Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Blanenští pomáhají lidem v nouzi. Nashromáždili přes tunu potravin

Těstoviny, konzervy, instantní polévky nebo dětská výživa. Rodinný nákup? Ne. Potraviny odnesla Dagmar Kašpárková z Blanska do tamní informační kanceláře Blanka. Nedávno se zapojila do sbírky, kterou zorganizovalo město s pracovníky charity. Trvanlivé potraviny mají pomoci lidem z regionu v nouzi. „Sama v nouzi nejsem, tak jsem se rozhodla pomoct ostatním. Je to pro mě samozřejmá věc. Udělala jsem to ráda,“ řekla Deníku žena.

Chlumecký zámek Karlova Koruna láká hosty na jídlo

Komnaty Karlovy Koruny budou pro veřejnost od soboty otevřené. Zámek v Chlumci nad Cidlinou zve návštěvníky na zbrusu novou prohlídkovou místnost, a to zámeckou kuchyni, kde se můžete těšit na malou ochutnávku jídel ze zámecké kuchařky.

Od začátku krize rozdal Albert 130 tisíc porcí jídla a rozdělil 2 miliony korun

S pandemií dopadly náročné časy na mnohé rodiny, dětské domovy či zdravotníky. Každý z nich řešil jiné problémy, ale dary v podobě jídla nebo finanční podpory jim usnadnily každodenní fungování. V průběhu krize rozdaly obchody Albert 130 000 porcí jídla potravinovým bankám, nemocnicím nebo do karanténních měst. Prostřednictvím Nadačního fondu Albert zase putovaly dva miliony korun do 73 dětských domovů a výchovných ústavů a do dalších 95 neziskových organizací.

PODÍVEJTE SE: Restaurace vítají zpět své hosty na oblíbená menu!

Od pondělí mohou lidé znovu konečně i do vnitřních prostor restaurací. Hosté se vracejí postupně, jejich návrat brzdí i počasí. Lidé míří nejen na oblíbená obědová menu, která jsou v jednotlivých podnicích k dostání jako obvykle, ale i za „svým" personálem.

Tipy na víkend: plavby lodí, ochutnávka Afriky i kravihorské létání

Hladinu jihomoravských přehrad a řek rozčeří lodě s výletníky na palubě. Poslední květnový víkend v Brně či Hodoníně zahájí plavební sezonu. Za vínem i na koncerty se v sobotu vydají zájemci do Valtic na Slavnosti vína a jídla. V Bořeticích se sejdou zájemci o létání, Břeclav nabídne Africké trhy.

Darujte potřebným lidem potraviny, vyzývají dobrodince pracovníci charity

Déle než dva měsíce se nacházela naše země v nouzovém stavu kvůli šíření koronaviru. V souvislosti s tím bylo vyhlášeno mnoho omezení a nařízení ve snaze zamezit krizovému scénáři průběhu pandemie, třeba jako v Itálii. To se, zdá se, podařilo. Ale tato opatření mají i vedlejší účinky. Mnoho rodin a jednotlivých lidí se ocitlo bez dostatečných příjmů, někteří přišli o práci. Ze dne na den se ocitli v nouzi a obracejí se na nás o pomoc.

Matěj Stropnický pro Deník: Má být 85 procent potravin v krámě českých?

Ještě v okamžiku rozpadu Československa byla soběstačnost české produkce jahod nebo meruněk devadesátiprocentní, jablek, hrušek a švestek tříčtvrtinová. V průměru posledních tří let byla ale u meruněk i jahod už jen pětinová a u jablek, švestek a hrušek mezi třetinou a polovinou. To jsou data Ovocnářské unie ČR. U zeleniny se dovoz zvýšil z necelých 300 tisíc tun ročně na přelomu tisíciletí na dnešní víc než dvojnásobek. Ovoce a zelenina jsou jen příklady za mnohé. Naše potravinová soběstačnost klesá.

