Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Nádor ve střevě: Umírat je zbytečné. Stačí kontroly

Praha /INFOGRAFIKA/ - Když přišel kolega Pavla Sobotky do práce s tím, že má krev ve stolici a musí na vyšetření, Pavel se vyděsil. „Kolega je mladší, takže jsem se lekl, že jsem něco zaspal. Začal jsem se věnovat tomu, jak vypadá to, co produkuji na WC. Moc se mi to nezdálo, a tak jsem navštívil praktickou lékařku. Vyšetření bylo pozitivní," vzpomíná Pavel. Následovala operace a on přišel o čtvrt metru střev.

Férová snídaně na schodech

Semily - Na schodech na náměstí se sešlo až 60 lidí, včetně dětí, aby společně posnídali fairtradové a lokální potraviny.

Jitrnice, sýry i cukrovinky. Vybrat tu nejlepší potravinu není snadné

Brno - Na Mendlově univerzitě se každý rok hodnotí ty nejkvalitnější výrobky Jihomoravského kraje a stejně tomu je i letos, kdy se akce pořádá počtvrté. Výrobky, které budou mít správnou chuť, budou dostupné a ještě v hezkém obalu, mají šanci na získání loga Regionální potravina.

Fulnečané posnídali férově

Fulnek - Do akce s názvem Férová snídaně ve vašem městě se zapojilo téměř devadesát měst napříč celou Českou republikou. Snídalo se také ve Fulneku.

Nečas: Stát je připraven více podpořit zemědělce

Praha – Vláda i stát jsou připraveni více podpořit zemědělce. Větší podpora než dříve by měla jít například na zakládání odbytových družstev a marketing zemědělské prvovýroby. Větší důraz než v minulosti by měl být kladen na kvalitu potravin. Na Agrárním fóru v pražské Lucerně to dnes řekl premiér Petr Nečas (ODS). Většinou politiků léta opomíjená problematika zemědělství či kvality potravin se v poslední době stává výrazným politickým tématem.

Expertka: Nejhorší jídlo? Majonézový salát, tři rohlíky a sladká limonáda

Obědvat, nebo neobědvat? A co si dát k obědu, abych po něm nebyl unavený? Takové dilema denně řeší mnoho pracujících a ne každý v tom umí chodit. Podle Daniely Pedret, manažerky firmy Edenred, která vydává stravenky Ticket Restaurant, stačí u výběru přemýšlet. Svíčková ne se šesti, ale se třemi, a smažené maso ne s hranolky, ale se zeleninou.

Expertka: Nejhorší jídlo? Majonézový salát, tři rohlíky a sladká limonáda

Praha /INFOGRAFIKA/ - Obědvat, nebo neobědvat? A co si dát k obědu, abych po něm nebyl unavený? Takové dilema denně řeší mnoho pracujících a ne každý v tom umí chodit. Podle Daniely Pedret, manažerky firmy Edenred, která vydává stravenky Ticket Restaurant, stačí u výběru přemýšlet. Svíčková ne se šesti, ale se třemi, a smažené maso ne s hranolky, ale se zeleninou.

Moštovnou prošel Vít Bárta

Liberecko - Na Liberecko zavítal v pondělí předseda Věcí veřejných Vít Bárta, který si do svého nabitého programu zařadil také návštěvu Moštovny Lažany.

OSN našla novou zbraň v boji proti hladu - poživatelný hmyz

Řím – Organizace spojených národů našla novou zbraň, jež by mohla pomoci v boji proti hladu. Jde o poživatelný hmyz, který už teď tvoří doplněk potravy pro zhruba dvě miliardy lidí. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) uvedla, že poživatelný hmyz, například kobylky a mravenci, je zatím poměrně málo využívaným zdrojem potravy. Má přitom vysoký obsah proteinů i minerálů a jeho větší využití by mohlo zmírnit znečišťování životního prostředí.

Město se připojilo k „férovým" snídaním

Liberec - Světový den fair trade, hnutí, které poukazuje na nelidské podmínky v továrnách, ale zejména na kávových, čajových či banánových plantážích, si v sobotu připomněl také Liberec.

Férová snídaně lákala na moučník, kávu i čaj

Náchod /FOTOGALERIE/ - Posnídat férově mohli všichni, kteří se v sobotu dopoledne vydali do Informačního centra pro mládež (ICM) v budově Střediska volného času Déčko. Tento happening na podporu spravedlivého obchodu a odpovědné spotřeby se konal při příležitosti Světového dne pro fair trade, což je svátek, který slaví druhou květnovou sobotu tisíce lidí na celém světě.

Snídali na podporu fair trade a lokálních výrobců

Sudslava – V areálu bývalé fary se sešlo třináct lidí, aby společně posnídali fairtradové a lokální potraviny. Vyjádřili tak podporu produktům, při jejichž výrobě byl brán ohled na lidská práva, životní prostředí a nebyla zneužita dětská práce. Stalo se tak na Světový den pro fair trade, který se druhou květnovou sobotu slaví již desátým rokem po celém světě.

Snídali na podporu fair trade a lokálních výrobců

Sudslava – V areálu bývalé fary se sešlo třináct lidí, aby společně posnídali fairtradové a lokální potraviny. Vyjádřili tak podporu produktům, při jejichž výrobě byl brán ohled na lidská práva, životní prostředí a nebyla zneužita dětská práce. Stalo se tak na Světový den pro fair trade, který se druhou květnovou sobotu slaví již desátým rokem po celém světě.

