Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Miluju jídlo, ale nemůžu ho pozřít. Jak na boj s anorexií?

Lidé s poruchami příjmu potravy mají velmi křehkou psychiku a není snadné jim pomoci. Někdy ani není jasné, co jejich nemoc spustilo a také na nich nemusí být vůbec znát, že jí trpí. „Anorektické“ myšlení může být i v člověku, který je při těle.

Zpět k zahrádkám. Lidé si v koronakrizi víc vážili jídla

Lidé si v době nouzového stavu kvůli koronaviru dělali větší zásoby potravin než obvykle, plýtvali jimi ale méně než dřív. Pokrmy připravovali převážně ze základních surovin a nespoléhali na polotovary. Vyplynulo to z průzkumu, který s agenturou MEDIAN vypracovali vědci z Ústavu geoniky AV ČR, z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Tipy na víkend 18. až 20. září: Pohořelice provoní jídlo, Vyškov pobaví drakiáda

Zábavu pro malé i velké slibuje třetí zářijový víkend. Drakiádu na vyškovském letišti si užijí rodiny s dětmi. Zamířit mohou i na Hanácký statek, kde zjistí, jaké práce čekaly dříve hospodyni s blížícím se podzimem. Do Pohořelic zamíří trucky plné specialit, Pasohlávky zaplní motorkáři a Černá Hora láká na pivní pouť.

Tipy na víkend 19. a 20. září: Uchvátí je gastronomická show i panda

Gurmáni, milovníci zvířat i rychlých strojů na dvou kolech si užijí nadcházející víkend. Žaludky lidé potěší třeba v Pohořelicích na Brněnsku, kde se koná gastronomický festival nebo v Břeclavi, kde ochutnají jídla z různých koutů světa. V Brně lidé budou svědky křtu mláděte pandy červené a v Pasohlávkách zase kaskadérských kousků motorkářů.

TIPY DENÍKU: Podpořte soutěžící hasiče nebo pomozte zvolit Metalovou miss

Blíží se víkend a to znamená další nálož tipů. V Kosmonosích proběhne soutěž v hasičském sportu, v Mnichově Hradišti cestovatelská přednáška, v Bakově nad Jizerou bude možné si pochutnat díky Restaurant Day, ve Bělé se děti pobaví s pohádkou a v Benátkách se bude volit Metalová miss roku 2020.

Máte koronavirus? Pozitivním pacientům přijde mail či smska

Všechny laboratoře, které vyšetřují odebrané vzorky na přítomnost koronaviru za pomoci RT-PCR testu, budou pozitivní pacienty informovat o výsledku elektronickou cestou. Ukládá jim to nové mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví. Nařízení začne platit od čtvrtka 17. září. Doposud bylo možné takto sdělovat pouze negativní výsledky.

Nákup jídla v Česku? Kvůli Babišovým vazbám politická záležitost, míní Politico

I obyčejný nákup základních potravin se v Česku kvůli osobě premiéra Andreje Babiše stal pro mnohé politickou záležitostí a řada lidí, kteří nechtějí podporovat holding Agrofert, si proto v obchodech pomáhá speciální aplikací. Všímá si toho ve svém článku server Politico, který zároveň upozorňuje na možný konflikt s Evropskou komisí, který by ČR riskovala v případě schválení návrhu o povinném podílu českých potravin na pultech obchodů. Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton v této souvislosti varoval v dopise ministra zemědělství Miroslava Tomana.

Ostrava se dočkala! Národní zemědělské muzeum v pátek otevře. Vstup je zdarma

Od pátku 18. září má veřejnost možnost navštívit novou pobočku Národního zemědělského muzea situovanou v oblasti Dolní Vítkovice. Muzeum vzniklo v místě dvou bývalých továrních hal a návštěvníci zde najdou expozice věnované potravinám a zemědělským strojům. Svůj provoz pobočka zahájí výstavou 50 let pivovaru Radegast v Nošovicích. Muzeum se zároveň připojí k akci Moravskoslezského kraje Vstupy zdarma, která trvá až do konce října.

Maxijedlík si odnesl z Vlašimi další dvě vítězství

/FOTOGALERIE/ Na sobotní akci Vlašimská vidlička vyhrál Maxijedlík Jaroslav Němec hned dvě soutěže. Tím prvním bylo klání v pojídání bramborových knedlíků se zelím a cibulkou usmaženou na sádle. Podařilo se mu udělat rekord, když během pěti minut zvládl 19 kusů. Dále vyhrál soutěž o nejlepší recept v internetovém hlasování se svou bábovkou s vaječným koňakem. 

Den obce Sedlnice bude o jídle a o muzice

Proslulý festival nezdravého životního stylu, který milovníci jídla a pití znají jako Bůčekfest je hlavním námětem Dne obce Sedlnice, který se uskuteční v sobotu 12. září.

