Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Dobrovolnický program v izraelské armádě IDF

Šumperská učitelka strávila týdny na zkušené v izraelské armádě. Co tam zažila?

„Co blbneš, vždyť se tam upečeš,“ reagovali přátelé na zprávu Lenky Hoffmannové o její první návštěvě Izraele. Dobrovolnický program v izraelské armádě IDF trvá obvykle 3 týdny, což ji jako učitelku limitovalo tam jet jen o prázdninách. Desetitisíce mužů, žen a dokonce i teenagerů z celého světa, nejen Židů, se ročně zúčastní tohoto programu, a vrací se nadšeni.

Kravaře, U Doušů, hostinská Miroslava Stránská.

Deník na návštěvě: Hostinská v Kravařích vaří klasiku. Chce udržet tátův odkaz

/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ „Nejlepší rajská na světě“, koprovka, kančí guláš nebo kančí svíčková, kulajda a další dobroty stojí na ručně psané nabídce. V Kravařích na Českolipsku je nabízí přes okénko rodinné hospody U Doušů Miroslava Stránská, dcera legendárního hostinského Vratislava Douši, který zemřel náhle na podzim roku 2019 ve věku 73 let.

Martin Šimeček vydává v hostinci U Pejchlů v Mnichu obědy přes okýnko.

Žiju sám, takže se uživím, říká hospodský Martin Šimeček z Mnichu

Je to suprový, hodnotí Ilona Velíšková možnost zakoupit si oběd v Mnichu na Pelhřimovsku i v této nelehké době. „Mám tady rodiče a vždycky, když za nimi jedu, tak se stavím v hospodě a vezmu oběd nám všem. Beru to i jako takovou podporu vůči hospodě. Navíc si myslím, že je to skvělá služba hlavně pro místní důchodce,“ pochvaluje si žena, která v současné době žije v Jindřichově Hradci.

Prodejny COOP na Lipensku evidují propad tržeb o desítky procent.

Prodejny COOP na Lipensku evidují propad tržeb o desítky procent

Až o desítky procent se propadly tržby v prodejnách COOP na Lipensku, které provozuje Jednota družstvo spotřebitelů v Kaplici. Důvodem je enormní pokles sezónních turistů, především chatařů, lyžařů, rybářů. Téměř n ulový příliv zahraničních turistů a minimální pohyb pendlerů. Jednu prodejnu museli kvůli pandémii na krátký čas zavřít.

Martin Šimeček vydává v hostinci U Pejchlů v Mnichu obědy přes okýnko.

Žiju sám, takže se uživím, říká hospodský Martin Šimeček z Mnichu

Je to suprový, hodnotí Ilona Velíšková možnost zakoupit si oběd v Mnichu na Pelhřimovsku i v této nelehké době. „Mám tady rodiče a vždycky, když za nimi jedu, tak se stavím v hospodě a vezmu oběd nám všem. Beru to i jako takovou podporu vůči hospodě. Navíc si myslím, že je to skvělá služba hlavně pro místní důchodce,“ pochvaluje si Ilona Velíšková, která v současné době žije v Jindřichově Hradci.

Ředitel Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech Luboš Smolík.

Ředitel muzea oslaví životní jubileum

S Mgr. Lubošem Smolíkem, který počátkem března oslaví významné životní jubileum, jsem se blíže poznal již v roce 1985 na referátu kultury Okresního úřadu v Klatovech, kde měl na starosti památky a muzea okresu Klatovy. Již tehdy nosil v hlavě myšlenku na vybudování skanzenu lidové architektury někde v klatovském okrese. Tu začal naplňovat od roku 1993, kdy bezúplatným převodem byl převeden pozemek cca 1,25 ha z majetku obce Chanovice do správy klatovského muzea s podmínkou, že do deseti let začnou s výstavbou skanzenu. Dnes tu stojí téměř dvě desítky objektů a skanzen se stal pojmem, který přesahuje hranice Plzeňského kraje. Položil jsem tedy jeho zakladateli Mgr. L. Smolíkovi několik otázek.

Český rekordman Jaroslav Němec dnes v Brně vytvořil nový světový rekord v pojídání sušených červů.

Video: světový rekord, maxijedlík v Brně spořádal za 30 minut 9 158 červů

Nedá se to polykat. Takto ve středu dopoledne v Moravské bance vín v Brně komentoval český rekordman v pojídání jídla Jaroslav Němec svůj nový cíl, sníst co nejvíce sušených červů. Za dobu třicet minut jich chtěl spořádat až třicet tisíc. Nakonec zvládl čtvrt kila. "Je to jak beton. Můžete dělat co chcete, ale nejde to spolknout," popsal muž známý také pod svojí přezdívkou Maxijedlík.  

Pokud se rozhodnete pro celkovou detoxikaci těla, dbejte na pitný režim. Pijte hlavně čistou vodu nebo bylinkové čaje.

Bylinková terapie vás zbaví škodlivých látek v těle

Slovo detoxikace se dnes spojuje s nejrůznějšími postupy, které ovšem s odstraněním škodlivin často nemají nic společného. Očistná procedura má zbavit tělo různých odpadních látek (toxinů), které vznikají hlavně špatnou stravou, znečištěným prostředím, ale také stresem. Máme pro vás několik tipů na bylinky, které podpoří vaše tělesné i duševní zdraví.

