Kreativ

ŠTÍTEK: Přibyslav

Cestami proměn. Klášter Želiv.

Proměny architektury na Vysočině: staré památky vstávají z mrtvých

Nové nádraží v Přibyslavi. Klášter premonstrátů v Želivě nebo kostel ve Smrčné. Snímky z republikové soutěžní výstavy Má vlast cestami proměn jsou nyní k vidění v nádražní hale v Havlíčkově Brodě. Putovní výstava přináší svědectví o proměnách zanedbaných míst v místa upravená a užitečná. Své místo tu má i Kraj Vysočina.  

Most přes řeku Šlapanku ve Šlapanově.

Ze Štok do Přibyslavi po novém. Ve Šlapanově chystají opravu mostu

Most přes řeku Šlapanku, po kterém vede hlavní tah Šlapanovem spojující Štoky a Přibyslav, se dočká velké rekonstrukce. „Je potřeba ho zpevnit, protože se nám už rozpadá. Navíc se při té příležitosti bude dělat i nový povrch silnice a chodníky,“ přiblížila starostka Šlapanova Veronika Vyšinská.  

Komentář: Zdravý rozum stačí

Vysočina nepotřebuje vodní nádrže, prohlásil náměstek hejtmana Lukáš Vlček. Prý není nutné stavět přehrady. „Největší množství vody může udržet zemědělská půda, když je s ní dobře nakládáno, zdůraznil Vlček. A to je přímo slovo do pranice.

Kostel sv. Kateřiny prochází náročnou obnovou. Na snímku původní podoba.

Historické město roku 2020: víme, kteří kandidáti z Vysočiny bojují o titul

/SEZNAM KANDIDÁTŮ UVNITŘ ČLÁNKU/ V krajském kole soutěže Historické město roku 2020 letos bojuje šest měst. Své zástupce má Havlíčkobrodsko, Jihlavsko a Třebíčsko. Cílem projektu je ocenit každý rok města, která na tomto poli dosáhnou nejlepších výsledků. Vítěz získává titul Historické město roku a peněžní odměnu.

Jan Bárta chce zachránit farnost. Na pomoc vzal matematiku.

Farnost v Ledči nad Sázavou bojuje o přežití: kněz navrhl poplatky za mši

Kdo jde v neděli na mši, ať přispěje, navrhuje ledečský římskokatolický děkan Jan Bárta. Kvůli koronavirovým omezením, která ohrožují i farnosti na Vysočině, vypočítal dobrovolný příspěvek každého příchozího na 220 korun. „Jsme v těžké situaci. Kostelní sbírky měly význam. Čím méně věřících přijde kvůli koronaviru na mši, tím je na tom naše pokladna hůř,“ konstatoval Bárta.

Skialpinisté v Krkonoších a Orlických horách.

O víkendu bylo v bílé stopě hodně rušno

Běžkaři na Novopacku měli o víkendu výběr z několika upravených tratí. Mohli vyrazit na vyznačenou bílou stopu po Máchově stezce na Brdo a Klepandu, která je rozšířená směrem k packému letišti a parku Míru. Vyznačená je také trasa Nová Paka – Kumburský Újezd – Enika za kravínem a zpět (2 km). Další vede nad sídlištěm od El Nina přes Studénku ke hřbitovu a zpět (4 km). Třetí stopa míří na Heřmanice, za silničkou k lesu na Přibyslav a zpět (3 km). Mimo to je v provozu i okruh ve Skiareálu Máchovka.

U řeky je dobře. Atrakcí jsou labutě i kachnyAť už se lidé vydávají na zdravotní vycházky, procházky s kočárkem či se psem, malé rodinné výlety a podobně, hodně jich přitom zamíří k řece, kde mohou pozorovat a také krmit kachny, lysky, labutě. V Žatci obl

Tipy na víkend 15. - 17. ledna: Vycházky zvou k šifrovacím hrám

I obyčejná procházka se může proměnit v dobrodružnou a napínavou výpravu. Na Vysočině lidé najdou množství procházkových tras, které při procházce na čerstvém vzduchu i poučí, pobaví a zaměstnají i hlavu. Například Náměšťská kecka vyzývá k hledání velmi pečlivě ukrytých úkolů, lákají ale i šifrovací hry v Havlíčkově Brodě nebo v Polné. V Novém Městě opět zvou na tradiční farmářské trhy nebo si lidé mohou poslechnout talk show s Danem Pribáněm.

