Kreativ

ŠTÍTEK: Vysoká hora (Hrubý Jeseník)

Vizualizace rozhledny na Králickém Sněžníku

Rozhledna na Králickém Sněžníku má opět šanci

Výstavba rozhledny na Králickém Sněžníku dostala další šanci. Svazek obcí regionu Stronie Śląskie získal na záměr evropskou dotaci. Kdy by mohly začít stavební práce nicméně zatím není jasné.

Vizualizace rozhledny na Králickém Sněžníku

Rozhledna na Králickém Sněžníku má opět šanci

Výstavba rozhledny na Králickém Sněžníku dostala další šanci. Svazek obcí regionu Stronie Śląskie získal na záměr evropskou dotaci. Kdy by mohly začít stavební práce nicméně zatím není jasné.

Vyšetření kůže. Ilustrační foto

TIP Deníku: Stan proti melanomu zavítá i do Ostravy

Lidé si budou moci nechat vyšetřit kožní znaménka ve Stanu proti melanomu. Po zastávkách v Praze a Brně zavítá v úterý 14. května 2019 také do Ostravy. Zde je zájemci najdou od 10 do 18 hodin u Shopping Park Avionu. Každoročně využijí vyšetření zdarma tisíce lidí, loni jich bylo přes čtyři tisíce. Lékaři odhalili 48 nádorů kůže, za 12 let pořádání preventivní akce už více než 650.

Stan proti melanomu. Letos již dvanáctý ročník Stanu proti melanomu,vyšetření kožního znaménka na Václavském náměstí.

Nejsou nebezpečná? Na Václavském náměstí prozkoumají znaménka

/FOTOGALERIE 2018/ Lidé si mohou nechat vyšetřit kožní znaménka ve Stanu proti melanomu. Stojí dnes a v úterý na Václavském náměstí v Praze, v pondělí 13. května bude v Brně a o den později v Ostravě. Každoročně využijí vyšetření zdarma tisíce lidí, loni jich bylo přes 4000. Lékaři odhalili 48 nádorů kůže, za 12 let pořádání preventivní akce už více než 650.

Rozhledna stojí na vrcholu Svatoboru, asi hodinu pěší cesty od města Sušice.

Tip na výlet: Rozhledna Svatobor a Vodolenka

Klatovsko - Rozhledna stojí na vrcholu Svatoboru, asi hodinu pěší cesty od města Sušice. Kamenná rozhledna o výšce 31,6 m a má 182 dřevěných schodů a krásný výhled do okolní krajiny. 

Finále Sportovní ligy škol ve florbalu na jihu Čech

Finále Sportovní ligy škol ve florbalu na jihu Čech

Jindřichův Hradec – Sportovní hala u Vajgaru bude v pondělí a v úterý dějištěm významné florbalové akce. SKOK J. Hradec, z.s., AŠSK ČR, Město J. Hradec, FK Slovan J. Hradec, Gymnázium V. Nováka a SOŠ a SOU J. Hradec pořádají republikové finále středních škol a učilišť.

Finále Sportovní ligy škol ve florbalu na jihu Čech

Finále Sportovní ligy škol ve florbalu na jihu Čech

Jinndřichův Hradec – Sportovní hala u Vajgaru bude v pondělí a v úterý dějištěm významné florbalové akce. SKOK J. Hradec, z.s., AŠSK ČR, Město J. Hradec, FK Slovan J. Hradec, Gymnázium V. Nováka a SOŠ a SOU J. Hradec pořádají republikové finále středních škol a učilišť.

Kolumbijská vlajka. Ilustrační foto

Tip Deníku: Přednáška poučí o nástrahách Kolumbie

Vyškov – O krásách dálné Kolumbie, která podle přednášející Markéty Krafkové není ještě tolik zasažena turismem, promluví ve čtvrtek čtrnáctého března ve vyškovském zooparku. Od pěti hodin příchozím v sále Hanáckého statku povypráví o bílých písečných plážích i vysokých horách a pásmech vulkánů.

Výbava fotografa Deníku při Světovém poháru v alpském lyžování ve Špindlerově Mlýně.

Řehole fotografa. Nelyžuješ, nefotíš!

