Kreativ

ŠTÍTEK: Vysoká hora (Hrubý Jeseník)

Osmdesátiletý Japonec Joičiró Miura se stal nejstarším člověkem, který kdy stanul na Mount Everestu.

Osmdesátiletý Japonec stanul na vrcholu Mount Everestu

Káthmándú - Osmdesátiletý Japonec Joičiró Miura se dnes stal nejstarším člověkem, který kdy stanul na Mount Everestu. Oznámily to nepálské úřady. Miura stanul na vrcholu nejvyšší hory světa už potřetí, poprvé se mu to podařilo v sedmdesáti letech. Rekord ale možná dlouho neudrží, na vrcholek Everestu míří o rok starší Nepálec.

Tomáš Pfeiffer nechává návštěníky koncertu si sáhnout na pradávný nástroj.

Vodnářský zvon opředený mnoha mýty zazní v Evropě

Hodonín - Společná věc. Tak se jmenuje koncert Tomáše Pfeiffera, který při něm rozeznívá starodávný nástroj Vodnářský zvon. Jedinečná kulturní akce se uskuteční 9. května v 18.30 v hodonínském sále Evropa.

Z přednášky Leona Stavovčíka.

V Loučimi stoupali na Mont Blanc a cestovali do Izraele

Loučim – Měsíc únor mají místní dobrovolní hasiči vyhrazený k nabírání sil na jaro – a také k výpravám za poznáním, byť zprostředkovaným. Ve středu 20. února jim tak umožnil cestovatel (a starosta okrsku Pocinovice) Leon Stavovčík podívat se na vrchol nejvyšší evropské hory Mont Blanc (4810 metrů n.m.) a v druhé části své přednášky do turisticky nepříliš atraktivní země Izrael.

Přední český horolezec Marek Holeček přednášel v Kolíně

Člověk má obrovskou schopnost se adaptovat, zvykne si i na zimu

Kolín - Přední český horolezec Marek Holeček vyprávěl v kolínském městském společenském domu o tom, co prožil na Nanga Parbat, deváté nejvyšší hoře světa. „Možná tady budu trochu přešlapovat," začal trochu nezvykle svoji přednášku. Vzápětí vysvětlil proč: „Byl jsem dneska běhat a upadl jsem."

Martin Loew

Diashow: Cesta náhorní plošinou v Andách byla fascinující

Hradec Králové – Do rozlehlých a pustých planin bolivijského Altiplana se lze vydat s cestovatelem Martinem Loewem. Ten v pondělí 18. února v 18 hodin vystoupí již potřetí v letošní sezoně se svou diashow v královéhradeckém Adalbertinu.

 Libuše Leischnerová

Jak se mění mapa světa s Libuší Leischnerovou

Strakonice - Ve společenské místnosti Šmidingerovy knihovny se dnes od 17 hodin koná první ze série přednášek vzdělávacího projektu – Rozšiřme si obzory aneb Vzdělání hrou. Ta dnešní úvodní je zaměřená na geografii, čili zeměpis celého světa. Přednášející pro tento pořad je bývalá pedagožka strakonického gymnázia, oboru zeměpis a biologie, a zvědavá cestovatelka Libuše Leischnerová.

Radioamatér Miloš Zimmermann přímo v akci. Právě navazuje spojení s účastníky z Itálie z vrcholu Přimdy.

Kyjovští radioamatéři jsou mistry republiky

Kyjov, Vracov – Mladí kyjovští a vracovští radioamatéři se stali Mistry České republiky juniorů za rok 2012. Mistrovství ČR juniorů na velmi krátkých vlnách (VKV) pořádá od roku 2010 Český radioklub. Kolektiv mladých operátorů radioklubu OK2KYK z Kyjova působící při DDM Vracov se ho zúčastnil poprvé.

Z Himálaje.

Utajená země Himálaje - Horní Dolpo

Lomnice nad Popelkou – Vypravte se na cestu do vzdálených zemí – do utajené země Horní Dolpo, a zažijte přechod jedné z nejizolovanějších oblastí Himálaje.

Na snímku výroba skleněných figurek ve firmě Detesk, která je do projektu vedle dalších firem, ale i muzea či sklářské školy také zapojena.

V Železném Brodě začaly tradiční Zimní sklářské pátky

Železný Brod - Takový blátivý, ale třeba i mrazivý pátek přímo vybízí k tomu, zalézt si někam do tepla. Co takhle zkusit navštívit skláře ze Železného Brodu? Natáhnout turisty do oblasti Českého ráje v zimě není jednoduché. Turisté míří spíše do vyšších hor za lyžováním a Českým rájem jen projíždějí.

Tomáš Pfeiffer nechává návštěníky koncertu si sáhnout na pradávný nástroj.

Hudba vodnářského zvonu rezonuje celým tělem

Kyjov – Neobyčejný hudební zážitek přinese ve středu do Kyjova koncert Společná věc. Nabídne propojení videoprojekce s hrou na pradávný nástroj – vodnářský zvon. Když jej Tomáš Pfeiffer poprvé uviděl ve vysokých horách, netušil, že s ním v budoucnu spojí svůj další osud. Nyní již šest let představuje tento neobvyklý vzácný nástroj veřejnosti.

