Mladoboleslavsko - Křik dospělých, dětských smích a všudypřítomný šrumec. To vše doprovázelo páteční propouštění Syřanů z uprchlického tábora v Bělé pod Bezdězem - Jezové na Mladoboleslavsku, kteří již dříve požádali v Maďarsku o azyl. Ze třech českých detenčních zařízení mělo během pátku odjet na padesát běženců. S jejich vypravováním pomáhal Český červený kříž a také Českobratrská církev evangelická.
Břeclav – Jako nemístnou a přesahující hranici slušného chování. Tak vnímá Jaromír Janota z agentury Apollo Jihomoravská kritiku, která v Břeclavi nastala po skončení premiérového ročníku festivalu Břeclavský Wůdstock. „Pisatelé, kteří teď odborně akci hodnotí, by tam měli alespoň být a vidět to," vyjádřil se Janota, jehož agentura událost pořádala. Festival vidí jako povedený, kritiku jako neoprávněnou.
Novojičínská nemocnice zavedla pro budoucí maminky možnost výběru z několika jídel v rámci jídelníčku. Zdejší personál tak chce zvýšit jejich komfort po náročném porodu.
V Plumlově krásně opravili Hlavní náměstí, ovšem na jeden z chodníků se jaksi pozapomnělo. Základ by tu byl, ale dlažba chybí. Proto se zřejmě majitel budovy rozhodl na věc upozornit netradičním způsobem. Vyvěsil z okna plachtu s kritickým a zároveň trochu úsměvným nápisem. Své básnické střevo rozhodně nezapřel.
Uherské Hradiště - Patřili mezi nejvzácnější hosty fotbalového šampionátu. Mělo se jim dostávat té nejluxusnější péče. A přesto právě jim hrozily zdravotní komplikace. Vše zavčasu naštěstí odhalili pracovníci krajské hygienické stanice ve Zlíně. Řeč je o návštěvnících V. I. P. zóny červnového Mistrovství Evropy ve fotbale juniorů do 21 let, které se mimo jiné konalo také v Uherském Hradišti.
Prostějov – Vegané, propagátoři této formy stravování nebo i ti, kteří by se chtěli s tímto fenoménem seznámit, mohou přijít v sobotu odpoledne do Kolářových sadů. U hvězdárny se bude konat od čtrnácti hodin čtvrtý veganský piknik.
Rakovník - Zásadní změnou v době letních prázdnin prošla školní jídelna v Martinovského ulici v Rakovníku. Nově se již o stravování žáků, studentů a kantorů nebude starat soukromá firma, ale příspěvková organizace Školní jídelna, kterou zřídilo vedení města. Na kvalitu jídel bude navíc dohlížet uznávaný šéfkuchař Jaroslav Sapík.
Přeštice - Plzeňský kraj udržuje dožínkovou tradici a každý rok pořádá oslavu ukončení sklizně v jednom z měst nebo obcí regionu. Tentokrát se všichni ti, kdo chtějí poděkovat za dobrou sklizeň a odpočinout si po namáhavé práci, sejdou v Přešticích.
Obžerství se o víkendu oddají lidé z jižní Moravy. V Brně si nenechají ujít Den Starobrna na stadionu za Lužánkami. Břeclavští otestují chuťové buňky na Chillifestu při jedení jedné z nejpálivějších papriček. Křupavý a čerstvý chleba čeká na nadšence ze Znojemska.
Vypravit se na výlet do Osoblahy v sobotu 5. září určitě stojí za to. Už jen samotná cesta úzkokolejkou je zážitek. A v Osoblaze navíc na všechny čeká gastrofestival se spoustou dobrého jídla a doprovodným programem. Fanoušci vojenské historie se zase mohou od 12.45 hodin těšit na výpravné ukázky bojových operací z konce druhé světové války.
Jedenácté pokračování bude mít každoroční Veletrh sociálních služeb města Bruntál. Proběhne v sobotu 5. září od 9 do 14 hodin ve Společenském domě v Ruské ulici, součástí je i doprovodný kulturní program.
Jižní Morava – Obžerství se o víkendu oddají lidé z jižní Moravy. V Brně si nenechají ujít Den Starobrna na stadionu za Lužánkami. Břeclavští otestují chuťové buňky na Chillifestu při jedení jedné z nejpálivějších papriček. Křupavý a čerstvý chleba čeká na nadšence ze Znojemska.
Královéhradecko - Kuchyně plná špíny a plísně, mezi tím psi a jejich žrádlo, larvy, zapáchající odpadky či plné popelníky vedle připravovaného jídla… Kdo by chtěl jíst v takové restauraci?
Královéhradecko - Kuchyně plná špíny a plísně, mezi tím psi a jejich žrádlo, larvy, zapáchající odpadky či plné popelníky vedle připravovaného jídla… Kdo by chtěl jíst v takové restauraci?