Špindlerův Mlýn - Vyplatit milion korun vítězce každého závodu nebo dodržovat velmi přesné a přísné podmínky pro fotografy nadiktovala Mezinárodní lyžařská federace (FIS) organizátorům Světového poháru. S fotografem krajské redakce Deníku Michalem Fantou, který čtenářům přinášel aktuální fotozpravodajství, nahlédneme za kulisy světového podniku.

Miroslav Zikmund.

Miroslav Zikmund: legenda i učitel

Hradec Králové - Neuvěřitelných sto let oslavil v polovině týdne legendární cestovatel Miroslav Zikmund. A ač tento plzeňský rodák procestoval se svým dlouholetým kamarádem Jiřím Hanzelkou celý svět. V Hradci Králové byl jen dvakrát v životě.

Tradiční novoroční vyjížďka. Ilustrační foto

Na novoroční vyjížďku vyrážejí už přes sedmdesát let

Žďár nad Sázavou – Již desítky let pořádá Cyklistický oddíl Tělovýchovné jednoty Žďár nad Sázavou tradiční novoroční jízdu. Akce, která se letos bude konat po čtyřiasedmdesáté, však není určená pouze pro členy oddílu.

Cestovní pojištění. Ilustrační foto.

Pozor na výluky u cestovního pojištění! Můžou vás přijít draho

Chystáte si sjednat pojistku? Ať už se týká čehokoliv, důkladně si nastudujte pojistné podmínky a především výluky, který bývají důvodem, proč pojišťovny nevyplácí škody. Čeho se výluky mohou týkat a co dalšího si ohlídat, radí finanční poradce Partners Josef Uchytil.

Jan Červinka.

Černobíle po vysokých horách očima Jana Červinky

Vrchlabí - Galerie Morzin v pátek zahajuje unikátní výstavu Vzpomínky na velehory ve fotografii Jana Červinky. Vernisáž začne v 18 hodin. Výstava nabízí prostřednictvím fotografií jedinečný pohled do historie a atmosféry expedičního horolezectví.

fotbal FC  FASTAV Zlín   - FK Jablonec. Ondřej Bačo v akci

Hory vyměnil za moře. Bačo po kempu zamířil do Chorvatska

Prodloužil si sezonu, na konci soutěžního ročníku ještě pořádně potrénoval a odehrál jeden mezistátní zápas. Zlínský stoper Ondřej Bačo společně s reprezentačním výběrem do jednadvaceti let absolvoval tradiční červnové soustředění v rakouském Kaprunu.

Dasha a Pavel Stara při akci Hrajeme spolu za Pardubice.

Přes všechny základní tábory rovnou na vrchol

Pardubice – Ideální svět neexistuje. Ale proč se k němu nepřiblížit. Přesně to se podařilo organizátorům 4. ročníku Hrajeme spolu za Pardubice. Jeho velitel PAVEL STARA si mohl odškrtnout v úkolníčku: ideální koncert, ideální zápas, ideální návštěva… A pak, že ideální svět neexistuje…

Běžci se sejdou v sobotu dopoledne v Doksech na Plus Trailu. osbotu

Trail je jednou z cest k sebepoznání

Kladno – Sobotní dopoledne bude v Doksech patři prvnímu ročníku Plus trailu. Na jeho účastníky čeká pět kilometrů lesních cest, což se může zdát jako příjemné krátké proběhnutí. Pokud však na trati poběžíte potokem, budete překonávat kluzké překážky nebo se plazit bahnem, určitě si poslední listopadový víkend přinesete domů víc než jen propocený dres.

Žáci devátých tříd poznávali Bavorsko.

Žáci devátých tříd poznávali Bavorsko

Písek - Ve čtvrtek 5. října v pět hodin ráno vyrazilo 42 žáků devátých tříd a tři paní učitelky ze Základní školy Edvarda Beneše v Písku na dvoudenní poznávací zájezd Romantické Bavorsko.

KUCHAŘ MICHAL CICHÝ: „Do čtvrté třídy to ještě jde. Pak si starší děti začínají vybírat, hned tak něco jim nechutná a nejraději by měly k obědu hranolky…“

Dobré jídlo ve škole ve Vratimově vaří podomácku

/SERIÁL DENÍKU - ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ „Jako dítě jsem zažil parádní i propadákové stravování. A to platí o tom školním i dnes,“ říká kuchař, který vaří v jídelně ZŠ a MŠ Vratimov, Michal Cichý.

