![](https://g.denik.cz/1/06/bolest-bricha_prazena-list-l.jpg)
Žaludeční vřed je tikající bombou. Příznaky dokáží člověka srazit k zemi
Špatná strava, nadměrný stres, časté užívání léků nebo zákeřná bakterie. Tohle všechno může způsobit žaludeční vředy, kterými trpěla i 32letá Markéta.
Špatná strava, nadměrný stres, časté užívání léků nebo zákeřná bakterie. Tohle všechno může způsobit žaludeční vředy, kterými trpěla i 32letá Markéta.
Petra Laurin působící v Domě česko-německého porozumění obohatila regionální literaturu dalším titulem. Tentokrát se jedná o kuchařku Recepty Němců z Jizerských hor.
Petra Laurin působící v Domě česko-německého porozumění obohatila regionální literaturu dalším titulem. Tentokrát se jedná o kuchařku Recepty Němců z Jizerských hor.
Petra Laurin působící v Domě česko-německého porozumění obohatila regionální literaturu dalším titulem. Tentokrát se jedná o kuchařku Recepty Němců z Jizerských hor.
Wuchanský koronavirus se šíří i jinými cestami, než jen vzduchem. Přenáší se například výkaly. Lidé se tak mohou nakazit třeba na toaletě nebo když si před jídlem dostatečně neumyjí ruce.
Petra Laurin působící v Domě česko-německého porozumění obohatila regionální literaturu dalším titulem. Tentokrát se jedná o kuchařku Recepty Němců z Jizerských hor.
Petra Laurin působící v Domě česko-německého porozumění obohatila regionální literaturu dalším titulem. Tentokrát se jedná o kuchařku Recepty Němců z Jizerských hor.
Petra Laurin působící v Domě česko-německého porozumění obohatila regionální literaturu dalším titulem. Tentokrát se jedná o kuchařku Recepty Němců z Jizerských hor.
Většina dětí na oběd čeká v dlouhé řadě, ty se speciální dietou si pro jídlo chodí mimo ni. Jídelny, které pro takové žáky vaří zvlášť, navrhli brněnští radní podpořit dvěma miliony korun.
Průměrný obyvatel Královéhradeckého kraje chce obědvat v poledne, večeřet v sedm a chodí brzy spát. A jí nejdražší pizzu v celé republice.
Půjdeme už na oběd? Tuto otázku si pokládají Budějčáci mezi prvními v republice.
V Česku trpí cukrovkou deset procent populace, u dalších tří procent je diabetes přítomen, ale zatím nebyl diagnostikován. Výskyt navíc stoupá s věkem, starších pacientů je až třicet procent. Dá se nemoc zastavit zdravou stravou?
Vůně nejrůznějších teplých jídel se v sobotu odpoledne mísila mezi palisádami slovanského opevněného sídliště v Modré, kde se konal již 16. ročník skautského zimního vaření, pořádaného Skautským střediskem Modrá.
Stále více Čechů využívá ke každodennímu stravování některou z fungujících internetových aplikací s rozvozem jídla. Také Moravskoslezském kraji už nechtějí lidé vařit. Nejčastěji si objednávají pizzu.
„Dostaneš číslo, nemáš jméno, nejsi nic. Můj pes se má líp, než jsme se měli my,“ shrnuje své zážitky z nacistického vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau pražský rodák Freddy Sobotka, který se po válce usadil v Brazílii.
Nejoblíbenějším jídlem, které si lidé nechávají přivézt z restaurací domů či do práce, je pizza.
Nový šéfkuchař, obměna personálu a zkrácení doby, než se pokrmy dostanou k nemocným. To jsou novinky ve stravování, ke kterým se odhodlali v nemocnici v Kyjově. „K pacientům by tak jídlo mělo doputovat vždy čerstvé a teplé, což se dříve ne vždy povedlo,“ uvedl Filip Zdražil, mluvčí kyjovské nemocnice.
/FOTO/ „Poslíček s pizzou má hlad, oči červené. Je stín, co nakrmí město, jen sebe ne,“ zpívá Martin Palaščák z kapely Houpací koně ve skladbě Déšť. Na písničce z roku 2010 je zajímavé i to, že do ní ústečtí muzikanti vložili úryvek z telefonického rozhovoru s manažerkou restaurace. U té objednával pizzu Picante pro celou smečku hladových hudebníků lídr skupiny Jiří Imlauf.
/FOTO/ „Poslíček s pizzou má hlad, oči červené. Je stín, co nakrmí město, jen sebe ne,“ zpívá Martin Palaščák z kapely Houpací koně ve skladbě Déšť. Na písničce z roku 2010 je zajímavé i to, že do ní ústečtí muzikanti vložili úryvek z telefonického rozhovoru s manažerkou restaurace. U té objednával pizzu Picante pro celou smečku hladových hudebníků lídr skupiny Jiří Imlauf.
