České Budějovice - O Vánocích jako svátcích klidu nemohou ani zdaleka mluvit gastroenterologové. Právě jejich péči potřebuje zpravidla v tomto období nejvíc pacientů, ať už je vinou přemíry dobrot zlobí zažívání nebo jim v krku uvízne neposedné sousto.
Východní Čechy - Vánoce máme více či méně dietně za sebou a nyní nás čeká další velká zkouška v podobě oslavy konce starého a začátku nového roku. Silvestr je, co se kalorické hodnoty týče, ještě možná horší než Štědrý den. Oslava nového roku je spojena s jídlem a s popíjením různých druhů alkoholu, který je velmi kalorický. Jak si tedy poslední den v roce užít bez zbytečných výčitek svědomí?
Po ránu uzobnout vánoční cukroví, kávu ovonět domácím vaječným koňakem, zakousnout zbylý chlebíček s majonézou a nepřetržitě ujídat z přeplněné lednice sváteční pochoutky plné nasycených tuků a zákeřných cukrů. O Vánocích a Silvestru udělá dietní chybu i ten nejzarputilejší vyznavač zdravého životního stylu. Nadměrná konzumace nezdravých pochutin se pak nejčastěji projeví bolestí břicha mezi žeberními oblouky a v oblasti žaludku, pálením žáhy, říháním, nadýmáním nebo nechutenstvím. Tyto příznaky jsou vesměs přechodné a vznikají následkem nevhodné kombinace pokrmů, přejedení či špatnou úpravou potravin.
Zlínsko – Kuriózní případ krádeže řeší v těchto dnech policisté z Valašských Klobouk. Ze dvou balkonů v panelovém domě na sídlišti v Brumově-Bylnici se totiž na Štědrý den ztratily pokrmy.
Ústí nad Labem - Nákupy potravin, nápojů, ale i dalšího zboží stihnou zákazníci v Ústí nad Labem ve čtvrtek, poslední den roku až do podvečerních nebo večerních hodin.
Východní Čechy - Vánoce máme více či méně dietně za sebou a nyní nás čeká další velká zkouška v podobě oslavy konce starého a začátku nového roku. Silvestr je, co se kalorické hodnoty týče, ještě možná horší než Štědrý den. Oslava nového roku je spojena s jídlem a s popíjením různých druhů alkoholu, který je velmi kalorický. Jak si tedy poslední den v roce užít bez zbytečných výčitek svědomí?
Počátkem prosince se do Nádražní ulice v centru Ostravy po několikaměsíčních opravách vrátila automobilová doprava a fungovat znovu začala i tramvajová zastávka Stodolní.
Prostějov – Předvánoční nákupní horečka je už minulostí, avšak pro obchodníky sváteční žně ještě nekončí. Startuje totiž každoroční období povánočních slev, které mimo jiné cílí na zákazníky, kteří namísto věcného dárku dostali pod stromečkem obálku s penězi.
Východní Čechy - Vánoce máme více či méně dietně za sebou a nyní nás čeká další velká zkouška v podobě oslavy konce starého a začátku nového roku. Silvestr je, co se kalorické hodnoty týče, ještě možná horší než Štědrý den. Oslava nového roku je spojena s jídlem a s popíjením různých druhů alkoholu, který je velmi kalorický. Jak si tedy poslední den v roce užít bez zbytečných výčitek svědomí?
Teplice - Nepoučitelný zloděj si nedá říct. Z další krádeže se bude zodpovídat 65letý recidivista. Muž, který před dvěma týdny vykradl v Teplicích trafiku, se v noci ze soboty na neděli vydal krást znovu.
Kopidlno – „Byla to úžasná zkušenost," říká v obsáhlém rozhovoru pro Deník Roman Kotlář (26), který si nedávno splnil kulinářský sen a může se pyšnit titulem MasterChef Česko.
Praha – Po ránu uzobnout vánoční cukroví, kávu ovonět domácím vaječným koňakem, zakousnout zbylý chlebíček s majonézou a nepřetržitě ujídat z přeplněné lednice sváteční pochoutky plné nasycených tuků a zákeřných cukrů. O Vánocích a Silvestru udělá dietní chybu i ten nejzarputilejší vyznavač zdravého životního stylu. Nadměrná konzumace nezdravých pochutin se pak nejčastěji projeví bolestí břicha mezi žeberními oblouky a v oblasti žaludku, pálením žáhy, říháním, nadýmáním nebo nechutenstvím. Tyto příznaky jsou vesměs přechodné a vznikají následkem nevhodné kombinace pokrmů, přejedení či špatnou úpravou potravin.
