Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Pod dohledem. Rabín kontroloval košer kojenecké výživy

Podivín – Pod tichým dohledem rabína Benjamina Hoffmana, který přiletěl až z Jeruzaléma, vyráběli v pondělí ve firmě Hamé v Podivíně košer kojenecké výživy. Izraelský host kontroloval suroviny 
i celou technologii, aby byl hotový výrobek opravdu košer, tedy přípustný k požívání 
v souladu s židovskými tradicemi a vírou. „Jezdím sem několikrát za rok a vždy tady strávím tři až pět dní, abych se podíval na výrobu," řekl rabín Hoffman.

Život v Praze vyjde v Česku nejdráž, dražší jsou zejména služby

Život v Praze vyjde v porovnání cen zboží a služeb s ostatními kraji Česka nejdráž. Dražší jsou zejména služby, za něž Pražané většinou platí nejvyšší sumy v republice. Jde například o parkovné, technickou kontrolu auta, školní družinu pro dítě, lístek do kina či hodinu squashe. Ceny potravin jsou v Praze většinou nad celorepublikovým průměrem, maxim ale nedosahují.

Kukurin kouzlil s mořským vlkem, menu připravil ve Velkých Pavlovicích

Velké Pavlovice – Jak chutná chorvatská kuchyně? Mistr oboru Nenad Kukurin bez otálení odpověděl, že důraz je především v přírodních chutích. „Jídla jsou kvůli tomu tepelně upravovaná jen krátce," sdělil Kukurin, kuchař a majitel restaurace z chorvatského města Kastva.

Život v Praze vyjde v ČR nejdráž, dražší jsou zejména služby

Praha - Život v Praze vyjde v porovnání cen zboží a služeb s ostatními kraji Česka nejdráž. Dražší jsou zejména služby, za něž Pražané většinou platí nejvyšší sumy v republice. Jde například o parkovné, technickou kontrolu auta, školní družinu pro dítě, lístek do kina či hodinu squashe. Ceny potravin jsou v Praze většinou nad celorepublikovým průměrem, maxim ale nedosahují.

Bonjour Brno zahájily ochutnávky jídel a africké tance

Brno /FOTOGALERIE/ – V rytmu bubnů djembe a dun dun si mohli zatančit návštěvníci sobotního prvního dne festivalu Bonjour Brno. Kdo nechtěl v Malé Americe jen poslouchat tepot bubnů, mohl se pod vedením lektorů zdarma zapojit do přibližně dvouhodinového workshopu. „Jsme velmi spokojení s workshopem, protože lidé přicházeli a zůstávali až do konce. Tanec jsme nakonec několikrát zopakovali," řekl člen bubenické kapely Petr Dytrich. Zatančit si nebo jen poslechnout hudbu přišlo více než padesát lidí.

Zájem o svoz bioodpadu v Aši se zvyšuje

Aš - O vývoz bioodpadu v Aši mají tamní obyvatelé čím dál větší zájem. Svědčí o tom i fakt, že už na začátku letošního roku eviduje ašská radnice mnohem vyšší poptávku po hnědých kontejnerech než v loňském roce. Občané Aše přitom mohou odevzdávat odpad zadarmo.

Vandalové poničili dvě hřiště v Aši. V plotě zůstaly díry

Aš - Poničená hřiště trápí ašskou radnici. U jednoho během jedné noci neznámý vandal poškodil a zašpinil oplocení a rozházel po zemi spoustu nepořádku. Celkovou výši škod budou v Aši teprve vyčíslovat. Město kvůli tomu uvažuje o rozšíření kamerového systému.

Zdravé nebo nemocné, dvě stě dětí 
se muselo ze Žihle vrátit do Bíliny

Žihle – Žihelská škola v přírodě Sklárna měla být v těchto dnech plná dětí, ale není. Šedesát školáků z dvousetčlenné výpravy, která tam dorazila v úterý ze severočeské Bíliny, skončilo ve čtvrtek se žaludečními potížemi v nemocnicích. Večer už byli všichni zpátky v Bílině. Jejich pobyt skončil o týden dříve.

