![](https://g.denik.cz/25/28/liberec-grand-restaurant-festival-2020-tiskova-konference_prazena-list-l.jpg)
Gastronom Pavel Maurer: Kvalitní jídelní lístek? Žádný telefonní seznam
Znalec gastronomie Pavel Maurer je zakladatelem a vydavatelem nezávislého průvodce po restauracích v Česku. Jeho motto zní: Nejezte, nepijte a když to jde, ani nežijte blbě!
Znalec gastronomie Pavel Maurer je zakladatelem a vydavatelem nezávislého průvodce po restauracích v Česku. Jeho motto zní: Nejezte, nepijte a když to jde, ani nežijte blbě!
Znalec gastronomie Pavel Maurer je zakladatelem a vydavatelem nezávislého průvodce po restauracích v Česku. Jeho motto zní: Nejezte, nepijte a když to jde, ani nežijte blbě!
Znalec gastronomie Pavel Maurer je zakladatelem a vydavatelem nezávislého průvodce po restauracích v Česku. Jeho motto zní: Nejezte, nepijte a když to jde, ani nežijte blbě!
Jídla ovlivněná magickým rokem 2020, na který často odkazovali autoři sci-fi literatury a filmů jako na vzdálenou budoucnost. Takové bude hlavní téma jedenáctého ročníku gastronomické přehlídky Grand Restaurant Festival.
/ROZHOVOR/ Poté, co se Jrika nepohodl s bratrem, žije na ulici. Peníze na jídlo vydělává na brigádách. O svém životě bez domova vyprávěl v Týdeníku Směr, který vyšel v úterý 7. ledna.
Policisté pátrají po zloději, který v brněnské pivnici okradl servírku o peníze ve chvíli, kdy psala nabídku jídel na vývěsku před podnikem.
Už jsem ve věku, kdy mohu porovnávat. Když začnu u Vánoc, mohu říct, že ty naše za mého dětství a mládí se mi líbí víc, než ty dnešní. Protože se mi zdá, že již ztratily to kouzlo Vánoc a vše je jen o jídle, pití a množství dárků pod stromkem. Nemusíte se mnou souhlasit, je to jen můj názor.
Začalo to nenápadně. Nejdříve zánětem močového měchýře. Následovaly úporné bolesti, které se opakují dodnes. Řeč je o Crohnově chorobě, kterou trpí šestapadesátiletá kadeřnice Ilona Lazúrová z Chebu.
Začalo to nenápadně. Nejdříve zánětem močového měchýře. Následovaly úporné bolesti, které se opakují dodnes. Řeč je o Crohnově chorobě, kterou trpí šestapadesátiletá kadeřnice Ilona Lazúrová z Chebu.
Bezmála polovina Čechů si dává novoroční předsevzetí, přičemž častěji se k němu uchylují ženy. Víc než polovina populace ho ale nepovažuje při svých dlouhodobých plánech za nijak důležité. Řadě lidí předsevzetí vydrží jenom pár dní. Ukazuje to nový výzkum.
Zhltnete cukroví, které zajíte něčím slaným, a navrch zákusek… Většinou si povolíte mlsání s tím, že je to jednou v roce. Změna stravy ale dovede potrápit nejen na cestách do zahraničí. Výsledkem jsou problémy s trávením, břicho nafouklé jako balon a v horším případě i návštěva pohotovosti se střevní kolikou.
Zhltnete cukroví, které zajíte něčím slaným, a navrch zákusek… Většinou si povolíte mlsání s tím, že je to jednou v roce. Změna stravy ale dovede potrápit nejen na cestách do zahraničí. Výsledkem jsou problémy s trávením, břicho nafouklé jako balon a v horším případě i návštěva pohotovosti se střevní kolikou.
Vánoce znamenají pro většinu lidí pohodu, lenošení u televize, a hlavně neustálý přísun jídla. Dieta jde stranou, nikdo neřeší, co všechno splácá dohromady, a hlavně se v tom všichni vzájemně podporují. „Vždyť jsou přece Vánoce…“ Příběh 57letého Jaromíra ukáže, že právě tohle vánoční přejídání je vůbec to nejhorší.
