Tak, jako snídaně, i svačina má přímý vliv na výkon dětí ve škole. Pokud ale bude stále stejná, brzy se dětem přejí a začátek dopoledního hladovění je na světě. Proto tým nutričních terapeutek Poradenského centra Výživa dětí přivítal možnost podílet se na vytvoření svačinového jídelníčku, který hlídá zastoupení všech živin v každé svačince i kalorickou hodnotu.
Praha - „Bobino, pojď, nelez k tý vodě, nebo mi tam ještě spadneš," hučí nahlas kousek za Železničním mostem na Smíchově starší paní na svého jezevčíka. Stojí na pokraji rozlité Vltavy a pozoruje vodní živel. „Nevypadá to dobře, Vltava hodně hučí. Ještě se trochu zvedne, pak snad dá pokoj. To víte, tomuhle se poručit nedá," roztahuje paní deštník a odchází se svoji Bobinou na obhlídku dalších míst kolem Vltavy.
Jak si vypěstovat zdravou zeleninu, když člověk bydlí ve středu města, kde je volné půdy nedostatek? Vratislav Vozník přišel s řešením a rozhodl se založit jednu z prvních komunitních zahrad v Brně.
Jičínsko - Každý týden se setkáváte s názory našich respondentů na aktuální otázky, které hýbou regionem i Českou republikou. Do víkendové poroty „pomyslně" zasedl Tomáš Komárek, starosta Mlázovic, Stáňa Najmanová, ředitelka knihovny v Hořicích, Pavel Nožička, ředitel KZMJ Jičín a Helena Červová, starostka Libuně.
Ostrava - Dlouhá léta se stánkaři v areálu šenovské burzy drželi, teď to ale vypadá, že ho kvůli špatným tržbám řada z nich opustí. Česká obchodní inspekce je i za této situace nekompromisní. Při každé kontrole má stoprocentní zjištění.
Ostrava - Dlouhá léta se stánkaři v areálu šenovské burzy drželi, teď to ale vypadá, že ho kvůli špatným tržbám řada z nich opustí. Česká obchodní inspekce je i za této situace nekompromisní. Při každé kontrole má stoprocentní zjištění.
Žacléř - Vlna zákazů podomního prodeje se šíří celou republikou. Měst a obcí, které toto omezení přijaly, jsou desítky a mezi nimi nově i Žacléř. Nemělo by se tak již stávat, že u dveří zazvoní usměvavá, dobře oblečená osoba, nabízející nejlevnější, nejkvalitnější, nejvýhodnější.....
Brno - Hygienici varují před konzumací přeuzených jídel, jakými jsou například uzené klobásy opečené na uhlí. Obsahují podle nich škodlivé látky. Pracovníci Krajské hygienické stanice v Brně proto budou taková jídla v létě u stánků kontrolovat a měřit obsah škodlivin v nich. Novinářům to řekla hygienička Jana Laštovičková. Odborníci chtějí veřejnost přimět k zamyšlení nad stravovacími návyky.
Brno - Jak si vypěstovat zdravou zeleninu, když člověk bydlí ve středu města, kde je volné půdy nedostatek? Vratislav Vozník přišel s řešením a rozhodl se založit jednu z prvních komunitních zahrad v Brně.
Krnov - Na Hlavním náměstí v Krnově proběhnou 4. června druhé farmářské trhy. Ty by se do města měly pravidelně vracet vždy každé první úterý v měsíci.
Liberecký kraj - Špenátová, slivovicová anebo koprová zmrzlina, kysané zelí anebo domácí klobásy či jizerskohorské sýry se mohou od května pyšnit titulem Regionální potravina Libereckého kraje.
Konice – Je vyrobená z masa, uzená na dřevu a chybí jí separáty a ostatní chemická ochucovadla. Klobása z Konice, kterou již několik let vyrábí v řeznictví- uzenářství Lubomíra Šmídy, obdržela za svoji vůni a chuť před pár dny ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje.
Lánov - Zviditelnit tradiční region, nabídnout turistům zaručený produkt z místa jejich návštěvy i podpořit místní výrobce, má za cíl udělování značky Krkonoše originální produkt®.
Lánov - Zviditelnit tradiční region, nabídnout turistům zaručený produkt z místa jejich návštěvy i podpořit místní výrobce, má za cíl udělování značky Krkonoše originální produkt®.
Praha – Ministr zemědělství Petr Bendl v pondělí zahájí dvoudenní návštěvu Polska, na které bude se svým polským protějškem Stanislawem Kalembou mimo jiné jednat o kvalitě a bezpečnosti potravin a o spolupráci dozorových orgánů obou zemí. Ministerstvo zemědělství to dnes sdělilo v tiskové zprávě. Polské potraviny čelily v minulosti v Česku kritice, polská strana se ale ohradila proti tomu, že by byly nekvalitní.
Za hranicemi České republiky číhají na naše turisty na čtyřech kolech mnohé nástrahy a překvapení. Mohou to být třeba poplatky za přejetí mostu či projetí tunelem. Připravte se i na poměrně vysoké pokuty za překročení rychlosti a hlavně rozdílnou náturu řidičů a policistů.
