Jeskyně děsivé pro svou minulost i uchvacující jedinečnou krásou vytvořila příroda a její živly. Chrámy, sochy a rozhledny jsou naopak dílem lidského talentu. To, ono i kombinace obojího se nachází v chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Plavba na lodičce po podzemní řece, rýžování zlata a chytání lasem, cyklovýlet lesními zákrutami a další zážitky na vás čekají v této výjimečné jihomoravské oblasti a jejím okolí, kam vás tentokrát zavedou letní tipy Deníku.
Obci Knovíz se po dlouhé době podařilo pronajmout a otevřít obchod s potravinami v Knovízi v budově obecního úřadu. „Po dvou letech je v Knovízi opět obchod, kam si lidé mohou zajít nakoupit potraviny a něco málo i z drogerie,“ uvedl k otevření obchodu starosta obce Vítězslav Richter.
Třeboň je proslulá svými rybníky a rybolovem, v lázeňském městě a jeho okolí však najdete i divy jiného druhu. Zámky v Jindřichově Hradci a v Třeboni patří k těm největším v České republice, v centru Třeboně uvidíte domy stojící na gotických základech a v přilehlých lesích narazíte na zachovalá rašeliniště a zrádné močály. Deník vám představuje to nejlepší z Třeboňska a okolí.
/ROZHOVOR/ Nemáte plán na víkend? Patříte k lidem, co rádi ochutnávají zajímavá jídla? Pak si nenechte ujít foodfestival v Rakovníku s názvem Papůfest. V rámci něho budete moci ochutnat známá i neznámá jídla od českých kuchařů, chybět nebudou ani známé tváře z populární soutěže MasterChef Česko - konkrétně Pepa a Viki. Vůbec první foodfestival v Rakovníku pořádá Jan Šulc, televizním divákům známý právě ze soutěže MasterChef Česko.
Kdyně na Domažlicku se na pár hodin ponořila do vůní a chutí exotické Srí Lanky. To bylo možné díky srílanskému kuchaři Ranganu Wimalasooriyovi (na snímku), který kuchyni typickou pro jeho domovinu představil v místní kavárně Esence. Letos tam vařil podruhé.
Rekord padl o víkendu na Bartolomějském trhu a pouti ve Vyšším Brodě. Na své konto si ho při pojídání borůvkových kynutých knedlíků připsal Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky, zvaný Maxijedlík.
Rekord padl o víkendu na Bartolomějském trhu a pouti ve Vyšším Brodě. Na své konto si ho při pojídání borůvkových kynutých knedlíků připsal Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky, zvaný Maxijedlík.
Rekord padl o víkendu na Bartolomějském trhu a pouti ve Vyšším Brodě. Na své konto si ho při pojídání borůvkových kynutých knedlíků připsal Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky, zvaný Maxijedlík.
Rekord padl o víkendu na Bartolomějském trhu a pouti ve Vyšším Brodě. Na své konto si ho při pojídání borůvkových kynutých knedlíků připsal Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky, zvaný Maxijedlík.
Rekord padl o víkendu na Bartolomějském trhu a pouti ve Vyšším Brodě. Na své konto si ho při pojídání borůvkových kynutých knedlíků připsal Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky, zvaný Maxijedlík.
Rekord padl o víkendu na Bartolomějském trhu a pouti ve Vyšším Brodě. Na své konto si ho při pojídání borůvkových kynutých knedlíků připsal Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky, zvaný Maxijedlík.
Rekord padl o víkendu na Bartolomějském trhu a pouti ve Vyšším Brodě. Na své konto si ho při pojídání borůvkových kynutých knedlíků připsal Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky, zvaný Maxijedlík.
/FOTOGALERIE/ Roušky povinné ve školách sice zatím nebudou, jiná protikoronavirová opatření ale zůstávají. Ředitelé rakovnických škol se na nový školní rok pečlivě připravují a již teď si uvědomují, že některá doporučení přinesou komplikace.
