Tršice /FOTOGALERIE/ – Strach z prozrazení, bezmoc, ale i naději a vděčnost prožívala během 2. světové války židovská rodina Wolfových. Od roku 1942 se schovávala v lesním úkrytu nedaleko Tršic na Olomoucku. I když o nich tršičtí obyvatelé věděli, nikdy je neprozradili. Wolfovým i statečným místním byl nyní poblíž bývalé skrýše odhalen pomník.
Náchod/ Rijád - V předchozím úterním vyprávění jsem započala téma gurmánské, kterým je stravování v Saúdské Arábii. Mezi další tradiční pokrmy patří takzvaná kapsa. Jedná se o kuřecí maso s rýží, které je připraveno speciálním způsobem. Praží se na olivovém oleji a přidává se do něho kardamom a hřebíček. Jídlo je dost mastné, ale jednou se ochutnat musí.
Pamatujete? Rohlík, který jste mohli v samoobsluze a nejen tam vrazit do ruky řvoucímu dítěti, býval jakousi potravinou poslední záchrany. Zatímco dítko spokojeně žužlalo a patlalo rohlík po kočárku, matka mohla dokončit nákup.
Praha - Státní veterinární správa (SVS) v uplynulém týdnu vrátila zpět výrobci více než 20 tun kuřecího strojně odděleného masa z Německa určeného do výroby.
Klášterec nad Ohří - Ve městě se opět rozjede staronový supermarket. Lidé budou mít novou možnost nakupování a téměř desítka místních dostane možnost získat práci.
Příbram – Někde na Zdaboři přepadli kluka, zmlátili ho a okradli, říkalo se o víkendu mezi lidmi. Tyto dohady v pondělí Deníku potvrdila příbramská policie. A nejen to. Kvůli loupežnému přepadení totiž vyjížděla nejen v sobotu, ale i v neděli ráno.
Bratislava - Příjemci sociálních dávek, kteří se dopouštějí trestných činů, přestupků, respektive se nesnaží najít si práci, by už neměli dostávat hotovost. Místo ní by dostávali od státu potraviny a další základní životní potřeby.
Luhačovice – Jako polévka domikát s gratinovaným kozím sýrem, předkrm uzený telecí jazyk se zázvorovou drkotinou, trnkovou máčkou a škvarkovníkem, jako hlavní jídlo bigos se zapečeným uzeninovým zelníkem a dezert v podobě pečeného jáhelníku s domácí karamelovou zmrzlinou a višňovým želé.
Luhačovice – /FOTOGALERIE/ Jako polévka domikát s gratinovaným kozím sýrem, předkrm uzený telecí jazyk se zázvorovou drkotinou, trnkovou máčkou a škvarkovníkem, jako hlavní jídlo bigos se zapečeným uzeninovým zelníkem a dezert v podobě pečeného jáhelníku s domácí karamelovou zmrzlinou a višňovým želé.
Domažlice /ROZHOVOR/ - Mnozí z nás marně bojují s nadváhou. Podle nutriční terapeutky Věry Pillmannové, která je zároveň i lektorkou kurzů snižování nadváhy v Domažlicích, se mnohem lépe a snadněji hubne mužům. Naprostá většina žen si totiž už v mládí zkazí metabolismus drastickými dietami.
Blatnice pod Svatým Antonínkem - Před čtyřmi lety začala farnost v Blatnici pod Svatým Antonínkem pomáhat Haiti. V té době vznikl projekt Chléb pro Haiti, díky kterému se podařilo pro ostrovní stát sousedící s Dominikánskou republikou vybrat devět set tisíc korun a do místa poslat terénní vůz Praga V3S spolu s náhradními díly.
Buenos Aires, Londýn – Horké hlavy stále nevychladly. Třicet let po neúspěšném vojenském výsadku válka o ostrovy pokračuje, pouze jinými prostředky, tvrdí Falklanďané.
Náchod/ Rijád - Pravidelné vyprávění fyzioterapeutky Markéty Klemmové z Náchoda, která pracuje v Saúdské Arábii.Tentokrát něco málo pro gurmány. Jak se Arabové vlastně stravují?
Brno /REPORTÁŽ/ - Je sobota krátce před desátou hodinou dopoledne. Brněnskými ulicemi se prohání vítr a procházející většinou spěchají se schovat. Kolem Turistického informačního centra v Panské ulici se však tvoří hloučky lidí, kteří se přišli podívat na zahájení turistické sezóny.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Chuť středně propečené krkovičky s lahodnou omáčkou dá zapomenout na drobné nedostatky jídelního lístku nebo hudbu, která ruší.
Náchodsko/Jablonec n. N. - „Křehká krása, vybroušená chuť“ takové bylo motto letošního veletrhu cestovního ruchu Euroregion Tour 2012, který se konal ve dnech 22. 24. března 2012 v Eurocentru v Jablonci nad Nisou.
Praha – Všechny jevy, které byly vlastní starověkému Egyptu před jeho kolapsem, probíhaly také v ostatních zaniklých civilizacích. Mnohé z nich charakterizují i naši společnost. Není divu, lidský mozek se za posledních 40 tisíc let příliš nezměnil, stejně jako naše chování.
Opava - Nakoupíte knihy, dostanete k tomu vejce. Jednoduché. Přitom se to však zdá být v současné vajíčkové krizi geniálním obchodním trikem. Nicméně v Opavě prý zatím mnoho lidí nepřilákal.
