Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Šéf Agrární komory: České potraviny v řetězcích musejí chtít i samotní zákazníci

Na polích po celém Česku jsou právě nyní v plném proudu žně. Jen nedlouho před nimi si letos Agrární komora zvolila do svého čela nového prezidenta Jana Doležala. V rozhovoru pro Deník představil výzvy, které před českými zemědělci stojí, a také to, jak se chtějí přizpůsobit klimatickým změnám. Došlo i na potravinovou soběstačnost a podíl českých potravin na pultech.  

Gastronomické pozadí Račic? Losos i bůček...

Šest sekund na každého strávníka, silné zeleninové základy pro zdravější a chutnější jídlo nebo „postaru“ uzená velká porce lososa či vlastní klobásy ze 100 % masa to jsou jen některé ochutnávky z gastronomického pozadí mistrovství České republiky rychlostních kanoistů, které o víkendu proběhlo v Račicích.

Vyhrajte poukaz na nákup ODMISTNICH.CZ dle vlastního výběru až ke dveřím

/SOUTĚŽ DENÍKU/ Čerstvé pečivo z pekárny Vigantice, nebo Rychvald. Maso od Černockého, pivo z domácího pivovaru Ogar. Pravé mléko, jogurty a sýry z farem Zerlina, ZPZ a dalších. Křupky, těstoviny z Fajna Pasta, a co teprve dezerty z Jannie’s coffee house… Vyhrajte v nové soutěži Deníku poukaz na nákup potravin místních výrobců v rámci projektu OdMistnich.cz  

Vyhrajte poukaz na nákup ODMISTNICH.CZ dle vlastního výběru až ke dveřím

/SOUTĚŽ DENÍKU/ Čerstvé pečivo z pekárny Vigantice, nebo Rychvald. Maso od Černockého, pivo z domácího pivovaru Ogar. Pravé mléko, jogurty a sýry z farem Zerlina, ZPZ a dalších. Křupky, těstoviny z Fajna Pasta, a co teprve dezerty z Jannie’s coffee house… Vyhrajte v nové soutěži Deníku poukaz na nákup potravin místních výrobců v rámci projektu OdMistnich.cz  

V zajetí jídla aneb Vliv stravy na psychiku

Stres je schopnost organismu reagovat na zátěžovou situaci. Dělíme ho na akutní, ten je přirozený, nutný pro okamžitou reakci těla na zátěž a na stres chronický. Pokud přejde do chronicity, hrozí vysoké riziko přejídání se, závislostí na potravinách, infarktů, mozkových mrtvic, dochází k poruchám spánku, depresím a k dalším onemocněním.

To byla dobrota. Exotické pokrmy na Krajince chutnaly

/FOTO, VIDEO/ Nepřeberné množství zajímavého a netradičního jídla bylo možné ochutnat během víkendu v areálu Krajinky pod chebským hradem. Konal se tam v pořadí už druhý ročník Wine & Fresh food festivalu. Na své si přišli také znalci dobrého vína. K ochutnání byly například pokrmy z vietnamské kuchyně.

V zajetí jídla aneb Vliv stravy na naši psychiku

Stres je schopnost organismu reagovat na zátěžovou situaci. Dělíme ho na akutní, ten je přirozený, nutný pro okamžitou reakci těla na zátěž a na stres chronický. Pokud přejde do chronicity, hrozí vysoké riziko přejídání se, závislostí na potravinách, infarktů, mozkových mrtvic, dochází k poruchám spánku, depresím a k dalším onemocněním.

V zajetí jídla. Jak ovlivňuje strava psychiku?

Stres je schopnost organismu reagovat na zátěžovou situaci. Dělíme ho na akutní, ten je přirozený, nutný pro okamžitou reakci těla na zátěž a na stres chronický. Pokud přejde do chronicity, hrozí vysoké riziko přejídání se, závislostí na potravinách, infarktů, mozkových mrtvic, dochází k poruchám spánku, depresím a k dalším onemocněním.

V zajetí jídla aneb jak strava ovlivňuje naši psychiku.

Stres je schopnost organismu reagovat na zátěžovou situaci. Dělíme ho na akutní, ten je přirozený, nutný pro okamžitou reakci těla na zátěž a na stres chronický. Pokud přejde do chronicity, hrozí vysoké riziko přejídání se, závislostí na potravinách, infarktů, mozkových mrtvic, dochází k poruchám spánku, depresím a k dalším onemocněním.

