Zlín – Přes dva tisíce konzerv Baltických sardinek v tomatové omáčce z Estonska musela v uplynulých dnech z tržní sítě stáhnout distributorská firma ze Zlína. Společnost, která dodává převážně do supermarketů po celé republice i v zahraničí, do obchodů totiž dodala konzervy, jejichž obsah neodpovídal popisu.
Cheb - Studenti i učitelé z Integrované střední školy (ISŠ) v Chebu měli možnost si vyzkoušet práci se světoznámým šéfkuchařem, který jim ukázal možné variace známých jídel i různé grify a další zlepšováky
Karvinsko /ANKETA/ - Zajít si pro čerstvou zeleninu, včelí med nebo zabijačkové speciality a nasát při tom trochu farmářské atmosféry? Na to si v karvinském okrese musíte ještě nějakou chvíli počkat.
Plzeň – „Celiaci jsou jediní nemocní, kteří si léčbu hradí zcela sami. Ta totiž spočívá pouze v bezlepkové dietě, jež je ale finančně velmi náročná,“ říká Pavla Valentová z Celia Clubu Rokycany, který minulý týden rozšířil svoji činnost také na Plzeň.
Velké Březno, Ústí nad Labem – Před zámkem ve Velkém Březně se pomalu hromadí návštěvníci, kteří se chystají na prohlídku. Na výlet na památky je ideální počasí, ale většinu z nich sem nepřilákaly nádherné zámecké interiéry. Chtějí ochutnat něco jiného – jeden z deseti receptů na jídla ze žabích stehýnek.
Velké Březno, Ústí nad Labem – Před zámkem ve Velkém Březně se pomalu hromadí návštěvníci, kteří se chystají na prohlídku. Na výlet na památky je ideální počasí, ale většinu z nich sem nepřilákaly nádherné zámecké interiéry. Chtějí ochutnat něco jiného – jeden z deseti receptů na jídla ze žabích stehýnek.
Hodonín - Nová sezona Farmářský trhů v Hodoníně začíná v sobotu 28. dubna na nové městské tržnici na Masarykově náměstí. Konat se budou až do října, vždy od 7.00 do 13.00.
Ústí nad Labem /OTÁZKY ŠÉFREDAKTORA/ - Žádný jiný Ústečan nemá tolik rekordů zapsaných v Guinessově knize. Fakír Zdeněk Zahrádka jich má 13! Jeho největším kouskem bylo deset dní pod zemí bez jídla a pití.
Holešovice - Milovníci zdravého životního stylu a bio výrobků mohou až do neděle zavítat do Veletržního paláce, kde se koná sedmý veletrh zdravé výživy a zdravého životního stylu Biostyl.
Hodonín /NA VÝSTAVU DO MUZEA/ - Jak již bylo dříve zmíněno každé trhy, i ty v Hodoníně, se řídily tržním řádem. Na jeho zachování dohlížela tržní komise, která dbala na to, aby všechny zjištěné nedostatky spojené s konáním trhů byly ihned odstraněny a městské radě oznamovala ty, kteří se proti tržnímu řádu prohřešili. Přestupky tržního řádu pak trestal starosta města společně se dvěma členy městské rady.
Staré Město pod Sněžníkem – Novou balírnu pro bezlepkové potraviny začala budovat společnost Pro Bio ve Starém Městě pod Sněžníkem, která patří k největším výrobcům a zpracovatelům biopotravin v České republice.
Sklep a jeho boční komory pod rájeckým zámeckým parkem prozkoumají o víkendu návštěvníci. Sklepení pochází ze sedmnáctého století a bylo součástí původního renesančního zámku, který vyhořel. Lidé si užijí dobrodružství okořeněné informacemi z historie, a to zdarma.
Praha – Kontroly zaměřené na prodej potravin, které letos v řadě případů odhalily špatně označené nebo prošlé zboží, mají přimět obchodníky k lepšímu hlídání kvality potravin.
Tábor – Jaroslava Vosátková se už dávno stala synonymem pro táborskou turistiku. Do Tábora se přistěhovala v roce 1953. Místnímu turistickému klubu obětavě od 70. let pomáhala ve funkci jednatelky a vedla tematické výpravy.
Praha – Ministerstvo zemědělství chce ještě letos začít na internetu zveřejňovat seznam obchodníků, kterým inspektoři kvůli různým prohřeškům udělili pokuty. Součástí webu budou také údaje o nabídce kvalitních potravin. Spotřebitelé by díky tomu měli získat lepší přehled o kvalitě obchodů ve svém okolí. Na diskusním setkání o kvalitě potravin to dnes v Praze řekl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).
Rájec-Jestřebí – Sklep a jeho boční komory pod rájeckým zámeckým parkem prozkoumají o víkendu návštěvníci. Sklepení pochází ze sedmnáctého století a bylo součástí původního renesančního zámku, který vyhořel. Lidé si užijí dobrodružství okořeněné informacemi z historie, a to zdarma.
Liberec - Voňavé klobásky nebo uzené maso, sýry, rozplývající se na jazyku, lahodné jogurty nebo pěnivé pivo. Vše s puncem regionálních produktů, ať už nej potravin Libereckého kraje nebo Jizerských hor či Českého ráje.