Peking, Su Čou, Praha – Po dvou letech strávených v čínské metropoli se Karolína Milerová s manželem a malou dcerou rozhodli vrátit domů. Jeden z hlavních důvodů? Nedýchatelný vzduch. Pekingské úřady tento víkend kvůli smogu už podruhé vyhlásily nejvyšší stupeň ohrožení.
Doplňky stravy by lidé měli kupovat jen od výrobce, který zřetelně uvádí na štítku či v příbalovém letáku složení a původ suroviny, včetně výsledků analýzy svědčících o bezpečnosti. Doporučení vydalo Centrum zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu v reakci na dva případy trávicích potíží po požití doplňků s chlorelou a spirulinou. Hlášení obdržel v listopadu portál zdravotní bdělosti nad potravinami Nutrivigilance.
Mladá Boleslav - Jen za listopad se v noclehárně střediska Naděje vystřídalo kolem padesáti bezdomovců. „Téměř jsme praskali ve švech. Když je ale venku mráz, musíme některé klienty odmítat. Prostě se nevejdou," sdělila Ivona Horáková, vedoucí střediska Naděje v Mladé Boleslavi, které sídlí ve Štyrsově ulici.
Mladá Boleslav - Jen za listopad se v noclehárně střediska Naděje vystřídalo kolem padesáti bezdomovců. „Téměř jsme praskali ve švech. Když je ale venku mráz, musíme některé klienty odmítat. Prostě se nevejdou," sdělila Ivona Horáková, vedoucí střediska Naděje v Mladé Boleslavi, které sídlí ve Štyrsově ulici.
Praha - Máte rádi těstoviny a přitom nechcete jíst lepek? Vyzkoušejte ty, které se vyrábějí z cizrny. Bezlepková dieta se stává čím dál větším byznysem.
Zlín - Ranní požár v domě v Přílucké ulici ve Zlíně způsobil škodu asi za 100.000 korun. Seniorka, která v domě bydlí, usnula při vaření, potraviny vzplály a oheň zachvátil i kuchyňskou linku. Ženu zachránil soused, který použil hasicí přístroj a o zbytek se postarali profesionální hasiči. ČTK to řekl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.
Český Krumlov – Štědrovečerní večeři, přípitek i rozbalování dárků museli vyměnit za práci. Lidé, kteří pracují o Vánocích, si s tím ale většinou velkou hlavu nedělají.
Karlovarský kraj - Výprodeje, slevy… O deset, dvacet, třicet procent nebo rovnou o polovinu. Magická slova na větších či menších poutačích, jimiž jsou polepeny snad všechny prodejny. Ať už s oděvy, elektronikou nebo sportovními potřebami. Zákazníky je třeba si udržet, a tak se po předvánoční nákupní horečce naplno rozjely povánoční slevy.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Celá třetina Čechů vyhazuje jídlo a přiznává, že minimálně několikrát do měsíce i potraviny, které nebyly vůbec použity. Špatné uchovávání přebytků z vaření, nedostatečná kontrola data spotřeby, příliš velké nákupy a zkažené potraviny, které se nestihnou spotřebovat. To jsou důvody, proč končí nakoupené a nevyužité jídlo v odpadcích.
Blanensko – Kdo si chce už nyní pořídit výhodně vánoční dekorace a balicí papíry na příští Vánoce, má možnost. V boskovickém obchodě Tesco je nyní nabízejí až o tři čtvrtiny levněji. V sobotu odstartovaly i v obchodech na Blanensku velké povánoční výprodeje. Týkají se ale hlavně větších obchodů.
Obchody se lidem v Ostravě otevřely na Štěpána, některé až v neděli. Většina z nich už však nabízí povánoční výprodeje. Slevy se v některých prodejnách vyšplhaly až na osmdesát procent. Největší fronty se o víkendu tvořily u mobilních operátorů.
Praha – Tržby z hlavních zemědělských komodit letos klesnou o deset miliard korun na přibližně 82 miliard Kč. Odhaduje to Zemědělský svaz ČR. Zlepšil tak zářijový odhad, kdy svaz hovořil o poklesu na 79 miliard korun. Skoro třetina propadu je kvůli poklesu cen mléka.