Gastronomické zajímavosti z domácího mistrovství rychlostních kanoistů

Šest sekund na každého strávníka, silné zeleninové základy pro zdravější a chutnější jídlo nebo „postaru“ uzená velká porce lososa či vlastní klobásy ze 100 % masa – to jsou jen některé zajímavosti z gastronomického pozadí právě probíhajícího Mistrovství České republiky rychlostních kanoistů na krátkých tratích. To probíhá až do neděle 2. srpna 2020 na kanálu Labe arény Ústeckého kraje v Račicích. Stravování pro závodníky i návštěvníky mistrovství zajišťuje letos poprvé cateringová společnost Ježek catering, která je na trhu už od roku 1998.

Adel Binous nabízí pod ochranou Fatimy jídlo s úsměvem

Vystudovaný specialista informačních technologií Adel Binous (29) pochází z tuniského ostrova Djerba. V České republice žije tři roky. Hovoří několika světovými jazyky, včetně češtiny, kterou ovládá bravurně. Oženil se zde s českou manželkou Lucií, postavili společně dům v severních Čechách a těsně před tím, než v březnu vypukl koronavirus, rozjel Adel podnikání ve Slaném v oboru gastronomie. Otevřel zde svoji novou provozovnu Djerba Kebab.

Fotogenické Beskydy: Poznejte slavné rodáky, tradiční jídla i výrobu klobouků

Když nejsou Beskydy zasypané sněhem, vybízejí pěší turisty k výletům, zdolávání vrcholů a navštěvování vyhlídek. O Valašsku nelze říct, že má bohatou historii za sebou, protože se zde dodnes dodržují a ctí staré tradice a na některých místech jako by se zastavil čas. Ale jenom na chvíli. Od stolu s talíři plnými valašských specialit v chaloupce ve skanzenu můžete rovnou vyrazit fotografovat krásy přírody na fotostezku. Deník na cestách přináší tipy na to nejzajímavější, co nabízejí Beskydy a jejich okolí.

Tipy na víkend 1. až 2. srpna: Hrad Kámen ožije historií, Brod farmářskými trhy

První srpnový víkend bude ve znamení výpravy do minulosti. Hradohraní na hradě Kámen nabídne šermířské vystoupení i ukázku práce sokolníka. Centrum Havlíčkova Brodu bude patřit farmářským trhům. Pokračují Prázdniny v Telči, které zvou na koncert zpěvačky Anety Langerové. Šlakhamr umožní zájemcům proniknout do tajů kovářského řemesla.

Atmosféru slavného karnevalu v Riu přeneseme do Brna, říká dramaturg Brasil Fest

/ANKETA/ Tančící krasavice zahalené do pestrobarevného peří, rytmické dunění bubnů a jižanský temperament okoření brněnské ulice na přelomu července a srpna. Již tento čtvrtek začíná v centru města nový festival Brasil Fest. Lidé při něm ochutnají a zažijí mimo jiné atmosféru slavného karnevalu v Riu de Janeiro. „Je to neskutečná energie, věřím, že lidi strhne a půjdou s námi,“ říká dramaturg festivalu Jakub Škrha.

TIPY DENÍKU: O víkendu budou na programu ovocné knedlíky i kouzelná řeka

/FOTOGALERIE/ Víkend na Benešovsku bude tentokrát skutečně chutný. A to díky Slavnosti ovocných knedlíků, která je již tradiční součástí akcí na konopišťském zámku. Ale nebude to jen nejoblíbenější jídlo arcivévody, ale i zajímavé divadelní představení v Louňovicích, nebo snímek Řeka čaruje z éry černobílích filmů, které zpestří kulturní vyžití v okrese. Vybírat bude z čeho. 

TIPY DENÍKU: Festivaly jídla a hudby. Setkání historických vozů se nekoná

Na tuto sobotu je naplánována již 17. Přístavní slavnost v Parku Pod Hradbami. Jednodenní hudební festival pro všechny věkové kategorie letos nabídne opět zdarma sedm místních i všem známých kapel. Program v uvolněné atmosféře zahájí ve 13:15 a ve 13:30 zahraje poděbradská kapela Flat Fly (ska-rock, reggae). Následují nymburští Huafi, kteří vznikli na místním gymnáziu a hrají od popu přes rock'n'roll až téměř k hard rocku.