OBRAZEM: U Vaňkovky lidé ochutnávají asijské speciality

Brno – Pálivá a kořeněná jídla inspirovaná asijskou kuchyní ochutnávají milovníci zahraniční gastronomie. U brněnského nákupního centra Vaňkovka dostali možnost zkusit libanonské, indické nebo vietnamské speciality. Trhy, které kromě zmíněných lákadel nabízí i další jídla a pochutiny, začaly v pátek v deset hodin ráno.

Rekvizitářka: Na hry sháníme také jídlo. Například i gnocchi

Jihlava – Jakmile kulisáři postaví scénu, přichází na scénu další z důležitých divadelních profesí. Onou profesí je rekvizitářka. Rekvizitářka musí přichystat na představení všem hercům rekvizity, se kterými během představení hrají. Tuto práci mají v jihlavském Horáckém divadle na starosti rekvizitářky Hana Kiková a Radka Slavíková.

Červy usmrtí ve vodě a hodí je na pánev

Jihlava - Cvrčky na másle, moučné červy na čili a česneku, grilovaná sarančata a smažené šváby argentinské připravoval pro odvážlivce cestovatel David Švejnoha. Příchozí se mimo jiné dozvěděli, že hmyz není registrovaný jako potravina, a tak ho nelze běžně podávat v restauraci.

V tržnici Sapa bylo k mání tofu z černé výrobny

Praha /FOTOGALERIE/ - Hodně polní podmínky. Tak lze citlivě označit prostředí domu v pražském Šeberově, kde v uplynulých dnech zasahovali pražští kriminalisté společně s pracovníky Státní zemědělské a potravinářské inspekce - pokud nechceme hovořit přímo o naprosto nevyhovujících, ba dokonce šokujících hygienických poměrech.

Inspekce zavřela nelegální výrobnu tofu prodávaného v pražské tržnici SAPA

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce spolu s policií zavřela nelegální výrobnu tofu, které se prodávalo v pražské tržnici SAPA. V provozovně panovaly nepřijatelné hygienické podmínky, v nichž nebylo možné vyrábět bezpečné potraviny. Tofu vyrobené v provozovně v Šeberově se zřejmě prodávalo jen v tržnici SAPA v nedaleké Písnici, vyplynulo z šetření. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Policie pátrá po zloději v Traplicích

Traplice – Policisté pátrají po zloději, který se vloupal do prodejny potravin v Traplicích. Celý incident se měl stát ve čtvrtek 7. dubna ve dvě hodiny ráno, kdy dotyčný rozbil skleněnou výlohu obchodu, což mu umožnilo volný přístup do jeho prostor.

Maloobchodní tržby v únoru zrychlily meziroční růst na 8,5 procenta

Praha – Tržby v českém maloobchodě bez aut v únoru zrychlily meziroční růst na 8,5 procenta, v lednu se tržby zvýšily o 4,8 procenta. Přispěl k tomu zejména vyšší počet pracovních i kalendářních dní. Víc než před rokem lidé utratili hlavně v internetových a zásilkových obchodech, rostly také tržby za nepotravinářské zboží, pohonné hmoty a potraviny. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Lékař, který jí maso, kouří a pije alkohol, v otázce zdravé výživy moc neporadí

Praha /ROZHOVOR/ - Kouření, alkohol, málo pohybu. To jsou běžné neduhy, které trápí českou populaci. O zdravém životním stylu jsme si během Dne zdraví v centru pro seniory Život 90 povídali s výživovým poradcem Robertem Žižkou. Kromě uzenin, které jsou podle něj zdaleka nejškodlivější, by lidé měli z jídelníčku vyřadit i maso obecně.

Hamé chce rozšířit působení v zahraničí, český trh není ziskový

Brno - Kunovický výrobce potravin Hamé má v plánu rozšířit své působení v zahraničí. Zaměřit se chce především na rozvoj produkce ze svého závodu v Rusku, odkud by dál exportovat zejména do Asie. Důvodem je to mimo jiné to, že český trh není tak ziskový, jak býval. Plány společnosti, kterou počátkem dubna převzala norská skupina Orkla, na dnešní odborné konferenci v Brně představil generální ředitel Hamé Martin Štrupl. Podle něj firma plánuje také akvizice, chybí jí například výrobní závod na zeleninu a ovoce.