Slovácko – Dva dny před letošními Vánocemi vyšel druhý díl knihy Libora Velana Jak chutná Slovácko. Zhruba rok po vydání dílu prvního se tak čtenáři mohou těšit na další leporelo receptů původních jídel z našeho kraje, jejich fotografií i historických snímků, poukazujících na to, v jakých souvislostech a za jakých okolností jídla vznikala.
Rakovník – O tom, že ryby jsou nejen zdravé, ale i dobré, se přesvědčili děti a jejich rodiče Třetí základní školy v Rakovníku při dalším ročníku Kaprování. Paní kuchařky je opět pozvaly do jídelny a připravily jim několik pokrmů z ryb.
Moskva - Padající ceny ropy a spirála sankcí v obchodních vztazích se Západem v odcházejícím roce těžce poznamenaly ruskou ekonomiku. Pro řadové Rusy se krize projevila zejména zdražováním potravin, často o desítky procent. Míru inflace za poslední dva roky se nyní ruští novináři pokusili upřesnit srovnáním cen základních surovin pro oblíbený bramborový salát, který o novoročních svátcích nesmí chybět na žádném ruském stole.
Přejídání, nepravidelná strava, nízká výživová hodnota stravy a málo pohybu jsou podle výživové poradkyně a odborné garantky společnosti Zdravé stravování Kateřiny Šimkové nejčastější chyby, kterých se lidé o svátcích dopouštějí. Návrat do práce po Novém roce je podle ní jedinečnou příležitostí, jak nastavit stravování znovu pevný řád.
Kyjov - Kyjovská radnice varuje před vánoční štědrostí k lidem žebrajícím na ulicích Kyjova. Za vyžebrané peníze si sociálně vyloučené osoby totiž kupují zpravidla alkohol. „Několikrát jsem žebrajícím lidem nabízela nákup svačiny. Dokonce jsem je zvala do obchodu, že si mohou z jídla vybrat. Vždycky ale zopakovali, že chtějí jenom peníze a že si za ně raději nakoupí sami," uvedla kyjovská radní Marie Gustyová.
Jižní Morava, Praha – Je to druhá nejfalšovanější potravina hned po medu. Pančování vína, především toho sudového, se stalo smutným koloritem českého trhu.
Nové Strašecí – Evelin Ponce z města Oaxaca de Juarez, Oax v Mexiku, studentka prvního ročníku Gymnázia Jana Amose Komenského v Novém Strašecí, domů za svými blízkými neodjede. Prožije vánoční svátky se svojí „náhradní" rodinou v Rakovníku, kde rok pobývá. Domů se dostane až příští rok v červenci.
Hasiči na Štědrý den v Ostravě a dalších městech kraje vyjížděli dohromady k 39 případům. Jen v sedmi z nich se jednalo o požár. K větší úhoně přišel pouze jeden člověk. Záchranáři zasahovali v noci na pátek v Bystřici, kde z balkonu ve výšce čtyři až pět metrů nad zemí vypadla žena.
Severní Čechy - Bytaři rádi kradou v noci, i na Štědrý den. „Není již výjimkou, že zloději se vloupají do bytu i na Štědrý den. Staly se i případy, kdy se zloději nehlučně vkradli do bytu a překvapili rodinu třeba u štědrovečerní večeře," popisuje odborník na ochranu domácího majetku Ivan Pavlíček z firmy Next.
/HISTORIE/ Ještě v 18. století se na severní Moravě a ve Slezsku lišily vánoční zvyky kraj od kraje, někdy dokonce vesnice od vesnice. I když zde bylo hodně podobného, protože šlo v podstatě o společný kulturní okruh.
/HISTORIE/ Ještě v 18. století se na severní Moravě a ve Slezsku lišily vánoční zvyky kraj od kraje, někdy dokonce vesnice od vesnice. I když zde bylo hodně podobného, protože šlo v podstatě o společný kulturní okruh.
Brno - Vánoce bez kapra či řízku si dokáže představit málokdo. I hlíva ústřičná nebo celer ale mohou chutnat jako maso. Stačí vědět, jak je správně připravit.
Praha - Přejídání, nepravidelná strava, nízká výživová hodnota stravy a málo pohybu jsou podle výživové poradkyně a odborné garantky společnosti Zdravé stravování Kateřiny Šimkové nejčastější chyby, kterých se lidé o svátcích dopouštějí. Návrat do práce po Novém roce je podle ní jedinečnou příležitostí, jak nastavit stravování znovu pevný řád.