Dejte si pozor. Nekvalitní spánek můžeme mít mnoho negativních dopadů na vaše zdraví.

Prospíme až třetinu života. Poradíme vám, jak se dá spánek vylepšit

Spánek je pro člověka zcela zásadní. Při spaní odpočívají nejen svaly, ale i mozek, zpomalí se dýchání, sníží se tělesná teplota a krevní tlak. Naopak nedostatek spánku zvyšuje stres i tlak a imunitní systém nepracuje tak, jak by měl. Zkrátka, kdo málo spí, odnese to na zdraví. Už čtyři dny bez spánku například stačí k tomu, abyste začali halucinovat.

Joseph Coomans: Římský banket

Bizarní hostiny starých Římanů: zvracení mezi chody nebyla jediná zvláštnost

Loňská hromadná - a předčasná - oslavná hostina na Karlově mostě dostala Prahu na stránky světových novin, ani ta se však nevyrovnala největším hostinám, jaká již dříve poznala historie. Přemítáte v čase nedobrovolného půstu o tom, jaké by to bylo udělat "pořádnou žranici"? Ať si vymyslíte cokoli, starým Římanům se asi nevyrovnáte.

Obchůdek Království chuti a majitelka Michaela Schneedorferová.

Ospalé Nusle. Většina obchodů jen přežívá, koření a bylinkám se daří

Většina obchodů a provozoven kolem běžně rušného náměstí Bratří Synků funguje v současnosti v „režimu polospánku“. Třeba oblíbená hospoda Zlý časy má sice v provozu prodej pivních speciálů v PET lahvích a několika málo pochoutek, ale to je vše. „Omlouváme se, ale v současné době nevaříme,“ upozorňuje nápis na dveřích.

S dobrou snídaní do nového dne. Dejte ale pozor, co jíte.

Snídaně je základ. Dbejte také na vyváženou stravu

Všichni tak nějak tušíme, že když chceme zhubnout, musíme do naší každodenní rutiny připadat pohyb a ubrat kalorie. Upravení stravy je přitom základ. Lidé, kteří hubnou podle rad skutečných odborníků, navíc uvádějí, že mají často pocit, že jedí více než začátkem hubnutí. A přitom jdou kila dolů. Jak je to možné? Základem všeho je nehladovět.

Jedlý hmyz obsahuje spoustu proteinů, není náročný na chov a chutná většinou po oříšcích.

Hmyz je potravinou budoucnosti. Nejen pro lidi, ale nejspíš i zvířata

O jeho užitečnosti a nezastupitelnosti v ekosystému planety nepochybujeme. Ale pohlížet na hmyz jako na zdroj chutného a zdravého jídla? Na tu představu si zvykáme zatím pomalu. Podle vědců je ale právě hmyz zdrojem potravy, která může nasytit nejen stále se rozrůstající lidstvo, ale také hospodářská zvířata, čímž by došlo ke snížení devastace přírody a dopadů klimatických změn. Brněnská Mendelova univerzita provádí na vývoj krmiva z hmyzu aktuálně výzkum.  

Trojanovice jsou obklopeny kopci a nádhernou přírodou. V obci je možné narazit na staré chalupy i moderní stavby.

Deník v Beskydech: Podívejte se, jak se žije v Trojanovicích

Čím žijí vesnice či vesničky, které obvykle jen projíždíme? Co je tam k vidění? A jak se tam žije? Nový seriál Deníku vás provede nejen  obcemi okresu Frýdek-Místek, ale i těmi, které leží v blízkosti hranic se sousedními okresy. Dnes s námi můžete navštívit malebné Trojanovice.

Bikiny Fitness - Maky Tranová z Rakovníka.

FOTO: Kráska z bikiny fitness Maky Tranová: Jestli máte sen, jděte za ním

Rodačka z Kladna Maky Tranová se zamilovala do posilování po setkání s legendou silového trojboje Adinou Hykovou. Po své první soutěži v silovém trojboji v roce 2017 si šla nekompromisně za svým snem, stát na pódiu v kategorii bikiny fitness. O tom, co její sport obnáší, s čím měla zpočátku největší potíže a jaké překážky po cestě na soutěžní pódium musela překonat, vyprávěla v rozhovoru pro Rakovnický deník.

Pohled na silnici před hraničním přechodem Strážný v úterý ráno.

Pendleři: Německo by v úterý mělo upřesnit pravidla

Německé spolkové země Sasko a Bavorsko by měly během úterka upřesnit pravidla, která budou platit pro české pendlery. Německo zařadilo Českou republiku na seznam zemí s vysokým výskytem mutací koronaviru a v neděli obnovilo stálé hraniční kontroly, které pendlerům zkomplikovaly či dokonce znemožnily dojíždět za prací. 