Karlovarský kraj - Soutěž o značku Regionální potravina má za sebou nejdůležitější část. Ve čtvrtek se sešla ve Střední zemědělské škole v Dalovicích u Karlových Varů skupina odborníků, která vybírala v několika kategoriích ten nejlepší místní produkt.
Karlovarský kraj - Soutěž o značku Regionální potravina má za sebou nejdůležitější část. Včera se sešla ve Střední zemědělské škole v Dalovicích skupina odborníků, která vybírala v několika kategoriích ten nejlepší místní produkt.
Praha - Diplomaté z Tchaj-wanu varovali české ministerstvo zemědělství, že řada tamních potravin obsahuje průmyslový škrob, který může poškodit trávicí ústrojí a ledviny, namísto potravinářského. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nyní zjišťuje, zda se závadné výrobky dostaly na český trh. Informovala o tom dnes Česká televize.
Hranicko – Zemědělské družstvo v Partutovicích a Farma Zdeňka v Porubě. To jsou dva podniky z Hranicka, které zabodovaly v soutěži Regionální potravina 2013. Zatímco farmáři z Hustopečska zaujali čerstvým bílým sýrem, partutovické družstvo ochromilo odbornou komisi takzvanou Partutovickou bramborovou bábovkou.
Koryčan – Dvaapadesátiletý muž oznámil ve středu na linku policie, že někdo násilím vnikl do jeho chaty v Koryčanech. Na místo byli vysláni místně příslušní policisté z Morkovic, kteří událost začali vyšetřovat.
Karviná – Pořádný rozruch způsobila hasičská auta, která ve středu odpoledne zastavila v úzké ulici Bratranců Veverkových v Karviné-Hranicích. V jednom z bytů totiž vypukl požár.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Krnov - Na Hlavním náměstí v Krnově proběhnou 4. června druhé farmářské trhy. Ty by se do města měly pravidelně vracet vždy každé první úterý v měsíci.
Cheb /ROZHOVOR/ - Tomáš Magnusek je český herec, spisovatel, filmový scenárista, režisér i filmový podnikatel, původním povoláním učitel. Nyní se v kinech uvádí jeho nový film ´Jedlíci aneb Sto kilo lásky´. Chebský deník s ním hovořil nejen o jeho posledním díle. Tomáš Magnusek si myslí, že každý autor by měl připravit projekt, který by dokázal ve společnosti alarmovat nějaké téma…
Zlínský kraj - Příjemně strávený den nákupem kvalitních potravin od místních firem. I tak by se daly popsat farmářské trhy, které se po zimní přestávce postupně vracejí na veřejná místa obcí na Zlínsku.
Zlínský kraj - Příjemně strávený den nákupem kvalitních potravin od místních firem. I tak by se daly popsat farmářské trhy, které se po zimní přestávce postupně vracejí na veřejná místa obcí na Zlínsku.
Na Slavnostech žirovnického jednorožce, kde vždy je řada tradičních českých trhovců a řemeslníků, jsem se dal do řeči s výrobcem velkých dřevěných hraček.
Náchod - Ochutnávka a prodej těch nejvybranějších potravinářských výrobků našeho kraje bude ve čtvrtek 30. května na Masarykově náměstí od 9 do 16 hodin.
Nové Město nad Metují - Po dosud neznámém pachateli krádeže plastových přepravek s prázdnými pivními lahvemi různých značek pátrají policisté z oddělení v Novém Městě nad Metují.
Rokycany - Policisté z rokycanského obvodního oddělení šetřili podezření ze spáchání přečinu krádeže, kterého se měl dopustit pachatel. V dopoledních hodinách 26. října vnikl do jedné z kanceláří v okresním městě.
Borohrádek – Nejlepší ekologický zemědělec pro tento rok si svého čerstvého ocenění náležitě váží. Pro Ondřeje Podstavka, který hospodaří na statku na okraji Borohrádku, je to především ocenění toho, že svou práci dělá poctivě a s maximálním úsilím.
Region /ROZHOVOR/ - V minulém týdnu přibyla olomouckým fajnšmekrům nová možnost nakupovat kvalitní potraviny s ověřeným původem a složením. Otevřela franšízová prodejna Sklizeno a do prostor v ulici 8. května nedaleko polikliniky SPEA už zamířily první stovky zákazníků.
Zatímco vosí nebo včelí bodnutí může způsobit anafylaktický šok a smrt, látky vylučované kousavým hmyzem, který se živí krví, způsobí maximálně otok. Až se někomu podaří zjistit, proč tomu tak je, bude to na Nobelovu cenu, říká alergolog Petr Kučera.
Loštice - Tvarůžky a tvarůžkové moučníky z Loštic reprezentovaly náš region na prestižním svátku jídla Prague Food Festival v Královských zahradách v Praze, na němž se představují špičkové restaurace a šéfkuchaři.
Praha /ROZHOVOR/ – Zatímco vosí nebo včelí bodnutí může způsobit anafylaktický šok a smrt, látky vylučované kousavým hmyzem, který se živí krví, způsobí maximálně otok. Až se někomu podaří zjistit, proč tomu tak je, bude to na Nobelovu cenu, říká alergolog Petr Kučera.