Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Krásy Moravského krasu: tmavé jeskyně, indigový modrotisk a pestré květy

Jeskyně děsivé pro svou minulost i uchvacující jedinečnou krásou vytvořila příroda a její živly. Chrámy, sochy a rozhledny jsou naopak dílem lidského talentu. To, ono i kombinace obojího se nachází v chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Plavba na lodičce po podzemní řece, rýžování zlata a chytání lasem, cyklovýlet lesními zákrutami a další zážitky na vás čekají v této výjimečné jihomoravské oblasti a jejím okolí, kam vás tentokrát zavedou letní tipy Deníku.

OBRAZEM: V Knovízi mají po dvou letech obchod s potravinami

Obci Knovíz se po dlouhé době podařilo pronajmout a otevřít obchod s potravinami v Knovízi v budově obecního úřadu. „Po dvou letech je v Knovízi opět obchod, kam si lidé mohou zajít nakoupit potraviny a něco málo i z drogerie,“ uvedl k otevření obchodu starosta obce Vítězslav Richter.

Plzeň na talíři

Plzeň na talíři je název nové knihy, jejíž křest proběhl 25. srpna v restauraci Formanka v areálu plzeňského pivovaru.

Rybářský ráj a renesanční skvosty. Třeboňsko skrývá nespočet krás

Třeboň je proslulá svými rybníky a rybolovem, v lázeňském městě a jeho okolí však najdete i divy jiného druhu. Zámky v Jindřichově Hradci a v Třeboni patří k těm největším v České republice, v centru Třeboně uvidíte domy stojící na gotických základech a v přilehlých lesích narazíte na zachovalá rašeliniště a zrádné močály. Deník vám představuje to nejlepší z Třeboňska a okolí.

Jan Šulc: Prostřednictvím chutí se dostanete do Argentiny, Koreje i na Srí Lanku

/ROZHOVOR/ Nemáte plán na víkend? Patříte k lidem, co rádi ochutnávají zajímavá jídla? Pak si nenechte ujít foodfestival v Rakovníku s názvem Papůfest. V rámci něho budete moci ochutnat známá i neznámá jídla od českých kuchařů, chybět nebudou ani známé tváře z populární soutěže MasterChef Česko - konkrétně Pepa a Viki. Vůbec první foodfestival v Rakovníku pořádá Jan Šulc, televizním divákům známý právě ze soutěže MasterChef Česko.

Chuť Srí Lanky spočívá v kari. Králíka by tam ale nesnědli

Kdyně na Domažlicku se na pár hodin ponořila do vůní a chutí exotické Srí Lanky. To bylo možné díky srílanskému kuchaři Ranganu Wimalasooriyovi (na snímku), který kuchyni typickou pro jeho domovinu představil v místní kavárně Esence. Letos tam vařil podruhé.  

Poněkud netradiční srpnové rozjímání

Toto srpnové rozjímání jsem sepsal již před pěti lety, a tak jsem se domníval, že by bylo vhodné před jeho opětovným zveřejněním u příležitosti výročí 21. srpna poněkud ho aktualizovat. Zjišťuji však, že – až na pár nepodstatných čísel – je text stále aktuální.

Poněkud netradiční srpnové rozjímání

Toto srpnové rozjímání jsem sepsal již před pěti lety, a tak jsem se domníval, že by bylo vhodné před jeho opětovným zveřejněním u příležitosti výročí 21. srpna poněkud ho aktualizovat. Zjišťuji však, že – až na pár nepodstatných čísel – je text stále aktuální.

Brno láká na podzemí a životní styl. Do vily Tugendhat je třeba se objednat

Tajemná podzemní bludiště, drak ohrožující město, motýlí dům nebo světově známá funkcionalistická vila Tugendhat. To vše a mnohé další včetně klidné přírody a luk posetých kosatci najdete v druhém největším městě České republiky. Brno je oblíbené pro svou neotřelou atmosféru jak mezi turisty, tak tisíci studentů z celé země a Slovenska. Přečtěte si sedm tipů Deníku na místa, která nesmíte minout.

Poněkud netradiční srpnové rozjímání

Toto srpnové rozjímání jsem sepsal již před pěti lety, a tak jsem se domníval, že by bylo vhodné před jeho opětovným zveřejněním u příležitosti výročí 21. srpna poněkud ho aktualizovat. Zjišťuji však, že – až na pár nepodstatných čísel – je text stále aktuální.

Manuál k viru neřeší družiny, komentuje ředitel školy. Děti přijdou i o kroužky

/ROZHOVOR/ Ani ve školách se děti neobejdou od září bez roušek. Oproti jarnímu režimu však podmínky nebudou tak přísné. Připravují se na ně také na základní škole ve Svážné ulici v brněnské městské části Nový Lískovec. Podle ředitele školy Petra Punčocháře je manuál zaslaný ministerstvem školství plný nejasností.  

