Kreativ

ŠTÍTEK: Přibyslav

Hrad Roštejn

Tipy na víkend 29. až 30. srpna: Hradozámecká noc ukáže vodníky i netopýry

Pestrý program letošní Hradozámecké noci pozve návštěvníky na kostýmované prohlídky, seznámí je s životem netopýrů a některé možná přiměje i převléci se za vodníky. Bartolomějskou pouť si užijí o víkendu v Koněšíně. Pelhřimov slaví pouť a v Humpolci se děti ve Stromovce rozloučí s létem.

Fotbalové utkání krajského přeboru mezi TJ Sapeli Polná a TJ Sokol Šebkovice.

Šebkovice vydřely druhý bod. V deseti proti silné Chotěboři

Je to vlastně podruhé nováčkovská sezona. Loni na jaře fotbalisté Šebkovic zažili nejúspěšnější období v historii klubu a katapultovali se mezi krajskou smetánku. Na jaře je čekaly záchranářské boje, na začátku srpna vstoupili do soutěže více poučeni.

Fotbalové utkání mezi FC Chotěboř a TJ SAPELI Polná. Ilustrační foto.

Druhý poločas připravil Chotěboř o tři body

Zástupcům havlíčkobrodského okresu se v uplynulém kole krajského přeboru nedařilo. Ledeč nestačila na Okříšky, hlavně kvůli neproměněným šancím a vlastní chybě. Chotěboři se nevydařil hlavně druhý poločas a dobře rozehraný zápas skončil remízou. Bod si přivezla i Přibyslav ze hřiště Sapeli Polná.

Šmolovy jsou stále suverénní. Ilustrační foto

Okresní fotbalové soutěže: Šmolovy jsou stále suverénní

Plný počet bodů a skóre 24:3. To je bilance Šmolov po třech odehraných kolech okresního přeboru. Naposledy odnesla jejich střeleckou chuť Okrouhlice. Dostala semičku. O víkendu se rozjely i čtvrté třídy. V úvodním kole padlo v obou skupinách třiapadesát branek.

Kdo vyhraje uleví si. V zápase zítřejším zápase mezi Sapeli Polná a Přibyslaví půjde o únik ode dna tabulky krajského přeboru

Na body chudí hrají proti sobě, zabrat musí Sapeli Polná i hostující Přibyslav

Teď už musí. Oba dva. V neděli se na hřišti ve Stáji odehraje v rámci krajského přeboru fotbalistů duel bodově chudých. Domácí Sapeli v úvodních dvou kolech získalo jen bod, Přibyslav dokonce dvakrát prohrála. „Je nám jasné, že se hraje o šest bodů, možná i o víc,“ nezastírá důležitost zápasu předseda domácího klubu Jiří Babínek.

Cyklostezka Přibyslav - Sázava.

Trasu Přibyslav – Sázava lze zdolat na kole i na bruslích

Tato trasa začíná v Přibyslavi a vede romantickou trasou bývalé železniční trati v délce téměř 9 kilometrů, prochází půvabným prostředím biokoridoru horního toku řeky Sázavy, typickou krajinou Vysočiny – lesem, polem i kolem skalních stěn.

Točená zmrzlina. Ilustrační foto

Zmrzlináři na Vysočině bědují nad špatnou sezonou. Spílají viru a počasí

Zmrzlina a léto k sobě patří. Letošní rok je ale pro některé cukráře a zmrzlináře na Vysočině spíše zklamáním. Prodej zmrzliny závisí nejen na počasí. Roli hraje podle cukrářů i koronavirová pandemie a přetrvávající obava zákazníků z nákazy. Proto někteří zmrzlináři, stejně jako provozovatelé letních koupališť, počítají spíš ztráty.

Stará lípa v obci Moravec na Žďársku nevydržela nápor větru. Pomáhat s odstraněním stromu museli hasiči.

Následky bouřek a vichru: na Vysočině bylo 1400 domácností bez proudu

Víc než stodvacetkrát museli vyjet převážně ke stromům popadaným na silnice hasiči na Vysočině v úterý večer. Po osmnácté hodině se napříč krajem prohnaly silné bouřky, které doprovázel nárazový vítr. Řada domácností se večer ocitla bez proudu kvůli poškozenému elektrickému vedení.

Ilustrační foto.

Na Vysočině končí další pobočky spořitelny, mizí i Komerční banka

Jen do konce srpna mohou obyvatelé Ždírce navštívit ve městě pobočku České spořitelny. Ke dni 25. srpna spořitelna pobočku ruší. Letos je to již druhá pobočka kterou spořitelna na Vysočině zavřela. V dubnu to byla pobočka v Přibyslavi. Ve Ždírci navíc ruší svůj bankomat i Moneta money bank. Podle mluvčího České spořitelny byla pobočka ve Ždírci ztrátová. Kromě České spořitelny ruší pobočky na Vysočině i Komerční banka.

Lidé, ilustrační foto

Jména po přezdívkách: v Brodě žijí Chytráčkovci, v Novém Městě zase Famfuláci

Holubáři, vejrové, šumfeláci. Mít nějakou tu přezdívku patřilo vždycky k místní historii, říká František Pometlo z Dvorku u Přibyslavi, když se vydal na cestu ve stopách starých písmáků, aby posbíral ty nejzajímavější přezdívky, kterými se naši předkové tak rádi škádlili. Některé vydržely v regionální historii až dodnes.

I muži by měli dodržovat správný dress code.

