
Ekologové z Chaloupek vsadili na ovce a ovčí sýry
Kněžice – Středisko ekologického vzdělávání Chaloupky vsadilo na ovce a sýry. Těsně před spuštěním je projekt, jehož prostřednictvím budou ekologové učit o přírodě v ještě těsnějším spojení s praxí.
Kněžice – Středisko ekologického vzdělávání Chaloupky vsadilo na ovce a sýry. Těsně před spuštěním je projekt, jehož prostřednictvím budou ekologové učit o přírodě v ještě těsnějším spojení s praxí.
Opava - V Opavě se už opět jedli brouci, larvy a jiná havěť. Ať to zní sebeodpudivěji, faktem je, že se tato gurmánská akce, pořádaná již poněkolikáté Gastrocentrem Slezské univerzity, stala ve slezské metropoli jednou z nejvyhledávanějších akcí.
Opava - V Opavě se už opět jedli brouci, larvy a jiná havěť. Ať to zní sebeodpudivěji, faktem je, že se tato gurmánská akce, pořádaná již poněkolikáté Gastrocentrem Slezské univerzity, stala ve slezské metropoli jednou z nejvyhledávanějších akcí.
Jeseníky – Desítky tisíc návštěvníků zavítají každoročně do Jeseníků. Stále více z nich chce nejvyšší moravské hory poznávat nejen očima, ale i žaludkem. Řada restaurací proto do svých jídelníčků zařazuje pokrmy z místních surovin uvařené podle regionálních receptur.
Praha – Nový ministr zemědělství ve vznikající úřednické vládě Miroslav Toman se bude snažit prosadit do zákona o potravinách, aby obchodníci při pultovém prodeji nebalených potravin museli povinně označovat podíl hlavní složky výrobku, například obsah masa v prodávaném salámu či párcích. Toman to dnes uvedl v rozhovoru pro ČTK. Současný šéf Potravinářské komory chce pro pultový prodej potravin uzákonit také povinné značení výrobce u nabízených výrobků. O případných personálních změnách na ministerstvu se rozhodne později.
Brno – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zadržela ve spolupráci s Celní správou ČR na letišti v Praze-Ruzyni zásilku potravinového doplňku z USA. Výrobek s názvem Nature's Plus COMMANDO 2000 totiž obsahoval látku N-acetylcysteine, jejíž přítomnost v potravinách české zákony zakazují, informoval dnes mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
PŘEHLED SOUTĚZÍCÍCH HOSPŮDEK. Hledáme spolu tu nejoblíbenější. Tu, kde je nám dobře…
Představujeme podnik, který se účastní soutěže Deníku o Hospůdku roku 2013. Hledáme spolu tu nejoblíbenější. Tu, kde je nám dobře…
Karviná /VIDEO/ – Díky tipům veřejnosti se karvinským policistům podařilo dopadnout ženu, která kradla v jisté karvinské prodejně potravin marmelády.
Dillí - Indická vláda spustila program v hodnotě 22 miliard dolarů (přes 440 miliard korun), který má stovkám milionů lidí zajistit levné potraviny. Program je podle agentury Reuters součástí snahy vládního Indického národního kongresu zajistit si vítězství v květnových volbách.
Washington – V těstíčku smažené rybí maso vybrala americká skupina hájící práva spotřebitelů za nejhorší jídlo podávané v restauraci v USA. Zasloužila se o to především skutečnost, že jediná porce tohoto pokrmu obsahuje škodlivé nasycené tuky v množství, které by vystačilo na dva týdny, napsala agentura AFP.
Praha - Grilování je ideální příležitostí, jak strávit s rodinou či přáteli příjemné chvíle plné dobrého jídla a pití. A čím jiným se odměnit než oroseným Velkopopovickým Kozlem. Pivo se hodí nejen jako osvěžující nápoj pro horké letní dny, ale také jako jedinečná ingredience do grilovacích receptů. Dodá jídlu nezaměnitelnou, výraznější chuť, lze ho využít například pro podlití samotného jídla nebo pro přípravu nejrůznějších marinád. Přihlížet by se v tomto případě mělo zejména ke kvalitě piva. Velkopopovický Kozel 11° splňuje všechny podmínky, a je tak dokonalým společníkem pro grilovací chvíle. Jeho vypilovaná, plná chuť a jemná hořkost pozvedne kvalitu pokrmu o stupínek výš.
Jeseníky – Desítky tisíc návštěvníků zavítají každoročně do Jeseníků. Stále více z nich chce nejvyšší moravské hory poznávat nejen očima, ale i žaludkem. Řada restaurací proto do svých jídelníčků zařazuje pokrmy z místních surovin uvařené podle regionálních receptur.
Alena, Ivana a Ladislava mají za sebou prvních pár týdnů, které by měly změnit jejich život. Zcela změnily jídelníčky a stravovací návyky, zařadily do svého týdenního plánu více pohybové aktivity. To vše s cílem, aby se z nich po dvou měsících tvrdé práce staly štíhlé kočky, se kterými si v závěru soutěže pohrají vizážisté a stylisté OC Breda & Weinstein.
