Kreativ

ŠTÍTEK: Přibyslav

Akce turistů v Havlíčkově Brodě byla úspěšná. Na trať Havlíčkobrodské padesátky se vydalo 180 turistů.

Na trasu Havlíčkobrodské padesátky se vydala pětaosmdesátiletá Marta i batole

Krásná sobota, nebe skoro bez mráčků, teploty téměř letní, prostě pravé babí léto. První zářijová sobota přilákala 180 turistů, aby si vyšlápli do blízkého či vzdálenějšího okolí Havlíčkova Brodu. Konal se totiž 53. ročník turistického pochodu a cyklojízdy s názvem Havlíčkobrodská padesátka. Jde o nejstarší dálkový pochod pořádaný Klubem českých turistů (KČT) Havlíčkův Brod.

Hroby vojáků tehdejší sovětské armády u památníku padlých na náměstí v Přibyslavi

Přibyslav chce stěhovat z náměstí sovětské válečné hroby

/VIDEO/ Přestěhovat z náměstí na hřbitov hroby dvou sovětských vojáků chtějí zastupitelé v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Souhlas musí dát i příslušná ambasáda. Vojáci ve městě zemřeli za druhé světové války. Není jasné, jaké národnosti vojáci jsou.

Zastávka osobních vlaků u Přibyslavi místní část Hesov. Její zrušení by zkomplikovalo dopravu stovkám cestujících.

Dráhy chtěly zrušit zastávku vlaků u Přibyslavi. Kraj ji chce provozovat dál

/VIDEO/ Zrušit zastávku osobních vlaků v Hesově, místní části Přibyslavi, chtěla Správa železnic. A to kvůli vysokým nákladům na přestavbu v rámci chystané rekonstrukce trati Pohled - Přibyslav. Zrušení zastávky by výrazně zhoršilo dopravu pro obyvatele Hesova i nedalekého Keřkova. Kraj Vysočina ale chce zastávku nadále obsluhovat. 

Jen jedinou sezonu se v nejnižší krajské soutěži ohřáli fotbalisté Přibyslavi  (na archivním snímku v modrých dresech). Letos budou působit v I. A třídě.

Přibyslav sází na odchovance. Na postup asi nebudeme dost silní, odhaduje Prchal

Předloni klub z Přibyslavi opustil krajský přebor a přihlásil se do 1. B třídy. V té však byl vloni suverénní, klopýtl pouze třikrát, nastřílel více než sto branek a jasně postoupil do 1. A třídy. Na případný návrat do nejvyšší soutěže v kraji ale v Přibyslavi nepomýšlí. „Jsme skromní. Na návrat asi tolik silní nebudeme,“ odhaduje sílu týmu trenér František Prchal.

Muzeum Přibyslav vystavuje historické stříkačky vystrčilky, prohlédněte si je

Výstava vystrčilek v Přibyslavi. Vyráběl je prapraděda předsedy Senátu

Unikátní výstavu otevřelo letos Hasičské muzeum v Přibyslavi. Ve zvláštní expozici si mohou návštěvníci prohlédnout historické hasičské stříkačky, takzvané „vystrčilky“. Muzeum na přípravě výstavy spolupracovalo s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem. Výrobce stříkaček Josef Vystrčil z Telče je totiž senátorův prapraděda.

Žďár nad Sázavou chystá rozsáhlou změnu v systému parkování.

Žďár zásadně změní parkování. Přibydou barevné zóny jako v Jihlavě a Brně

Zásadní změny čekají na obyvatele Žďáru nad Sázavou i všechny řidiče, kteří do okresního města přijedou. Radnice totiž plánuje revoluci v parkování. Zavede parkovací zóny podobně, jako je už mají například v Jihlavě nebo Brně. Žďár se potýká s nadměrným množstvím aut. Město proto zadalo projekt, který má situaci řešit. Dokument bude hotový do osmi měsíců a vyjde na osm set padesát tisíc korun.

Největší aquapark na Vysočině. Vodní ráj letos otevřel venkovní areál až na konci června, hned první víkend přišly i přes chladnější počasí stovky lidí.