Mezi cyklisty je nejoblíbenější pivo, navzdory zákazům

V posledních letech se z Česka stal ráj cyklistů. Kolem nejfrekventovanějších cyklotras postupem času vzniklo nespočet občerstvení, jejichž hlavní a převážnou klientelu tvoří právě milovníci kol. Chutě Čechů se, podle provozovatelů a obsluhy občerstvování, nemění. A je jedno, zda se jedná o sportovce či nikoliv. Stále patří mezi nejoblíbenější nápoje pivo, a to v jakékoliv podobě.

Známé i neprobádané Jizerky: udiví jablonecká bižuterie či protržená přehrada

Naše nejsevernější pohoří lež částečně i v Polsku. Sousedí s Krkonošemi a Lužickými horami. V hlubokých lesích a přírodních rezervacích na území Jizerských hor nepochodují davy turistů. Příroda je tu nezkažená lidskými zásahy, rostou zde unikátní druhy květin i dřevin. Okolní města mají zase co nabídnout po technické stránce, jako třeba ozubnicovou železnici nebo vodní přehrady. Deník vás provede tím nejzajímavějším v tomto pohoří, které rozhodně stojí za návštěvu.

Kuchyně ve Fakultní nemocnici Ostrava nově nabízí FIT dietu

Větší možnosti ve výběru jídel pro pacienty nyní nabízí Fakultní nemocnice Ostrava. Nově si mohou objednat i tzv. „3FIT“ dietu. Ta podle nutričních terapeutů splňuje veškeré parametry zdravé stravy podle Světové zdravotnické organizace.

V zajetí jídla aneb Vliv stravy na psychiku

Stres je schopnost organismu reagovat na zátěžovou situaci. Dělíme ho na akutní, ten je přirozený, nutný pro okamžitou reakci těla na zátěž a na stres chronický. Pokud přejde do chronicity, hrozí vysoké riziko přejídání se, závislostí na potravinách, infarktů, mozkových mrtvic, dochází k poruchám spánku, depresím a k dalším onemocněním.

V zajetí jídla aneb Vliv stravy na psychiku

Stres je schopnost organismu reagovat na zátěžovou situaci. Dělíme ho na akutní, ten je přirozený, nutný pro okamžitou reakci těla na zátěž a na stres chronický. Pokud přejde do chronicity, hrozí vysoké riziko přejídání se, závislostí na potravinách, infarktů, mozkových mrtvic, dochází k poruchám spánku, depresím a k dalším onemocněním.

Rajčata i žebírka z Vysočiny soutěží o cenu Regionální potravina

Sedm výrobků z Vysočiny soutěží o ocenění Regionální potraviny. Patří mezi ně Zauzená žebírka pečená na kmíně, Pomazánkový kozí sýr bílý, Jaroměřické tradiční pomazánkové lahůdkové, pečivo Sakrajda, hrádecká medovina s chmelovou příchutí, rajčata Oliver a filety s kůží ze sumečka afrického.

BohoZaluBřez aneb opět jsme v Míreči

„A ty sprchy jsou zadarmo?“nebo „Piky piky á á, piky piky, bé bé, piky á, piky bé myška chodí na wc.“ Přesně tyhle věty jsme všichni účastníci soustředěné slyšeli nesčetněkrát. Léto 2020, SDH Bohostice, SDH Zalužany a SDH Březnice a opět vyrážíme směr Jihočeský kraj a již po druhé Míreč. Upřímně nepřijíždíme s velkým očekáváním. Po loňských zkušenost jsme ale připraveni na vše. V rámci pandemie koronaviru se rodiče loučí pouze u brány tábora a do tábora vstupují pouze děti a jejich vedoucí. Právě i kvůli pandemii byly různé návštěvy zakázány.

Odhalení v rychlém občerstvení se neobešla bez pokuty

Pochybení, kvůli nimž mu hygienici vyměřili pokutu, provozovatel rychle napravil. Informace o nedostatcích odhalených při kontrole v provozovně na Sedlčansku nabízející kebab a zeleninové saláty, které necelé dva měsíce po prvotních zjištěních zveřejnil ředitel odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání krajské hygienické stanice Michal Novotný, však mohou být poučením i pro další stravovací provozy. Nedostatky, jež zde hygiena odhalila, totiž nejsou ojedinělé.

FOTO: Na hradě ve Švihově natáčeli Kluci v akci

Hradní nádvoří ve Švihově obsadilo v úterý kuchařské duo Kluci v akci, tedy Filip Sajler a Ondřej Slanina. Na hrad se vrátili po několika letech, aby během své kuchařské show představili i letošní vítězné regionální potraviny Plzeňského kraje.

VÝHERNÍ SERIÁL DENÍKU: Tchajwanská jídla aneb Když čína není čína

Momofuku Ando se narodil na Tchaj-wanu v roce 1910, kdy byl ostrov japonskou kolonií. V roce 1958 vynalezl nudlovou sušenou polévku, které my Češi říkáme „vietnamská“. Tehdy ještě neměl japonské občanství, a tak si Tchaj-wan vynález této světově proslulé potraviny dává do svého přínosu světu. Součástí článku je i odpoveď na jednu ze soutěžních otázek, které se dozvíte v sobotu 5. září na Deník.cz.