Turnov – Nejen, že jsou stále nepoučitelní řidiči automobilů, kteří nechávají cennosti na sedadlech vozů, ale zdvojnásobil se i počet trestné činnosti krádeží v obchodech.
Turnov – Nejen, že jsou stále nepoučitelní řidiči automobilů, kteří nechávají cennosti na sedadlech vozů, ale zdvojnásobil se i počet trestné činnosti krádeží v obchodech.
Plzeňsko - Odjet na dovolenou a vrátit se do vyhořelého či jinak poničeného domu, to je zlý sen. Aby se nestal skutečností, doporučují hasiči dodržovat tradiční základní pravidla, která ochrání majetek i životy a zdraví. Podle mluvčí Nicole Zaoralové lze tyto rady shrnout do několika bodů.
Orlickoústecko - Sedm výrobků obdrželo značku Regionální potravina Pardubického kraje, kterou uděluje ministerstvo zemědělství těm nejkvalitnějším regionálním výrobkům.
Karlovy Vary - Kontroloři České obchodní inspekce (ČOI) mají ve festivalových Karlových Varech žně. Zaměřili se na jídlo a šperky.
Plzeňsko – Hasiči radí, jak nejlépe zabezpečit byt nebo dům před odjezdem na delší dobu.
Pelhřimovsko - Skandály kolem nekvalitního masa z Polska přiměly řadu lidí k zamyšlení nad výběrem potravin. Deník s tímto tématem oslovil odběratele i dodavatele na Pelhřimovsku.
Ústí nad Labem /SOUDNIČKA/ - Čtyřiatřicetiletý Přemysl se octl už čtrnáctkrát ve věznici, ale ponaučení si z toho nevzal. Vyhlédl si svůj „rajon" před hypermarketem, vylomil zámek u auta Fiat Uno a s autem vyrazil. Cestou natankoval benzín a odjel bez placení. „Mám bezva tip," dušoval se v autě. Zájemce měl také.
Zlín /ROZHOVOR/ - Provozovat restauraci v centru Zlína a nejen ve Zlíně není rozhodně procházka růžovou zahradou, jak by se nezasvěceným mohlo zdát. Je to řehole, která vyžaduje plné nasazení od brzkých ranních hodin až do hluboké noci. Přesto se této práci věnuji rád a s láskou.
Plzeň – Nadšenci, a byť naprostí amatéři, dnes se živí tím, co je baví a naplňuje. Janka a David Plzákovi jezdili se stánkem a malou udírnou po hradech a zámcích a nabízeli zakoupené uzeniny.
Pelhřimovsko – Skandály kolem nekvalitního masa z Polska přiměly řadu lidí k zamyšlení nad výběrem potravin. Deník s tímto tématem oslovil odběratele i dodavatele na Pelhřimovsku.
Mezno – Kvartetu cizinek z Ruska, Japonska, Jižní Koree a Španělska i třem spoluorganizátorkám dobrovolnické pomoci obci na České Sibiři začal druhý týden pobytu. Mají zajištěný nocleh ve fotbalových kabinách a jídlo, jež si mohou v kuchyňce sami dotvářet. Brigádu považují za jinou formu dovolené či školních prázdnin.
Uherský Brod – O prodejnu potravin Hruška možná příjdou obyvatelé Uherského Brodu. Obchod se nachází ve víceúčelovém komplexu Máj na sídlišti Pod Vinohrady.
Jindřichův Hradec – Jahody, sýry, koláče, bylinky, džemy či živé ryby patřily k nabídce na sobotním Selském dni, který se konal na jindřichohradeckém náměstí Míru v Langrově domě.
Krnov, Praha - Žáci krnovské základní školy na Žižkově ulici propadli deskové hře Košík plný rozumu. Jeden z nich, sedmák David Hiemer je druhý nejlepší v celé České republice.
Liberecko - Jíst zeleninu a ovoce ze zahrádky zatopené před třemi lety už je bezpečné. Končí tříletá ochranná lhůta.
Brněnsko /ROZHOVOR/ - Od jedné kozy se farmář Josef Hanák postupně dopracoval k hospodářství s víc než padesáti zvířaty. Mimo jiné vyrábí kozí mléko a o tom krabicovém říká, že je mrtvé. „Když si je otevřu a nechám krabici stát na lince, tak mléko nezkysne, ale zplesniví. Člověka by mělo zarazit, že asi něco není v pořádku," říká farmář z Brusné na Brněnsku.
Paříž – Teplota nápojů, které lidé pijí při jídle, se napříč různými kulturami liší. V mnoha asijských zemích například lidé dávají při jídle přednost teplým nápojům, Evropané mají tendenci dávat přednost pití v pokojové teplotě, zatímco obyvatelé Severní Ameriky je chtějí vychlazené a ideálně s ledem, napsal list Le Temps. A vědci z francouzského Národního zemědělského ústavu v Toulouse (ENSAT) se společně s americkou Arkansaskou univerzitou pokusili zjistit vliv tohoto fenoménu.
