Kreativ

ŠTÍTEK: Přibyslav

Kruhový objezd u Přibyslavi je ve zkušebním provozu, ale některým řidičům se nelíbí.

Malý a špatně průjezdný: některým řidičům se nový kruháč v Přibyslavi nelíbí

/VIDEO/ Ve zkušebním provozu je už první kruhový objezd v Přibyslavi na silnici první třídy směrem od Žďáru nad Sázavou. Někteří řidiči k němu ale mají výhrady. Tvrdí, že kruhový objezd je malý a špatně průjezdný. Podle radnice je to v pořádku. Kruhový objezd má zpomalit řidiče, kteří si silnici ze Žďáru do Přibyslavi pletli se závodní dráhou.

Kulturní dům v Přibyslavi je přes padesát let starý, líbí se památkářům a proslavil se i ve filmu.

Točila v něm Janžurová, teď bude kulturák v Přibyslavi rok zavřený

Slavný kulturní dům v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku, kde se natáčel volební film s Ivou Janžurovou Ene Bene, je na rok zavřený. Začala jeho velká proměna za desítky milionů korun. „Už jsme předali staveniště,“ upřesnil starosta Přibyslavi Martin Kamarád. Budova potřebuje zateplení a výměnu unikátních skleněných oken.

Penny v Přibyslavi otvírá

Zákazníci přišli s předstihem. První supermarket v Přibyslavi otevřel

/VIDEO/ Už je to tady. První supermarket v Přibyslavi otevřel. „Byl jsem se u prodejny podívat už ve středu. Zajímalo mě, v kolik otevřou,“ říká Ladislav Němec z Dolní Jablonné. Ve čtvrtek v sedm hodin ráno se stává prvním zákazníkem, který vstupuje do nové prodejny a jako odměnu si odnáší dárkový koš.

Ilustrační foto

Maso, nebo léky? Drahota dopadá na lidi z Havlíčkobrodska se speciální dietou

Kde na to máme brát? Kvůli rostoucí inflaci zdražují nejen běžné potraviny, ale stále víc peněz musí vytáhnout z peněženky lidé trpící cukrovkou nebo celiakií. V případě, kdy se k civilizačním nemocem přidá věk, je na problémy zaděláno. „Ceny letí nahoru. Zdražuje mouka a máslo. Maso jsme kupovali krůtí, protože je dietní. Jenže kilo krůtího stojí dneska už skoro dvě stě padesát korun, a to pro něj jezdíme do Havlíčkova Brodu,“ postěžovala si Stanislava Rosecká z Přibyslavi.

Ilustrační snímek

Maso, mouka, nebo léky? Drahota v Česku tvrdě dopadá na nemocné s dietami

Kde na to máme brát? Kvůli rostoucí inflaci zdražují nejen běžné potraviny, ale stále víc peněz musí vytáhnout z peněženky lidé trpící cukrovkou nebo celiakií. V případě, kdy se k civilizačním nemocem přidá věk, je na problémy zaděláno. „Ceny letí nahoru. Zdražuje mouka a máslo. Maso jsme kupovali krůtí, protože je dietní. Jenže kilo krůtího stojí dneska už skoro dvě stě padesát korun, a to pro něj jezdíme do Havlíčkova Brodu,“ postěžovala si Stanislava Rosecká z Přibyslavi.

Kovový betlém z dílny kováře Petra Štáfla

Náměstí v Přibyslavi zdobí unikátní betlém: je téměř celý z kovu. Líbí se vám?

/ANKETA/ Originální betlém zdobí letos o adventu Bechyňovo náměstí v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Je skoro celý z kovu. Vyrobil ho umělecký kovář Petr Štáfl z Uher u Přibyslavi. Pracoval na něm už loni. „Betlém je vysoký tři metry. Postavy jsou tři, celá svatá rodina. Jedna postava měří asi metr padesát,“ popsal autor svoje dílo. Rada města schválila na pořízení betléma pro Přibyslav veřejnou sbírku.