Červnové počasí na Vysočině: první tropický den i poklesy teplot

Velké teplotní rozdíly zaznamenali v červnu meteorologové na Vysočině. Na stanici v jihlavské části Hruškové Dvory naměřili nejvíce téměř jednatřicet stupňů, tropický den zaznamenali jednadvacátého června. Na stejném místě určili za celý měsíc deset letních dnů s teplotami vzduchu nad pětadvacet stupňů. Nejnižší teplota zaznamenaná čtvrtého června však byla pod dvěma stupni.

Koupaliště Žabák v Humpolci.

Koupaliště Žabák zdražilo vstupné i jídlo. Oproti jiným stále levné, tvrdí lidé

Více peněz dají lidé za návštěvu koupaliště Žabák v Humpolci. Poprvé otevřelo v druhé polovině června. Návštěvníci si za vstup připlatí v průměru až o patnáct procent víc. Důvodem je podle vedoucího pracovníka Jana Vaněčka navýšení nákladů na provoz. „Musíme platit více hlavně za energie a mzdy zaměstnanců,” uvedl Vaněček. Zdražilo jak vstupné, tak jídlo a pití v bufetu.

Svatojánská pouť v Přibyslavi.

Svatojánská pouť zavřela řidičům centrum města v Přibyslavi

Řidiči v Přibyslavi pozor. Tradiční svatojánská pouť o víkendu uzavře pro dopravu celé Bechyňovo náměstí a kus Husovy ulice. Část náměstí v Přibyslavi se zavřela už od středy 21. června. Auta neprojedou přes náměstí směrem na Havlíčkovu Borovou. Zavřené je také autobusové nádraží.

Kominík - Ilustrační foto

Kotle na tuhá paliva: pětiletý výzkum ukázal, co nejvíc kazí vzduch na Vysočině

Vzduch na Vysočině nejvíce zhoršují spaliny z kotlů na pevná paliva. Ukázal to odborný výzkum, který v kraji během pěti let monitoroval ovzduší v celkem dvaceti různých lokalitách. Měřící přístroje zachycovaly škodliviny například v Novém Městě na Moravě, Přibyslavi, Chotěboři, Telči nebo v Náměšti nad Oslavou.

Starosta Brzkova na Jihlavsku Aleš Bořil.

Starosta Brzkova: Velká Losenice udělala s větrnými elektrárnami podraz

/ROZHOVOR/ Nemůžeme myslet jen na peníze. Ale i na krajinu, která tu po nás zůstane, říká starosta Brzkova na Jihlavsku Aleš Bořil. Protestoval už proti plánované těžbě uranu na Přibyslavsku, protestuje i proti větrným elektrárnám, které chce na Vysočině stavět Společnost ČEZ obnovitelné zdroje.

O pořádnou kanonádu se v sobotu postarali fotbalisté rezervy Nové Vsi (v červených dresech). Ti nasázeli odevzdané Polničce rovný tucet branek.

Okresní přebory: Na Pelhřimovsku rozhodne o postupujícím až poslední kolo

Předposlední kola fotbalových okresních přeborů v Kraji Vysočina se odehrály o prvním červnovém víkendu. Ve třech případech už je o postupujícím do krajské I. B třídy jasno. Na Žďársku jsou blízko k návratu do krajských soutěží Rozsochy, ty ale ještě čekají dva duely. Na Pelhřimovsku se o celkový triumf přetahují rezervy Speřic a Kamenice nad Lipou.

U Žižkova Pole má stát až osm větrníků, starostka Dagmar Bačkovská je pro referendum.

Desítky větrníků na Vysočině: Velká Losenice už podepsala smlouvu

Postavíme u vás větrné elektrárny. To nabízí městům a obcím na Vysočině Společnost ČEZ obnovitelné zdroje. Celkově by v krajině Vysočiny, zejména kolem Přibyslavi a Žďáru nad Sázavou, mohly vyrůst až tři desítky nových větrných stožárů. Některé obce souhlasí, jiné jsou proti.