Zpátky do hospod a kaváren: McDonald´s držel zájem

Na cheese, zmrzlinu, kávu mohli lidé zajet v Budějovicích k McDonaldu i během karantény. Majitel několika restaurací McDonald’s Michal Mládek musel dvě z pěti poboček McDonald’s na jihu Čech v době koronaviru zavřít.

Povinný podíl českých potravin? Obchodní řetězce jsou proti

Obchodní řetězce jsou stejně jako Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR proti pozměňovacímu návrhu k novele zákona o potravinách, kterou by měla projednat dnes ve třetím čtení Poslanecká sněmovna. V návrhu poslankyně Margita Balaštíková (ANO) a Zdeněk Podal (SPD) spolu s dalšími dvěma desítkami poslanců z různých stran požadují zavedení povinného podílu 55 procent českého zboží na pultech od příštího roku, následně by se měl tento podíl zvyšovat o pět procentních bodů každý rok až na 85 procent.

Na oběd opět do restaurací a hospod. Podívejte se, jak si první den lidé užívali

Velká očekávání a také napětí. Přijdou vůbec nějací zákazníci na oběd? Nebo alespoň na pivo? Majitelé restaurací v pondělí otevírali po uvolnění opatření ohledně epidemie koronaviru podniky. V lokálech stále platí přísná hygienická opatření. Personál obsluhoval v rouškách, stoly byly rozmístěné tak, aby lidé měli od sebe odstup a příchozí si dezinfikovali před jídlem ruce.

Restaurace opět otevírají. Doba čekání na kurýra s obědem je pryč

Poprvé po dvou měsících se mohli posadit ke stolu hosté v restauraci Na Rynku v Havlíčkově Brodě. Konečně mohli nahlédnout do menu, s klidem si ho pročíst, vybrat si nač mají chuť. Skončilo čekání na kurýra s donáškou, už není nutné spěchat s krabičkou jídla třeba přes půl města aby "bašta" nevychladla.

Sotva si mladík převzal obvinění, znovu kradl

Obvinění z trestného činu krádež, kterého se dopustil ve třech prodejnách ve Zlíně, navíc v době trvání nouzového stavu a v podmínce, si v těchto dnech vyslechl čtyřiadvacetiletý muž ze Zlína. Sotva si sdělení obvinění převzal, vydal se ukrást láhev alkoholu. Prý jako dárek pro kamaráda k narozeninám.  

Do sbírky už lidé přinesli přes 400 kilo jídla. Pomáhat můžou dál

Už více než 440 kilogramů potravin nashromáždili od dárců pracovníci blanenské charity. První potravinové balíčky připravili pro pomoc těm nejpotřebnějším. „Patří tam samoživitelky s více dětmi, ale i jednotlivci, kteří se ocitli na úřadu práce. Část z nich je na tom po výpadku příjmů tak špatně, že jim chybějí peníze i na nákup základních věcí,“ uvedla vedoucí oddělení sociálních služeb Iveta Čípková.

Resort Svatá Kateřina není jen pro vyvolené, říká jeho ředitel Martin Pavlíček

/ROZHOVOR/ Martin Pavlíček je s trochou nadsázky duchovním otcem Resortu Svatá Kateřina u Počátek na Pelhřimovsku. I díky jemu je dnes areál hojně vyhledávaný nejen mezi Čechy, ale i zahraničními návštěvníky. Nyní se však po třinácti letech rozhodl své působení v Kateřině omezit a vrátit se ke své původní profesi. Jak tuto životní éru hodnotí a nejen to, prozradil v našem rozhovoru.  

Resort Svatá Kateřina není jen pro vyvolené, říká jeho ředitel Martin Pavlíček

/ROZHOVOR/ Martin Pavlíček je s trochou nadsázky duchovním otcem Resortu Svatá Kateřina u Počátek na Pelhřimovsku. I díky jemu je dnes areál hojně vyhledávaný nejen mezi Čechy, ale i zahraničními návštěvníky. Nyní se však po třinácti letech rozhodl své působení v Kateřině omezit a vrátit se ke své původní profesi. Jak tuto životní éru hodnotí a nejen to, prozradil v našem rozhovoru.  

