Na polích po celém Česku jsou právě nyní v plném proudu žně. Jen nedlouho před nimi si letos Agrární komora zvolila do svého čela nového prezidenta Jana Doležala. V rozhovoru pro Deník představil výzvy, které před českými zemědělci stojí, a také to, jak se chtějí přizpůsobit klimatickým změnám. Došlo i na potravinovou soběstačnost a podíl českých potravin na pultech.
Nejen ochrana životní prostředí, ale i více chuti a vitamínů v jídle. Zájem o bezobalové obchody roste hlavně mezi mladšími. Cena potravin na váhu přitom nemusí být nutně vyšší než v supermarketu.
Komplexní služby v oblasti zdravého životního stylu na jednom místě to je hlavní cíl sportovního centra T-CLUB, které od tohoto týdne nově rozšířilo nejen pro své klienty možnost objednávat a vyzvedávat si poctivé farmářské potraviny přímo ve sportovním centru v Krásném Březnu.
Šest sekund na každého strávníka, silné zeleninové základy pro zdravější a chutnější jídlo nebo „postaru“ uzená velká porce lososa či vlastní klobásy ze 100 % masa to jsou jen některé ochutnávky z gastronomického pozadí mistrovství České republiky rychlostních kanoistů, které o víkendu proběhlo v Račicích.
/SOUTĚŽ DENÍKU/ Čerstvé pečivo z pekárny Vigantice, nebo Rychvald. Maso od Černockého, pivo z domácího pivovaru Ogar. Pravé mléko, jogurty a sýry z farem Zerlina, ZPZ a dalších. Křupky, těstoviny z Fajna Pasta, a co teprve dezerty z Jannie’s coffee house… Vyhrajte v nové soutěži Deníku poukaz na nákup potravin místních výrobců v rámci projektu OdMistnich.cz
/SOUTĚŽ DENÍKU/ Čerstvé pečivo z pekárny Vigantice, nebo Rychvald. Maso od Černockého, pivo z domácího pivovaru Ogar. Pravé mléko, jogurty a sýry z farem Zerlina, ZPZ a dalších. Křupky, těstoviny z Fajna Pasta, a co teprve dezerty z Jannie’s coffee house… Vyhrajte v nové soutěži Deníku poukaz na nákup potravin místních výrobců v rámci projektu OdMistnich.cz
Stres je schopnost organismu reagovat na zátěžovou situaci. Dělíme ho na akutní, ten je přirozený, nutný pro okamžitou reakci těla na zátěž a na stres chronický. Pokud přejde do chronicity, hrozí vysoké riziko přejídání se, závislostí na potravinách, infarktů, mozkových mrtvic, dochází k poruchám spánku, depresím a k dalším onemocněním.
/FOTO, VIDEO/ Nepřeberné množství zajímavého a netradičního jídla bylo možné ochutnat během víkendu v areálu Krajinky pod chebským hradem. Konal se tam v pořadí už druhý ročník Wine & Fresh food festivalu. Na své si přišli také znalci dobrého vína. K ochutnání byly například pokrmy z vietnamské kuchyně.
Stres je schopnost organismu reagovat na zátěžovou situaci. Dělíme ho na akutní, ten je přirozený, nutný pro okamžitou reakci těla na zátěž a na stres chronický. Pokud přejde do chronicity, hrozí vysoké riziko přejídání se, závislostí na potravinách, infarktů, mozkových mrtvic, dochází k poruchám spánku, depresím a k dalším onemocněním.
Stres je schopnost organismu reagovat na zátěžovou situaci. Dělíme ho na akutní, ten je přirozený, nutný pro okamžitou reakci těla na zátěž a na stres chronický. Pokud přejde do chronicity, hrozí vysoké riziko přejídání se, závislostí na potravinách, infarktů, mozkových mrtvic, dochází k poruchám spánku, depresím a k dalším onemocněním.