Nejlepší chuť kraje? Pivo ze Slavkova nebo dýňový olej

Brno, jižní Morava /ANKETA/ – Dýňový olej, vaječné polévkové nudle nebo slavkovská dvanáctka. To jsou podle odborné poroty soutěže Zlatá Chuť výrobky, které nejlépe reprezentují chuť jižní Moravy. Komise v jedenáctém ročníku soutěže hodnotily 183 výrobků přihlášených do dvanácti kategorií.

FOTO, VIDEO: Na UTB ochutnávali jídla z Macaa i Turkmenistánu

Zlín – Jedinečnou možnost ochutnat korejské, čínské, maďarské, indonéské, kazachstánské, francouzské či třeba macauské speciality měli v úterý návštěvníci třetího ročníku International Festivalu. Konal se na Univerzitě Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně a prostřednictvím něj se lidé mohli dozvědět také něco o kultuře či tradicích celkem třinácti států, které prezentovali zahraniční studenti.

Dáváme jim svobodu, jakou zvládnou, říká ředitelka Šeráková

Náměšť nad Oslavou /ROZHOVOR/ - Domov bez zámku existuje jako forma pomoci pro hendikepované již padesát let. Poslední rok ho jako ředitelka vede Hana Šeráková, která dříve pracovala jako klinická psycholožka, soudní znalkyně a naposledy v oddělení vězeňské psychiatrie v Brně.

U Švýcárny u Adamova vzniká lesní bar a knihovna

Adamov – Nápoje chlazené v potoku, bylinkový záhon pro natrhání lístků do čaje a zázemí samoobslužného lesního baru. V něm připravená varná konvice, nádobí, ale také třeba cukrovinky. K tomu samozřejmě pokladnička a ceník, kolik do ní za pití nebo jiné potraviny má návštěvník vložit. Lesní bar, dokonce s knihovnou, který od loňského roku vzniká u Ekologického volnočasového centra Švýcárna v areálu Staré Huti u Adamova, chtějí pořadatelé z organizace ZČ Hnutí Brontosaurus Modrý kámen otevřít zhruba do měsíce.

E-shopy s potravinami rozšiřují rozvoz do dalších krajů

Praha - V jednotlivých krajích Čech se od jara zlepší dostupnost rozvozu potravin. Internetové obchody s potravinami rozšiřují působnost o další části republiky. Rohlik.cz začne od května zavážet do Plzně, následovat budou Hradec Králové a Pardubice. Kolonial.cz nabídne nově rozvoz v Hradci Králové, Pardubicích, Chrudimi a Mladé Boleslavi. Tesco zase rozšiřuje do Brna službu Klikni & vyzvedni. 

Utužená půda není schopná zadržet vodu

Rakovník – Sucho a záplavy spolu bezprostředně souvisí a jsou vlastně jeden problém, který trápí také Rakovnicko. Se vzrůstající průměrnou teplotou (za posledních třicet let o více jak 1,4 stupňů Celsia) se mění charakter a rozložení srážek v roce.

Ve Zlíně pokračovala kauza obviněných úřednic z Kroměříže

Kroměříž, Zlín – Další projednávání vleklé korupční kauzy kolem finančního úřadu v Kroměříži má tento týden na pořadu Krajský soud ve Zlíně. Podle obžaloby braly tři tamní úřednice úplatky za ovlivňování daňového řízení, v kauze je stíhána i zastupitelka Kroměříže za KSČM Kamila Dudová, která podle obžaloby s korupcí pomáhala, a podnikatel Milan Macourek, v jehož prospěch byla daň krácena.

Jeseničtí mají třetí regionální potravinu. Je to švestkový řez

Jesenice – Švestkový řez cukrářů ze Střední integrované školy Jesenice nejvíce chutnal osmičlenné porotě při soutěži regionální potravina. Získal proto značku Regionální potravina Středočeského kraje, která je zárukou místního regionálního původu, v kategorii Cukrářské výrobky včetně cukrovinek.

Jídlo vařil dokonce i ředitel. Chutnalo všem

Nové Strašecí - Trochu jiný obrázek čekal na žáky novostrašecké základní školy a další strávníky ve školní jídelně základní školy. Obědy jim tu vydávali hned tři kuchaři z týmu Bidvest spolu s ředitelem základní školy Petrem Chocholou a kuchařky školní jídelny.