Zloděje v chatě překvapil majitel

Martinovice / Havránek - Dva zloděje ve své chatě překvapil majitel. Jednomu z pobudů se podařilo utéct, druhého ale majitel chaty zadržel

Návrh na sloučení potravinových kontrol předloží Bendl na podzim

Praha – Ministerstvo zemědělství předloží návrh zákona o potravinách, který sloučí kontrolu potravin pod jeden orgán spadající právě pod tento resort, na podzim. V nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to prohlásil ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

Základem je pět jídel denně. Na sobě to poznáte už po týdnu, tvrdí odborníci

Poděbrady - Radek Hovorka a Jiří Pohořálek se znají od dětství. Teď se jejich cesty opět spojily. Jsou totiž spolumajitelé Fitness Food Menu, takto jedné z poboček zdravého stravování, sídlící v Poděbradech na Nymbursku. Firma funguje po celé České republice, ta poděbradská větev pro Středočeký kraj od března.

Férové jídlo dostali Břeclavané na snídani darem

Břeclav – Bezmyšlenkovité nakupování jen podle ceny by v Břeclavi ráda změnila Pavlína Božková a její přátelé. V sobotu proto uspořádali takzvanou fairtrade snídani, které se zúčastnilo téměř sto lidí.

Místo suti je v plzeňských kontejnerech kultura, sport a jídlo

Plzeň - Je libo vypůjčit si koloběžku a devadesát minut s ní drandit po Plzni a pak ji vrátit o kus dál? A co nechat se zvěčnit na maxikoláž fotografií Plzeňanů? Nebo se seznámit s tím, co dělá ta či ona neziskovka? Máte možnost, stačí si vybrat. Třicítka kontejnerů, které se v posledních dnech objevily v ulicích města, konečně ožila.

Zachraňte půdu, vyzývají zemědělci

Jižní Morava - Orné půdy je čím dál méně a pokud se hospodaření s ní nezlepší, hrozí nám nedostatek domácích potravin, varují zemědělci. Jih Moravy přišel za posledních dvanáct let o čtyřicet tisíc hektarů půdy. Kvůli špatnému hospodaření se tam přemnožila černá zvěř a škody způsobuje také eroze.

Prestižní značka hledá znovu držitele

Opavsko - Vybrané potraviny se budou také letos ucházet o značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Rozhodovat bude komise a držitelé ji mohou užívat celé čtyři roky.

Férovou kávu a čaj posnídaly v Brně desítky lidí

Brno – Už potřetí se v Brně sešly desítky lidí, aby si společně vychutnali snídani složenou z fair trade potravin. Na tuto sobotu totiž připadá Světový den pro fair trade, což je označení produktů, při jejichž výrobě se berou ohledy na lidská práva, životní prostředí a není zneužita dětská práce.

Den zemědělství lákal na traktory a skot děti i dospělé

Sovětice /FOTOGALERIE/ - Zemědělskou techniku, zvířata i regionální potraviny mohli obdivovat návštěvníci pátečního Zemědělského dne ve středisku Sovětice. „Chceme ukázat a propagovat práci zemědělců v provozních podmínkách," řekl Jan Pešek, ředitel Zemědělské akciové společnosti Mžany.

Reveň (rebarbora), ovoce nebo zelenina?

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s Hotelem**** Horizont v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

Místo suti je v kontejnerech kultura, sport a jídlo

Plzeň - Je libo vypůjčit si koloběžku a 90 minut s ní drandit po Plzni a pak ji vrátit o kus dál? A co nechat se zvěčnit na maxikoláž fotografií Plzeňanů? Nebo se seznámit s tím, co dělá ta či ona neziskovka?

Pacientům musí nyní v nemocnici stačit studené večeře

Klatovy - Pacienti v Klatovské nemocnici se musí nyní několik měsíců spokojit se studenými večeřemi. Důvodem je rekonstrukce kuchyně a výdejny jídel za 18,3 milionu korun, kterou financuje Plzeňský kraj, který je vlastníkem nemocnice.

Lidé se bojí otevřít dveře. Kvůli potkanům

Blanensko – Chtějí-li obyvatelé bytových domů v Družstevní ulici v Blansku nechat otevřené vchodové dveře kvůli větrání, musí u nich stát. Kvůli potkanům. „Máme strach, že nám vběhnou dovnitř. Často totiž potkani bývají v keřích před domem," řekla jedna z obyvatelek domu Božena Stloukalová s tím, že místo keřů by tak raději před domem místní chtěli trávník. Nedávno navíc žena podle svých slov zahrnovala před domem díry od potkanů.

Pod bukem a Zelené hoře se bude férově snídat

Žďár nad Sázavou - Pod bukem na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou se v sobotu od 10 hodin uskuteční netradiční snídaně v konání již třetího ročníku happeningu Férová snídaně ve vašem městě.

Slovenské úřady poprvé zavřely podnik kvůli špatné hygieně

Bratislava - Slovenské úřady poprvé od dubnového zpřísnění postihů za nedostatky při výrobě a prodeji potravin využily pravomoc zavřít provoz soukromé společnosti. Ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek dnes novinářům řekl, že inspektoři zakázali činnost zpracovateli masa z jihu Slovenska, u kterého našli nekvalitní maso.