Karel Plechač.

Horolezec: Z Pamíru jsem snášel mrtvého kamaráda

Ústí nad Labem /OTÁZKY ŠÉFREDAKTORA/ - Smrt je ve vysokých horách doma, nedávno ji tam našla i ústecká horolezkyně Zuzana Hofmannová. Vzpomíná na ni i téměř osmdesátiletý horolezec Karel Plechač z Tisé.

Počítačová hra Guild Wars 2.

Předrecenze Guild Wars 2 po finální betě

Po několika víkendových betatestech a nespočtu náhodných zátěžových testů mám pocit, že jsem v Tyrii prožil už několik měsíců. S každou další návštěvou Tyrie jsem ji přitom miloval o něco víc a o něco hůř se mi s ní loučilo.

Pobřeží Madeiry je hodně členité.

Panenská příroda portugalské Madeiry

Když v roce 1418 zasáhla lodě portugalského prince Jindřicha Mořeplavce silná bouře, zanesla je až k dosud neznámému ostrovu, který námořníci pojmenovali Porto Santo. V dáli však viděli také jiný hornatý ostrov, a tak se sem o rok později na přání a náklady prince Jindřicha vrátili. Tehdy objevili i překrásný zelený ostrov, který celý pokrývaly lesy – Madeiru.

Německý důchodce přežil týden v trhlině rakouského ledovce

Vídeň – Asi sedmdesátiletému Němci se podařilo přežít týden v trhlině ledovce ve výšce přibližně 3000 metrů nad mořem, než jej dnes v rakouských Alpách zachránila horská služba. Ta důchodcovo přežití podle agentury APA označila za senzaci.

Curiosity váží 900 kilogramů a je dlouhá tři metry. Má šest kol, každé s vlastním pohonem, která jí umožňují otočit se na místě o 360 stupňů nebo překonávat překážky o výšce až 
65 centimetrů.

Zvědavá sonda a minuty hrůzy nad Marsem

Mys Canaveral, Mars /ANIMACE/ - Takto komplikovaně ještě lidmi vyrobený stroj ve vesmíru nikdy nepřistával. I proto se manévru, během kterého má v pondělí v 7.31 hodin ráno dosednout na povrch Marsu sonda Curiosity, říká sedm minut hrůzy. Přistávat bude sonda po osmiměsíční cestě vesmírem.

Ilustrační foto.

Vozítko Curiosity přistane na Marsu. Bude hledat život

Mars /GRAFIKA/ - Na Marsu by v pondělí ráno mělo po více než osmiměsíční cestě vesmírem přistát americké robotické vozítko Curiosity. Zatím nejsložitější aparát, který kdy člověk vyslal do meziplanetárního prostoru, bude zkoumat povrch planety a zjišťovat, zda na ní někdy mohl existovat život. Na "rudé planetě" bude Curiosity (zvědavost) pracovat nejméně dva roky.

Dominik Sádlo s Miloslavem Rouskem

Sádlo pokořil prestižní Pierra Mentu

Pierra Menta, Trutnov – Na republikovém šampionátu Dominik Sádlo scházel, jelikož se ve stejném termínu účastnil mezi skialpinisty nejznámějšího závodu na světě. Souboj dvojic ve vysokých horách, kde se kromě sebe a svých schopností musí závodník spolehnout i na svého týmového partnera.

Ilustrační foto

Vyražte na hory. Do Rakouska nebo Itálie

České hory jsou často synonymem pro dlouhé fronty u vleku a davy lyžařů. V cizině na ně díky rozlehlosti tamních lyžařských oblastí narazíte málokdy. Přinášíme výčet těch nejoblíbenějších a hlavně: Proč tam vyrazit?

Ředitel základní školy v Letovicích Miloš Randula zdolal devadesátikilo­metrový Vasův běh už pětkrát.

Na běžkách pokořil Vasových 90 kilometrů. Pětkrát

Svitávka - Zdolat na běžkách největší závod na světě, Vasův běh. To byl sen Miloše Randuly ze Svitávky. V roce 1980 však nedostal devizový příslib a do Švédska se tak nedostal. Sen si přece jen po sametové revoluci splnil. Už pětkrát. Zda vyrazí na devadesátikilo­metrový běh i letos v březnu, to se ještě uvidí.

Za velice úspěšné považují organizátoři v Horní Radouni silvestrovské Sjezdy na čemkoli. Do zábavy se totiž nakonec zapojila i řada diváků. Na snímku sjíždí kopec jeden ze zakladatelů tradice Jiří Jun.

Lidé oslavili Silvestra výlety a ohňostroji

Jindřichohradecko – O tom, že poslední den v roce není jenom ve znamení pojídání chlebíčků a popíjení, svědčí řada akcí, které o Silvestru přilákaly davy lidí. Každoročně se tisícovky lidí scházejí na vrcholu 837 metrů vysoké hory Javořice u Studené.