Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

O prázdninách sílí riziko nakažení žloutenkou A, varuje lékař

O prázdninách sílí riziko nakažení žloutenkou A, takzvané nemoci špinavých rukou, která je nejčastějším nechtěným "suvenýrem" z cestování, řekl prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny Rastislav Maďar. Podle něj by rodiče měli zvážit, zda dají dítě před odjezdem na tábor či dovolenou očkovat, ještě je na to čas. První dávka vakcíny chrání už dva týdny po aplikaci.

Regionální potravina 2013: Z Chomutovska žádná neuspěla

Chomutovsko  - Celkem devět výrobků z Ústeckého kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2013. Bohužel, žádný není z Chomutovska. Zatím se touto značkou může v okrese pyšnit jen račetická cibule, která ji získala v roce 2011.

Písmomalíř řezníkem? Slaví úspěch

Plzeň - Nadšenci, a byť naprostí amatéři, dnes se živí tím, co je baví a naplňuje. Janka a David Plzákovi jezdili se stánkem a malou udírnou po hradech a zámcích a nabízeli zakoupené uzeniny.

O prázdninách sílí riziko nakažení žloutenkou A, varuje lékař

Praha - O prázdninách sílí riziko nakažení žloutenkou A, takzvané nemoci špinavých rukou, která je nejčastějším nechtěným "suvenýrem" z cestování, řekl prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny Rastislav Maďar. Podle něj by rodiče měli zvážit, zda dají dítě před odjezdem na tábor či dovolenou očkovat, ještě je na to čas. První dávka vakcíny chrání už dva týdny po aplikaci.

David z Krnova vyhrál Košík plný rozumu

Krnov, Praha - Žáci krnovské základní školy na Žižkově ulici propadli deskové hře Košík plný rozumu. Jeden z nich, sedmák David Hiemer je druhý nejlepší v celé České republice.

Pětina obyvatel Sýrie nemá podle OSN dostatek potravin

Řím - Pětina obyvatel zhruba dvaadvacetimilionové Sýrie si kvůli dva roky trvající občanské válce nedokáže vyprodukovat, případně zakoupit dostatek potravin k pokrytí svých potřeb. Dnes to oznámila Organizace spojených národů. Zároveň uvedla, že nyní hlad trápí čtyři miliony Syřanů a že v příštím roce se situace může ještě zhoršit.

Ekologové z Chaloupek vsadili na ovce a ovčí sýry

Kněžice – Středisko ekologického vzdělávání Chaloupky vsadilo na ovce a sýry. Těsně před spuštěním je projekt, jehož prostřednictvím budou ekologové učit o přírodě v ještě těsnějším spojení s praxí.

Je libo jednoho brouka na kyselo? V Opavě žádný problém

Opava - V Opavě se už opět jedli brouci, larvy a jiná havěť. Ať to zní sebeodpudivěji, faktem je, že se tato gurmánská akce, pořádaná již poněkolikáté Gastrocentrem Slezské univerzity, stala ve slezské metropoli jednou z nejvyhledávanějších akcí.

Je libo jednoho brouka na kyselo? Žádný problém

Opava - V Opavě se už opět jedli brouci, larvy a jiná havěť. Ať to zní sebeodpudivěji, faktem je, že se tato gurmánská akce, pořádaná již poněkolikáté Gastrocentrem Slezské univerzity, stala ve slezské metropoli jednou z nejvyhledávanějších akcí.

Turisté chtějí Jeseníky nejen vidět, ale i ochutnávat

Jeseníky – Desítky tisíc návštěvníků zavítají každoročně do Jeseníků. Stále více z nich chce nejvyšší moravské hory poznávat nejen očima, ale i žaludkem. Řada restaurací proto do svých jídelníčků zařazuje pokrmy z místních surovin uvařené podle regionálních receptur.

Toman chce prosadit povinné značení složení nebalených potravin

Praha – Nový ministr zemědělství ve vznikající úřednické vládě Miroslav Toman se bude snažit prosadit do zákona o potravinách, aby obchodníci při pultovém prodeji nebalených potravin museli povinně označovat podíl hlavní složky výrobku, například obsah masa v prodávaném salámu či párcích. Toman to dnes uvedl v rozhovoru pro ČTK. Současný šéf Potravinářské komory chce pro pultový prodej potravin uzákonit také povinné značení výrobce u nabízených výrobků. O případných personálních změnách na ministerstvu se rozhodne později.

