Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Jezovou opustili další Syřané. Většina běženců míří do Německa

Mladoboleslavsko - Křik dospělých, dětských smích a všudypřítomný šrumec. To vše doprovázelo páteční propouštění Syřanů z uprchlického tábora
v Bělé pod Bezdězem - Jezové na Mladoboleslavsku, kteří již dříve požádali v Maďarsku o azyl. Ze třech českých detenčních zařízení mělo během pátku odjet na padesát běženců. S jejich vypravováním pomáhal Český červený kříž a také Českobratrská církev evangelická.

Nikoho jsme nezabili, nic po nikom nechtěli, reaguje Janota na kritiku Wůdstocku

Břeclav – Jako nemístnou a přesahující hranici slušného chování. Tak vnímá Jaromír Janota z agentury Apollo Jihomoravská kritiku, která v Břeclavi nastala po skončení premiérového ročníku festivalu Břeclavský Wůdstock. „Pisatelé, kteří teď odborně akci hodnotí, by tam měli alespoň být a vidět to," vyjádřil se Janota, jehož agentura událost pořádala. Festival vidí jako povedený, kritiku jako neoprávněnou.

LOVCI FOTEK: Tomu dali, tomu dali, na chodník už nedostali

V Plumlově krásně opravili Hlavní náměstí, ovšem na jeden z chodníků se jaksi pozapomnělo. Základ by tu byl, ale dlažba chybí. Proto se zřejmě majitel budovy rozhodl na věc upozornit netradičním způsobem. Vyvěsil z okna plachtu s kritickým a zároveň trochu úsměvným nápisem. Své básnické střevo rozhodně nezapřel.

V.I.P. návštěvníkům šampionátu v Hradišti prý hrozila salmonela

Uherské Hradiště - Patřili mezi nejvzácnější hosty fotbalového šampionátu. Mělo se jim dostávat té nejluxusnější péče. A přesto právě jim hrozily zdravotní komplikace. Vše zavčasu naštěstí odhalili pracovníci krajské hygienické stanice ve Zlíně. Řeč je o návštěvnících V. I. P. zóny červnového Mistrovství Evropy ve fotbale juniorů do 21 let, které se mimo jiné konalo také v Uherském Hradišti.

Vegané rozloží piknik u hvězdárny. Přidáte se?

Prostějov – Vegané, propagátoři této formy stravování nebo i ti, kteří by se chtěli s tímto fenoménem seznámit, mohou přijít v sobotu odpoledne do Kolářových sadů. U hvězdárny se bude konat od čtrnácti hodin čtvrtý veganský piknik.

Na kvalitu jídel ve školní jídelně dohlédne šéfkuchař Jaroslav Sapík

Rakovník - Zásadní změnou v době letních prázdnin prošla školní jídelna v Martinovského ulici v Rakovníku. Nově se již o stravování žáků, studentů a kantorů nebude starat soukromá firma, ale příspěvková organizace Školní jídelna, kterou zřídilo vedení města. Na kvalitu jídel bude navíc dohlížet uznávaný šéfkuchař Jaroslav Sapík.

Přeštice zvou na dožínky a pivní slavnosti

Přeštice - Plzeňský kraj udržuje dožínkovou tradici a každý rok pořádá oslavu ukončení sklizně v jednom z měst nebo obcí regionu. Tentokrát se všichni ti, kdo chtějí poděkovat za dobrou sklizeň a odpočinout si po namáhavé práci, sejdou v Přešticích.

Víkend patří jídlu.. Lidé zajdou na pivo a chilli

Obžerství se o víkendu oddají lidé z jižní Moravy. V Brně si nenechají ujít Den Starobrna na stadionu za Lužánkami. Břeclavští otestují chuťové buňky na Chillifestu při jedení jedné z nejpálivějších papriček. Křupavý a čerstvý chleba čeká na nadšence ze Znojemska.

Osoblaha láká na jídlo a lekci válečné historie

Vypravit se na výlet do Osoblahy v sobotu 5. září určitě stojí za to. Už jen samotná cesta úzkokolejkou je zážitek. 
A v Osoblaze navíc na všechny čeká gastrofestival se spoustou dobrého jídla a doprovodným programem. Fanoušci vojenské historie se zase mohou od 
12.45 hodin těšit na výpravné ukázky bojových operací z konce druhé světové války.

Veletrh sociálních služeb v Bruntále

Jedenácté pokračování bude mít každoroční Veletrh sociálních služeb města Bruntál. Proběhne v sobotu 5. září od 9 do 14 hodin ve Společenském domě v Ruské ulici, součástí je i doprovodný kulturní program.

Víkend patří jídlu. Lidé zajdou na pivo a chilli

Jižní Morava – Obžerství se o víkendu oddají lidé z jižní Moravy. V Brně si nenechají ujít Den Starobrna na stadionu za Lužánkami. Břeclavští otestují chuťové buňky na Chillifestu při jedení jedné z nejpálivějších papriček. Křupavý a čerstvý chleba čeká na nadšence ze Znojemska.