Ještěd s okolím plným kuriozit: najděte spící slony i nudistickou pláž

Ještěd je symbolem Liberce. Slavný televizní vysílač na jeho vrcholu je viditelný už zdálky a na ubytování v hotelu v jeho dolní části čeká dlouhý seznam zájemců. Nahoru se můžete vydat po svých nebo se nechat vyvézt nejdéle fungující českou kabinovou lanovkou. Při návštěvě okolí nesmíte minout město Liberec. Čeká tam na vás úchvatná architektura, nejstarší zoologická zahrada v českých zemích či masožravé rostliny požírající mouchy v botanické zahradě. Přečtěte si tipy Deníku na místa, která musíte vidět a zažít.

Mrkev zrak nevyléčí a oči negativně ovlivňuje i kouření, říká primářka

Od zhruba čtyřiceti let života se lidem začíná horšit zrak. Lidová moudrost zná různé recepty, moderní medicína ale chápe dietetická opatření jen jako prevenci, léčit vady zraku totiž mrkev ani jiné potraviny neumějí. Řešením očních vad jsou podle docentky Šárky Skorkovské, primářky Oční kliniky NeoVize Brno, bezbolestné ambulantní operace s doživotní zárukou.

Regionální potravina není jen zboží. Je to i pýcha výrobce

Toho 'svého' pekaře, mlékaře či uzenáře by si v regionu, kde žije, měl najít každý člověk. V Národním zemědělském muzeu v Praze, kde se při příležitosti Dne zemědělství a potravinářství předávala ocenění Regionální potravina, to v sobotu 15. srpna uvedla Alžběta Kosařová z farmy společnost Bio Vavřinec a Kosař, jež své aktivity rozvíjí v okolí osady Okrouhlice u Benešova.

Peter Krupka: Chci na Valašsku dělat vyšší gastronomii

Peter Krupka pochází ze slovenského města Michalovce. V Rožnově pod Radhoštěm působí patnáct let. Posledních pět měsíců je ředitelem Villy Rosenaw, která se zaměřuje na vyšší gastronomii. Koncem července prověřili návštěvníci hotelu nabídku delikates, které formou pětichodového menu nabízeli na rožnovském Garden Food Festivalu (GFF).

Až o 50 kilo odpadu méně. V Brně se jídlo nosí v REkrabičkách na víc použití

V restauraci nedojedla večeři a chce si zbytek jídla odnést. Nebo si pokrm z restaurace bere s sebou a sní si ho doma. Ani v jednom případě nemusí Brňanka Zuzana Hájková kupovat jednorázový obal. Už několikrát si odnesla jídlo s sebou v REkrabičce. „Je to super nápad, určitě si ji chci půjčovat i nadále," svěřuje se. Do projektu z Brna se zapojilo už padesát restaurací, po celé republice koluje šest tisíc znovupoužitelných krabiček.

Maxijedlík spořádal v Kunovicích „nejsmradlavější" rybu na světě

Máte pocit, že v našich končinách tradiční a oblíbené olomoucké tvarůžky silně zapáchají? Vyzkoušejte švédskou rybí specialitu surströmming a už nikdy vám tvarůžky smrduté nepřijdou. Surströmming, v překladu kyselý sleď, se vyrábí zkvašením či fermentací rybího masa. Původně jídlo chudých obyvatel Švédska je dnes krajovou specialitou. Rozhodně však není pro každého.

Dvanáctiletý Brumovjan Patrik Chuchma zdolal na kole 1000 Mil

ROZHOVOR/ Obdivuhodný výkon mají za sebou dva cyklisté z Valašska. Brumovjané třiačtyřicetiletý programátor Pavel Chuchma se synem žákem 6. třídy ZŠ v Brumově – Bylnici Patrikem Chuchmou, totiž úspěšně zvládli extrémní cyklistický závod napříč Českem a Slovenskem 1000 Mil. Pavel Chuchma je samozřejmě na svého syna Patrika hrdý.

Z ARCHIVU: Sv. Vavřinec - okolí kladenského zámku provonělo jídlo

/FOTOGALERIE/ V pondělí měl podle kalendáře svátek Vavřinec. A právě na tento den připadl před sedmi lety další ročník kuchařského posvícení - Oslav sv. Vavřince, patrona všech kuchařů a cukrářů. V okolí kladenského zámku se v roce 2013 konaly už podeváté. Připomenout si je můžete díky archivu Deníku.

Přehled regionálních pochoutek najdete v novém katalogu. Stáhněte si jej

Kdo chce získat informace o tom, jaké regionální potraviny, nápoje, mléčné a masné produkty, cukrovinky a další dobroty se vyrábějí v Olomouckém kraji, může využít nový katalog. V těchto dnech jej vydalo hejtmanství. Brožura je pro zájemce k dispozici v tištěné i v elektronické podobě.

