Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

VIDEO: regály jsou kvůli koronaviru prázdné, lidé v Brně skupují jídlo

/ANKETA/ Mnohé Brňany zachvátila v souvislosti s hrozbou koronaviru nákupní horečka. Třeba ve čtvrtek v hypermarketu Tesco v brněnském Králově Poli lidé vykoupili těstoviny, rýži, konzervy, mouku a vodu. „Přijde mi, že se zbláznili. Jako by měla vypuknout třetí světová válka,“ řekl Deníku Rovnost u prázdných regálů v obchodě Jan Zelený z Brna.

VIDEO: Regály jsou prázdné, lidé skupují jídlo. Podle odborníků zbytečně

Mnohé Brňany zachvátila v souvislosti s hrozbou koronaviru nákupní horečka. Třeba ve čtvrtek v hypermarketu Tesco v brněnském Králově Poli lidé vykoupili těstoviny, rýži, konzervy, mouku a vodu. „Přijde mi, že se zbláznili. Jako by měla vypuknout třetí světová válka,“ řekl Deníku Rovnost u prázdných regálů v obchodě Jan Zelený z Brna.

I lidé z Benešovska se raději předzásobují trvanlivými potravinami

Zatímco v běžném roce patří k nejoblíbenějším obdobím obchodníků s potravinami Vánoce, Velikonoce nebo třeba také velké prázdniny, do hitparády tržeb nyní významně zasahuje další faktor - strach. Prvotně je to obava z nákazy koronavirem, druhotně pak nejistota z toho, jak by byly základní potraviny dostupné v případě rozšíření čínské choroby až na Benešovsko a vyhlášení třeba jen lokání karantény.

Lidé v panice před koronavirem vykupují obchody

Panika kolem koronaviru nebere konce. Obchody s potravinami jsou přeplněné, z regálů rychle mizí především trvanlivé produkty. Lidé je ve velkém nakupují do zásoby, což potvrdila i jedna z prodavaček marketu v Plzeňské ulici v Rakovníku.

Potravinové rezervy? Stát schraňuje zásoby jídla na 1,3 dne

Státní rezervy požadovanou zásobu jídla na tři dny nesplňují, mají ho na 1,3 dne, sdělil ČTK předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Potraviny, kterými stát disponuje, by se mohly k potřebným přerozdělit, pokud by vláda vyhlásila stav nouze. Mohla by například podle zákona nařídit přednostní zásobování dětských, zdravotnických nebo sociálních zařízení, hejtmani by pak koordinovali nouzové zásobování potravinami.  

Lidé skupují „suché“ potraviny. Hysterie, říkají odborníci

Zprávy o výskytu koronaviru v Evropě vyvolaly nákupní horečku u části obyvatel Česka, Nymbursko nevyjímaje. Podle obchodníků lidé skupují především trvanlivé potraviny typu rýže, těstovin a mouky. Odborníci vzniklou nákupní horečku považují za zbytečnou hysterii neodpovídající reálné situaci.

Děti si samy vyžádaly mlékovou polévku

Více než osm set obědů připraví každý všední den školní kuchyně, která funguje pro tachovské gymnázium, základní školy Hornická a Kostelní a pro průmyslovku ve Světcích.

Praha zvažuje omezení prodeje potravin na osobu. Chce předejít panice

Praha zvažuje omezení prodeje potravin na osobu, pokud by byla zavedena mimořádná opatření kvůli novému typu koronaviru. Chce předejít panice a vyprázdněným regálům, uvedl server Aktuálně.cz. Primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN) o opatření už jednal s prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomášem Prouzou.

Špagety nebo řízek? Na ně stojí děti fronty na přidání, říká školní kuchařka

Kolem kotlů a sporáků se ve školní jídelně otáčí už dvacet let. V Základní škole Sloup musí třiapadesátiletá Jiřina Marková s kolegyněmi denně uvařit pět set obědů. Ty se rozváží také do několika mateřských škol v okolí a pochutnávají si na nich i dospělí strávníci. „Myslím si, že vaříme pestře a dětem i dospělým u nás chutná,“ říká Marková, která je ve sloupské škole hlavní kuchařkou.  

Je stav nouze, říká Radka K., Chrudimačka žijící v Itálii

Šestačtyřicetiletá Radka K. si jako správná Češka dokáže udělat legraci i z naprosto vážných věcí. Ještě před dvěma týdny žertovala, že se jí v prázdné peněžence usídlil „korunavirus“. Nyní jí a všem lidem v předměstí Milána zamrzl úsměv na rtech. Nastal čas nouze.

Na Nymbursku se jí méně masa, zato více obilovin. Platí to také u vás?

/FOTOGALERIE/ Husté smetanové omáčky, pečená kachna nebo vepřo-knedlo-zelo. To si asi většina z nás představí pod pojmem 'typická česká kuchyně'. I když si nejspíš tato ne zrovna zdravá jídla jednou za čas dopřejeme, český jídelníček se za posledních třicet let docela změnil. 

Na Mělnicku se jí méně masa, zato více obilovin. Platí to také u vás?

/FOTOGALERIE/ Husté smetanové omáčky, pečená kachna nebo vepřo-knedlo-zelo. To si asi většina z nás představí pod pojmem 'typická česká kuchyně'. I když si nejspíš tato ne zrovna zdravá jídla jednou za čas dopřejeme, český jídelníček se za posledních třicet let docela změnil. 

Na Kladensku se jí méně masa, zato více obilovin. Platí to také u vás?