Problémem je u diabetiků zvýšená hladina krevního cukru

Diabetikům prospívá méně sacharidů, za den jich mohou sníst jen 50 gramů

V České republice se léčí s diabetem 2. typu přes 940 tisíc lidí, tedy přibližně každý jedenáctý člověk, u diabetu 1. typu je to okolo 60 tisíc. Díky neustálému vývoji nové léčby mají pacienti daleko více možností než kdy předtím. Stále oblíbenější je nízkosacharidová dieta.

V pětikilometrové koloně stály v pondělí dopoledne na hraničním přechodu ve Strážném jak kamiony, tak i osobní auta.

Pendleři: Pět hodin v koloně u hranic, pak teprve na šichtu

/FOTO, VIDEO/ Když kolem sedmé ráno jihočeští pendleři komentovali situaci na hraničním přechodu ve Strážném jako masakr, málokdo věřil. Německo od neděle zpřísnilo pravidla pro vstup do země a Česko zařadilo mezi země s mutacemi koronaviru.

Tomáš Magnusek má jako jednu z aktivit štípání dříví do krbu.

Tomáš Magnusek: Bastardi budou skládat reparát

/ROZHOVOR/ V prostorném obývacím pokoji rodinného domu na Kramolně u Náchoda praská v krbu hořící dřevo. „To je teď moje oblíbená práce - štípat dříví,“ usmívá se režisér Tomáš Magnusek, pro něhož byl loňský rok mimořádný z mnoha pohledů.

MUDr. René Chlebik z gastroenterologické ambulance Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí.

Lékař z Třince: Láska procházející žaludkem má vědecké opodstatnění

Blíží se Den svatého Valentýna, svátek všech zamilovaných. A k svátkům patří neodmyslitelně i dárky. Květina, šperk, ale i čokoládové srdce či jiná "pokušení". Zamilovanost a láska mají také vliv na náš organismus. A to včetně trávicího traktu. "Rčení o lásce procházející žaludkem má vědecké opodstatnění," říká René Chlebik, gastroenterolog Nemocnice AGEL Třinec Podlesí.

Objednáváme jídlo v restauraci

Seriál (Na)učte se anglicky: Objednáváme jídlo

/10. DÍL/ Zvládněte běžné situace v cizině díky novému seriálu Deníku. Naučíte se užitečné základy, které oceníte při každém pobytu v cizině. Tentoktát si objednáváme jídlo (Ordering food).

Imunita dříve narozená je jiná, než u dětí či lidí v aktivním věku.

Jak posílit imunitu? Pomáhá pravidlené jídlo i pohyb. Je třeba pít a dobře spát

Organismus seniora je specifický, proto jeho imunita potřebuje jinou podporu, aby se udržela při síle. Jinak bude stejně křehká, jako kosti lidí ve vyšším věku a její ochranný val dokáže s masivními následky prolomit i virus, který by člověku v produktivním věku způsobil, řekněme, pouze dočasné a nevýrazné zhoršení zdravotního stavu.

Imunita dříve narozená je jiná, než u dětí či lidí v aktivním věku.

Jak posílit imunitu? Pomáhá pravidlené jídlo i pohyb. Je třeba pít a dobře spát

Organismus seniora je specifický, proto jeho imunita potřebuje jinou podporu, aby se udržela při síle. Jinak bude stejně křehká, jako kosti lidí ve vyšším věku a její ochranný val dokáže s masivními následky prolomit i virus, který by člověku v produktivním věku způsobil, řekněme, pouze dočasné a nevýrazné zhoršení zdravotního stavu.

Sýrové variace, ilustrační snímek.

Nejste spokojení se zbožím v obchodě? Přečtěte si, jak dopadla jedna z reklamací

Na počátku prosince minulého roku koupili jsme v jedné z brněnských prodejen Albert plátkový sýr, goudu, půl kilové balení. Překvapila nás chuť. Byla velmi, velmi slaná. Pro goudu netypická. Rozhodli jsme se zjistit, zda u výrobce nedošlo k nějaké plánované změně ve složení, nebo k chybě. Problém je v tom, že z obalu, resp. ze štítku s údaji o složení a době trvanlivosti není zřejmo, kdo sýr vyrobil a kde.

Městská policie České Budějovice. Ilustrační foto.

Strážník ve svém volnu chytil zloděje

Muž „nakupující“ v prodejně potravin na sídlišti Máj netušil, že svědkem chystané krádeže bude strážník městské policie v civilu. Ten při pohledu na utíkajícího muže s plnou náručí nezaplaceného zboží neváhal a vydal se za ním. O několik ulic dál se mu podařilo zloděje dopadnout a předat do rukou policistů.

Dieta? Klidně si dejte gumové medvídky, ale ne celý sáček, radí odborník

Hned zítra začnu držet dietu a končeně zhubnu. Kolikrát jste si tohle už řekli? Podle odborníků je problém ve slově dieta. „Taková změna totiž nemá šanci na dlouhodobý úspěch,“ říká psycholožka a zakladatelka STOB (STop OBezitě) Iva Málková, která společně společně s odbornicí na výživu Hanou Pávkovou Málkovou a lektorem STOB Martinem Pávkem mluví o tom, jak psychika a zvyky mohou ovlivňovat naši váhu.