V zajetí jídla aneb Vliv stravy na psychiku...

Stres je schopnost organismu reagovat na zátěžovou situaci. Dělíme ho na akutní, ten je přirozený, nutný pro okamžitou reakci těla na zátěž a na stres chronický. Pokud přejde do chronicity, hrozí vysoké riziko přejídání se, závislostí na potravinách, infarktů, mozkových mrtvic, dochází k poruchám spánku, depresím a k dalším onemocněním.

Tatarák z tuňáka, mořský vlk či kaštanové pyré. Začal svátek jídla

Potřetí hostí Rožnov pod Radhoštěm svátek jídla. Garden Food Festival odstartoval ve středu na jednom ze čtyř oficiálních míst ve městě. Přípravy provázely potíže, které způsobily úterní bouřky. Přesto bylo už první den ve Ville Rosenaw, jedním z festivalových míst k mání degustační pětichodové menu a další dobroty.

Děti z tábora u Chříče se zřejmě otrávily z těstovin

Padesát dětí a pět dospělých, kteří museli být minulý čtvrtek převezeni do nemocnic z dětského tábora u Chříče kvůli zažívacím potížím, se pravděpodobně přiotrávilo z těstovin. Intoxikaci vyvolala bakterie bacillus cereus, kterou hygienici objevili v žaludečním obsahu u jednoho dítěte.

Medvíďata nebo hvězdárna. Český Krumlov a horní Vltava jsou krásné i „na suchu“

Oslnivá a divoká příroda, všudypřítomná Vltava s vodáky na raftech, ale i romantická zákoutí Českého Krumlova, tamního hradu a zámku s plášťovým mostem. Kouzlo Českých Budějovic nebo monumentální klášter ve Vyšším Brodě. To vše a mnohem víc nabízí okolí Vltavy v jižních Čechách, které je pro svou rozmanitost a krásu velmi oblíbené. Přečtete si sedm tipů Deníku na místa, která nesmíte minout.

Regionální potravina má letošní vítěze

O prestižní značku Regionální potravina, která je zárukou kvality a poctivosti místních výrobců, se v Karlovarském kraji letos ucházelo 69 výrobků od 16 producentů.

Regionální potravina jihu Moravy: o cenu usiluje kdoulový džem znojemských Boudů

Nominaci na cenu Regionální potravina Jihomoravského kraje získal kdoulový džem rodinné firmy manželů Boudových ze Znojma. „Kdoulový extra džem je našim nejoceňovanějším produktem. Získal již například dvě hvězdy mezinárodní soutěže Great Taste Awards či Chuť jižní Moravy,“ uvedla Zuzana Boudová z rodinné firmy.

Ukradl vejce a alkohol, teď ho čeká vězení

Drobná krádež potravin poslala třiadvacetiletého Pardubáka na rok a půl do vězení. V jednom z přeloučských supermarketů, kde pracoval, ukradl v březnu potraviny a alkohol za 773 korun, což ho přivedlo až před Okresní soud v Pardubicích.

Opravy "potraviny" budou hotové na podzim

/FOTO/ Na jedné z největších škol v Pardubickém kraji, která vychovává budoucí odborníky pro analýzu potravin, pekaře, cukráře, prodavače nebo kuchaře a číšníky, probíhají přes léto opravy oken, střechy, zateplování a lokální úpravy fasády.

Jídlo Národů Podyjí: irské placky chudých nebo belgické wafle s kopci šlehačky

Zvony na mikulovském kostele odbíjí desátou hodinu. Právě měl na náměstí slavnostně započat jednadvacátý ročník festivalu Národy Podyjí. A následovat měl původ městem. Jenže vytrvalý déšť odplavuje dopolední část kulturního programu. Přesto se náměstím trousí hosté a především se tady rozhostila vůně jídel z řady světových kuchyní.

Bez číšníků i hostů. Začíná éra virtuálních kuchyní

Sdílené bydlení, sdílené automobily, kola a teď i vaření. Do Prahy dorazil trend takzvaných cloudových kuchyní. Co to znamená? Ideálně dobře vydělávající restauraci bez stolů, číšníků i hostů. Kompletně vybavená kuchyně slouží k tomu, aby v ní kuchaři jídlo v krátkém čase uvařili a kurýři je bleskurychle dopravili k zákazníkovi domů či do práce.