Hodonínsko – Žáci se vrátili po letních prázdninách do školních lavic. Kromě dalších vědomostí je v některých školách čekala změna jídelníčku na chodbách. Už na jaře senát odhlasoval novelu školského zákona, která zakazuje ve školách prodej nezdravých potravin. I když přesný prováděcí předpis, který má konkrétně jmenovat zakázané potraviny, chybí, školy preventivně z bufetu nezdravé potraviny vyřadily.
:-( Poškozené nebo vyvrácené místní a informační tabule, dopravní značky, poničené lavičky, přístřešky kolem cyklostezek se často stávají obětí vandalského řádění, ale i obžalobou těch, kteří možná byli svědky jejich úmyslného ničení, ale z pohodlnosti nebo dokonce z lhostejnosti vůbec nezakročili.
Rakovník - Zásadní změnou během letních prázdnin prošla školní jídelna v Martinovského ulici v Rakovníku. Nově se již o stravování žáků, studentů a kantorů nebude starat soukromá firma, ale příspěvková organizace Školní jídelna, kterou zřídilo vedení města. Na kvalitu jídel bude navíc dohlížet uznávaný šéfkuchař Jaroslav Sapík.
Frýdecko-Místecko - Novela školského zákona počítá ve školách s omezením nabídky potravin, které si děti mohou zakoupit v automatech. Některé základní školy v regionu už tento problém vyřešily.
České Budějovice - Státní zemědělský intervenční fond se výstavy Země živitelka účastní pravidelně, protože se jedná o nejvýznamnější oborovou a kulturní událost a jako jediná v ČR svým záběrem zahrnuje celý zemědělsko-potravinářský sektor. Akce se každoročně těší velkému zájmu široké veřejnosti i odborníků. Ani letos tomu nebylo jinak. Navzdory velkému horku a prudkému slunci zaznamenal veletrh rekordní účast, do areálu českobudějovického výstaviště zavítalo přes sto tisíc návštěvníků, kteří si mohli prohlédnout expozice a stánky od téměř 600 vystavovatelů.
Frýdlant - Do historických dožínek se v sobotu 5. září oděje centrum Frýdlantu. Po letech se sem totiž vracejí krajské dožínky Libereckého kraje. Nabídnou program pro děti i dospělé. Od zemědělských strojů a zvířat přes dožínkovou mši, dětský program, dechovou hudbu až po hvězdy pop music.
Hradec Králové /FOTO/ - Neopatrně si v úterý počínal obyvatel jednoho bytu v domě na Moravském Předměstí v Hradci Králové. Nechal jídlo na zapnutém sporáku a odešel pryč.
Praha – Od začátku roku vzrostl počet ekofarem o více než osm procent, nyní jich je 4188. Ekologičtí podnikatelé hospodaří na 502.374 ha půdy, což je přibližně 12 procent celkové výměry půdního fondu v Česku. Na dnešní tiskové konferenci při zahájení 11. ročníku propagační akce Měsíc biopotravin to uvedli zástupci ministerstva zemědělství. O 4,5 procenta také vzrostl počet výrobců biopotravin, nyní je jich 529.
Hradec Králové /ZAJÍMAVÍ LIDÉ HRADECKA - ROZHOVOR/ - Anna Hýžová je spisovatelka a nestorka živé stravy. Celý život prožila v Hradci Králové. Před 12 lety jí vážná nemoc změnila život a tak začala jinak jíst, jinak myslet a jinak žít. A díky této změně se stala nejznámější vitariánkou v České republice.
Hradec Králové /ZAJÍMAVÍ LIDÉ HRADECKA - ROZHOVOR/ - Anna Hýžová je spisovatelka a nestorka živé stravy. Celý život prožila v Hradci Králové. Před 12 lety jí vážná nemoc změnila život a tak začala jinak jíst, jinak myslet a jinak žít. A díky této změně se stala nejznámější vitariánkou v České republice.
České Budějovice - Na karbanátcích, ratatouille a řadě dalších dobrot si dnes mohou pochutnat pacienti a zaměstnanci českobudějovické nemocnice. O obsah jejich talířů se od dnešního rána stará tým 39 zaměstnanců zbrusu nové nemocniční kuchyně. Její provoz startuje po osmileté odmlce, kdy pro zdravotnické zařízení vařila menza Jihočeské univerzity a hotová jídla se sem dovážela.
Litvínov – Na základě podnětu nespokojeného spotřebitele provedli pracovníci hygienické stanice kontrolu kuchyně v Podkrušnohorské nemocnici následné péče v Litvínově. Dopadla katastrofálně. Konzumentům hrozila z používaných potravin závažná infekční onemocnění nebo otravy toxiny.