Muži by se měli oblékat sami, říká lektor kurzů etikety

Pánové, jestliže chcete okouzlit ženu, rovnou zapomeňte na to, že byste šli na rande v teplákách. Podle Daniela Šmída, lektora kurzů etikety a moderního gentlemanství, jsou jedině čisté, bezvadné a hodnotné oděvy, boty a doplňky známkou muže, který se o sebe dokáže postarat.

Koupaliště v Lukách nad Jihlavou.

Nejteplejší den v roce vystřídá ochlazení. Na plovárnách bědují nad počasím

Počasí jako na houpačce. Horka, bouřky, prudké ochlazení. Nestálé počasí předpovídají meteorologové i na nejbližší dny. Podle Dagmar Honsové se teploty v pátek vyšplhají nad hranici třiceti stupňů. „Pátek tak bude zatím nejteplejším dnem od začátku roku,” konstatovala meteororoložka. Ještě během dne ale má počasí ovlivňovat studená fronta, která poznamená i celý nadcházející víkend.

Pojďte s námi do druhohor

Cestování s dinosaury. Pojďte s námi do druhohor

Město Přibyslav zve na fascinující živou divadelní show s dinosaury pro celou rodinu. Zájemci se mohou přijít podívat do světa druhohor, kde obří ještěři ožívají přímo před zraky diváků.

Historie Lesního družstva obcí Přibyslav se píše už 90 let.

Lesní družstvo Přibyslav se zrodilo za krize a polomů

Bylo to 7. ledna 1931, kdy přišel jsem poprvé do Přibyslavě. Začínal jsem sám v malé kanceláři tehdejší zprostředkovatelny práce na vypůjčeném stole, s vypůjčeným psacím strojem, papírem, mezi čtyřmi holými zdmi, bez pomůcek. Takto popisuje počátky svého působení v Přibyslavi Jaroslav Bezpalec, první ředitel Lesního družstva obcí v Přibyslavi, které si letos připomíná dvě významná historická výročí.

Foto z akce

Z ARCHIVU: Řevničovští hasiči oslavovali

Sbor dobrovolných hasičů v Řevničově v roce 2008 oslavil 125 let od svého založení. Akce byla spojena s druhým ročníkem „Setkání historické hasičské techniky“.

Netopýr Brvitý. Tento noční letec je doma spíš v exotických krajích, ale v poslední době se ukázal i na Vysočině.

Tajemná přibyslavská štola má vzácného obyvatele. Netopýra brvitého

Štola pod farou v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku je obestřena tajemnem. Nikdo neví k čemu původně sloužila a jak vlastně vznikla. Štola přitahuje pozornost geologů, ale nyní i zoologů. Ukázalo se, že se ve štole vyskytuje vzácný netopýr brvitý, který je doma spíš v severní Africe.

Netopýr Brvitý. Tento noční letec je doma spíš v exotických krajích, ale v poslední době se ukázal i na Vysočině.

Tajemná přibyslavská štola má vzácného obyvatele, netopýra brvitého

Štola pod farou v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku je obestřena tajemnem. Nikdo neví k čemu původně sloužila a jak vlastně vznikla. Štola přitahuje pozornost geologů, ale nyní i zoologů. Ukázalo se, že se ve štole vyskytuje vzácný netopýr brvitý, který je doma spíš v severní Africe.

Ilustrační foto.

Přispějte na dopravu, žádá kraj města a obce. Sami máme málo, ozývá se z nich

Přispějte nám na dopravu. Nepřispějeme, sami máme málo. Letos na jaře odstartoval Kraj Vysočina projekt Veřejná doprava Vysočiny s cílem zlepšit dopravní obslužnost v kraji. Do projektu ale vstoupila koronavirová pandemie a kraji se na veřejnou dopravu nedostává peněz. Proto žádá města a obce o příspěvek. Obecní samosprávy se ale k žádosti kraje staví většinou negativně  

Tradiční pouť na Vysočině. Ilustrační foto.

Tradice poutí na Vysočině žije. Zasáhla je ale omezení

Pouť bude. Život po koronavirové pandemii se pomalu vrací k normálu. K tomu na Vysočině patří i tradice poutí. I když s jistým omezením. Konání poutě by zabránilo podle pořadatelů pouze výrazné zhoršení epidemiologické situace.

Cyklostezka Přibyslav - Sázava.

Přibyslav nabízí novinku: půjčuje koloběžky. Zatím čekají na prvního odvážlivce

Od začátku měsíce se mohou sportovci, kteří vyrazí na cyklostezku Přibyslav – Sázava, projet na koloběžkách. Ty nově půjčují v přibyslavském informačním centru. „Koloběžky nabízíme od 1. června, takže je to žhavá novinka. Inspiraci jsme našli v nedaleké Chotěboři, kde tato služba už nějakou dobu funguje,“ prozradila Marie Blažíčková z turistického informačního centra v Přibyslavi.

Tak má vypadat podle starosty Bořila obří důl na Vysočině.

Z Vysočiny bude obří důl? Nesmysl, vzkazují těžaři z Diama

Čtvrtina Vysočiny se změní v obří důl. Již nejméně tři roky se starostové Věžnice, Brzkova a Přibyslavi brání zájmům státního podniku Diamo, který chce v této lokalitě provádět průzkumy s cílem těžit uran. Ale může být prý hůř. Území o které má Diamo zájem se v budoucnu rozšíří o desítky kilometrů. Navíc Diamo rozšíří okruh vyhledávaných nerostů o wolfram a indium. S průzkumem začne u letos u obce Vysoká.