Kreativ

ŠTÍTEK: Přibyslav

Cestující se v příštím roce musí připravit na omezení vlakových spojů kvůli opravám. Ilustrační foto:

Příští rok bude na železnici ve znamení výluk, dotkne se trati z Přibyslavi

Vlaky nepojedou. Se sérii výluk se budou muset na železničních tratích smířit příští rok cestující na Vysočině. Je to například výluka mezi Křižanovem a Vlkovem u Tišnova na Žďársku. Cestujících z Vysočiny se dotkne také pokračující elektrizace jihomoravského úseku trati vedoucí z Brna do Jihlavy. Zdražuje i jízdné.

Cestující se v příštím roce musí připravit na omezení vlakových spojů kvůli opravám. Ilustrační foto:

Příští rok bude na železnicích Vysočiny ve znamení výluk

Vlaky nepojedou. Se sérii výluk se budou muset na železničních tratích smířit příští rok cestující na Vysočině. Je to například výluka mezi Křižanovem a Vlkovem u Tišnova na Žďársku. Cestujících z Vysočiny se dotkne také pokračující elektrizace jihomoravského úseku trati vedoucí z Brna do Jihlavy. Zdražuje i jízdné.

Cestující se v příštím roce musí připravit na omezení vlakových spojů kvůli opravám. Ilustrační foto:

Příští rok bude na železnicích ve znamení výluk. Dotknou se i Křižanova

Vlaky nepojedou. Se sérii výluk se budou muset na železničních tratích smířit příští rok cestující na Vysočině. Je to například výluka mezi Křižanovem a Vlkovem u Tišnova na Žďársku. Cestujících z Vysočiny se dotkne také pokračující elektrizace jihomoravského úseku trati vedoucí z Brna do Jihlavy. Zdražuje i jízdné.

Větrná elektrárna

Větrné elektrárny u každé vsi? Dohodněme se, navrhuje Přibyslav

Větrník na každém kopci, nebo centrální park pro všechny. Nelehký úkol má rozhodnout Svazek obcí Přibyslavska, kde společnost ČEZ obnovitelné zdroje chce v budoucnu stavět desítky větrných elektráren. Řešením může být dohoda s energetiky. Tu ale některé obce už nyní odmítají.

Skládka odpadu v Ronově nad Sázavou na Havlíčkobrodsku patří městu Přibyslav.

V Pelhřimově zdraží odpady, nejlevnější Přibyslav zatím dělá průzkum

Hlouběji do kapsy sáhnou od nového roku obyvatelé Pelhřimova. Za svoz odpadů si připlatí o celou stokorunu navíc. Přituhuje i ve městech, kde byly poplatky za odpad minimální, například v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Tam město vyhlásilo anketu, kolik jsou lidé ochotní za odpad platit a uvažuje o omezení četnosti svozů.

Podívejte se, jak postupuje rekonstrukce kulturního domu Přibyslav.

Problémů přibývá. Ikonický kulturák v Přibyslavi otevře až příští rok

/VIDEO/ Až o deset milionů navíc. Rekonstrukce legendárního kulturního domu v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku, kde se natáčely scény z filmu Ene Bene s Ivou Janžurovou v hlavní roli, se prodražuje. Kulturní dům před víc než padesáti lety stavěli obyvatelé podle radních svépomocí a z nekvalitních materiálů.

Ilustrační foto.

Stávka učitelů: na Havlíčkobrodsku školy zatím s rozhodnutím váhají

Školské odbory se tento týden rozhodly, že 27. listopadu se uskuteční celodenní výstražná stávka základních, středních i mateřských škol. Hodinová stávka by podle nich nebyla dostatečná.  Na Vysočině to zatím na bouřlivý protest nevypadá. Na Havlíčkobrodsku se školy o celodenním přerušení výuky dosud jasně nerozhodly. Někteří ředitelé dokonce vzkázali, že u nich ve škole se stávkovat nebude, protože rodiče nejsou rukojmí.

Tak vypadá dopravní situace v Havlíčkově Brodě každé ráno

Štve vás hustá doprava v Havlíčkově Brodě? Podělte se o své zkušenosti

/VIDEO/ Kolony aut. Zácpy v ulicích. Řidičům stoupá tlak. Tak to vypadá na silnicích v Havlíčkově Brodě dnes a denně. Dopoledne i odpoledne. Řidiči i chodci se shodují, že město už potřebuje jihovýchodní obchvat jako sůl. Stojíte také denně v kolonách? Které místo je podle vás nehorší? Dejte vědět Deníku.

Fotbalisté SK Moravské Budějovice (v modrém při utkání minulého kola v Jamném) budou o víkendu v domácím duelu proti Bohdalovu útočit na první příčku tabulky.

Kam na fotbal: Vedoucí kvarteto mezi sebou, ve Vladislavi další duel o špičku

Žhavé konfrontace. V 1. A třídě se ve skupině A mohou fanoušci těšit na atraktivní duely. Nový lídr z Pohledu zavítá na půdu čtvrtého Kostelce, třetí Světlá přivítá druhý Tis. V předminulém kole doma Vladislav uhájila první příčku B skupiny 1. B třídy proti Velkému Beranovu, nyní ji čeká stejná výzva. Dorazí třetí Nedvědice, která na soka ztrácí pouhý bod. V závětří číhají na posun do čela i druhé Moravské Budějovice, na jejichž stadion přijede Bohdalov. A kterému zápasu z víkendové nabídky dáte přednost vy?

