Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Letos pořádají v Chanovicích Den luštěnin

Chanovice – Do skanzenu v Chanovicích se můžete 4. října od 10 do 17 hodin vydat na již 8. ročník tradičního podzimního dne potravin z regionu jihozápadních Čech. Tentokrát jím bude Den luštěnin.

Pětina lidí si myslí, že má pošta málo poboček

Praha – Většina lidí je spokojena se současným rozsahem pobočkové sítě České pošty a pětina si myslí, že je poboček málo. Více než tři čtvrtiny lidí by přivítaly poskytování doplňkových služeb. Za vhodné považují bankovní služby či sázkovou kancelář, naopak nesouhlasí s doplňkovým prodejem alkoholických nápojů či potravin.

Zdravé potraviny se pomalu dostávají i do školních jídelen

Kutnohorsko /ANKETA/ - Nejnovější poznatky z oblasti výživy jsou publikovány se želenou pravidelností. Reagují na nové trendy školní jídelny, nebo vaří stará známá jídla, která si ze školy pamatuje ještě generace rodičů dnešních školáků?

Mlékárna Olma bude mít letos kvůli poklesu cen zřejmě nižší zisk

Olomouc - Mlékárna Olma, která patří do holdingu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO), letos zřejmě bude mít nižší zisk než loni, kdy vykázala rekordní profit 183 milionů korun. Hospodaření Olmy nepřímo ovlivní ruské embargo na dovoz potravin, kvůli kterému na světových trzích výrazně klesají ceny mléka a mléčných výrobků. Řekla to generální ředitelka Olmy Simona Sokolová.

Tři hodiny na farmářském trhu aneb o kouzlu fronty

Říčany /REPORTÁŽ/ - Je chladné zářijové sobotní ráno. Vyrážím na farmářské trhy do Říčan u Prahy. Je pár minut před osmou hodinou ranní a už teď lituji toho, že jsem si trochu nepřivstala. S obrovským štěstím nacházím jedno jediné volné místo k zaparkování. Zamykám auto a jdu, v ruce igelitovou tašku. 

S odpady si není radno zahrávat. Stačí je vytřídit.

Z prázdných obalů od potravin se dá podomácku vyrobit ledacos. Někteří je dokonce pálí a tím výrazně škodí nejen sobě ale také svému okolí, životní prostředí nevyjímaje. Úplně nejlepší je odpady vytřídit do barevných nádob, kam správně patří.

Noc vědců: umyli si ruce v tekutém cínu, prošli "mlhou"

Zlín - Jak to, že může jezdit autíčko na vodíkový pohon? Jakou máme kůži a jak voní kosmetika? Poznáme kvalitu potravin? Jak chutná zmrzlina, kterou vyrobí chemik? Co jsou to Faraonovi hadi nebo jak může plavat loďka a ztroskotat v akváriu bez vody? Nejen na tyto otázky, ale i celou řadu dalších nalezly stovky návštěvníků odpovědi na Noci vědců.

Pražským školákům obědy chutnají, 'UHO' už neznají

Praha - Tymiánové kuře s rajčaty a smetanou, pizza se šunkou a kukuřicí, jáhlová kaše s jablkem a skořicí, ale také lososová polévka nebo steak ze žraloka. Takové menu najdete nejen v restauracích, ale už i ve školních jídelnách v metropoli.

Do Votic přijede sv. Václav se svou družinou

Votice – Stejně tak jako v letech předchozích i tento rok se 28. září budou na náměstí ve Voticích konat Svatováclavské slavnosti. Na co všechno se mohou v neděli příchozí těšit, prozradila Benešovskému deníku v krátkém rozhovoru ředitelka Městského kulturního centra Jana Hejhalová – Pavluková.

Potraviny v ČR jsou šesté nejlevnější v EU

Praha - V Česku jsou šesté nejlevnější potraviny z 28 členských států Evropské unie (EU). S odvoláním na čísla statistického úřadu Eurostat to dnes uvedl Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) ČR. Maloobchodní marže v tuzemsku jsou podle svazu rozhodně nižší než v silnějších ekonomikách. Obchodníci tak reagují na tvrzení Potravinářské komory, která v tomto týdnu uvedla, že supermarkety prodávají v ČR potraviny se stále vyššími přirážkami a mají vyšší marže než na Západě.

Náměstí ovládly ryby a koláče

Chrudim - Celozrnné slané koláče s rajčaty, paprikou olivami a sýrem, čerstvé žitné kváskové chleby nebo sladké koláče s ostružinami, malinami a jahůdkami. To je jen malý výčet dobrot, jež bylo možné ochutnat na stánku Kruhu zdraví při včerejším Free jarmarku na chrudimském Resselově náměstí.