Novojičínská nemocnice zavedla pro budoucí maminky možnost výběru z několika jídel v rámci jídelníčku. Zdejší personál tak chce zvýšit jejich komfort po náročném porodu.
Hradec Králové /ZAJÍMAVÍ LIDÉ HRADECKA - ROZHOVOR/ - Anna Hýžová je spisovatelka a nestorka živé stravy. Celý život prožila v Hradci Králové. Před 12 lety jí vážná nemoc změnila život a tak začala jinak jíst, jinak myslet a jinak žít. A díky této změně se stala nejznámější vitariánkou v České republice.
Linec - Poblíž kostela Martina Luthera otevřel supermarket Holis, který nabízí kolem 400 produktů denní potřeby. „Usiluje o co nejméně obalových odpadů," charakterizuje jej deník OÖN.
Praha – Češi na letošních dovolených utráceli víc, než sami plánovali. Každá druhá domácnost tak počítá s tím, že bude nucena si v září vzít půjčku u bank či nebankovních poskytovatelů. Vyplývá to z aktuálního průzkumu, který si nechala zpracovat úvěrová společnost Fair Credit a zúčastnilo se ho přes 1000 respondentů.
Nymbursko - Přesně 1. září vyrazil Jiří Stránský z Nymburka na svou pravidelnou procházku lesem u Rožďalovic a jeho houbařské srdce zaplesalo. Přinesl plný koš s krásnými hřiby, kozáky, křemenáči a dalšími oblíbenými houbami. „Když před dvanácti dny ty dva dny pršelo, předpovídal jsem, že mezi sadským a nymburským posvícením začnou růst. A měl jsem pravdu," řekl spokojený houbař.
Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?
Břeclav – Možnost ochutnat jednu z nejpálivějších chilli papriček mohou lidé v sobotu v Břeclavi. Na druhém ročníku festivalu ostrého jídla Chillifest budou k dispozici také nejrůznější pokrmy, které jim připraví vybrané soutěžní týmy.
Východní Čechy – Majitelé restaurací a obchodů na Pardubicku, ale i na Rychnovsku si mohou alespoň na čas oddechnout. Policisté zadrželi a obvinili trojici zlodějů, která se vloupávala do restaurací a prodejen.
Znojemsko – I po prvním září si studenti ve školách koupí limonády, bagety a čokoládové tyčinky. Zákon však nově zakazuje ve školách nabízet nezdravé jídlo.
Existují některé zdravé stravovací návyky, které jsou skutečným elixírem života. Jsou to návyky, jež sdílí populace žijící v takzvaných modrých zónách, pěti oblastech světa, kde se soustřeďují lidé dosahující vysokého věku. Je to japonský ostrov Okinawa, město Loma Linda v Kalifornii, ostrov Ikaria v Řecku, kostarický poloostrov Nicoya a provincie Ogliastra na Sardinii. Je neuvěřitelné, že tu nikdo nepočítá kalorie, nikdo nebere vitamíny ani neváží proteiny, píše italský deník Corriere della Sera, který uvádí 15 stravovacích návyků obyvatel modrých zón:
Mělnicko - Novela školského zákona, kterou letos na jaře schválili poslanci, zakazuje prodávat na základních školách produkty, které nejsou vhodné pro zdravý vývoj dětí. Školy se touto normou musejí řídit už od nového školního roku, většina školáků z Mělnicka si proto bude muset nechat zajít chuť na chipsy, cukrovinky nebo třeba přeslazené nápoje.
Vypití několika sklenic vody po konzumaci velkého množství alkoholu nezabrání bolestem hlavy, které vás budou druhý den trápit. Před kocovinou vás neochrání ani dodatečná konzumace jídla. Vyplývá to podle serveru BBC ze studie nizozemských a kanadských vědců. Jediným způsobem, jak kocovině zabránit, je prý pít méně alkoholu.
Most - V sadu, který je součástí městské aglomerace, skončila sklizeň broskví se značkou BIO. Mají ji i višně a jablka ošetřovaná pouze výtažkem z mořské řasy. Broskve snědl Most, jablka se na podzim exportují do Německa.
Třebíčsko - Během deseti let má z mapy České republiky zmizet dva a půl tisíce poboček České pošty. Jejich současný počet se tak sníží o téměř tři čtvrtiny. Nahradit je mají takzvané Pošty Partner, které budou provozovat obce nebo třeba vlastníci místních prodejen potravin.
Brno – Především mladé lidi a rodiny s dětmi přilákal v sobotu do areálu brněnské Mrazírny Rovner festival jídla s názvem Industra Food Fest. Profesionálové i amatéři v oboru gastronomie nabízeli na šedesáti stáncích tradiční lahůdky i exotické speciality. Zájemci mohli ochutnat masové i vegetariánské burgery, cukrovinky, víno, pivo, domácí marmelády a limonády nebo přepuštěné máslo ghí.