Černá hora v Krkonoších: výroba sněhu v červenci

/OBRAZEM/ Horkému létu navzdory: na Černé hoře vyrábějí v červenci sníh

Neobvyklý pohled se v tomto ročním období otevřel turistům na vrcholu Černé hory v Krkonoších. Pracovníci skiareálu tam během minulého týdne, kdy teploty stoupaly nad 20 stupňů Celsia, vyráběli sníh. Ledové krystalky za velkého zájmu návštěvníků, oblečených často v kraťasech, foukali do obří retenční nádrže. Na jejím dně pak vlekaři ve svetrech sníh přikrývali fóliemi.

Novoroční výstup na Uhlířský vrch. Ilustrační foto.

Kam na Nový rok? Na vrchol!

K milým zvykům loučení se se starým rokem a vítáním toho nového bývají novoroční výstupy, někde už silvestrovské. Kam se mohou u nás lidé vydat?

V Třebíči si lidé mohli vyzkoušet přespat v noci ve dvoře Národního domu. Součástí akce Noc bez domova byla i přednáška Radka Jaroše a promítání dokumentu Petra Palovčíka Já bezdomovec.

Noc bez domova je dobrá zkušenost, ale stačí jedna

Třebíč - Přijmout výzvu a vyzkoušet si jednu noc bez domova měli ve čtvrtek možnost lidé v Třebíči. Vybaven více než deset let starým spacákem a plachtou za sedmdesát korun pro případ deště jsem se rozhodl výzvu přijmout.

Martin Macík na Rallye Dakar 2016.

Dakar 2017: Šest horských etap a více než 8 tisíc kilometrů

Paříž /PROGRAM/ - Šest horských etap připravili organizátoři 39. ročníku Rallye Dakar, která odstartuje 2. ledna v Asunciónu. Bližší informace o trati zveřejnili na tiskové konferenci v Paříži. Na téměř 500 soutěžích čeká přibližně 8800 km, z toho 4000 měřených.

Instalace japonského umělce Jasuhira Čidy

Čtvrtý ročník festivalu světel Signal nabídne dvacítku instalací

Praha - Čtvrtý ročník festivalu světel Signal, který se letos v ulicích Prahy koná od 13. do 16. října, nabídne stejně jako loni dvacítku instalací. Nebudou chybět oblíbené videomappingy, světelné umělecké objekty a díla, ani interaktivní instalace, na kterých si návštěvníci budou moci otestovat vlastní kreativitu. Poprvé festival uvede i denní program určený především dětem. Ve středu o tom za pořadatele informovala Nikola Lörinczová.

Ilustrační foto.

Švýcaři se přou o půlměsíc na alpském vrcholku

Bern – Téměř tři metry vysoký půlměsíc, který se objevil na jednom z alpských vrcholků ve východním Švýcarsku, vyvolal vášnivé diskuze. Umělec, který symbol islámu na hoře vztyčil, chtěl svým činem prý upozornit na absurditu vrcholových křížů, informovala švýcarská média.

Výprava přijela do vysněné Číny. Bohužel jen jedním vozem.

Expedice Feldou do Číny jede už jen jedním vozem

Kdyně, Čína – Celoprázdninová výprava čtyř kamarádů ze Kdyně a Klatov Feldou do Číny má za sebou jeden z nejnáročnějších dní. Těsně před překonáním čínských hranic se ve čtvrtek ve vysokých horách pokazila jedna ze dvou felicií, kterými expedici podnikají.

FOTOGRAFIE HIMÁLAJÍ ze své premiérové cesty pod vrcholy velehor vystavuje v Plané Petr Meller.

Splnil si dvacetiletý sen, návštěvu Himálají

Planá – Až do Himálají pod vrcholy osmitisícovek se přenesli účastníci vernisáže fotografií Petra Mellera. Alespoň pomyslně při poutavém vyprávění z návštěvy velehor doplněném stovkami promítaných fotografií.

Martin Horák ze Ptení bojuje o obnovu zámku.

Student bojuje v reality show o obnovu zámku ve Ptení

Ptení - Dvaadvacetiletý Martin Horák ze Ptení se přihlásil se svým projektem na záchranu zdejšího zámku do soutěžní vzdělávací reality show Hledá se Leader, kterou pořádá společnost Člověk v tísni.