Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Maloobchodní tržby zůstaly v říjnu za očekáváním, stále však rostou

Maloobchodní tržby v říjnu nepatrně zpomalily meziroční růst na 6,3 procenta ze zářijových revidovaných 6,4 procenta. Zvýšily se tržby za nepotravinářské zboží, pohonné hmoty i potraviny. Nejvyšší tempo růstu vykazoval internetový a zásilkový prodej. Informoval o tom Český statistický úřad. 

České chipsy chutnají líp než ty německé. Jsou ale dražší a nezdravější

Sledování sportovních přenosů ani společenské oslavy se většinou neobejdou bez brambůrků; každý Čech jich průměrně spořádá 1,2 kilogramu za rok. Časopis dTest nechal v laboratoři otestovat celkem 19 balení solených chipsů, přičemž dva vzorky tvořily brambůrky značky Lay´s – jedny z českého trhu, druhé z německého. Cílem testu bylo především zjistit míru škodlivého akrylamidu, který může při smažení brambor vznikat. 

Senioři U Panských se bouří: Chtějí nám zrušit kuchyni

Havlíčkův Brod – Chtějí nám zrušit kuchyni, bouří se obyvatelé Domova pro seniory U Panských v Havlíčkově Brodě a sepsali stížnost. Podle ředitelky domova Hany Hlaváčkové jde o nepopulární, ale nutné úsporné rozhodnutí ze strany zřizovatele Domova, kterým je Kraj Vysočina.

Noclehárny se plní. Ve Vyškově dávají bezdomovcům jídlo či oblečení

Vyškov, Blansko – S teplotami klesajícími pod nulu se charity působící v regionu i městští strážníci více zajímají o lidi bez domova. „Nemáme teď ve městě nikoho, kdo by přes noc spal venku. Když na někoho takového narazíme, snažíme se mu poskytnout pomoc. Většinou přes charitu,“ sdělil ředitel Městské policie ve Vyškově Petr Sedláček.

Můžeme se s vámi vyfotit? prosili lidé čerty ve strážnickém skanzenu

Strážnice – Cesty, střechy i pole pokrývá sníh. Namrzlými korunami stromů prosvítá slunce a vytváří pohádkovou Ladovskou zimu. Zdá se, že téměř kouzelného počasí lidé chtějí využít a naladit se na Vánoce. Do strážnického skanzenu na jeden z tradičních pořadů, Radujme se, veselme se… míří davy. „Hlavní novinkou je betlém s živými ovečkami,“ říká spoluautorka programu Jarmila Teturová z Národního ústavu lidové kultury.

Školáci se učili rozpoznat a připravit zdravé jídlo

Stříbro – Zajímavého projektu zaměřeného na zdravý životní styl se zúčastnili v uplynulých dnech vybraní žáci ze Základní školy Mánesova Stříbro spolu s žáky z bavorské partnerské školy Mittelschule Neustadt.

Marvanová: Laponský sníh je jako krupice. Je problém ho zdolat na lyžích

Blansko, Praha – /ROZHOVOR/ Tisíc kilometrů. Ve sněhu a mrazu. Za finským polárním kruhem. Trasu Lapland Extreme Challenge ještě nikdo nedokončil. Tvoří ji čtyřicet průchozích bodů, ke kterým v mnoha případech nevede žádná cesta. Jsou uprostřed lesů, jezer a bažin. Extrémně náročný závod zvládla letos až česká dvojice Markéta Peggy Marvanová společně s přítelem Adamem Záviškou. Po svých se saněmi a za třiadvacet dní a třináct hodin. Se zážitky z unikátní výpravy se Marvanová podělila na blanenském festivalu Rajbas.

Litoměřičtí hasiči získali nový přívěs

Litoměřice - Litoměřičtí profesionální hasiči mohou pro své déletrvající výjezdy nebo akce nově používat nákladní skříňový přívěs. Bude sloužit především pro zlepšení jejich zázemí, kdy musí s sebou vozit stany, lehátka, potraviny či elektrocentrálu.

Jídelníček Čechů se změnil: jedí víc masa a rýže

/INFOGRAFIKA/ Prababičky by se divily. Například masa dnes Češi jedí o polovinu více než ony. Na jídelníčku je i mnohem více ovoce. To exotické, o němž se zde lidem před šedesáti lety mohlo jenom zdát, nyní činí přes 40 procent spotřeby. Naopak obilovin se sní skoro o třetinu méně než kdysi.