/FOTO/ „Poslíček s pizzou má hlad, oči červené. Je stín, co nakrmí město, jen sebe ne,“ zpívá Martin Palaščák z kapely Houpací koně ve skladbě Déšť. Na písničce z roku 2010 je zajímavé i to, že do ní ústečtí muzikanti vložili úryvek z telefonického rozhovoru s manažerkou restaurace. U té objednával pizzu Picante pro celou smečku hladových hudebníků lídr skupiny Jiří Imlauf.
/FOTO/ „Poslíček s pizzou má hlad, oči červené. Je stín, co nakrmí město, jen sebe ne,“ zpívá Martin Palaščák z kapely Houpací koně ve skladbě Déšť. Na písničce z roku 2010 je zajímavé i to, že do ní ústečtí muzikanti vložili úryvek z telefonického rozhovoru s manažerkou restaurace. U té objednával pizzu Picante pro celou smečku hladových hudebníků lídr skupiny Jiří Imlauf.
/FOTO/ „Poslíček s pizzou má hlad, oči červené. Je stín, co nakrmí město, jen sebe ne,“ zpívá Martin Palaščák z kapely Houpací koně ve skladbě Déšť. Na písničce z roku 2010 je zajímavé i to, že do ní ústečtí muzikanti vložili úryvek z telefonického rozhovoru s manažerkou restaurace. U té objednával pizzu Picante pro celou smečku hladových hudebníků lídr skupiny Jiří Imlauf.
/FOTO/ „Poslíček s pizzou má hlad, oči červené. Je stín, co nakrmí město, jen sebe ne,“ zpívá Martin Palaščák z kapely Houpací koně ve skladbě Déšť. Na písničce z roku 2010 je zajímavé i to, že do ní ústečtí muzikanti vložili úryvek z telefonického rozhovoru s manažerkou restaurace. U té objednával pizzu Picante pro celou smečku hladových hudebníků lídr skupiny Jiří Imlauf.
/FOTO/ „Poslíček s pizzou má hlad, oči červené. Je stín, co nakrmí město, jen sebe ne,“ zpívá Martin Palaščák z kapely Houpací koně ve skladbě Déšť. Na písničce z roku 2010 je zajímavé i to, že do ní ústečtí muzikanti vložili úryvek z telefonického rozhovoru s manažerkou restaurace. U té objednával pizzu Picante pro celou smečku hladových hudebníků lídr skupiny Jiří Imlauf.
/INFOGRAFIKA/ Lidé v metropoli obědvají později než Češi ve zbytku republiky. Jídla jsou tu také o necelou desetikorunu dražší.
Řízek a svíčková jsou pořád na vrcholu, a to za jakékoli doby, jakéhokoli režimu. To potvrdil provozní, majitel a kuchař Pavel Ševčík z domažlické restaurace Pod branou.
Většina pracujících lidí má na oběd půl hodiny až hodinu a tak hledají jídelny či restaurace, kde je rychle obslouží.
Kvalita jídel a přístup mnohých Čechů ke stravování se za poslední léta mění.
Pokud pan Středočech nebo paní Středodočechová dostanou hlad a nechají si přivézt oběd či večeři z restaurace prostřednictvím kurýra, jsou prakticky na jedné lodi se sousedy z jihu Čech a Plzeňského kraje nebo s obyvateli kraje Olomouckého. Alespoň z pohledu ceny, kterou zaplatí.
Pokud pan Středočech nebo paní Středodočechová dostanou hlad a nechají si přivézt oběd či večeři z restaurace prostřednictvím kurýra, jsou prakticky na jedné lodi se sousedy z jihu Čech a Plzeňského kraje nebo s obyvateli kraje Olomouckého. Alespoň z pohledu ceny, kterou zaplatí.
Pokud pan Středočech nebo paní Středodočechová dostanou hlad a nechají si přivézt oběd či večeři z restaurace prostřednictvím kurýra, jsou prakticky na jedné lodi se sousedy z jihu Čech a Plzeňského kraje nebo s obyvateli kraje Olomouckého. Alespoň z pohledu ceny, kterou zaplatí.
Pokud pan Středočech nebo paní Středodočechová dostanou hlad a nechají si přivézt oběd či večeři z restaurace prostřednictvím kurýra, jsou prakticky na jedné lodi se sousedy z jihu Čech a Plzeňského kraje nebo s obyvateli kraje Olomouckého. Alespoň z pohledu ceny, kterou zaplatí.
Pokud pan Středočech nebo paní Středodočechová dostanou hlad a nechají si přivézt oběd či večeři z restaurace prostřednictvím kurýra, jsou prakticky na jedné lodi se sousedy z jihu Čech a Plzeňského kraje nebo s obyvateli kraje Olomouckého. Alespoň z pohledu ceny, kterou zaplatí.
