.
Dlouho nevyužívaná lokalita podél Masarykova nádraží a ulice Na Florenci v Praze od června ožije. Prostor oživí projekt s názvem pop-up market Manifesto, který na místo přivede obchůdky, bistra a restaurace zaměřené na nabídku lokálních potravin. Chybět nebude také letní kino a sekce pro hudební akce.
Evropský parlament dnes schválil plán na recyklaci komunálního odpadu. Do roku 2025 by se mělo recyklovat alespoň 55 procent komunálního odpadu, do roku 2030 by jeho podíl měl dosáhnout 60 procent a do roku 2035 alespoň 65 procent. V plánu je také omezit plýtvání potravinami.
Jídlo s nálepkou „bio“ je v Česku stále oblíbenější. Trh s biopotravinami v České republice rostl šest let za sebou. Za rok 2016 se u nás zkonzumovaly biopotraviny celkem za 2,55 miliardy korun, což je proti roku 2015 nárůst o 13,5 procenta. Z celkového množství snědeného jídla tvoří biopotraviny necelé jedno procento.
Střední Čechy – Na první pohled huj – a v zázemí, kam se návštěvník nedostane, někdy spíše fuj. Takové dojmy mohli získat členové týmu odboru hygieny výživy středočeské hygienické stanice, když se v uplynulých týdnech vydávali na kontroly provozoven stravovacích služeb.
Investiční skupina Penta Investments se bude podílet na projektu, který má ambice stát se centrem mladé pouliční kultury v metropoli. Centrem, kde se propojí dobré jídlo s kulturou. Část pozemků u Masarykova nádraží poskytne Penta projektu Manifesto zakladatele reSITE Martina Barryho, se kterým společnost spolupracuje i na dalších projektech.
Je sex s partnerem už trochu nuda? Chtělo by to povyražení, ale erotické pomůcky se vám zdají příliš „ujeté”? Přípravě „zázračných” elixírů lásky, jež by znásobily erotické radovánky, se lidé věnovali již od starověku. Co ale platí dnes? Stačí nám přírodní potraviny, nebo raději sáhneme po „zaručených” pilulkách? Způsobů, jak okořenit touhu a zvýšit libido je nespočet.
Ve Vrchlického sadech (Sherwood) u hlavního nádraží můžete narazit na speciální bezpečnostní týmy Be-in, které tuto oblast hlídají. Mají za úkol domlouvat bezdomovcům a lidem, kteří park znečišťují. Městská část Praha 1 už také připravuje nový návštěvní řád parku. Dnes o tom informoval magistrát.
Brno /ANKETA, INFOGRAFIKA/ - V Brně začíná sezona gastronomických festivalů. Na prvním z nich si lidé pochutnají na jídlech z celého světa. Začíná už za dva týdny.
Příbramsko – Zákon o odpadech a konkrétně jeho část o předepsané likvidaci gastroodpadu je od ledna letošního roku přísněji kontrolován a při porušení i pokutován.
Vyhnout se frontám v supermarketech a nekonečnému přemýšlení, co uvařit. Být za hvězdu romantické večeře. Společně s blízkými vlastnoručně připravit jídlo a být spolu. Studentka VŠE Vendula společně s kamarádem Daliborem založili nový gastronomický projekt. Vymysleli boxy s přesně odměřenými surovinami, přehledným foto návodem. Uvařit chutný pokrm tak zvládne i úplný kuchařský amatér.
Stále více lidí dumá nad tím, co jedí, a tak při svých nákupech dávají do košíků či vozíků kvalitní potraviny, třeba i v bio kvalitě. Jak uvádějí obchodníci, sortiment biopotravin se dlouhodobě rozšiřuje.
ROZHOVOR/ Janáčkovy sady ve čtvrtek odpoledne posloužily k oslavě Mezinárodního dne Romů, který připadá na 8. duben. Pod Dolním náměstím v Opavě se sešlo několik desítek zástupců této komunity, kteří se společně bavili za zvuku romské hudby a pojídali i své tradiční jídlo, jež bylo na místě také k sehnání.
Veřejná lednice, do které může každý cokoliv dát, anebo si z ní cokoliv vzít, vznikla nedávno v Rožnově pod Radhoštěm. Konkrétně v zahradním domku na adrese Palackého 457 naproti restaurace Koruna.
Není to sice zrovna firma, kterou by jeden čekal v průmyslové zóně, může ale alespoň trochu oživit areál, který v Holešově už roky téměř zeje prázdnotou. Vedení Zlínského kraje oznámilo dohodu s firmou taneco, a. s., která chce ve Strategické průmyslové zóně vybudovat závod na produkci potravin.
Nesmysl. Tak zhodnotili studenti, obchodníci i kantoři takzvanou pamlskovou vyhlášku, která zavřela drtivou většinu bufetů ve školách, protože většina běžně prodávaných potravin nesplňuje nařízením stanovené limity na obsah soli, cukru a tuku.
Nesmysl. Tak zhodnotili studenti, obchodníci i kantoři takzvanou pamlskovou vyhlášku, která zavřela drtivou většinu bufetů ve školách, protože většina běžně prodávaných potravin nesplňuje nařízením stanovené limity na obsah soli, cukru a tuku.
/ANKETA/ Nesmysl. Tak zhodnotili studenti, obchodníci i kantoři takzvanou pamlskovou vyhlášku, která zavřela drtivou většinu bufetů ve školách, protože většina běžně prodávaných potravin nesplňuje nařízením stanovené limity na obsah soli, cukru a tuku.
Evropská komise (EK) dnes přijala balíček legislativních úprav, které zakazují dvojí kvalitu potravin. Vyhověla tak žádosti zemím střední a východní části Evropské unie. Návrh dnes přednesla komisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová.
Pasov – Ve středu 18. dubna v šest hodin začne policie pošesté "bavorský maraton blesků", zvýšenou radarovou kontrolu dodržování dopravních předpisů. Akce má skončit druhý den ráno.