Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Gurmánský festival přenese lidi do fantazie

Jídla ovlivněná magickým rokem 2020, na který často odkazovali autoři sci-fi literatury a filmů jako na vzdálenou budoucnost. Takové bude hlavní téma jedenáctého ročníku gastronomické přehlídky Grand Restaurant Festival.  

Kouzlo Vánoc pohltily dárky, jídlo a pití a stres

Už jsem ve věku, kdy mohu porovnávat. Když začnu u Vánoc, mohu říct, že ty naše za mého dětství a mládí se mi líbí víc, než ty dnešní. Protože se mi zdá, že již ztratily to kouzlo Vánoc a vše je jen o jídle, pití a množství dárků pod stromkem. Nemusíte se mnou souhlasit, je to jen můj názor.

Jak na nafouklé břicho? Vyzrát na nadýmání lze několika způsoby

Zhltnete cukroví, které zajíte něčím slaným, a navrch zákusek… Většinou si povolíte mlsání s tím, že je to jednou v roce. Změna stravy ale dovede potrápit nejen na cestách do zahraničí. Výsledkem jsou problémy s trávením, břicho nafouklé jako balon a v horším případě i návštěva pohotovosti se střevní kolikou. 

Jak na nafouklé břicho? Vyzrát na nadýmání lze několika způsoby

Zhltnete cukroví, které zajíte něčím slaným, a navrch zákusek… Většinou si povolíte mlsání s tím, že je to jednou v roce. Změna stravy ale dovede potrápit nejen na cestách do zahraničí. Výsledkem jsou problémy s trávením, břicho nafouklé jako balon a v horším případě i návštěva pohotovosti se střevní kolikou. 

Pozor na vánoční přejídání a stres, mohou vyvolat i infarkt

Vánoce znamenají pro většinu lidí pohodu, lenošení u televize, a hlavně neustálý přísun jídla. Dieta jde stranou, nikdo neřeší, co všechno splácá dohromady, a hlavně se v tom všichni vzájemně podporují. „Vždyť jsou přece Vánoce…“ Příběh 57letého Jaromíra ukáže, že právě tohle vánoční přejídání je vůbec to nejhorší. 

Rybí polévka a houbový kuba na "Staromáku": bitka o místo ve frontě

Na Staroměstském náměstí dnes politici podávali vánoční pokrmy, a to 2000 porcí rybí polévky a 1000 porcí houbového kuby. Lidé na jídlo čekali ve frontách, mnoho z nich si přineslo potravinové krabičky a vánoční menu si odnášeli s sebou. Čekání se neobešlo bez hádek a strkanic.

Jak přežít Vánoce ve zdraví: neplácat páté přes deváté a inspirovat se Italy

Vánoce by měly být svátkem klidu, míru a lásky. Na horách by měl padat sníh a na koberce zase jehličí. Není snad nikdo, koho by vánoční atmosféra nepohltila. A tak někdy zapomeneme, že nám štědrovečerní nadílka může způsobit zdravotní i psychické potíže. Jak se na vánoční hody připravit a vše v pohodě a hlavně ve zdraví zvládnout?

Nová brožura přiblíží odrůdy vín. Včetně jejich doporučení k jídlu

Valtice /FOTOGALERIE/ – Pětadvacet nejrozšířenějších odrůd vinné révy na Moravě a v Čechách přiblíží nová odborná publikace, kterou vydalo Národní vinařské centrum ve Valticích na Břeclavsku. „Kromě věrného zobrazení hroznů a listů a aromatického profilu vín zahrnuje slovní popis vín i jejich doporučení k jídlu,“ přiblížil ředitel centra Pavel Krška.

Gourmet Pavel Maurer: České chlebíčky cizince uvádějí do rozpaků

Pavel Maurer je vydavatelem a autorem průvodce Grand Restaurant, založil také v roce 2007 první festival jídla v naší zemi Prague Food Festival a zimní internetový Grand Restaurant Festival. Jeho Gastronomické Glosy můžete poslouchat od roku 2013 každý víkend na Radiožurnálu Českého rozhlasu.

Letuška Irena Eichlerová: Cesty do USA? Peklo. S časovým posunem nejsme kamarádi

Na severu Čech nechala svou rodinu i kamarády a vydala se do neznáma. Irena Eichlerová, které je nyní 26 let, se postupnými kroky propracovala z teplické konzervatoře až do čínské letecké společnosti Hainan Airlines, a stala se dokonce její tváří. „Nikdy jsem si nepředstavovala, že by holka z Krupky mohla prezentovat čínskou aerolinku,“ říká letuška, kterou mohou lidé sledovat na sociálních sítích na profilu Irys v Číně.