Vánoční jarmark v Přibyslavi.

VIDEO: Jarmark v Přibyslavi odstartoval Vánoce, podívejte se

Velkým vánočním jarmarkem začal advent v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Svou šikovností, dovedností a zajímavými nápady se v sobotu v kulturním domě pochlubily skoro tři desítky řemeslníků a lidových výrobců z celé Vysočiny.

Dva mosty u Přibyslavi se rozpadají, silnice není pro chodce bezpečná. Vyřeší to město Přibyslav společně s Krajem Vysočina

Silnice u Jablonecké nádrže v Přibyslavi bude bezpečnější

/FOTO/ Mnohem bezpečněji projdou za rok lidé kolem silnice druhé třídy z Přibyslavi do Šlapanova. Vyřeší to nový chodník. "Úsek silnice pod Jabloneckou nádrží není pro chodce bezpečný," myslí si Luboš Doležal, který po silnici jezdí do Přibyslavi do práce. „Kolem silnice není chodník, ale neustále se tam někdo pohybuje. Musíte mít oči na stopkách,“ poznamenal řidič.

Kruhový objezd u Přibyslavi

Kruhový objezd u Přibyslavi otevřou v listopadu. Město vyjde na dvacet milionů

/VIDEO/ Už se to blíží. V polovině listopadu řidiči projedou úplně novým kruhovým objezdem na okraji Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. A to po horní i dolní silnici. Kruhový objezd zvýší bezpečnost na silnici ve městě hlavně směrem od Žďáru nad Sázavou. Práce začaly letos v létě. V současné době je na stavbě ještě omezený provoz a dopravu řídí semafory.

Výstava v Přibyslavi, foto z minulých ročníků

Brambory, ovoce a zelenina z Přibyslavska dostávají na výstavě punc kvality

To nejlepší ze zahrad a polí místních pěstitelů představí o víkendu v pořadí již čtyřiadvacátý ročník Výstavy ovoce, zeleniny, medu a brambor Přibyslavska v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. „Vystavovatelé představují ve sklepení radnice ovoce a zeleninu ze svých zahrad, zemědělci zase soutěží o nejkvalitnější brambory. Pěstování brambor má na Přibyslavsku dlouholetou tradici, která je dána vhodnými přírodními podmínkami, ale i dobrou péčí,“ upřesnil místostarosta Michael Omes.

Tak vypadalo otvírání nové linky na výrobu CLT panelů ve Stoře

Stora Enso otevřela ve Ždírci moderní linku na výrobu dřevěných panelů

/VIDEO/ Nová pracovní místa a možnost stavět i na Vysočině moderně a ekologicky. To umožní výroba křížem lepených CLT panelů jež vyrobí společnost Stora Enso ve Ždírci. V úplně nové hale na moderní výrobní lince. Halu i linku společnost slavnostně otevřela v pátek.Stavba i s přípravou trvala dva roky.

Děti na kolech i odrážedlech udělaly tečku za letošní cyklistickou sezonou.

Na kolech i odrážedlech. Malí cyklisté ze Žďáru závodili a zakončili sezonu

Tečku za letošní cyklistickou sezonou udělali nejmenší cyklisté. Místní cyklistický oddíl TJ Žďár nad Sázavou uspořádal tradiční dětské cyklistické závody. Nejmenší milovníci kol tak mohli opět porovnat svoje síly s ostatními a otestovat si aktuální formu. Za pěkného podzimního počasí si na ovále u zimního stadionu zazávodilo přes sedmdesát malých příznivců cyklistického sportu. Děkujeme za příspěvek. 

Starostou Přibyslavi zůstává Martin Kamarád

V Přibyslavi už mají jasno: starostou zůstává Martin Kamarád

Kdo bude ve městě starostou. O tom už mají jasno v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Starostou zůstává Martin Kamarád za ODS. Zato funkce neuvolněného místostarosty se zdvojí. Přibyslav má totiž už čtyři roky místostarostu, který má vlastní zaměstnaní a do úřadu dochází v určitých dnech v týdnu.