Roman Mareš v pětačtyřiceti hraje futsal na nejvyšší úrovni.

Můžu skončit zítra nebo za rok, říká futsalista Mareš

/ROZHOVOR/ V pětačtyřiceti letech stále hraje Roman Mareš futsal na nejvyšší úrovni v Chrudimi. Minulý týden se se svými spoluhráči dočkal restartu nejvyšší soutěže a už vyhlíží sobotní duel o postup do dalších bojů v Lize mistrů. Havlíčkobrodský rodák zatím do budoucna nic neplánuje. „Můžu skončit zítra, za měsíc, nebo také za rok. Uvidíme, zatím mě futsal stále baví,“ svěřil se.

Kněz Karel Filip z Červených Janovic.

Připomeňme si výročí kněze Karla Filipa

Na 21.ledna 2021 připadá 20. výročí od smrti kněze, děkana a čestného kanovníka pana Karla Filipa, který dlouhodobě působil ve farnosti Červené Janovice. Současně 2. prosince 2019 uplynulo 105 let od jeho narození.

V rámci Vysočiny se nejlépe umístil Žďár nad Sázavou.

Nejlépe veřejné zakázky umí ve Žďáře, zjistili analytici. Jihlava mimo desítku

Analytici společnosti Econlab hodnotili, jak hospodárně a férově zadávají města veřejné zakázky. Nejlépe v rámci Vysočiny dopadl Žďár nad Sázavou. „Výsledek nám udělal radost. Beru ho jako impuls a závazek do další práce. V oblasti managementu veřejných zakázek však máme stále co zlepšovat, chceme být excelentní,“ reagoval žďárský starosta Martin Mrkos.

Vánoční výstava betlémů 2020 v Muzeu Vysočiny v Třebíči.

Vánoční atmosféru dotváří betlémy napříč celou Vysočinou

Bez betlému to nejsou pravé vánoce. „Doma mám jeden papírový, skládací. Máme takovou tradici, že ho s dcerou každý rok stavíme. Vždycky nejprve vytvoříme plochu z mechu s větvičkami jehličnanů, kam poté postavičky aranžujeme. Když o tom tak mluvím, už se těším, až si ho postavíme i letos,“ komentovala Marie Chytková z Třebíčska.  

Vánoční výstava betlémů 2020 v Muzeu Vysočiny v Třebíči.

Vánoční atmosféra v ulicích. Města a obce ozdobily betlémy

Bez betlému to nejsou pravé vánoce. „Doma mám jeden papírový, skládací. Máme takovou tradici, že ho s dcerou každý rok stavíme. Vždycky nejprve vytvoříme plochu z mechu s větvičkami jehličnanů, kam poté postavičky aranžujeme. Když o tom tak mluvím, už se těším, až si ho postavíme i letos,“ komentovala Marie Chytková z Třebíčska.  

V akci. Lubomír Venhoda už spřádá plány na zimní přípravu.

Trenér Šebkovic Venhoda tvrdí: Přebor si užíváme. Jsme tady na návštěvě

V tabulce krajského přeboru jsou Šebkovice po deseti kolech předposlední, ale frustraci rozhodně nepropadají a velký tlak hráči na sobě necítí. „Šebkovice jsou malá vesnice s necelou pětistovkou obyvatel. Fotbalový zápas se tady bere jako společenská událost, těšíme se velké podpoře diváků,“ říká zkušený trenér Lubomír Venhoda.

Ilustrační foto

Konec půstu. Rezervace v hospodách a restauracích na Vysočině se plní

/TABULKA ROZVOLŇOVÁNÍ PES/ Česká kuchyně a zlatavý mok zavoní hned v několika podnicích na Vysočině. „Ačkoliv do hospody moc nechodím, na jedno točené s kamarády už se moc těším. Kontakt s nimi mi chyběl a kde jinde se sejít než u piva,“ svěřil se Petr Vaněk z Častonína na Pelhřimovsku. Dočká se ho právě ve čtvrtek.