Od farmářů přímo na stůl? Promotér Mokrý rozjel na Blanensku nový projekt

Pracovní záběr rodáka z blanenských Lažánek Tomáše Mokrého je opravdu velmi široký. Původně se v Blansku vyučil v oboru kuchař číšník. Po několika letech ho však toto zaměstnání přestalo naplňovat. Přes práci obchodního zástupce v brněnských rádiích se pak dostal k pořádání sportovních a kulturních akcí v regionu. Založil vlastní produkční a reklamní agenturu.

V zajetí jídla aneb Vliv stravy na psychiku

Stres je schopnost organismu reagovat na zátěžovou situaci. Dělíme ho na akutní, ten je přirozený, nutný pro okamžitou reakci těla na zátěž a na stres chronický. Pokud přejde do chronicity, hrozí vysoké riziko přejídání se, závislostí na potravinách, infarktů, mozkových mrtvic, dochází k poruchám spánku, depresím a k dalším onemocněním.

V zajetí jídla aneb Vliv stravy na psychiku

Stres je schopnost organismu reagovat na zátěžovou situaci. Dělíme ho na akutní, ten je přirozený, nutný pro okamžitou reakci těla na zátěž a na stres chronický. Pokud přejde do chronicity, hrozí vysoké riziko přejídání se, závislostí na potravinách, infarktů, mozkových mrtvic, dochází k poruchám spánku, depresím a k dalším onemocněním.

Maxijedlík spořádal v Kunovicích „nejsmradlavější" rybu na světě

Máte pocit, že v našich končinách tradiční a oblíbené olomoucké tvarůžky silně zapáchají? Vyzkoušejte švédskou rybí specialitu surströmming a už nikdy vám tvarůžky smrduté nepřijdou. Surströmming, v překladu kyselý sleď, se vyrábí zkvašením či fermentací rybího masa. Původně jídlo chudých obyvatel Švédska je dnes krajovou specialitou. Rozhodně však není pro každého.

Chlapec si vymyslel, že přišel při nehodě o rodiče. Takto celá kauza vznikla

Neuvěřitelný příběh se objevil na facebookových stránkách s názvem Sklad dětských věcí pro pěstouny - Praha 11. Popisuje, jak zhruba před třemi měsíci přišli chlapci ve věku 7, 10 a necelých 17 let při nehodě o oba rodiče. Protože se nejstarší chlapec velmi bál o to, aby neskončili v dětském domově, kde prožila své dětství jejich maminka, nikde nic nenahlásil. Škola nebyla, sousedé si ničeho nevšimli. Takže vlastně nikomu nepřišlo nic zvláštního. Přesně takto koloval po internetu příběh osiřelých dětí, který se však nestal, nejstarší chlapec si jej vymyslel. Přečtěte si, jak byla celá kauza prezentována.

Chlapec si vymyslel, že přišel při nehodě o rodiče. Takto celá kauza vznikla

Neuvěřitelný příběh se objevil na facebookových stránkách s názvem Sklad dětských věcí pro pěstouny - Praha 11. Popisuje, jak zhruba před třemi měsíci přišli chlapci ve věku 7, 10 a necelých 17 let při nehodě o oba rodiče. Protože se nejstarší chlapec velmi bál o to, aby neskončili v dětském domově, kde prožila své dětství jejich maminka, nikde nic nenahlásil. Škola nebyla, sousedé si ničeho nevšimli. Takže vlastně nikomu nepřišlo nic zvláštního. Přesně takto koloval po internetu příběh osiřelých dětí, který se však nestal, nejstarší chlapec si jej vymyslel. Přečtěte si, jak byla celá kauza prezentována.

Černá Ostrava je barevnější než kdy dřív. Láká na doly nebo živé město

Černouhelné doly, muzeum hornictví, zábavní parky pro děti i dospělé, ohromující architektura s velkolepými domy, ale i klidné lužní lesy s točícími se meandry Odry. To vše najdete v třetím největším městě u nás, Ostravě. Ta už není jenom černá. Od někdejšího zpracování uhlí v hutích se Dolní oblast Vítkovice dostala až na seznam Evropského kulturního dědictví. Přečtete si osm tipů Deníku na místa, která nesmíte v rázovitém městě na hranici Moravy a Slezska minout.

Šéf Agrární komory: České potraviny v řetězcích musejí chtít i samotní zákazníci

Na polích po celém Česku jsou právě nyní v plném proudu žně. Jen nedlouho před nimi si letos Agrární komora zvolila do svého čela nového prezidenta Jana Doležala. V rozhovoru pro Deník představil výzvy, které před českými zemědělci stojí, a také to, jak se chtějí přizpůsobit klimatickým změnám. Došlo i na potravinovou soběstačnost a podíl českých potravin na pultech.