Soutěžící se s Vodomilem podívají například do Žďáru na Zelenou horu.

Na Zelené hoře slaví. Poutní kostel ve Žďáře stojí už tři sta let

Poslední zářijový víkend láká na pestrý výběr akcí po celé Vysočině. Žďár si připomene tři sta let od vysvěcení poutního kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. V kostele svatého Víta v Zahrádce u Ledče nad Sázavou zazní Múza Versailles. Slavnosti brambor oslaví v Bystřici nad Pernštejnem a v Třebíči. Filharmonie Gustava Mahlera začíná svou jubilejní dvacátou sezonu a zve na velkolepý zahajovací koncert v Jihlavě.

Fotbalisté Přibyslavi (na archivním snímku v šedém) po dobrovolném sestupu do 1. B třídy patří ke špičce A skupiny soutěže. V Dobroníně nasázeli domácím šest branek, polovinu z nich zaznamenal šestnáctiletý Daniel Wasserbauer.

KANONÝR DENÍKU: Palbu Přibyslavi v Dobroníně dirigoval dorostenec Wasserbauer

Střelnici si otevřeli v prvním poločase duelu v Dobroníně fotbalisté Přibyslavi. V rámci šestého kola 1. B třídy v něm nasázeli soupeři pět gólů a položili tak základ konečnému jasnému vítězství 6:2. Kanonádě týmu z Havlíčkobrodska velel šestnáctiletý Daniel Wasserbauer, který během půlhodiny dokázal skórovat třikrát.

Rekonstrukce bitvy u Sudoměře.

Na výlet za bratrem Žižkou. Vydejte se po stopách slavného vojevůdce

Dlouho očekávaný velkofilm Jan Žižka konečně dorazil do českých kin, aby vyprávěl příběh slavného českého husitského vojevůdce. Jednooký válečník, který zformoval husity do nepřemožitelných šiků a vymyslel slavnou vozovou hradbu, je jednou z nejslavnějších osobností českých dějin. I když jméno Jan Žižka z Trocnova každý zná, dá se předpokládat, že film vyvolá nový a velký zájem o jeho osobnost. A možná se stane i pobídkou k k výletu na místa, která jsou se slavným vojevůdcem spojená. Několik jsme jich pro vás vybrali.

Velká Bíteš ožila hudbou, zpěvem a tancem.

Chasa v nových krojích projde Velkou Bíteší. Město ovládly hody

Druhý zářijový víkend láká na bohatý výběr kulturních po celé Vysočině. Velká Bíteš ožila hudbou, zpěvem a tancem. V Polné oslaví Mrkvancovou pouť, Náměšť láká na Oživený zámek. V Přibyslavi pořádají tradiční Přibyslavské slavnosti spojené s Mlékárenským dnem a hrad Orlík u Hempolce zve na Hradohraní.

Očištěný pomník v Přibyslavi

Pomník v Přibyslavi je čistý, vandala dál hledá policie

Už je čistý. Zmizely vlajky i nápisy. Neznámý vandal nedávno poškodil pomník padlým v Přibyslavi. Pomaloval ho v srpnu vlajkami a popsal hanlivými vzkazy v azbuce. Policie po vandalovi pátrá. Město Přibyslav nechalo pomník odborně očistit. „Udělali jsme to na základě konzultace s památkáři. Pomník očistil restaurátor speciálním přístrojem s pomocí horké páry,“ informoval místostarosta Přibyslavi Michael Omes.

Radnice v Přibyslavi šetří, začne veřejným osvětlením

Přibyslav: Výměna osvětlení v ulicích ušetří stovky tisíc

 Svítit úsporně se rozhodli v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Vymění kvůli tomu přes šest stovek lamp v celém katastru. Výměna přijde asi na šest milionů, z toho víc než polovinu činí dotace. Přibyslav tak díky novým lampám za rok ušetří na elektřině přes tři sta tisíc.