/FOTOGALERIE/ Husté smetanové omáčky, pečená kachna nebo vepřo-knedlo-zelo. To si asi většina z nás představí pod pojmem 'typická česká kuchyně'. I když si nejspíš tato ne zrovna zdravá jídla jednou za čas dopřejeme, český jídelníček se za posledních třicet let docela změnil. 

Na Kolínsku se jí méně masa, zato více obilovin. Platí to také u vás?

/FOTOGALERIE/ Husté smetanové omáčky, pečená kachna nebo vepřo-knedlo-zelo. To si asi většina z nás představí pod pojmem 'typická česká kuchyně'. I když si nejspíš tato ne zrovna zdravá jídla jednou za čas dopřejeme, český jídelníček se za posledních třicet let docela změnil. 

Na Berounsku se jí méně masa, zato více obilovin. Platí to také u vás?

/FOTOGALERIE/ Husté smetanové omáčky, pečená kachna nebo vepřo-knedlo-zelo. To si asi většina z nás představí pod pojmem 'typická česká kuchyně'. I když si nejspíš tato ne zrovna zdravá jídla jednou za čas dopřejeme, český jídelníček se za posledních třicet let docela změnil. 

I školní jídelny mohou vařit lépe. Musí ale chtít

Stravovací návyky průměrných Čechů se za posledních třicet let dost změnily. Máme se lépe a i nabídka potravin na trhu je mnohem širší než kdysi. Podle nového průzkumu Českého statistického úřadu jíme více ovoce, zeleniny a luštěnin. Naopak klesla spotřeba tučného masa, cukru a pečiva.

Nákup potravin? Stále více lidí sahá po bio a lokálních produktech

Zelenina, která procestovala půlku Evropské unie nebo vajíčka, snesená slepicemi vězněnými v těsných klecích? Podobným produktům se vyhýbá stále více Brňanů i lidí ze zbytku jižní Moravy. Podle prodejců se totiž mezi lidmi zvyšuje zájem o biopotraviny, a nejpatrnější je to právě v Brně.

Judistka Zemanová miluje jídlo. "Trenér mě s ním motivuje i škádlí," říká

Čekalo se, že v anketě Sportovec regionu Teplice bude nahoře. Věra Zemanová měla parádní rok 2019, sbírala úspěch za úspěchem. Ve své váhové kategorii je doma k neporažení, daří se jí už i na mezinárodním fóru. Vůbec není vyloučené, že se jí nakonec podaří probojovat na letošní olympijské hry, i když cílem mladé dívky jsou především Hry, které se budou konat za čtyři roky v Paříži. To, že reprezentantka SK Pro Sport Teplice usedne na trůn, je ale překvapení. Minimálně proto, že v historii ankety se vyhrát nepodařilo ještě žádné ženě. „Určitě jsem nečekala, že vyhraji první místo. Myslela jsem si, že budu do pětky, do šestky,“ měla svěřenkyně trenéra Václava Prokeše, mimochodem vítěze ankety z roku 1988, důvod k úsměvům.

Judistka Zemanová miluje jídlo. "Trenér mě s ním motivuje i škádlí," říká

Čekalo se, že v anketě Sportovec regionu Teplice bude nahoře. Věra Zemanová měla parádní rok 2019, sbírala úspěch za úspěchem. Ve své váhové kategorii je doma k neporažení, daří se jí už i na mezinárodním fóru. Vůbec není vyloučené, že se jí nakonec podaří probojovat na letošní olympijské hry, i když cílem mladé dívky jsou především Hry, které se budou konat za čtyři roky v Paříži. To, že reprezentantka SK Pro Sport Teplice usedne na trůn, je ale překvapení. Minimálně proto, že v historii ankety se vyhrát nepodařilo ještě žádné ženě. „Určitě jsem nečekala, že vyhraji první místo. Myslela jsem si, že budu do pětky, do šestky,“ měla svěřenkyně trenéra Václava Prokeše, mimochodem vítěze ankety z roku 1988, důvod k úsměvům.

Jak získat značku kvality potravin, poradí výrobcům semináře

Středočeští producenti, kteří mají zájem ucházet se o značku Regionální potravina potvrzující nejen kvalitu, ale i výjimečnost a původ surovin, se mohou těšit na bezplatné informační semináře, jež napoví, jak postupovat. Ve středu na to upozornila Lenka Rezková ze Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF).

Herečka Tereza Bebarová: Už nejsem vegetariánka, o všem rozhodla dcera

S Terezou Bebarovou momentálně peče celá země. U ní doma ale sladkosti moc prostoru nemají. S partnerem totiž vyznávají zdravější varianty stravování, stejně jako alternativní způsob vzdělávání jejich starší dcery Klaudie, která po lesní školce nastoupila i do lesní školy.

Herečka Tereza Bebarová: Už nejsem vegetariánka, o všem rozhodla dcera

S Terezou Bebarovou momentálně peče celá země. U ní doma ale sladkosti moc prostoru nemají. S partnerem totiž vyznávají zdravější varianty stravování, stejně jako alternativní způsob vzdělávání jejich starší dcery Klaudie, která po lesní školce nastoupila i do lesní školy.

Dětem svědčí před spaním stereotyp. Co dělat, aby se školákům dobře snilo?

Základním předpokladem toho, aby se vaše dítě dobře vyspalo, je nastavení jakéhosi spánkového režimu. Mělo by tedy každý den chodit přibližně ve stejnou dobu spát a přibližně ve stejnou dobu vstávat. Velké odchylky od takového režimu by se neměly objevovat ani o víkendu, a týká se to nejen času usínání, ale i celkové délky spánku. Podle čeho tedy dětem spánkový režim nastavit?