Kreativ

ŠTÍTEK: Přibyslav

Štěpánka Saadouni.

Čudlíky budou?

Já se vždycky snažím nastoupit do vagonu s tím čudlíkem. Jinak se pořád bojím, že se nedostanu z vlaku ven. Už se mi to stalo dvakrát, svěřila se dáma v nejlepších letech v rychlíku Praha Brno. Vagonem s čudlíkem myslela vagon, kde se dveře otvírají lehkým stiskem knoflíku. Je smutné, že vlak dlouhý jak týden před výplatou, spojující dvě metropole, má jediný vagon, kde cestující nemusí lomcovat klikou, když se chce dostat ven z vlaku na zastávce, kde lokomotiva stojí pár minut.

Zakážeme vjezd kol do lesů, vyhrožují jejich vlastníci

Válka o lesní cesty. Zakážeme vjezd kol do lesů, hrozí kvůli novele vlastníci

Mezi soukromými vlastníky lesů a ministerstvem dopravy se rozpoutává válka. Doplatit by na ni mohli cykloturisté. Důvodem sporu je novela zákona o pozemních komunikacích, která začne platit od ledna. Podle ní musí řidič motorového vozidla při předjíždění cyklisty dodržet minimální vzdálenost jeden a půl metru, na komunikacích s maximální povolenou rychlostí 30 km/h stačí metr.

Jen jednou odešli během letošního podzimu fotbalisté Speřic (v červeném) ze svého utkání s prázdnou. Po zásluze tak vévodí tabulce krajského přeboru.

Jsme zachráněni, vtipkoval po senzačním podzimu kouč fotbalistů Speřic Holenda

Lepší potvrzení oprávněnosti svého výsadního postavení v tabulce snad ani dát nemohli. V sobotní předehrávce úvodního jarního kola krajského přeboru vyhráli fotbalisté Speřic v Přibyslavi vysoko 5:1, přitom hráli většinu času pouze v deseti. „Kluci to zvládli na jedničku,“ pochválil své svěřence trenér podzimního půlmistra Jiří Holenda.

Důvodem uzavírky u Herlif je zahájení výstavby mimoúrovňové křižovatky a mostu

Rok po objíždkách: Silnice z Brodu do Dlouhé Vsi se zavře kvůli obchvatu

Řidiče u Havlíčkova Brodu čekají další komplikace. Poté, co se otevřela silnice I/19 z Přibyslavi přes Pohled do Havlíčkova Brodu, začíná další objížďka na opačném konci města. Silnice z Brodu do Dlouhé Vsi se u Herlif zavírá na celý rok. Povede přes ni trasa jihovýchodního obchvatu.

Petr Štáfl se kovářem narodil a jeho dílo má vynikající pověst.

FOTO: Originální křížová cesta u Přibyslavi vzniká v dílně kováře Petr Štáfla

Originální křížové cesty se dočká město Přibyslav. Povede z Hesova po polní cestě do osady Dvorek a Uhry. Skončí u vysokého kovového kříže. Pracuje na ní mladý umělecký kovář Petr Štáfl z Uher společně s farářem Pavlem Sandtnerem z Přibyslavi. „Chodil jsem tudy se psem,“ vysvětlil farář, proč povede křížová cesta právě tímto směrem. Myšlenka mu přišla do hlavy zčistajasna v období Velikonoc. „Inspirací pro mě byl i ten krásný vysoký kovový kříž na kopci ve Dvorku. To místo má jedinečnou atmosféru a rozhled do krajiny,“ podotkl Pavel Sandtner.

Na Přibyslavi se po roční pauze odehrálo tradiční stínání kohouta. Letos to byl již 53. ročník.

Kohoutům hlavy už nesekají, přesto stínání na Přibyslavi stále žije

DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ: Hlava schovaná v kápi zbaví „lovce“ kohoutů zraku. Průvodce ho několikrát zatočí, aby ztratil orientaci. K té mu nepomohou ani hlasití muzikanti z Dobrušky za zády. Lovec s cepem přes rameno dělá první kroky do neznáma a je odkázán jen na rady přihlížejících: „Ještě běž, ještě krok, stůj. Teď mírně doleva, víc doleva. Stop. A teď křápni.“ Vzduchem prolítne pohyblivá hlava cepu a dopadne jen pár desítek centimetrů vedle talíře. Ten má symbolizovat kohouta, jejichž stínání se na návsi v Přibyslavi odehrává před posvícenským pondělím už déle než půl století.

Výstava ovoce zeleniny medu a brambor Přibyslav.