Stres je schopnost organismu reagovat na zátěžovou situaci. Dělíme ho na akutní, ten je přirozený, nutný pro okamžitou reakci těla na zátěž a na stres chronický. Pokud přejde do chronicity, hrozí vysoké riziko přejídání se, závislostí na potravinách, infarktů, mozkových mrtvic, dochází k poruchám spánku, depresím a k dalším onemocněním.
Šest sekund na každého strávníka, silné zeleninové základy pro zdravější a chutnější jídlo nebo „postaru“ uzená velká porce lososa či vlastní klobásy ze 100 % masa – to jsou jen některé zajímavosti z gastronomického pozadí právě probíhajícího Mistrovství České republiky rychlostních kanoistů na krátkých tratích. To probíhá až do neděle 2. srpna 2020 na kanálu Labe arény Ústeckého kraje v Račicích. Stravování pro závodníky i návštěvníky mistrovství zajišťuje letos poprvé cateringová společnost Ježek catering, která je na trhu už od roku 1998.
Vystudovaný specialista informačních technologií Adel Binous (29) pochází z tuniského ostrova Djerba. V České republice žije tři roky. Hovoří několika světovými jazyky, včetně češtiny, kterou ovládá bravurně. Oženil se zde s českou manželkou Lucií, postavili společně dům v severních Čechách a těsně před tím, než v březnu vypukl koronavirus, rozjel Adel podnikání ve Slaném v oboru gastronomie. Otevřel zde svoji novou provozovnu Djerba Kebab.
Soutěž Regionální potravina se snaží upozornit na místní farmáře a producenty. V kategorii cukrářských výrobků se nejlépe umístila bezlepková pekárna Labužník Celiak se svým karamelovým větrníkem.
Když nejsou Beskydy zasypané sněhem, vybízejí pěší turisty k výletům, zdolávání vrcholů a navštěvování vyhlídek. O Valašsku nelze říct, že má bohatou historii za sebou, protože se zde dodnes dodržují a ctí staré tradice a na některých místech jako by se zastavil čas. Ale jenom na chvíli. Od stolu s talíři plnými valašských specialit v chaloupce ve skanzenu můžete rovnou vyrazit fotografovat krásy přírody na fotostezku. Deník na cestách přináší tipy na to nejzajímavější, co nabízejí Beskydy a jejich okolí.
První srpnový víkend bude ve znamení výpravy do minulosti. Hradohraní na hradě Kámen nabídne šermířské vystoupení i ukázku práce sokolníka. Centrum Havlíčkova Brodu bude patřit farmářským trhům. Pokračují Prázdniny v Telči, které zvou na koncert zpěvačky Anety Langerové. Šlakhamr umožní zájemcům proniknout do tajů kovářského řemesla.
První srpnový víkend bude ve znamení výpravy do minulosti. Hradohraní na hradě Kámen nabídne šermířské vystoupení i ukázku práce sokolníka. Pokračují Prázdniny v Telči, které zvou na koncert Anety Langerové. Šlakhamr umožní zájemcům proniknout do tajů kovářského řemesla.
První srpnový víkend bude ve znamení výpravy do minulosti. Hradohraní na hradě Kámen nabídne šermířské vystoupení i ukázku práce sokolníka. Pokračují Prázdniny v Telči, které zvou na koncert Anety Langerové. Šlakhamr umožní zájemcům proniknout do tajů kovářského řemesla.
První srpnový víkend se ponese ve znamení hudby a dobrého pití a jídla. V Brně si lidé užijí pokračování nového festivalu Brasil Fest, fanoušci kapely MIG 21 či zpěvačky Anny K. zamíří na koncerty do Vinařství Somberk v Popicích. Do Znojma zavítají příznivci piva na oslavy výročí pivovaru.
/ANKETA/ Tančící krasavice zahalené do pestrobarevného peří, rytmické dunění bubnů a jižanský temperament okoření brněnské ulice na přelomu července a srpna. Již tento čtvrtek začíná v centru města nový festival Brasil Fest. Lidé při něm ochutnají a zažijí mimo jiné atmosféru slavného karnevalu v Riu de Janeiro. „Je to neskutečná energie, věřím, že lidi strhne a půjdou s námi,“ říká dramaturg festivalu Jakub Škrha.