Pokud pan Středočech nebo paní Středodočechová dostanou hlad a nechají si přivézt oběd či večeři z restaurace prostřednictvím kurýra, jsou prakticky na jedné lodi se sousedy z jihu Čech a Plzeňského kraje nebo s obyvateli kraje Olomouckého. Alespoň z pohledu ceny, kterou zaplatí.
Pokud pan Středočech nebo paní Středodočechová dostanou hlad a nechají si přivézt oběd či večeři z restaurace prostřednictvím kurýra, jsou prakticky na jedné lodi se sousedy z jihu Čech a Plzeňského kraje nebo s obyvateli kraje Olomouckého. Alespoň z pohledu ceny, kterou zaplatí.
Pokud pan Středočech nebo paní Středodočechová dostanou hlad a nechají si přivézt oběd či večeři z restaurace prostřednictvím kurýra, jsou prakticky na jedné lodi se sousedy z jihu Čech a Plzeňského kraje nebo s obyvateli kraje Olomouckého. Alespoň z pohledu ceny, kterou zaplatí.
Pokud pan Středočech nebo paní Středodočechová dostanou hlad a nechají si přivézt oběd či večeři z restaurace prostřednictvím kurýra, jsou prakticky na jedné lodi se sousedy z jihu Čech a Plzeňského kraje nebo s obyvateli kraje Olomouckého. Alespoň z pohledu ceny, kterou zaplatí.
Za tři minuty poledne. Přesně v tolik hodin většina Brňanů sahá po telefonu a objednává si dovoz jídla. Spolu s Pražany je to nejpozději v republice, třeba v Jihlavě chtějí lidé obědvat už o jedenáct minut dřív. Vyplývá to z průzkumu společnosti Dáme jídlo, který má Deník exkluzivně k dispozici.
Na oběd vyráží lidé z Vysočiny nejčasněji z celé republiky. Polední menu si objednávají zhruba patnáct minut před dvanáctou hodinou. Nejčastěji volí českou klasiku, ale přicházejí na chuť i zdravějším jídlům nebo třeba tradiční vietnamské polévce Pho bo.
Na žádných kulinářských specialitách si účastníci 9. zimní olympiády dětí a mládeže, která v Karlovarském kraji už zítra končí, nepochutnávají. První olympijský den bylo například k obědu filé a brambory.
Krásně vypadají čísla, která ukazují, kolik potravinové pomoci přistálo za loňský rok na Chomutovsku. Ti nejchudší - bezdomovci, matky samoživitelky či senioři se zvlášť nízkou penzí, z potravinových bank získali 35 tun jídla.
Tvarůžky nebo romadur? Slabý odvar. Maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého jako první na světě snědl menu složené z nejsmradlavějších jídel planety. Stalo se tak v Brně na turistickém veletrhu.
Rozinky jsou zdrojem vitaminů a minerálů, jako je draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Jsou vynikající sytící potravinou, pokud to s nimi ovšem nepřeháníme. Někdo jim podobně jako černé kapustě říká superpotraviny našich babiček, píše italský deník Corriere della Sera.
Tvarůžky nebo romadur? Jen slabý odvar. Výstaviště v sobotu „provoněla“ tři nejsmradlavější jídla planety. Hákarl, surströmming nebo durian ale neodradily maxijedlíka Jaroslava Němce, který si na těchto pokrmech při festivalu Go to FoodPark pochutnal a všechny je snědl.
Zámecký ples v teplickém Krušnohorském divadle byl plný tance, módy, hudby a dobrého jídla. Před plesem se podávalo tříchodové menu známého šéfkuchaře Marka Raditsche.
/ROZHOVOR/ Před 13 lety otevřela v Teplicích jedinou biorestauraci. Zahrada, jak ji pojmenovala, si během let našla své pravidelné i nepravidelné zákazníky. Její majitelka Lucie Beyerová o ní a o důvodu, proč ji nyní zavírá, vyprávěla v Týdeníku Směr, který vyšel v úterý 14. ledna.
Již jedenáct let pořádá Pavel Maurer festival který nese název Grand restaurant. Odehrává se v těch nejlepších českých hotelích a restauracích, které v době festivalu sestavují degustační menu za zvýhodněnou cenu.
Opravy zpustošené budovy v Mezihoří trvaly zhruba rok. Než přijde jaro, opět se otevře hostům.
Znalec gastronomie Pavel Maurer je zakladatelem a vydavatelem nezávislého průvodce po restauracích v Česku. Jeho motto zní: Nejezte, nepijte a když to jde, ani nežijte blbě!
Znalec gastronomie Pavel Maurer je zakladatelem a vydavatelem nezávislého průvodce po restauracích v Česku. Jeho motto zní: Nejezte, nepijte a když to jde, ani nežijte blbě!