Zahrádkáři sobě: med z Přibyslavi a brambory z Olešenky získaly punc kvality

Začínal jsem jako kluk. Choval jsem čmeláky v krabici, svěřil se Jaroslav Kárník, vítěz soutěže Slza medu. V Přibyslavi se o víkendu konal 23. ročník Výstavy ovoce, zeleniny, medu a brambor spojený se soutěží o nejlepší med a brambory. Porota rozhodla, že nejlepší med pochází z Přibyslavi, nejlepší brambory odrůdy Santera mají zemědělci z Olešenky na Havlíčkobrodsku.

V Zámecké ulici řidiči rádi šlapou na plyn. Zklidní je kruhový objezd.

Přibyslav se dočká prvního kruhového objezdu, stavba začne příští rok

Stavbě předcházely roky plánů, dohadů a zklamání. Do fáze stavebního povolení se nyní dostala okružní křižovatka v Přibyslavi. Stavbu radnice plánuje na příští rok. Město se tak dočká prvního kruhového objezdu. „Křižovatka připojí novou čtvrť Pod Bramborárnou a do budoucna i přilehlou průmyslovou zónu,“ upřesnil starosta Martin Kamarád.

Volby v Trocnově. Dorazil Daniel Landa.

Daniel Landa vyzval k hlasování v Trocnově, dorazil na motorce

Ke zvláštnostem voleb v regionu patří to, že zpěvák Daniel Landa ohlásil, že bude volit v Trocnově, jako symbolickou připomínku úmrtí husitského vojevůdce Jana Žižky z Trocnova, který zemřel v říjnu v roce 1424. To ovšem bylo u Přibyslavi.

Kácení stromů na Vysočině. Ilustrační foto

Dřevo zdražuje. Kdo chce ušetřit, musí si ho naštípat sám

Všechno zdražuje, teď i dřevo. Metr nejde pod tisícovku, postěžoval si Pavel Klement z Havlíčkova Brodu. Pryč jsou časy, kdy se štípané palivové dřevo na topení dalo kvůli kůrovcové kalamitě sehnat levně. Letos ceny znovu narostly. Podle dřevařů má na růst cen vliv i nedostatek pracovní síly. Dřevo nemá kdo štípat. Výhodu má člověk, který si koupí celé kmeny a dřevo nařeže a naštípe sám.

Fotbalisté Nové Vsi (v modrém dresu) v neděli na domácí půdě nezaváhali, když o výhře 3:0 nad Okříškami rozhodli už v prvním poločase.

Pelhřimov opět ztratil body, Sapeláci doma sestřelili Náměšť sedmi brankami

Také po osmém kole krajského přeboru zůstávají bez prohry fotbalisté vedoucích Speřic a rezervy Nového Města na Moravě. Ta v sobotu dokázala dvěma góly v závěru srovnat nepříznivý stav souboje s Pelhřimovem. V 1. A třídě dál suverénně vládnou skupině A hráči Kamenice nad Lipou, kteří ani posedmé neztratili bod. Ve východní skupině se na čelo tabulky propracovalo Jemnicko.

Cestopisná přednáška Koruna Himaláje

Koruna Himaláje. Lidé uslyší poutavé vyprávění Radka Jaroše

Přijdtě si poslechnout neuvěřitelný příběh nejúspěšnějšího českého himálajského profesionální horolezce. Radek Jaroš je teprve patnáctým člověkem na světě, který získal takzvanou Korunu Himálaje – což je meta, které se snaží dosáhnout snad každý profesionální horolezec… stanout na vrcholu 14 osmitisícovek. V Radkově případě vše bez použití dýchacího přístroje.

Tak vypadal návrat kříže na věž přibyslavského kostela.

Věž kostela v Přibyslavi zase zdobí kříž. Víme, co tam horolezci nechali

/FOTO/ Jedinečná podívaná. „Vzal bych sem školní děti, aby si to pamatovaly,“ prohlásil děkan Pavel Sandtner. Po dlouhé době se vrátil zpátky na věž kostela Narození svatého Jana Křtitele v Přibyslavi litinový kříž, který odtud zmizel skoro před třemi roky, protože jeho ukotvení poškodil mráz, déšť a vítr.

MLÉKÁRENSKÉ DNY. Od prvního do osmého září trvají v Přibyslavi tradiční velké  podzimní slavnosti spojené s Mlékárenskými dny. Letošní ročník má pořadové číslo 28. V rámci Mlékárenských dnů se obyvatelům Přibyslavi představí dvě desítky nejznámějších zpra

Tipy na víkend 10. až 12. září: Slavnosti v Přibyslavi, zámek ožije v Náměšti

Nadcházející víkend nabízí po celé Vysočině řadu zajímavých akcí. Už v pátek začínají Přibyslavské slavnosti a 30. ročník Mlékárenského dne, Telčský Octoberfest a Mrkvancová pouť v Polné. Organizátoři připravili vyžití pro všechny věkové kategorie. Oživený zámek pobaví v Náměšti nad Oslavou, brouci dorazí na Karlštejn. Dračí lodě se utkají v Cerekvi a ledečský hrad ožije jarmarkem a hudbou.