Sladkosti ve školách končí, bufety už mění nabídku

Hodonínsko – Žáci se vrátili po letních prázdninách do školních lavic. Kromě dalších vědomostí je v některých školách čekala změna jídelníčku na chodbách. Už na jaře senát odhlasoval novelu školského zákona, která zakazuje ve školách prodej nezdravých potravin. I když přesný prováděcí předpis, který má konkrétně jmenovat zakázané potraviny, chybí, školy preventivně z bufetu nezdravé potraviny vyřadily.

LOVCI FOTEK: Hrdinní vandalové - určitě potmě a beze svědků

:-( Poškozené nebo vyvrácené místní a informační tabule, dopravní značky, poničené lavičky, přístřešky kolem cyklostezek se často stávají obětí vandalského řádění, ale i obžalobou těch, kteří možná byli svědky jejich úmyslného ničení, ale z pohodlnosti nebo dokonce z lhostejnosti vůbec nezakročili.

Na kvalitu jídel ve školní jídelně dohlédne šéfkuchař Jaroslav Sapík

Rakovník - Zásadní změnou během letních prázdnin prošla školní jídelna v Martinovského ulici v Rakovníku. Nově se již o stravování žáků, studentů a kantorů nebude starat soukromá firma, ale příspěvková organizace Školní jídelna, kterou zřídilo vedení města. Na kvalitu jídel bude navíc dohlížet uznávaný šéfkuchař Jaroslav Sapík.

Některé školy už automaty nemají

Frýdecko-Místecko - Novela školského zákona počítá ve školách s omezením nabídky potravin, které si děti mohou zakoupit v automatech. Některé základní školy v regionu už tento problém vyřešily.

Na výstavišti nechyběl ani Státní zemědělský intervenční fond

České Budějovice - Státní zemědělský intervenční fond se výstavy Země živitelka účastní pravidelně, protože se jedná o nejvýznamnější oborovou a kulturní událost a jako jediná v ČR svým záběrem zahrnuje celý zemědělsko-potravinářský sektor. Akce se každoročně těší velkému zájmu široké veřejnosti i odborníků. Ani letos tomu nebylo jinak. Navzdory velkému horku a prudkému slunci zaznamenal veletrh rekordní účast, do areálu českobudějovického výstaviště zavítalo přes sto tisíc návštěvníků, kteří si mohli prohlédnout expozice a stánky od téměř 600 vystavovatelů.

Do Frýdlantu se po letech vracejí krajské dožínky

Frýdlant - Do historických dožínek se v sobotu 5. září oděje centrum Frýdlantu. Po letech se sem totiž vracejí krajské dožínky Libereckého kraje. Nabídnou program pro děti i dospělé. Od zemědělských strojů a zvířat přes dožínkovou mši, dětský program, dechovou hudbu až po hvězdy pop music.

Počet ekofarem od začátku roku stoupl o osm procent

Praha – Od začátku roku vzrostl počet ekofarem o více než osm procent, nyní jich je 4188. Ekologičtí podnikatelé hospodaří na 502.374 ha půdy, což je přibližně 12 procent celkové výměry půdního fondu v Česku. Na dnešní tiskové konferenci při zahájení 11. ročníku propagační akce Měsíc biopotravin to uvedli zástupci ministerstva zemědělství. O 4,5 procenta také vzrostl počet výrobců biopotravin, nyní je jich 529.

Hýžová: 'Potraviny se mají jíst, jak je příroda vytvořila'

Hradec Králové /ZAJÍMAVÍ LIDÉ HRADECKA - ROZHOVOR/ - Anna Hýžová je spisovatelka a nestorka živé stravy. Celý život prožila v Hradci Králové. Před 12 lety jí vážná nemoc změnila život a tak začala jinak jíst, jinak myslet a jinak žít. A díky této změně se stala nejznámější vitariánkou v České republice.

Hýžová: 'Potraviny se mají jíst, jak je příroda vytvořila'

Hradec Králové /ZAJÍMAVÍ LIDÉ HRADECKA - ROZHOVOR/ - Anna Hýžová je spisovatelka a nestorka živé stravy. Celý život prožila v Hradci Králové. Před 12 lety jí vážná nemoc změnila život a tak začala jinak jíst, jinak myslet a jinak žít. A díky této změně se stala nejznámější vitariánkou v České republice.

Nemocnice vaří ve vlastní kuchyni

České Budějovice - Na karbanátcích, ratatouille a řadě dalších dobrot si dnes mohou pochutnat pacienti a zaměstnanci českobudějovické nemocnice. O obsah jejich talířů se od dnešního rána stará tým 39 zaměstnanců zbrusu nové nemocniční kuchyně. Její provoz startuje po osmileté odmlce, kdy pro zdravotnické zařízení vařila menza Jihočeské univerzity a hotová jídla se sem dovážela.