Hodonín - Nová sezona Farmářský trhů v Hodoníně začíná v sobotu 28. dubna na nové městské tržnici na Masarykově náměstí. Konat se budou až do října, vždy od 7.00 do 13.00.
Praha – Po farmářských trzích, které se v Česku staly hitem předloni, zažívají na tuzemském trhu rozmach také kamenné prodejny specializované na výpěstky drobných zemědělců a potraviny od místních malovýrobců.
Brno – Dvojice masérů brněnské Komety Jakub Krejčí a Luboš Rozkopal nepečuje jen o svaly hokejistů. Při utkáních jim chystají i jídlo a pití, na střídačce hráčům otevírají dveře. „Je to nápor, ale snažíme se v kabině pomáhat k dobré atmosféře,“ říká Krejčí, který už u Komety působí čtvrtou sezonu.
Plzeň – Máte chuť na čerstvé ryby, kozí sýr či chodské koláče? Od 21. dubna a poté každých čtrnáct dní máte možnost tyto a další produkty zakoupit u obchodního centra Olympia v Plzni.
Pelhřimov – „Do mísy nasypte jeden a půl hrnku hladké mouky a hrnek pískového cukru,“ dávala Jaroslava Oumarová při kroužku vaření pokyny dvěma školákům, kteří si zrovna připravili mísy k přípravě těsta na vláčný americký čokodortík.
Prostějovsko – Státní zemědělská s potravinářská inspekce (SZPI) zveřejnila v úterý seznam obchodníků, kteří se dopustili klamání spotřebitele. Jeden z nejzávažnějších případů odhalili inspektoři v Konici. „Jde se o prodejnu potravin společnosti Folget v ulici Chmelenec,“ sdělil mluvší SZPI Pavel Kopřiva. V nabídce měl obchod celkem sedm druhů uzenin s prošlými či přepsanými daty použitelnosti.
Kroměřížsko – Podezření z trestných činů krádež, porušování domovní svobody a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. To všechno má na krku jednapadesátiletý muž z Nového Jičína.
Prostějov – Státní zemědělská s potravinářská inspekce zveřejnila v úterý seznam obchodníků, kteří se dopustili klamání spotřebitele. Jeden z nejzávažnějších případů odhalili inspektoři v Konici.
Plzeň – Jedno z prvních velkých obchodní středisek v Plzni pomalu začíná získávat moderní podobu. Obchodní dům Centrum na Doubravce se změní hlavně uvnitř, prvních změn si návštěvníci v atriu všimnou už nyní.
Staré Město pod Sněžníkem – Novou balírnu pro bezlepkové potraviny začala budovat společnost Pro Bio ve Starém Městě pod Sněžníkem, která patří k největším výrobcům a zpracovatelům biopotravin v České republice.
Most - Lidé se mohou levněji najíst v některých jídelnách na základních školách v Mostě. Tyto základní školy nabízí jídlo nejen pro své zaměstnance a žáky, ale i pro ostatní strávníky. Způsob objednávání je různý. Zájemci si mohou zajistit jídlo buď přes internet, na místě, přes pokladní a nebo si předplatí jídlo na konci měsíce na další měsíc.
Prachatice – Každý týden se na této straně setkáte se zajímavými lidmi z Prachaticka, kteří hledají odpovědi na otázky a vybrali si, kdo jim na ně odpoví.
Blanensko – Nesmí mouku a jídla z obilovin. V nich je totiž obsažený lepek, který nesnáší. Takových lidí je na Blanensku čím dál víc. Pokud dietu nedodrží, trpí průjmy, zácpami, ekzémy či záněty průdušek. Problém je, že restaurace či školní jídelny s tímto problémem nepočítají. Lidé si tak jídlo musí připravovat doma.
Tokio – Severní Korea prohlásila, že na své území nevpustí inspektory Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), kteří měli ověřit stav jejího programu obohacování uranu.
Vysoké Mýto – Do čtyř tematických bloků bude rozdělena náplň letošní oslavy Dne Země. Ta se uskuteční na náměstí Přemysla Otakara II. ve středu od půl deváté ráno do čtyř odpoledne.
Blanensko – Nesmí mouku a jídla z obilovin. V nich je totiž obsažený lepek, který nesnáší. Takových lidí je na Blanensku čím dál víc. Pokud dietu nedodrží, trpí průjmy, zácpami, ekzémy či záněty průdušek. Problém je, že restaurace či školní jídelny s tímto problémem nepočítají. Lidé si tak jídlo musí připravovat doma.
Ústí nad Labem - Prodejci, zvláště asijští, dovedou překvapit. Proto celníci mají za sebou zajímavý kanystrový úlovek. Podle Jiřího Nejedlého z ústeckého celního ředitelství provedli chomutovští celníci běžnou kontrolu provozovny „Potraviny“ v Jirkově. A nestačili se divit.
Opava - Odbor životního prostředí chystá tradiční jarní úklid odpadu ze zahrad a prostranství kolem domů. Začíná dnes, tedy v pondělí 16.dubna, a potrvá sedm pracovních dnů.