/FOTOGALERIE/ Víkend na Benešovsku bude tentokrát skutečně chutný. A to díky Slavnosti ovocných knedlíků, která je již tradiční součástí akcí na konopišťském zámku. Ale nebude to jen nejoblíbenější jídlo arcivévody, ale i zajímavé divadelní představení v Louňovicích, nebo snímek Řeka čaruje z éry černobílích filmů, které zpestří kulturní vyžití v okrese. Vybírat bude z čeho.
Na tuto sobotu je naplánována již 17. Přístavní slavnost v Parku Pod Hradbami. Jednodenní hudební festival pro všechny věkové kategorie letos nabídne opět zdarma sedm místních i všem známých kapel. Program v uvolněné atmosféře zahájí ve 13:15 a ve 13:30 zahraje poděbradská kapela Flat Fly (ska-rock, reggae). Následují nymburští Huafi, kteří vznikli na místním gymnáziu a hrají od popu přes rock'n'roll až téměř k hard rocku.
Poruchy příjmu potravy, jako jsou anorexie či bulimie, patří mezi závažná psychická onemocnění a u některých lidí mohou vést až ke smrti. Je velmi těžké dostat se z jejich vlivu a bez odborné pomoci to málokdy jde.
Stres je schopnost organismu reagovat na zátěžovou situaci. Dělíme ho na akutní, ten je přirozený, nutný pro okamžitou reakci těla na zátěž a na stres chronický. Pokud přejde do chronicity, hrozí vysoké riziko přejídání se, závislostí na potravinách, infarktů, mozkových mrtvic, dochází k poruchám spánku, depresím a k dalším onemocněním.
Zkrášlování trafostanic a rozvaděčů v Břeclavi pokračuje. V umělecké dílo se nově proměnil rozvaděč mezi obchodními řetězci Billa, Lidl a Penny market v centru města.
Potřetí hostí Rožnov pod Radhoštěm svátek jídla. Garden Food Festival odstartoval ve středu na jednom ze čtyř oficiálních míst ve městě. Přípravy provázely potíže, které způsobily úterní bouřky. Přesto bylo už první den ve Ville Rosenaw, jedním z festivalových míst k mání degustační pětichodové menu a další dobroty.
Padesát dětí a pět dospělých, kteří museli být minulý čtvrtek převezeni do nemocnic z dětského tábora u Chříče kvůli zažívacím potížím, se pravděpodobně přiotrávilo z těstovin. Intoxikaci vyvolala bakterie bacillus cereus, kterou hygienici objevili v žaludečním obsahu u jednoho dítěte.
Krevetové knedlíčky, šnečí jatýrka, hovězí quesadillu, ruské pirohy, francouzské palačinky, mongolské banš, kokosovou omáčku se zeleninou a mnoho dalších jídel jste mohli ochutnat na Street Foodu, který se konal na nádvoří Plzeňského Prazdroje.
/FOTOGALERIE/ Z ruchu velkoměsta vyhnala manžele Zámečníkovy touha vyrábět si zdravé potraviny pro vlastní spotřebu. Nyní jsou však jejich sýry a další mléčné výrobky známé po celé republice a poptávka po nich dlouhodobě roste.
Oslnivá a divoká příroda, všudypřítomná Vltava s vodáky na raftech, ale i romantická zákoutí Českého Krumlova, tamního hradu a zámku s plášťovým mostem. Kouzlo Českých Budějovic nebo monumentální klášter ve Vyšším Brodě. To vše a mnohem víc nabízí okolí Vltavy v jižních Čechách, které je pro svou rozmanitost a krásu velmi oblíbené. Přečtete si sedm tipů Deníku na místa, která nesmíte minout.
Starší lidé nebo ti, kteří mají zdravotní problém a nedokážou už si uvařit sami, často neví, že pomoc není daleko. Ve všech městech či obcích už v dnešní době seženete službu, která vám oběd přiveze rovnou domů.