Inspekce zadržela na letišti zásilku potravinového doplňku z USA

Brno – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zadržela ve spolupráci s Celní správou ČR na letišti v Praze-Ruzyni zásilku potravinového doplňku z USA. Výrobek s názvem Nature's Plus COMMANDO 2000 totiž obsahoval látku N-acetylcysteine, jejíž přítomnost v potravinách české zákony zakazují, informoval dnes mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Lidé poznali marmeládovou zlodějku

Karviná /VIDEO/ – Díky tipům veřejnosti se karvinským policistům podařilo dopadnout ženu, která kradla v jisté karvinské prodejně potravin marmelády.

Indie spustila rozsáhlý program levných potravin

Dillí - Indická vláda spustila program v hodnotě 22 miliard dolarů (přes 440 miliard korun), který má stovkám milionů lidí zajistit levné potraviny. Program je podle agentury Reuters součástí snahy vládního Indického národního kongresu zajistit si vítězství v květnových volbách.

Nejhorší jídlo podávané v restauraci v USA? Smažené rybí maso

Washington – V těstíčku smažené rybí maso vybrala americká skupina hájící práva spotřebitelů za nejhorší jídlo podávané v restauraci v USA. Zasloužila se o to především skutečnost, že jediná porce tohoto pokrmu obsahuje škodlivé nasycené tuky v množství, které by vystačilo na dva týdny, napsala agentura AFP.

VIDEO: Grilování s Kozlem

Praha - Grilování je ideální příležitostí, jak strávit s rodinou či přáteli příjemné chvíle plné dobrého jídla a pití. A čím jiným se odměnit než oroseným Velkopopovickým Kozlem. Pivo se hodí nejen jako osvěžující nápoj pro horké letní dny, ale také jako jedinečná ingredience do grilovacích receptů. Dodá jídlu nezaměnitelnou, výraznější chuť, lze ho využít například pro podlití samotného jídla nebo pro přípravu nejrůznějších marinád. Přihlížet by se v tomto případě mělo zejména ke kvalitě piva. Velkopopovický Kozel 11° splňuje všechny podmínky, a je tak dokonalým společníkem pro grilovací chvíle. Jeho vypilovaná, plná chuť a jemná hořkost pozvedne kvalitu pokrmu o stupínek výš.

Turisté chtějí Jeseníky nejen vidět, ale i ochutnávat

Jeseníky – Desítky tisíc návštěvníků zavítají každoročně do Jeseníků. Stále více z nich chce nejvyšší moravské hory poznávat nejen očima, ale i žaludkem. Řada restaurací proto do svých jídelníčků zařazuje pokrmy z místních surovin uvařené podle regionálních receptur.

Proměna žen, část třetí

Alena, Ivana a Ladislava mají za sebou prvních pár týdnů, které by měly změnit jejich život. Zcela změnily jídelníčky a stravovací návyky, zařadily do svého týdenního plánu více pohybové aktivity. To vše s cílem, aby se z nich po dvou měsících tvrdé práce staly štíhlé kočky, se kterými si v závěru soutěže pohrají vizážisté a stylisté OC Breda & Weinstein.

Hasiči radí: O dovolené doma vypněte, co můžete

Plzeňsko - Odjet na dovolenou a vrátit se do vyhořelého či jinak poničeného domu, to je zlý sen. Aby se nestal skutečností, doporučují hasiči dodržovat tradiční základní pravidla, která ochrání majetek i životy a zdraví. Podle mluvčí Nicole Zaoralové lze tyto rady shrnout do několika bodů.

Vykradač aut skončil na delší čas za mřížemi

Ústí nad Labem /SOUDNIČKA/ - Čtyřiatřicetiletý Přemysl se octl už čtrnáctkrát ve věznici, ale ponaučení si z toho nevzal. Vyhlédl si svůj „rajon" před hypermarketem, vylomil zámek u auta Fiat Uno a s autem vyrazil. Cestou natankoval benzín a odjel bez placení. „Mám bezva tip," dušoval se v autě. Zájemce měl také.

Dolce Vita Zlín sází na dobré jídlo

Zlín /ROZHOVOR/ - Provozovat restauraci v centru Zlína a nejen ve Zlíně není rozhodně procházka růžovou zahradou, jak by se nezasvěceným mohlo zdát. Je to řehole, která vyžaduje plné nasazení od brzkých ranních hodin až do hluboké noci. Přesto se této práci věnuji rád a s láskou.

Písmomalíř řezníkem? Slaví úspěch

Plzeň – Nadšenci, a byť naprostí amatéři, dnes se živí tím, co je baví a naplňuje. Janka a David Plzákovi jezdili se stánkem a malou udírnou po hradech a zámcích a nabízeli zakoupené uzeniny.