Kapela Jelen.

Jelen si do Přibyslavi pozval kamarády: na festivalu zazní i písně z nové desky

Nové písničky, po covidové pauze opět desítky koncertů a v pořadí už třetí deska. Kapela Jelen, polovina jejíchž členů pochází z Přibyslavi na Havlíčkobrodsku, bude na letošní rok vzpomínat jen v dobrém. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak vlastní festival právě v Přibyslavi, který se koná tuto neděli.

Ilustrační foto.

Nejsou lékaři: novým přístupem to chce změnit projekt Hippocrates z Vysočiny

Chybějí nám praktici, zubaři, dětští lékaři, prohlásil František Porubský, starosta Hamrů nad Sázavou. A není sám. „Nemůžeme sehnat zubaře,“ přidal se starosta Martin Kamarád z nedaleké Přibyslavi. To samé říkají i další. „Nejsou obvoďáci. Na vyšetření na očním čekáte rok. Mám s tím osobní zkušenosti,“ doplnil Jiří Subý, starosta Račína.

Ve třetím kole letošního ročníku krajského přeboru si fotbalisté Nové Vsi (v modrých dresech) a HFK Třebíč (v červeném) body po remíze 2:2 rozdělili.

OBRAZEM: Nová Ves ztratila dva body, remizovaly rovněž celky Pelhřimova a Speřic

Třetí kolo měly o uplynulém víkendu na programu krajské fotbalové soutěže na Vysočině. Po nich už není v elitní krajské soutěží žádný stoprocentní celek. Fotbalisté Speřic i Pelhřimova totiž hráli nerozhodně, stejně dopadla také Nová Ves v souboji s Třebíčí. Na druhé straně poprvé bodovaly všechny tři kluby, které byly po úvodních dvou kolech na nule.

Půjčovna koloběžek v obci Kámen.

O koloběžky je na Vysočině zájem: půjčovny se před zloději jistí kaucí

Koloběžku bych si moc přál. Jednu pro sebe a druhou pro dceru na výlety. Ale odrazuje mě ta cena. Jedna stojí až deset tisíc, svěřil se Lubomír Zach z Havlíčkova Brodu. Naštěstí existují půjčovny. Mají na skladě moderní i starší typy. Někdy si ale musí zájemce připravit několik tisíc na kauci. Půjčovny se tak chrání před zloději.

Michalu Votavovi bude třicet teprve na podzim.

Divizní Ždírec beru jako výzvu, svěřuje se ještě ne třicetiletý kouč Votava

Ještě mu není třicet, přitom má v trenérském životopisu i Zbrojovku Brno či FC Vysočina. Pravda mládežnické celky. Teď Michal Votava povede divizní Ždírec nad Doubravou. Jeden z klubů, jehož dres oblékal jako hráč. „Přistupuji k tomu s velkým respektem. Navazuji na Martina Slavíka, který ve Ždírci odvedl velký kus práce, ale těším se. Vím, že jsme v posledních týdnech tvrdě trénovali. Jsem zvědavý, jestli se nám to povede přenést do zápasů,“ svěřuje se.

Jaroslav Líbal je nejen zkušený houbař, ale také znalec regionální historie. Fotografie jsou z jeho soukromého archivu použité s jeho souhlasem.

Lovec hub z Přibyslavi zná tajná místa. Prohlédněte si jeho úlovky

Na skok do lesa a šup do košíku! Jakmile začne houbařská sezona nemá Jaroslav Líbal z Přibyslavi doma stání. Vydává se do lesů na průzkum a vrací pokaždé se s plným košíkem. Zprávy o svých úlovcích pravidelně podává Deníku. „Aby houbaři věděli, že pořád rostou,“ konstatuje s úsměvem.

Jaroslav Líbal je nejen zkušený houbař, ale také znalec regionální historie. Fotografie jsou z jeho soukromého archivu použité s jeho souhlasem.

Lovec hub z Přibyslavi zná tajná místa. Prohlédněte si jeho úlovky

Na skok do lesa a šup do košíku! Jakmile začne houbařská sezona nemá Jaroslav Líbal z Přibyslavi na Havlíčkobrodsku doma stání. Vydává se do lesů na průzkum a vrací pokaždé se s plným košíkem. Zprávy o svých úlovcích pravidelně podává Deníku. „Aby houbaři věděli, že pořád rostou,“ konstatuje s úsměvem.