Na Staroměstském náměstí dnes politici podávali vánoční pokrmy, a to 2000 porcí rybí polévky a 1000 porcí houbového kuby. Lidé na jídlo čekali ve frontách, mnoho z nich si přineslo potravinové krabičky a vánoční menu si odnášeli s sebou. Čekání se neobešlo bez hádek a strkanic.
Pokud vybílíte ledničku, nemusí to být jen Vánocemi. Psychické důvody bývají nejčastějším důvodem nadváhy nebo jiných stravovacích obtíží, říká výživová poradkyně Štěpánka Čápová. Nejlepší je upravit už vánoční jídelníček tak, aby po něm zbytečně nenásledovala nejen kila navíc, ale ani zažívací obtíže.
Pokud vybílíte ledničku, nemusí to být jen Vánocemi. Psychické důvody bývají nejčastějším důvodem nadváhy nebo jiných stravovacích obtíží, říká výživová poradkyně Štěpánka Čápová. Nejlepší je upravit už vánoční jídelníček tak, aby po něm zbytečně nenásledovala nejen kila navíc, ale ani zažívací obtíže.
Pokud vybílíte ledničku, nemusí to být jen Vánocemi. Psychické důvody bývají nejčastějším důvodem nadváhy nebo jiných stravovacích obtíží, říká výživová poradkyně Štěpánka Čápová. Nejlepší je upravit už vánoční jídelníček tak, aby po něm zbytečně nenásledovala nejen kila navíc, ale ani zažívací obtíže.
Pokud vybílíte ledničku, nemusí to být jen Vánocemi. Psychické důvody bývají nejčastějším důvodem nadváhy nebo jiných stravovacích obtíží, říká výživová poradkyně Štěpánka Čápová. Nejlepší je upravit už vánoční jídelníček tak, aby po něm zbytečně nenásledovala nejen kila navíc, ale ani zažívací obtíže.
Pokud vybílíte ledničku, nemusí to být jen Vánocemi. Psychické důvody bývají nejčastějším důvodem nadváhy nebo jiných stravovacích obtíží, říká výživová poradkyně Štěpánka Čápová. Nejlepší je upravit už vánoční jídelníček tak, aby po něm zbytečně nenásledovala nejen kila navíc, ale ani zažívací obtíže.
Pokud vybílíte ledničku, nemusí to být jen Vánocemi. Psychické důvody bývají nejčastějším důvodem nadváhy nebo jiných stravovacích obtíží, říká výživová poradkyně Štěpánka Čápová. Nejlepší je upravit už vánoční jídelníček tak, aby po něm zbytečně nenásledovala nejen kila navíc, ale ani zažívací obtíže.
Vánoce by měly být svátkem klidu, míru a lásky. Na horách by měl padat sníh a na koberce zase jehličí. Není snad nikdo, koho by vánoční atmosféra nepohltila. A tak někdy zapomeneme, že nám štědrovečerní nadílka může způsobit zdravotní i psychické potíže. Jak se na vánoční hody připravit a vše v pohodě a hlavně ve zdraví zvládnout?
Valtice /FOTOGALERIE/ – Pětadvacet nejrozšířenějších odrůd vinné révy na Moravě a v Čechách přiblíží nová odborná publikace, kterou vydalo Národní vinařské centrum ve Valticích na Břeclavsku. „Kromě věrného zobrazení hroznů a listů a aromatického profilu vín zahrnuje slovní popis vín i jejich doporučení k jídlu,“ přiblížil ředitel centra Pavel Krška.
Pavel Maurer je vydavatelem a autorem průvodce Grand Restaurant, založil také v roce 2007 první festival jídla v naší zemi Prague Food Festival a zimní internetový Grand Restaurant Festival. Jeho Gastronomické Glosy můžete poslouchat od roku 2013 každý víkend na Radiožurnálu Českého rozhlasu.
Na severu Čech nechala svou rodinu i kamarády a vydala se do neznáma. Irena Eichlerová, které je nyní 26 let, se postupnými kroky propracovala z teplické konzervatoře až do čínské letecké společnosti Hainan Airlines, a stala se dokonce její tváří. „Nikdy jsem si nepředstavovala, že by holka z Krupky mohla prezentovat čínskou aerolinku,“ říká letuška, kterou mohou lidé sledovat na sociálních sítích na profilu Irys v Číně.