Patrik Kraus chtěl být fotbalistou. Dnes působí jako osobní trenér v Liberci

Patrika Krause to už od dětství táhlo ke sportu, konkrétně k fotbalu. Jako malý kluk se toužil stát ligovým fotbalistou a fotbal se stal jeho vášní. „Taťka mi svařil na zahradu branku a já denně čutal do míče a běhal, když jsem zrovna nebyl na tréninku nebo na zápasu,“ svěřil se Kraus v rozhovoru pro Týdeník Liberecko.

Matka si užívala sexu, její děti trpěly doma hlady

Zatímco jejich matka (35) odjela na několik dní z domova a užívala si sexuálních radovánek, byly tři sestry ve věku ve věku 11 až 15 let samy doma na ubytovně v Horažďovicích. Nechodily do školy, neměly doma jídlo ani peníze. Měly hlad a byly vděčné za každou trochu jídla, co jim dali sousedé.

Od plotny k lopatě. Kuchařka manželů Benešových po převratu házela uhlí

Když 2. prosince 1974 zemřela Hana Benešová, vdova po prezidentu Edvardu Benešovi, přineslo Rudé právo drobnou zmínku o tom, že byla pohřbena bez data jejího úmrtí. Utajovaného pohřbu se tedy 7. prosince ve strašnickém krematoriu zúčastnili jen lidé, kteří dostali smuteční oznámení. Jednou z nich byla její bývalá kuchařka Františka Jeřábková. S Hanou Benešovou udržovala přátelský kontakt i poté, co pro ni přestala pracovat.

Františka Jeřábková: Kvůli práci pro prezidenta Beneše ji vyslýchala StB

Když 2. prosince 1974 zemřela Hana Benešová, vdova po prezidentu Edvardu Benešovi, přineslo Rudé právo drobnou zmínku o tom, že byla pohřbena bez data jejího úmrtí. Utajovaného pohřbu ve strašnickém krematoriu se tedy zúčastnili jen lidé, kteří dostali smuteční oznámení. Jednou z nich byla její bývalá kuchařka Františka Jeřábková. S Hanou Benešovou udržovala přátelský kontakt i poté, co pro ni přestala pracovat.

Kulinářská star Dita Pecháčková: Synovi uvařím, co chce. Jsem obětavý otrok

Dita Pecháčková, v kulinárním světě známá jako Dita P., má ráda šunkofleky a sladké, naopak nemá v oblibě jídla dělaná na efekt. Za nejdůležitější ingredienci při vaření považuje lásku. Tu vložila i do své nové kuchařky věnované dětem. Komu také jinému, když spolu se svými dvěma sestrami Marikou a Emmou mají dohromady šest kluků…

Jak přežít Vánoce? Zbytečně se nepřejídejte

/ROZHOVOR/ Blíží se vánoční období, které je spjato s dobrým jídlem, pitím a odpočinkem. Řada lidí má tendenci využít tuto příležitost k nezřízenému přejídání spjatého s minimálním pohybem. Lze vůbec užít si vánoční svátky bez obavy z přibrání? 

Větší pestrost! Dnes jíme moc masa a živočišných výrobků

/ROZHOVOR/ Jakub Raindl a Andrea Strnadová si otevřeli v Liberci veganské okénko a rozšířili tak gurmánskou nabídku ve městě pod Ještědem. Chodí k nim i „masožravci“. O svém bistru mluvili v Týdeníku Liberecko, který vyšel v úterý 26. listopadu.

Základní rukověť etikety pro stolovníky. Co se sluší a nesluší?

Je-li toto vydání jakýmsi průvodcem našimi nejlepšími restauracemi a gastronomií vůbec, hodí se připomenout si také zásady správného stolování. Tím nás provede člověk etikety velmi znalý, její profesionální lektor Daniel Šmíd, který pořádá kurzy oblíbené dospělými i dětmi. Slovo má tedy „arbiter elegantiarum“.

Zbytky jídel do kanalizace nepatří

Zbytky jídel, ovoce, zeleniny i produkty z drtičů kuchyňského odpadu patří do nádob na bioodpad nebo do kontejnerů na směsný odpad, a nikoliv do kanalizace.