Růžovožlutý stánek Lukáše Neckáře je nepřehlédnutelný. Stejně jako je v jasně žlutém tričku a s vlasy obarvenými výraznou růžovou barvou nepřehlédnutelný i samotný Lukáš Neckář.
Toto srpnové rozjímání jsem sepsal již před pěti lety, a tak jsem se domníval, že by bylo vhodné před jeho opětovným zveřejněním u příležitosti výročí 21. srpna poněkud ho aktualizovat. Zjišťuji však, že – až na pár nepodstatných čísel – je text stále aktuální.
Toto srpnové rozjímání jsem sepsal již před pěti lety, a tak jsem se domníval, že by bylo vhodné před jeho opětovným zveřejněním u příležitosti výročí 21. srpna poněkud ho aktualizovat. Zjišťuji však, že – až na pár nepodstatných čísel – je text stále aktuální.
Tajemná podzemní bludiště, drak ohrožující město, motýlí dům nebo světově známá funkcionalistická vila Tugendhat. To vše a mnohé další včetně klidné přírody a luk posetých kosatci najdete v druhém největším městě České republiky. Brno je oblíbené pro svou neotřelou atmosféru jak mezi turisty, tak tisíci studentů z celé země a Slovenska. Přečtěte si sedm tipů Deníku na místa, která nesmíte minout.
Toto srpnové rozjímání jsem sepsal již před pěti lety, a tak jsem se domníval, že by bylo vhodné před jeho opětovným zveřejněním u příležitosti výročí 21. srpna poněkud ho aktualizovat. Zjišťuji však, že – až na pár nepodstatných čísel – je text stále aktuální.
/ROZHOVOR/ Ani ve školách se děti neobejdou od září bez roušek. Oproti jarnímu režimu však podmínky nebudou tak přísné. Připravují se na ně také na základní škole ve Svážné ulici v brněnské městské části Nový Lískovec. Podle ředitele školy Petra Punčocháře je manuál zaslaný ministerstvem školství plný nejasností.
Ještěd je symbolem Liberce. Slavný televizní vysílač na jeho vrcholu je viditelný už zdálky a na ubytování v hotelu v jeho dolní části čeká dlouhý seznam zájemců. Nahoru se můžete vydat po svých nebo se nechat vyvézt nejdéle fungující českou kabinovou lanovkou. Při návštěvě okolí nesmíte minout město Liberec. Čeká tam na vás úchvatná architektura, nejstarší zoologická zahrada v českých zemích či masožravé rostliny požírající mouchy v botanické zahradě. Přečtěte si tipy Deníku na místa, která musíte vidět a zažít.
Od zhruba čtyřiceti let života se lidem začíná horšit zrak. Lidová moudrost zná různé recepty, moderní medicína ale chápe dietetická opatření jen jako prevenci, léčit vady zraku totiž mrkev ani jiné potraviny neumějí. Řešením očních vad jsou podle docentky Šárky Skorkovské, primářky Oční kliniky NeoVize Brno, bezbolestné ambulantní operace s doživotní zárukou.
Toho 'svého' pekaře, mlékaře či uzenáře by si v regionu, kde žije, měl najít každý člověk. V Národním zemědělském muzeu v Praze, kde se při příležitosti Dne zemědělství a potravinářství předávala ocenění Regionální potravina, to v sobotu 15. srpna uvedla Alžběta Kosařová z farmy společnost Bio Vavřinec a Kosař, jež své aktivity rozvíjí v okolí osady Okrouhlice u Benešova.
Surströmming, v překladu kyselý sleď, se vyrábí zkvašením či fermentací rybího masa. Původně jídlo chudých obyvatel Švédska je dnes krajovou specialitou. Je však považován za nejsmradlavější jídlo světa.
Peter Krupka pochází ze slovenského města Michalovce. V Rožnově pod Radhoštěm působí patnáct let. Posledních pět měsíců je ředitelem Villy Rosenaw, která se zaměřuje na vyšší gastronomii. Koncem července prověřili návštěvníci hotelu nabídku delikates, které formou pětichodového menu nabízeli na rožnovském Garden Food Festivalu (GFF).