Potravinová banka Libereckého kraje pomáhá potřebným i v Turnově

Cílem projektu je zdarma získat neprodejné, ale zdravotně nezávadné přebytky potravin. Může se jednat o přebytky zemědělské, ty které plynou z maloobchodního prodeje, nebo z produkce potravinářského průmyslu. Dále se sem řadí příspěvky, které shromáždí veřejné sbírky potravin ve školách a supermarketech.

Nulové útraty zákazníků. Obchodníci sčítají ztráty, výjimkou jsou potraviny

Útraty zákazníků v kamenných obchodech se podle údajů o platbách kartou v době karantény v mnoha odvětvích propadly na nulu. Výrazné ztráty zatím nevyrovnala ani větší ochota lidí nakupovat online. Největší ránu utržil zábavní průmysl, který zaznamenal mezi první a druhou březnovou sobotou 98procentní propad v útratách, vyplývá z dat poskytovatele platebních technologií Global Payments.

OBRAZEM: O zahrádky restaurací v Žatci kvůli počasí moc velký zájem nebyl

Chladné a deštivé počasí nepřálo v pondělí 11. května otevření zahrádek restaurací v Žatci. Během dne je navštívilo výrazně méně hostů, než by si jejich provozovatelé přáli. Lidé, kteří do venkovních prostor restaurací v centru města otevřených po dvouměsíční koronavirové pauze přišli, si brali jídlo spíš s sebou.

Posbíraly v Hradčanech rodinné recepty a vydaly kuchařku

/LIDÉ ODVEDLE/ Recepty na domácí cukroví nebo vyhlášené pokrmy místních hospodyněk, které se předávají z pokolení na pokolení, zůstávají často ležet zaprášené na dně staré truhlice. S nápadem uchovat umění našich babiček pro příští generace, přišly dvě mladé ženy z Hradčan na Přerovsku – Martina Žákovská ml. A Olga Navrátilová. Podařilo se jim shromáždit na sto třicet receptů a vydat je v kuchařce Rodinné recepty z Hradčan.

Farmářské trhy zaplnily náměstí letos potřetí

/FOTOGALERIE/ Mělnické trhy v sobotu 9. května potřetí otevřely svoji pomyslnou bránu dokořán. Mělnické náměstí Míru zaplnily stánky s jarní sadbou, balenými potravinami, řemeslnými výrobky a dalšími regionálními produkty. Vzhledem ke koronavirovým opatřením to zatím není o přátelském a sousedském setkávání nad šálkem kávy, skleničkou vína či u palačinek, ale náměstí opět ožívá. 

Vyhlášená přerovská restaurace chystá otevření zahrádky. Jak bude fungovat?

Přerovská restaurace U Labutě, která před lety zvítězila v prestižní gastronomické soutěži o nejlepší svíčkovou a zařadila se mezi top desítku restaurací v anketě Maurerův výběr Grand Restaurant, dnes vydává zákazníkům obědy přes hladové okno. Od pondělí si mohou hosté konečně pochutnat na tradiční české kuchyni v prostředí, na které byli zvyklí. I když bude venkovní posezení plné limitů.

Šéf svazu obchodu Prouza: Opatření nejde dělat podle lajků na Facebooku

Když lidé vědí, proč se zavádějí nejrůznější opatření, co se od nich očekává a kdy tyto jednotlivé kroky vlády zase skončí, dokážou se přizpůsobit téměř všemu. Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu, ale míní, že u nás jsme spíš svědky naprostého zmatku.

Boj za pivo! Lidé zachraňují hospody v našem regionu

Mnohá česká hospoda se stala ve svém městě chrámem diskusí, studovnou, místem skvělých nápadů a dohod. Jenže koronavirová opatření tvrdě zasáhla i do provozu těchto podniků. Jak bojují se současnou krizí hospody ve Středočeském kraji?