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) minulý týden uzavřeli restauraci a rychlé občerstvení City Kebab na Podhorské ulici v Jablonci. A to kvůli špatným hygienickým podmínkám. Provozovatel prohřešky rychle napravil, přesto se potýká s následky negativní publicity.
O prestižní značku Regionální potravina, která je zárukou kvality a poctivosti místních výrobců, se v Karlovarském kraji letos ucházelo 69 výrobků od 16 producentů.
Dobré ráno v České televizi nabízí divákům ranní dávku dobré nálady, zajímavé hosty, informace a kulturní tipy. Dobré ráno je pořad, který Česká televize nabízí každý všední den od 6 do 8.30 hodin na Dvojce.
Inspektoři Státní veterinární správy odhalili na Teplicku ve spolupráci s celníky další dodávku, která převážela mražené potraviny v nevyhovujících podmínkách.
Nominaci na cenu Regionální potravina Jihomoravského kraje získal kdoulový džem rodinné firmy manželů Boudových ze Znojma. „Kdoulový extra džem je našim nejoceňovanějším produktem. Získal již například dvě hvězdy mezinárodní soutěže Great Taste Awards či Chuť jižní Moravy,“ uvedla Zuzana Boudová z rodinné firmy.
Osmadvacet vajec, třináct jogurtů, šest bochníků chleba a třiašedesát jablek. Dohromady přes sedmatřicet kilogramů. Zhruba tolik jídla průměrně za rok vyhodí každý Brňan do černé popelnice. Vyplývá to z výzkumu Mendelovy univerzity v Brně.
Osmadvacet vajec, třináct jogurtů, šest bochníků chleba a třiašedesát jablek. Dohromady přes sedmatřicet kilogramů. Zhruba tolik jídla průměrně za rok vyhodí každý Brňan do černé popelnice. Vyplývá to z výzkumu Mendelovy univerzity v Brně.
Drobná krádež potravin poslala třiadvacetiletého Pardubáka na rok a půl do vězení. V jednom z přeloučských supermarketů, kde pracoval, ukradl v březnu potraviny a alkohol za 773 korun, což ho přivedlo až před Okresní soud v Pardubicích.
/FOTOGALERIE/ Restaurace Na Harcovně je tradiční hostinec ve Frýdlantu nad Ostravicí jehož historie sahá až do 17. století. Genealogickou perličkou navíc je, že slavný místní zbojník Ondráš z Malenovic, byl také z rodu Fucimanů. Se současným majitelem Radkem jej spojuje přímá rodová linka.
/FOTO/ Na jedné z největších škol v Pardubickém kraji, která vychovává budoucí odborníky pro analýzu potravin, pekaře, cukráře, prodavače nebo kuchaře a číšníky, probíhají přes léto opravy oken, střechy, zateplování a lokální úpravy fasády.
Zvony na mikulovském kostele odbíjí desátou hodinu. Právě měl na náměstí slavnostně započat jednadvacátý ročník festivalu Národy Podyjí. A následovat měl původ městem. Jenže vytrvalý déšť odplavuje dopolední část kulturního programu. Přesto se náměstím trousí hosté a především se tady rozhostila vůně jídel z řady světových kuchyní.
/FOTO/ Několik tradičních tábořišť zůstává kvůli koronaviru o letošních letních prázdninách osiřelých. Jejich provozovatelé je ani neotevřeli. Na jiných místech jsou však dětské tábory v plném proudu.
/FOTOGALERIE/ Několik tradičních tábořišť zůstává kvůli koronaviru o letošních letních prázdninách osiřelých. Jejich provozovatelé je ani neotevřeli. Na jiných místech jsou však dětské tábory v plném proudu.
Sdílené bydlení, sdílené automobily, kola a teď i vaření. Do Prahy dorazil trend takzvaných cloudových kuchyní. Co to znamená? Ideálně dobře vydělávající restauraci bez stolů, číšníků i hostů. Kompletně vybavená kuchyně slouží k tomu, aby v ní kuchaři jídlo v krátkém čase uvařili a kurýři je bleskurychle dopravili k zákazníkovi domů či do práce.