Jídlo z nemocnice ohrožovalo zdraví lidí. Hygienici objevili řadu závad

Litvínov – Na základě podnětu nespokojeného spotřebitele provedli pracovníci hygienické stanice kontrolu kuchyně v Podkrušnohorské nemocnici následné péče v Litvínově. Dopadla katastrofálně. Konzumentům hrozila z používaných potravin závažná infekční onemocnění nebo otravy toxiny.

Hýžová: 'Potraviny se mají jíst, jak je příroda vytvořila'

Hradec Králové /ZAJÍMAVÍ LIDÉ HRADECKA - ROZHOVOR/ - Anna Hýžová je spisovatelka a nestorka živé stravy. Celý život prožila v Hradci Králové. Před 12 lety jí vážná nemoc změnila život a tak začala jinak jíst, jinak myslet a jinak žít. A díky této změně se stala nejznámější vitariánkou v České republice.

U sousedů prodávají nudle do sklenic

Linec - Poblíž kostela Martina Luthera otevřel supermarket Holis, který nabízí kolem 400 produktů denní potřeby. „Usiluje o co nejméně obalových odpadů," charakterizuje jej deník OÖN.

Češi se o dovolených vydali z peněz. V září si vezmou více půjček

Praha – Češi na letošních dovolených utráceli víc, než sami plánovali. Každá druhá domácnost tak počítá s tím, že bude nucena si v září vzít půjčku u bank či nebankovních poskytovatelů. Vyplývá to z aktuálního průzkumu, který si nechala zpracovat úvěrová společnost Fair Credit a zúčastnilo se ho přes 1000 respondentů.

Začaly růst houby! V okolí Rožďalovic na Nymbursku

Nymbursko - Přesně 1. září vyrazil Jiří Stránský z Nymburka na svou pravidelnou procházku lesem u Rožďalovic a jeho houbařské srdce zaplesalo. Přinesl plný koš s krásnými hřiby, kozáky, křemenáči a dalšími oblíbenými houbami. „Když před dvanácti dny ty dva dny pršelo, předpovídal jsem, že mezi sadským a nymburským posvícením začnou růst. A měl jsem pravdu," řekl spokojený houbař.

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?

Corriere della Sera: 15 stravovacích návyků staletých

Existují některé zdravé stravovací návyky, které jsou skutečným elixírem života. Jsou to návyky, jež sdílí populace žijící v takzvaných modrých zónách, pěti oblastech světa, kde se soustřeďují lidé dosahující vysokého věku. Je to japonský ostrov Okinawa, město Loma Linda v Kalifornii, ostrov Ikaria v Řecku, kostarický poloostrov Nicoya a provincie Ogliastra na Sardinii. Je neuvěřitelné, že tu nikdo nepočítá kalorie, nikdo nebere vitamíny ani neváží proteiny, píše italský deník Corriere della Sera, který uvádí 15 stravovacích návyků obyvatel modrých zón:

Ze školních kiosků mizí chipsy, sladkosti i energetické nápoje

Mělnicko - Novela školského zákona, kterou letos na jaře schválili poslanci, zakazuje prodávat na základních školách produkty, které nejsou vhodné pro zdravý vývoj dětí. Školy se touto normou musejí řídit už od nového školního roku, většina školáků z Mělnicka si proto bude muset nechat zajít chuť na chipsy, cukrovinky nebo třeba přeslazené nápoje.

Studie: Pití vody po konzumaci alkoholu nezabrání kocovině

Vypití několika sklenic vody po konzumaci velkého množství alkoholu nezabrání bolestem hlavy, které vás budou druhý den trápit. Před kocovinou vás neochrání ani dodatečná konzumace jídla. Vyplývá to podle serveru BBC ze studie nizozemských a kanadských vědců. Jediným způsobem, jak kocovině zabránit, je prý pít méně alkoholu.

Pošta chce snížit počet svých poboček. Začne Hodovem

Třebíčsko - Během deseti let má z mapy České republiky zmizet dva a půl tisíce poboček České pošty. Jejich současný počet se tak sníží o téměř tři čtvrtiny. Nahradit je mají takzvané Pošty Partner, které budou provozovat obce nebo třeba vlastníci místních prodejen potravin.

Lidé na festivalu jídla ochutnali suši a burgery. Před vedrem utekli do mrazíren

Brno – Především mladé lidi a rodiny s dětmi přilákal v sobotu do areálu brněnské Mrazírny Rovner festival jídla s názvem Industra Food Fest. Profesionálové i amatéři v oboru gastronomie nabízeli na šedesáti stáncích tradiční lahůdky i exotické speciality. Zájemci mohli ochutnat masové i vegetariánské burgery, cukrovinky, víno, pivo, domácí marmelády a limonády nebo přepuštěné máslo ghí.