Cizinky pomáhají jen za jídlo a nocleh v kabinách na hřišti

Mezno – Kvartetu cizinek z Ruska, Japonska, Jižní Koree a Španělska  i třem spoluorganizátorkám dobrovolnické pomoci obci na České Sibiři začal druhý týden pobytu. Mají zajištěný nocleh ve fotbalových kabinách a jídlo, jež si mohou v kuchyňce sami dotvářet. Brigádu považují za jinou formu dovolené či školních prázdnin.

Selský den lákal na dobroty

Jindřichův Hradec – Jahody, sýry, koláče, bylinky, džemy či živé ryby patřily k nabídce na sobotním Selském dni, který se konal na jindřichohradeckém náměstí Míru v Langrově domě.

David z Krnova vyhrál Košík plný rozumu

Krnov, Praha - Žáci krnovské základní školy na Žižkově ulici propadli deskové hře Košík plný rozumu. Jeden z nich, sedmák David Hiemer je druhý nejlepší v celé České republice.

Ekofarmář: Barva žloutku? Přirozená je žlutá, ne oranžová

Brněnsko /ROZHOVOR/ - Od jedné kozy se farmář Josef Hanák postupně dopracoval k hospodářství s víc než padesáti zvířaty. Mimo jiné vyrábí kozí mléko a o tom krabicovém říká, že je mrtvé. „Když si je otevřu a nechám krabici stát na lince, tak mléko nezkysne, ale zplesniví. Člověka by mělo zarazit, že asi něco není v pořádku," říká farmář z Brusné na Brněnsku.

Vědci zjišťovali, jak teplota nápoje může změnit chuť jídla

Paříž – Teplota nápojů, které lidé pijí při jídle, se napříč různými kulturami liší. V mnoha asijských zemích například lidé dávají při jídle přednost teplým nápojům, Evropané mají tendenci dávat přednost pití v pokojové teplotě, zatímco obyvatelé Severní Ameriky je chtějí vychlazené a ideálně s ledem, napsal list Le Temps. A vědci z francouzského Národního zemědělského ústavu v Toulouse (ENSAT) se společně s americkou Arkansaskou univerzitou pokusili zjistit vliv tohoto fenoménu.

Rád točím filmy, ve které věřím, řekl k Sezóně zabíjení John Travolta

Karlovy Vary - Džóóón! Tahle na něj piští varské fanynky, kamkoli přijde. Fotí se s dámami středního věku i dvacítkami, s babičkami, puberťačkami i holčičkami. Božský John Travolta, kvůli kterému letos 2300 lidí šťastně mrzlo v karlovarském Letním kině na jeho hitu Pomáda, kdy John publiku i zatančil, skvělý herec a vášnivý letec, je zkrátka jen jeden. V sobotu dorazil na tiskovku v kšiltovce a prozradil pár zajímavostí. Později v Thermalu uvedl svůj nejnovější film, Sezóna zabíjení.

Ekofarmář: Barva žloutku? Přirozená je žlutá, ne oranžová

Brněnsko /ROZHOVOR/ - Od jedné kozy se farmář Josef Hanák postupně dopracoval k hospodářství s víc než padesáti zvířaty. Mimo jiné vyrábí kozí mléko a o tom krabicovém říká, že je mrtvé. „Když si je otevřu a nechám krabici stát na lince, tak mléko nezkysne, ale zplesniví. Člověka by mělo zarazit, že asi něco není v pořádku," říká farmář z Brusné na Brněnsku.

Ženy chtějí budit obdiv

Ženy jsou rády v centru pozornosti a obletované muži. Popírat tento fakt by bylo holým nesmyslem. Ostatně na tom není nic špatného. Ví se, že různí muži, ač o nich ženy rády často tvrdí, že jsou všichni stejní, mají rádi různé ženy. A ženy se jim chtějí líbit, mají rády mužský obdiv. Jak ho dosáhnout? Cest je mnoho a jednou z nich, na první pohled ne úplně přímou, je vyvarovat se toho, co muže nepřitahuje, co je dokonce odpuzuje jako kvalitní repelent.

Cizinky chystají na zítra v Mezně dětský den s multikulturní náplní

Mezno –  V obci působí do příštího víkendu mezinárodní  dívčí brigáda, jejíž hlavní náplní práce už není jen manuální výpomoc obci, ale především kontakty s místními obyvateli, jejich dětmi a prezentace kultury, svátků, typických jídel  i zvyků v rodné zemi.

Rusko zakazuje od pondělka dovoz brambor z EU

Moskva - Rusko od pondělka 1. července zakazuje dovoz brambor ze zemí Evropské unie, a to kvůli výskytu „škůdců" ohrožujících bezpečnost potravin. Oznámila to dnes vládní agentura Rosselchoznadzor. Podle jejího mluvčího jde o „dočasné" opatření.