/ROZHOVOR/ Na severu Čech nechala svou rodinu i kamarády a vydala se do neznáma. Irena Eichlerová, které je nyní 26 let, se postupnými kroky propracovala z teplické konzervatoře až do čínské letecké společnosti Hainan Airlines, a stala se dokonce její tváří.
/ROZHOVOR/ Na severu Čech nechala svou rodinu i kamarády a vydala se do neznáma. Irena Eichlerová, které je nyní 26 let, se postupnými kroky propracovala z teplické konzervatoře až do čínské letecké společnosti Hainan Airlines, a stala se dokonce její tváří.
/ROZHOVOR/ Na severu Čech nechala svou rodinu i kamarády a vydala se do neznáma. Irena Eichlerová, které je nyní 26 let, se postupnými kroky propracovala z teplické konzervatoře až do čínské letecké společnosti Hainan Airlines, a stala se dokonce její tváří.
/ROZHOVOR/ Na severu Čech nechala svou rodinu i kamarády a vydala se do neznáma. Irena Eichlerová, které je nyní 26 let, se postupnými kroky propracovala z teplické konzervatoře až do čínské letecké společnosti Hainan Airlines, a stala se dokonce její tváří.
/ROZHOVOR/ Na severu Čech nechala svou rodinu i kamarády a vydala se do neznáma. Irena Eichlerová, které je nyní 26 let, se postupnými kroky propracovala z teplické konzervatoře až do čínské letecké společnosti Hainan Airlines, a stala se dokonce její tváří.
/ROZHOVOR/ Na severu Čech nechala svou rodinu i kamarády a vydala se do neznáma. Irena Eichlerová, které je nyní 26 let, se postupnými kroky propracovala z teplické konzervatoře až do čínské letecké společnosti Hainan Airlines, a stala se dokonce její tváří.
/ROZHOVOR/ Na severu Čech nechala svou rodinu i kamarády a vydala se do neznáma. Irena Eichlerová, které je nyní 26 let, se postupnými kroky propracovala z teplické konzervatoře až do čínské letecké společnosti Hainan Airlines, a stala se dokonce její tváří.
/ROZHOVOR/ Na severu Čech nechala svou rodinu i kamarády a vydala se do neznáma. Irena Eichlerová, které je nyní 26 let, se postupnými kroky propracovala z teplické konzervatoře až do čínské letecké společnosti Hainan Airlines, a stala se dokonce její tváří.
/ROZHOVOR/ Na severu Čech nechala svou rodinu i kamarády a vydala se do neznáma. Irena Eichlerová, které je nyní 26 let, se postupnými kroky propracovala z teplické konzervatoře až do čínské letecké společnosti Hainan Airlines, a stala se dokonce její tváří.
/ROZHOVOR/ Na severu Čech nechala svou rodinu i kamarády a vydala se do neznáma. Irena Eichlerová, které je nyní 26 let, se postupnými kroky propracovala z teplické konzervatoře až do čínské letecké společnosti Hainan Airlines, a stala se dokonce její tváří.
Patrika Krause to už od dětství táhlo ke sportu, konkrétně k fotbalu. Jako malý kluk se toužil stát ligovým fotbalistou a fotbal se stal jeho vášní. „Taťka mi svařil na zahradu branku a já denně čutal do míče a běhal, když jsem zrovna nebyl na tréninku nebo na zápasu,“ svěřil se Kraus v rozhovoru pro Týdeník Liberecko.
Nikdy není na škodu připomenout si zásady správného stolování. Tím nás provede člověk etikety velmi znalý, její profesionální lektor Daniel Šmíd, který pořádá kurzy oblíbené dospělými i dětmi. Slovo má tedy „arbiter elegantiarum“.
Zatímco jejich matka (35) odjela na několik dní z domova a užívala si sexuálních radovánek, byly tři sestry ve věku ve věku 11 až 15 let samy doma na ubytovně v Horažďovicích. Nechodily do školy, neměly doma jídlo ani peníze. Měly hlad a byly vděčné za každou trochu jídla, co jim dali sousedé.