Ostrá bolest a křeče v dolní části břicha, to je velmi nepříjemný projev při průjmech. Donutí vás obratem vyhledat toaletu a pokazit vám může až několik dnů dovolené. Jak ho rychle překonat?
V restauraci nedojedla večeři a chce si zbytek jídla odnést. Nebo si pokrm z restaurace bere s sebou a sní si ho doma. Ani v jednom případě nemusí Brňanka Zuzana Hájková kupovat jednorázový obal. Už několikrát si odnesla jídlo s sebou v REkrabičce. „Je to super nápad, určitě si ji chci půjčovat i nadále," svěřuje se. Do projektu z Brna se zapojilo už padesát restaurací, po celé republice koluje šest tisíc znovupoužitelných krabiček.
/FOTO/ Dvě hasičské jednotky vyjely v pátek 14. srpna večer k požáru bytu v Děčíně - Bynově. Naštěstí se nakonec ukázalo, že "jen" zahořelo jídlo na sporáku.
Surströmming, v překladu kyselý sleď, se vyrábí zkvašením či fermentací rybího masa. Původně jídlo chudých obyvatel Švédska je dnes krajovou specialitou. Je však považován za nejsmradlavější jídlo světa.
Paní K. z Prahy začala cítit potíže se srdcem už v 38 letech. Říká, že teprve o mnoho let později lékaři přišli na to, že už v tak brzkém věku prodělala infarkt.
Surströmming, v překladu kyselý sleď, se vyrábí zkvašením či fermentací rybího masa. Původně jídlo chudých obyvatel Švédska je dnes krajovou specialitou. Je však považován za nejsmradlavější jídlo světa.
Máte pocit, že v našich končinách tradiční a oblíbené olomoucké tvarůžky silně zapáchají? Vyzkoušejte švédskou rybí specialitu surströmming a už nikdy vám tvarůžky smrduté nepřijdou. Surströmming, v překladu kyselý sleď, se vyrábí zkvašením či fermentací rybího masa. Původně jídlo chudých obyvatel Švédska je dnes krajovou specialitou. Rozhodně však není pro každého.
ROZHOVOR/ Obdivuhodný výkon mají za sebou dva cyklisté z Valašska. Brumovjané třiačtyřicetiletý programátor Pavel Chuchma se synem žákem 6. třídy ZŠ v Brumově – Bylnici Patrikem Chuchmou, totiž úspěšně zvládli extrémní cyklistický závod napříč Českem a Slovenskem 1000 Mil. Pavel Chuchma je samozřejmě na svého syna Patrika hrdý.
/FOTOGALERIE/ V pondělí měl podle kalendáře svátek Vavřinec. A právě na tento den připadl před sedmi lety další ročník kuchařského posvícení - Oslav sv. Vavřince, patrona všech kuchařů a cukrářů. V okolí kladenského zámku se v roce 2013 konaly už podeváté. Připomenout si je můžete díky archivu Deníku.
Kdo chce získat informace o tom, jaké regionální potraviny, nápoje, mléčné a masné produkty, cukrovinky a další dobroty se vyrábějí v Olomouckém kraji, může využít nový katalog. V těchto dnech jej vydalo hejtmanství. Brožura je pro zájemce k dispozici v tištěné i v elektronické podobě.
Gastronomický svátek - Garden Food Festival (GFF) v Novém Jičíně se letos neuskuteční. Organizátoři se rozhodli akci zrušit kvůli mimořádným „koronavirovým“ opatřením
Domažlická gymnazistka Veronika Kouříková miluje vaření. Od malička nakukovala pod ruce i pokličky babičce či mamince a od svých osmi pomalu zkoušela vařit a péct podle jednoduchých receptů.
Pracovní záběr rodáka z blanenských Lažánek Tomáše Mokrého je opravdu velmi široký. Původně se v Blansku vyučil v oboru kuchař číšník. Po několika letech ho však toto zaměstnání přestalo naplňovat. Přes práci obchodního zástupce v brněnských rádiích se pak dostal k pořádání sportovních a kulturních akcí v regionu. Založil vlastní produkční a reklamní agenturu.