Zdravé potraviny se pomalu dostávají i do školních jídelen

Kutnohorsko – Nejnovější poznatky z oblasti výživy jsou publikovány se želenou pravidelností. Reagují na nové trendy školní jídelny, nebo vaří stará známá jídla, která si ze školy pamatuje ještě generace rodičů dnešních školáků?

FOTOGALERIE: Náměstí ovládly ryby a koláče

Chrudim - Celozrnné slané koláče s rajčaty, paprikou olivami a sýrem, čerstvé žitné kváskové chleby nebo sladké koláče s ostružinami, malinami a jahůdkami. To je jen malý výčet dobrot, jež bylo možné ochutnat na stánku Kruhu zdraví při včerejším Free jarmarku na chrudimském Resselově náměstí.

Ani napodruhé zakuklenému muži loupežné přepadení nevyšlo

Zábřeh – Policisté dopadli dvaatřicetiletého muže, který v pondělí 22. září přepadl pobočku GE Money banky v Zábřehu. Jak se ukázalo, lupič je ve svém řemesle opravdu amatér. Do stejného peněžního ústavu se totiž vydal loupit už v roce 2008 a rovněž ho policisté lapili krátce po činu. Za loupežné přepadení pak pobyl ve vězení čtyři a půl roku, ven vyšel poměrně nedávno.

Sněmovna schválila zavedení nové desetiprocentní sazby DPH

Praha - Sněmovna schválila vznik třetí, desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Platit má od příštího roku a vztahovat se bude na na knihy, kojeneckou výživu a léky. Proti původnímu vládnímu návrhu poslanci do této sazby zařadili i veterinární léčiva. V současné době platí základní sazba 21 procent a snížená 15 procent. Zákon musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Na divočáky! Chystá se lov

Plzeň – Do boje proti divokým prasatům na okrajích Plzně brzy vyrazí myslivci. Hrůzu z divokých prasat mají hlavně na Nové Hospodě, v Liticích, Valše a v oblasti kolem Vejprnické ulice. „Na hony vyrazíme v říjnu či v listopadu," plánoval Richard Havelka ze Správy veřejného statku města Plzně.

Vaření doma může být snadné a zábavné, říká šéfkuchař Pohlreich

Olomouc – S naprostým klidem popochází kolem rozpálených ploten, sem tam něco promíchá, ochutná nebo zkontroluje, zda se nic nepálí. V hektické atmosféře, která při přípravě šestichodového menu určitě je, si šéfkuchař Zdeněk Pohlreich docela libuje. Pro hosty v olomoucké restauraci M3 připravil několik delikates a jelikož měl vedle sebe schopné kolegy, našel si čas i na rozhovor pro Olomoucký deník.

Zázvor se používá ve většině afrických jídel, říká šéfkuchař Jan Folk

Úžice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Speciality africké kuchyně, které v restauraci Ranč u Bašty v Úžicích na Mělnicku ochutnali účastníci třetího cestovatelského večera, byly výsledkem kulinářského umění tamního šéfkuchaře Jana Folka. Ačkoli mezi jeho nejoblíbenější pokrmy patří dobroty z české kuchyně, rád zkouší i speciality ze vzdálených zemí.

Dovozci potravin budou muset hlásit úřadům dopředu příchod zboží

Praha - Dovozci potravin živočišného a vybraných produktů rostlinného původu budou muset nejméně dva dny před zahájením prodeje informovat o zásilce kontrolní úřady. V hlášení budou muset uvádět také předpokládanou prodejní cenu zboží. Vláda dnes schválila dvě nařízení předložená ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), informovalo ministerstvo. Podle Jurečkova dřívějšího vyjádření má zpřísnění předpisů zabránit možnému zavalení českého trhu potravinami za dumpingové ceny v důsledku ruského embarga na jejich dovoz.

Cukrářky z jesenické školy budou v televizi

Jesenice - Do jesenické integrované střední školy zavítali kuchaři Filip Sajler 
a Ondřej Slanina, aby společně s budoucími cukrářkami třetího ročníku před kamerou připravili listový nugátový řez, letošní Regionální potravinu Středočeského kraje.

Některé pořady vůbec nebereme jako pořady o vaření.

Jesenice – Kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina natáčeli pro pořad Kluci v akci ve Střední integrované škole Jesenice. Připravovali listový nugátový řez, který se stal letos na jaře Regionální potravinou Středočeského kraje. Pořad uvidíte na ČT1 v sobotu 25. října v 18.25 hodin.