Zatímco jejich matka (35) odjela na několik dní z domova a užívala si sexuálních radovánek, byly tři sestry ve věku ve věku 11 až 15 let samy doma na ubytovně v Horažďovicích. Nechodily do školy, neměly doma jídlo ani peníze. Měly hlad a byly vděčné za každou trochu jídla, co jim dali sousedé.
Když 2. prosince 1974 zemřela Hana Benešová, vdova po prezidentu Edvardu Benešovi, přineslo Rudé právo drobnou zmínku o tom, že byla pohřbena bez data jejího úmrtí. Utajovaného pohřbu se tedy 7. prosince ve strašnickém krematoriu zúčastnili jen lidé, kteří dostali smuteční oznámení. Jednou z nich byla její bývalá kuchařka Františka Jeřábková. S Hanou Benešovou udržovala přátelský kontakt i poté, co pro ni přestala pracovat.
Když 2. prosince 1974 zemřela Hana Benešová, vdova po prezidentu Edvardu Benešovi, přineslo Rudé právo drobnou zmínku o tom, že byla pohřbena bez data jejího úmrtí. Utajovaného pohřbu ve strašnickém krematoriu se tedy zúčastnili jen lidé, kteří dostali smuteční oznámení. Jednou z nich byla její bývalá kuchařka Františka Jeřábková. S Hanou Benešovou udržovala přátelský kontakt i poté, co pro ni přestala pracovat.
Díky paběrkování se na Litoměřicku dostalo jídlo k lidem, kteří si ho nemohou dovolit koupit.
Dita Pecháčková, v kulinárním světě známá jako Dita P., má ráda šunkofleky a sladké, naopak nemá v oblibě jídla dělaná na efekt. Za nejdůležitější ingredienci při vaření považuje lásku. Tu vložila i do své nové kuchařky věnované dětem. Komu také jinému, když spolu se svými dvěma sestrami Marikou a Emmou mají dohromady šest kluků…
Česko je zemí milovníků dobrého jídla, a tím pádem i vynikajících kuchařů. Ne nadarmo se u nás s takovým úspěchem uhnízdily různé kulinářské TV pořady a soutěže. Skvělí kuchaři se u nás ovšem rodili vždy. Pojďme si alespoň některé z nich připomenout.
/ROZHOVOR/ Blíží se vánoční období, které je spjato s dobrým jídlem, pitím a odpočinkem. Řada lidí má tendenci využít tuto příležitost k nezřízenému přejídání spjatého s minimálním pohybem. Lze vůbec užít si vánoční svátky bez obavy z přibrání?
Ostravská anarchistická aktivita Food not Bombs (Jídlo místo bomb) dokáže u vítkovického nádraží neděli co neděli nakrmit okolo padesáti lidí. V poslední době bez asistence strážníků či úředníků.
/ROZHOVOR/ Blíží se vánoční období, které je spjato s dobrým jídlem, pitím a odpočinkem. Řada lidí má tendenci využít tuto příležitost k nezřízenému přejídání spjatého s minimálním pohybem. Lze vůbec užít si vánoční svátky bez obavy z přibrání?
Její recepty jsou prý drahé a náročné na suroviny. Tato pověst však nejslavnější české kuchařce Magdaleně Dobromile Rettigové v mnohém křivdí. Ve skutečnosti totiž učila své čtenářky šetřit, ničím neplýtvat a využívat každý zbytek.
/ROZHOVOR/ Jakub Raindl a Andrea Strnadová si otevřeli v Liberci veganské okénko a rozšířili tak gurmánskou nabídku ve městě pod Ještědem. Chodí k nim i „masožravci“. O svém bistru mluvili v Týdeníku Liberecko, který vyšel v úterý 26. listopadu.
Je-li toto vydání jakýmsi průvodcem našimi nejlepšími restauracemi a gastronomií vůbec, hodí se připomenout si také zásady správného stolování. Tím nás provede člověk etikety velmi znalý, její profesionální lektor Daniel Šmíd, který pořádá kurzy oblíbené dospělými i dětmi. Slovo má tedy „arbiter elegantiarum“.
Zbytky jídel, ovoce, zeleniny i produkty z drtičů kuchyňského odpadu patří do nádob na bioodpad nebo do kontejnerů na směsný odpad, a nikoliv do kanalizace.