Stres je schopnost organismu reagovat na zátěžovou situaci. Dělíme ho na akutní, ten je přirozený, nutný pro okamžitou reakci těla na zátěž a na stres chronický. Pokud přejde do chronicity, hrozí vysoké riziko přejídání se, závislostí na potravinách, infarktů, mozkových mrtvic, dochází k poruchám spánku, depresím a k dalším onemocněním.
Stres je schopnost organismu reagovat na zátěžovou situaci. Dělíme ho na akutní, ten je přirozený, nutný pro okamžitou reakci těla na zátěž a na stres chronický. Pokud přejde do chronicity, hrozí vysoké riziko přejídání se, závislostí na potravinách, infarktů, mozkových mrtvic, dochází k poruchám spánku, depresím a k dalším onemocněním.
Máte pocit, že v našich končinách tradiční a oblíbené olomoucké tvarůžky silně zapáchají? Vyzkoušejte švédskou rybí specialitu surströmming a už nikdy vám tvarůžky smrduté nepřijdou. Surströmming, v překladu kyselý sleď, se vyrábí zkvašením či fermentací rybího masa. Původně jídlo chudých obyvatel Švédska je dnes krajovou specialitou. Rozhodně však není pro každého.
Neuvěřitelný příběh se objevil na facebookových stránkách s názvem Sklad dětských věcí pro pěstouny - Praha 11. Popisuje, jak zhruba před třemi měsíci přišli chlapci ve věku 7, 10 a necelých 17 let při nehodě o oba rodiče. Protože se nejstarší chlapec velmi bál o to, aby neskončili v dětském domově, kde prožila své dětství jejich maminka, nikde nic nenahlásil. Škola nebyla, sousedé si ničeho nevšimli. Takže vlastně nikomu nepřišlo nic zvláštního. Přesně takto koloval po internetu příběh osiřelých dětí, který se však nestal, nejstarší chlapec si jej vymyslel. Přečtěte si, jak byla celá kauza prezentována.
Neuvěřitelný příběh se objevil na facebookových stránkách s názvem Sklad dětských věcí pro pěstouny - Praha 11. Popisuje, jak zhruba před třemi měsíci přišli chlapci ve věku 7, 10 a necelých 17 let při nehodě o oba rodiče. Protože se nejstarší chlapec velmi bál o to, aby neskončili v dětském domově, kde prožila své dětství jejich maminka, nikde nic nenahlásil. Škola nebyla, sousedé si ničeho nevšimli. Takže vlastně nikomu nepřišlo nic zvláštního. Přesně takto koloval po internetu příběh osiřelých dětí, který se však nestal, nejstarší chlapec si jej vymyslel. Přečtěte si, jak byla celá kauza prezentována.
Černouhelné doly, muzeum hornictví, zábavní parky pro děti i dospělé, ohromující architektura s velkolepými domy, ale i klidné lužní lesy s točícími se meandry Odry. To vše najdete v třetím největším městě u nás, Ostravě. Ta už není jenom černá. Od někdejšího zpracování uhlí v hutích se Dolní oblast Vítkovice dostala až na seznam Evropského kulturního dědictví. Přečtete si osm tipů Deníku na místa, která nesmíte v rázovitém městě na hranici Moravy a Slezska minout.
Potravinové intolerance se mohou objevit v jakémkoli věku. Někomu dělají určité potraviny problém od narození, někdo to zjistí až později. 26letá Elena z Plzně dlouho nemohla přijít na to, proč je jí po jídle špatně, proto řadu let trvalo, než jí byla zjištěna intolerance laktózy.
Na polích po celém Česku jsou právě nyní v plném proudu žně. Jen nedlouho před nimi si letos Agrární komora zvolila do svého čela nového prezidenta Jana Doležala. V rozhovoru pro Deník představil výzvy, které před českými zemědělci stojí, a také to, jak se chtějí přizpůsobit klimatickým změnám. Došlo i na potravinovou soběstačnost a podíl českých potravin na pultech.