Kreativ

ŠTÍTEK: Přibyslav

Příběhy našich sousedů.

V Příbězích našich sousedů ožívají vzpomínky obyčejných lidí na totalitu

Již od podzimu loňského roku běží na Žďársku projekt Příběhy našich sousedů. Ten organizuje společnost Post Bellum a zapojili se do něj žáci z celkem osmi základních škol a jedné základní umělecké školy. Konkrétně jde o čtyři týmy ze Žďáru nad Sázavou, tři z Nového Města na Moravě, jeden z Bohdalova, jeden z Přibyslavi a jeden z Velké Losenice.

Degustace různých druhů vín a cimbálová muzika zpestřily sobotní odpoledne řadě návštěvníků Domu kultury v Jihlavě v roce 2017

Košt vín a svatební inspirace. Vysočina ožije degustacemi všeho druhu

Poslední březnový víkend bude ve znamení. Hrad Kámen otevírá své brány, v Ořechově u Telče připomenou hrdiny, královský koncert rozezní Nové Město na Moravě, oblíbená kapela Monkey Business vystoupí v jihlavském DIODu a písničkář a folková legenda Vojta K. Tomáško zavítá do Přibyslavi. Malí i velcí mohou vyrazit na Třebíčské loutkářské jaro

Socha ruského vojáka v parčíku v Přibyslavi.

Přestěhování sochy v Přibyslavi mělo ochránit památku, zní z města

Z pomníku na náměstí do depozitáře nechalo město Přibyslav přemístit sochu ruského vojáka. Po úřední stránce to nebylo zcela v pořádku. Město nemělo souhlas ministerstva obrany. Podle místostarosty Michala Omese ale panuje kolem sochy příliš mnoho ruchu, nepřesných informací a vše se zbytečně politizuje. „Město se snažilo pouze ochránit památku v současné vypjaté situaci před zničením nebo poškozením. Pomník je majetek města. Není majetkem ruské federace,“ upřesnil Omes. 

Coop Přibyslav Bechyňovo náměstí. Po přestavbě bude větší a pro zákazníky přitažlivější

Obchod v Přibyslavi se přestavuje: nákupy zajistí pojízdná prodejna

Necelé dva týdny zůstane zavřené nákupní centrum Coop, jediná velká samoobsluha v Přibyslavi na Bechyňově náměstí. Čeká ji velká rekonstrukce. V době, kdy bude centrum zavřené, zajistí prodej aspoň základních potravin pojízdná prodejna přímo před vchodem do obchodu.

Bývalý dům dětí a mládeže v Brněnské ulici.

Byty, Domy dětí, tělocvičny: města nabízí místa pro uprchlíky, Přibyslav dvacet

Městské byty, ale také Domy dětí a mládeže nebo soukromé penziony. Na vlnu uprchlíků se připravují města na Vysočině. Pomoct se snaží i jednotlivci různými výzvami například na sociálních sítích. „Stojím na hranicích do Užhorodu. Máme dva mikrobusy, odvezeme potřebné kamkoliv do České republiky,“ zní výzva cestovatele z Vysočiny Oldy Dvořáka.  

Kruhový objezd v Přibyslavi bude na silnici poblíž zámku

Kruhový objezd v Přibyslavi postaví už letos. Víme za kolik a kdo to zaplatí

Kdo šetří, má za tři. Konkrétním příkladem je město Přibyslav na Havlíčkobrodsku. Za poslední roky město našetřilo na účtech asi 160 milionů. Proto si může dovolit za peníze z městské pokladny postavit kruhový objezd za víc než čtrnáct milionů korun. Stavba začne letos, město už ve výběrovém řízení našlo i vhodnou firmu,

Dům číslo 301 na kopci proti nádraží určený k demolici

Přibyslav chce zbourat dům, kde bydlí zastupitelka. Ta akci vnímá jako mstu

Zbořit bývalou hudební školu a postavit bytový dům. Tak rozhodli radní v Přibyslavi. Nápad ale naráží na odpor některých nájemníků. „Stěhovat se nebudu i kdybych se měla soudit. Považuji to za osobní útok,“ prohlásila Zdena Neumannová, která v domě bydlí. Objekt patří městu. Neumannová je opoziční zastupitelkou a kritičkou současného vedení radnice.

Šipky si můžete zahrát jako registrovaný člen Unie šipkových sportů, ale rovněž na řadě volných turnajů.

Je libo korek, nebo softy? Šipkařský sport zažívá boom i na Vysočině

/FOTOGALERIE/ Doba, kdy se jednalo takřka výhradně o „hospodský sport“ je dávno pryč. Šipky prožívají v posledním období velkou konjunkturu. Ve světě je zápolení sportovců s přesnou rukou čím dál tím populárnější, svoji oblibu ale neustále zvyšuje i v tuzemsku. A ani Vysočina není výjimkou.