Karlovy Vary - Džóóón! Tahle na něj piští varské fanynky, kamkoli přijde. Fotí se s dámami středního věku i dvacítkami, s babičkami, puberťačkami i holčičkami. Božský John Travolta, kvůli kterému letos 2300 lidí šťastně mrzlo v karlovarském Letním kině na jeho hitu Pomáda, kdy John publiku i zatančil, skvělý herec a vášnivý letec, je zkrátka jen jeden. V sobotu dorazil na tiskovku v kšiltovce a prozradil pár zajímavostí. Později v Thermalu uvedl svůj nejnovější film, Sezóna zabíjení.
Brněnsko /ROZHOVOR/ - Od jedné kozy se farmář Josef Hanák postupně dopracoval k hospodářství s víc než padesáti zvířaty. Mimo jiné vyrábí kozí mléko a o tom krabicovém říká, že je mrtvé. „Když si je otevřu a nechám krabici stát na lince, tak mléko nezkysne, ale zplesniví. Člověka by mělo zarazit, že asi něco není v pořádku," říká farmář z Brusné na Brněnsku.
Ženy jsou rády v centru pozornosti a obletované muži. Popírat tento fakt by bylo holým nesmyslem. Ostatně na tom není nic špatného. Ví se, že různí muži, ač o nich ženy rády často tvrdí, že jsou všichni stejní, mají rádi různé ženy. A ženy se jim chtějí líbit, mají rády mužský obdiv. Jak ho dosáhnout? Cest je mnoho a jednou z nich, na první pohled ne úplně přímou, je vyvarovat se toho, co muže nepřitahuje, co je dokonce odpuzuje jako kvalitní repelent.
Mezno – V obci působí do příštího víkendu mezinárodní dívčí brigáda, jejíž hlavní náplní práce už není jen manuální výpomoc obci, ale především kontakty s místními obyvateli, jejich dětmi a prezentace kultury, svátků, typických jídel i zvyků v rodné zemi.
Dvůr Králové – Prázdniny odstartuje zoologická zahrada skutečně nabitým programem. Dnes a zítra si tu vybere každý.
Moskva - Rusko od pondělka 1. července zakazuje dovoz brambor ze zemí Evropské unie, a to kvůli výskytu „škůdců" ohrožujících bezpečnost potravin. Oznámila to dnes vládní agentura Rosselchoznadzor. Podle jejího mluvčího jde o „dočasné" opatření.
Dvůr Králové – Prázdniny odstartuje zoologická zahrada skutečně nabitým programem. Dnes a zítra si tu vybere každý.
Dvůr Králové – Prázdniny odstartuje zoologická zahrada skutečně nabitým programem. O víkendu si tu vybere každý.
Dvůr Králové – Prázdniny odstartuje zoologická zahrada skutečně nabitým programem. Dnes a zítra si tu vybere každý.
Zlín V Otrokovicích vyrábějí nejzdravější a nejchutnější klobásky široko daleko. Petra Zbořilová je spolumajitelkou místního řeznictví a zvítězila se svou Čertovskou klobásou v soutěži Regionální potravina.
Jeseníky, Rýmařov /FOTOGALERIE/ - Hotel Slunce v Rýmařově je jedním z devíti podniků, ve kterých můžete do 30. září ochutnat tradiční jídla Jeseníků. Právě tam probíhá festival určený gurmánům s názvem Chuť Jeseníků.
Praha – Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se obrátila na televizi Nova kvůli jejímu Potravinovému inspektorovi. Reportáže Televizních novin, ve kterých redaktor zjišťuje kvalitu nabízených potravin v českých obchodech, prý zcela opomíjejí tuzemské řetězce Penny Market a Billa. Uvedla to dnes rada.
Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Klobásky, pečivo i čerstvé sýry zavoněly ve středu na Masarykově náměstí. Konala se zde poslední ochutnávka výrobků, které jsou nominovány do soutěže Potravina a Potravinář Královéhradeckého kraje.
Louny - Kuchyně denního stacionáře bude nově zásobovat jídlem také pacienty na lůžcích následné péče v lounské nemocnici.
Brno – Kozy a ovce, tedy drobnější hospodářská zvířata, se stále více vrací na český venkov. Počty chovaných zvířat v posledním desetiletí trvale rostou. Slouží k udržování luk i k produkci mléka, sýrů, vlny či masa. Na Národní výstavě hospodářských zvířat, která dnes začala v Brně, to řekl předseda Svazu chovatelů ovcí a koz Vít Mareš.
Okres Louny - Celkem devět výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Ústeckého kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2013.
Ústecký kraj - Celkem devět výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Ústeckého kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2013.
Písek - Zlatník Robin Vlček se vrací do Milevska, do „svého" obchodu na Husově náměstí.