Přibyslavští fotbalisté (ve světlém v duelu s Kostelcem) prohráli s béčkem Humpolce a vystřídali svého přemožitele na dvě tabulky A skupiny.

Souhrn 1. A třídy: Tis sesazen, nového lídra má i druhá skupina. Kanonáda Bíteše

Tvrdý direkt inkasovali fotbalisté Želetavy. Rezerva Velké Bíteše si ve vzájemném duelu otevřela střelnici a do černého zamířila desetkrát. Černé bylo víkendové kolo i pro oba lídry. Tis prohrál podruhé v řadě a na první pozici jej vystřídal jeho přemožitel z Pohledu. Šebkovice přepustily po bezbrankové remíze s nováčkem z Luk nad Jihlavou čelo tabulky Bedřichovu.

Fotbalisté Bedřichova (ve žlutém při utkání v Koutech) doma udolali Želetavu a dotáhli se na čelo tabulky.

Souhrn 1. A třídy: Suverénní Tis. V béčku kraluje silné trio, vedou Šebkovice

Konečně vítězství. Rezerva Humpolce v sobotu vybojovala první výhru v sezóně. Doma zdolala Třešť a dotáhla se na tabulkové sousedy A skupiny. Posledních šest celků pořadí dělí jediný bod. Vyrovnané je i čelo v béčku, kde se první tři celky srovnaly na devatenácti bodech. Zásluhou nejlepšího skóre se do čela dostaly Šebkovice.

Oslavy 130. výročí Sboru dobrovolných hasičů Olešná.

Bystřičtí hasiči přijeli pozdě na oslavu do Olešné. Pomáhali u převráceného auta

Dvanáct hasičských sborů přijelo oslavit 130. výročí Sboru dobrovolných hasičů Olešná. Součástí programu byla i ukázka žďárských hasičů, kteří přijeli předvést svůj více než třicetimetrový výsuvný žebřík a prohlídka výbavy hasičů z Bystřice nad Pernštejnem. „Ti museli cestou na oslavu zasahovat v nedalekém Divišově, kde se převrátil vůz s obilím. Začátek oslavy proto nestihli, dojeli až později, po zásahu,“ vysvětlil zdržení bystřických hasičů starosta olešenského hasičského sboru Jindřich Beneš.

Stavba dvou mostů u Přibyslavi na Havlíčkobrodsku.

VIDEO: Nový most přes řeku Sázavu u Přibyslavi bude jiný, bez pilíře

Rychlým tempem pokračuje stavba dvou mostů u Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Především toho většího přes řeku Sázavu. „Bude v zásadě jiný, než byl předchozí, který silniční dopravě sloužil přes šedesát let. Podstatný rozdíl je v tom, že most bude mít u břehů řeky mostní opěry, ale uprostřed koryta už nebude stát mostní pilíř,“ zapsal si přibyslavský kronikář Ivo Havlík.

Nová silnice a kruhový objezd u Alberta

Konec dvou uzavírek v Brodě. Řidiči projedou i po kruhovém objezdu u Alberta

/VIDEO/ Důvod k radosti mají řidiči v Havlíčkově Brodě. Skončily dvě dlouhé uzavírky, které jim komplikovaly život. Od začátku týdne je průjezdný silniční průtah a kruhový objezd u obchodního centra Albert. Plně průjezdná je i silnice v Chotěbořské ulici. Tady se řidiči navíc projedou po úplně novém mostě přes Cihlářský potok.

V Nových Dvorech u Přibyslavi se první zářijový víkend vrátili do minulosti.

Návrat do minulosti. Jak se dojilo nebo mlátily snopy ukázali v Nových Dvorech

Nevšední zážitek čekal na návštěvníky akce v Nových Dvorech u Přibyslavi první zářijovou sobotu. Lidé si vyzkoušeli řemesla z dob minulých. Přišly asi tři stovky lidí, všichni se dobře bavili. Vyzkoušeli si dojit krávu nebo mlátit snopy. Podával se chléb se solí. Podívejte se, byl to první ročník.

Ilustrační foto

Mlékárenský svaz v Přibyslavi: Pokles poptávky po mléčných výrobcích pokračuje

Loňský pokles poptávky spotřebitelů po mléčných výrobcích v Česku zřejmě pokračuje. Nákupní ceny mléka se od začátku roku snižují. Mlékárny se to snažily promítat do cen svých výrobků, aby podpořily jejich prodejnost, což se ale ne vždy projevilo v obchodech, řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček na tiskové konferenci v Přibyslavi. V příštích měsících budou podle jeho předpokladu ceny mléčných výrobků stabilní, nebo se spíše směrem k Vánocům budou mírně snižovat.

Milan Krčmář

Mrtví Rusové a Ukrajinci na náměstí v Přibyslavi

V Přibyslavi by rádi opravili Bechyňovo náměstí. Jenže to by znamenalo přemístit odsud hroby Rudoarmějců. Ty jsou tam dva. V jednom jsou pohřbeni kapitán Maslov a tři jeho nejmenovaní druzi. U druhého je pamětní deska konkrétnější – svůj věčný sen zde sní poručík Vladimir Leonidovič Fomin a svobodník Klim Petrovič Kočegura.