V Přibyslavi koledu zrušili a nahradili koncertem mladých zpěvaček a skauty v kostýmech před kostelem..

V Přibyslavi tříkrálovou koledu zrušili. Zpívalo se tam před kostelem

Tři králové se vydali o víkendu opět koledovat do měst a obcí. Ale i letos Tříkrálovou sbírku poznamenal covid. Například Přibyslav, kde se každoročně vybraly do kasiček vysoké částky, se nakonec rozhodla koledu škrtnout. Jinde se ale koledníci odradit nedali a šli s kasičkami za svou povinností, zimě i covidu natruc.

Brněnští skauti rozváželi vlaky v sobotu 18. prosince drahocenné světýlko po celé naší vlasti. Do Světlé nad Sázavou dorazil rychlík přesně dle jízdního řádu v 8.16 hodin ráno.

Betlémské světlo dorazilo na nádraží ve Světlé nad Sázavou

Sobotní ranní rychlík Českých drah R988 Vysočina z Brna do Prahy vezl vzácný poklad, Betlémské světlo. V ten den brněnští skauti rozváželi vlaky to drahocenné světýlko po celé naší vlasti. Stanice našeho havlíčkobrodského okresu, do kterých světlo zavítalo, byly Přibyslav, Havlíčkův Brod, Světlá nad Sázavou, Golčův Jeníkov město.

Pomník k 600. výročí Čáslavského sněmu na Kostelním náměstí v Čáslavi.

OBRAZEM: U kostela nainstalovali pomník a panely k 600. výročí Čáslavského sněmu

Pomníček s bronzovou pamětní deskou a textem informujícím o památném Čáslavském sněmu z jara roku 1421 byl umístěn na Kostelním náměstí v Čáslavi v rámci projektu „Bojovníci boží - 600 let“. Poděkování patří manželům Kotasovým a Romanu Šolerovi a za vstřícnost městu Čáslav, reprezentovanému Jiřinou Koženou, vedoucí odboru školství, kultury a památkové péče.

Symbol socialistické architektury má to nejlepší za sebou.

Přibyslav chce opravit kulturák, ale od léta marně čeká na dotace

Velkou rekonstrukci kulturního domu naplánovali v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Jenže již několik měsíců radnice marně čeká na dotaci. Firmu na opravu kulturního domu už radní mají, ale ceny stavebních prací pořád rostou. „Na informaci, zda jsme s dotací uspěli, čekáme už od léta,“ poznamenal starosta Martin Kamarád.

Ilustrační foto

Neobvyklý spor v Přibyslavi: důchodce měl zorat cizí louku. Hrozilo mu vězení

Zoral louku, která patřila městu. A ne jednou. Důchodci Josefu Pelikánovi z Přibyslavi na Havlíčkobrodsku za to hrozilo roční vězení. Loni v listopadu totiž zoral louku v majetku města již podruhé. Za první čin už byl pravomocně odsouzen v loňském roce. Pelikán se bránil tím, že nebylo prokázáno, že jde o majetek města.

Ilustrační foto

Neobvyklý spor. Důchodce zoral cizí louku, hrozilo mu vězení

Zoral louku, která patřila městu. A nejednou. Důchodci Josefu Pelikánovi z Přibyslavi na Havlíčkobrodsku za to hrozilo roční vězení. Loni v listopadu totiž zoral louku v majetku města již podruhé. Za první čin už byl pravomocně odsouzen v loňském roce. Pelikán se bránil tím, že nebylo prokázáno, že jde o majetek města.

Kino v Přibyslavi.

Covid a omezení vyhání diváky z kina. V Přibyslavi klesla návštěvnost o třetinu

S třetinovou návštěvností se potýkají kina v malých městech na Vysočině. Radost provozovatelům nedělá ani další nařízená proticovidová omezení. „U nás návštěvnost opravdu klesla až na třetinu původního počtu diváků,“ potvrdil Petr Štefáček z kulturního domu v Přibyslavi. Zatím kino promítá každý víkend, ale je otázka, co bude dál.

Za kupované cukroví si ale někde zákazník letos hodně připlatí

Vánoční cukroví na Vysočině podražilo. Stoupla cena mouky i energií

Za kupované vánoční cukroví si letos zákazníci připlatí. Zdražila mouka i energie. Někteří proto svoje objednávky ruší. „Odradilo nás to. Cukroví si kupovat nebudeme. Musíme šetřit. Raději si napečeme doma. Tři druhy budou úplně stačit,“ prohlásila Alena Kubátová z Havlíčkova Brodu.