Blanensko - Ve městech začíná jarní etapa hubení hlodavců. Otrávené návnady nebudou na volně přístupných místech, přesto lidé mají dávat pozor hlavně na děti a domácí zvířata.
Hradec Králové – Z vykradení bankovního účtu dvaačtyřicetiletého muže z Hradce Králové policisté podezírají jeho o rok starší družku z Jičínska. Z účtu vybrala téměř 39 tisíc korun a část peněz prohrála na výherních automatech.
Díky aféře s vejci, která skokově podražila někde až na sedm korun, se veřejnost začala zajímat o slepice. Vešlo v širší známost, že tato zvířata tráví celý život v těsných klecích, nikdy se nedovědí, že existuje tráva, natož aby se po ní proběhla a ochutnala.
Valašské Meziříčí, Vsetín – Dva výjezdy technického rázu si ve středu připsali na konto hasiči na Valašsku. Nejprve se na ně před jedenáctou hodinou dopoledne s prosbou o pomoc obrátili zdravotníci ze záchranné služby.
Mladá Boleslav, Benátky - Farmářské trhy v Mladé Boleslavi budou mít nového provozovatele, stejného jako v Benátkách. Trhy se konají prvně už tento pátek.
Liberec - Brambory, sazeničky, květiny, ale i domácí sýr. Taková byla nabídka prvního dne Farmářských trhů na plácku mezi nákupním centrem Forum a Domem kultury v Liberci. Trhy přitom oficiálně vedení obchodního centra otevře až ve čtvrtek 5. dubna. Včera zahájilo pár trhovců prodej na vlastní žádost, zatím neoficiálně.
Reaguji na článek ze 13. března tohoto roku v Opavském a hlučínském Regionu nazvaný Z vesnic mizí obchody, lidé nemají kde nakupovat, který mimo jiné referoval o uzavření prodejny potravin našeho družstva v Uhlířově. V článku je uvedeno, že budovu prodejny stavěli občané ještě v akci Z, a teď ji Tempo prodává za těžké peníze.
Klatovsko - Změn v chovu prasat, které po chovatelích od ledna roku 2013 budou požadovat nové směrnice Evropské unie, se zemědělci z Klatovska nebojí. Na nové předpisy jsou připraveni. I přes připravenost podniků na změny ale porostou ceny vepřového.
Olomouc/Šternberk – Sedmdesátileté Anně z Olomoucka zůstávají po zaplacení výdajů spojených s bydlením tři tisíce korun. Část peněz nechává v lékárně a na jídlo jí nezůstává ani stokoruna na den.
New York – Lidé, kteří jedí pravidelně čokoládu, mají tendenci být štíhlejší. Svědčí o tom výsledky studie amerických vědců, kteří sledovali asi tisícovku lidí a porovnávali u nich stravovací návyky, kalorický příjem a index tělesné hmotnosti (BMI).
Mladá Boleslav /FOTOGALERIE/ - Vařit v cizí kuchyni, navíc pod dohledem kuchařského profíka a za ustavičné pozornosti fotografů a jejich aparátů, to je přece jenom něco jiného, než připravit doma nedělní oběd. Na vlastní kůži si to vyzkoušela Venuše Kubáčová.
Přerov – Kosmetika, něco k snědku, ale i keramický nůž – s takovým sortimentem pod bundou odcházeli dva zloději, kteří se snažili obelstít ostrahu několika přerovských supermarketů. Oba muže ve věku 24 a 37 let už policisté dopadli, starší z nich si ale ještě předtím zahrál s pracovníky ostrahy na honěnou.
Olomouc/Šternberk – Sedmdesátileté Anně z Olomoucka zůstávají po zaplacení výdajů spojených s bydlením tři tisíce korun. Část peněz nechává v lékárně a na jídlo jí nezůstává ani stokoruna na den.
New York - Lidé, kteří jedí pravidelně čokoládu, mají tendenci být štíhlejší. Svědčí o tom výsledky studie amerických vědců, kteří sledovali asi tisícovku lidí a porovnávali u nich stravovací návyky, kalorický příjem a index tělesné hmotnosti (BMI). Zjistili, že ti, kdo jedli čokoládu několikrát týdně, byli v průměru štíhlejší než ti, kdo si ji dopřáli jen příležitostně. Důležité přitom podle nich je, jak často jíte čokoládu než jaké množství jí sníte. S množstvím snědené čokolády ve studii žádná spojitost není.
Klatovsko – Změn v chovu prasat, které po chovatelích od ledna 2013 budou požadovat nové směrnice Evropské unie, se zemědělci z Klatovska nebojí. Na nové předpisy jsou připraveni.
Praha - Až 80 procent českých dětí do dvou let věku jí podle průzkumu málo zeleniny. Přes 70 procent dostává do pěti druhů, většinou mrkev, brokolici, petržel, celer, hrášek či květák. Zelenina bývá vařená, zakoupená v obchodě, řekla Hana Knížková z Poradenského centra Výživa dětí, které v únoru průzkum udělalo.
Praha - Až 80 procent českých dětí do dvou let věku jí podle průzkumu málo zeleniny. Přes 70 procent dostává do pěti druhů, většinou mrkev, brokolici, petržel, celer, hrášek či květák.