Pohledem Stanislava Šulce: Chvála nezaměstnanosti

Češi makají jak šrouby a pracuje jich nejvíc v novodobé historii. Tedy přesněji bez práce je nejméně lidí za několik dekád. Ale ještě, než si ke čtení zpráv o říjnové míře nezaměstnanosti otevřete bublinky, chvíli počkejte.

Nejlepší restaurace v republice je v Olomouci

Pevné usídlení špičkové gastronomie v českých a moravských regionech potvrdil XXII. ročník ankety Maurerův výběr Grand Restaurant. Mezi desítkou restaurací, kterým hodnotitelé dali nejvyšší známky za jídlo, obsluhu a interiér, se umístily čtyři mimopražské podniky.

Nechutná vám? Nebojte se jídlo v restauraci reklamovat, říká dTest

Zatímco reklamovat obuv či elektroniku jsme si už zvykli, v restauracích se často držíme zpátky kvůli ostychu či neznalosti svých práv. Přitom zde uzavíráme kupní smlouvu jako kdekoliv jinde a pokud se nám nedostane adekvátního plnění, máme právo se ozvat. Co tedy dělat s „podmíráky“, přesolenými polévkami, hodinovým čekáním či studeným jídlem?

Novopečené maminky dostanou na výběr ze tří jídel

Česká Lípa - Příjemná novinka čeká na maminky v porodnici a oddělení novorozenců českolipské nemocnice. Od příštího roku si budou moci samy zvolit, jaké jídlo dostanou k obědu a k večeři. Na výběr budou tři pokrmy.

Kvůli školním kuchyním běží čtyři výběrová řízení

Benešov – Hned čtyři výběrová řízení na dodávky potravin pro tři jídelny při benešovských základních školách vypsalo město Benešov. Každý z nakonec vybraných dodavatelů masa, ovoce, zeleniny, mléčných výrobků a také mouky, rýže či těstovin získá s městem takzvanou rámcovou kupní smlouvu. Díky ní to bude právě jen on, kdo jídelnám bude moci dodávat požadované suroviny. 

Policie hledá zlodějku z nákupního domu. Nepoznáte ji?

O pomoc při pátrání po pachateli krádeže žádají policisté širokou veřejnost. Neznámý zloděj odcizil 20. října v prodejně potravin v nákupní galerii v Čechově ulici v Přerově kabelku třiašedesátileté ženě.

VIDEO: Muž si z prodejny kromě alkoholu odnesl i mobil

V pátek 10. listopadu si do prodejny potravin na Spořilově přišel muž koupit láhev alkoholu. Když za nákup zaplatil, odešel a dost možná, že nejenom s tou jednou lahví alkoholu. Žena za pokladnou totiž najednou zjistila, že ji chybí mobilní telefon, který měla položený mezi sortimentem, když před tím vybalovala zboží. V pondělí o tom informovala pražská policie na svých stránkách. 

Královédvorský starosta Jarolím spal s bezdomovci

Dvůr Králové - Výjimečný zážitek má za sebou starosta Dvora Králové Jan Jarolím. Společně s rekordními 68 dobrovolníky se zapojil do charitativní akce Noc venku, která ve čtvrtek ve Dvoře Králové přibližovala veřejnosti problémy lidí bez domova a snažila se bořit mýty o jejich životě.

Děti připravovaly zdravé svačiny. Dohlížela na ně výživová poradkyně

Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Učebnice a propisky vyměnily za lžičky, vařečky a nože. Učení anglických slovíček a dějepisných dat za přípravu barevných zeleninových pokrmů. Ve školní jídelně brněnské základní školy Horní vládne i v době vyučování ruch. Nezpůsobují jej ale kuchařky, nýbrž skupina páťáků v zástěrách. Děti se zapojily do projektu Pestrá strava a pod vedením výživové poradkyně připravují ve skupinách zdravé svačiny.

Vystavují ovoce a zeleninu

Krnovští zahrádkáři po válce měli velkou podporu ze strany města, protože dokázali tlumit výkyvy v zásobování potravinami. Jak se jim daří dnes?