Kreativ

ŠTÍTEK: Vysoká hora (Hrubý Jeseník)

Hledačku bylo nutné v Karlovicích nejprve třeba vytvořit.

Na konci čeká hledače poklad

Karlovice, Vrbno pod Pradědem - Pokud si rádi hrajete a s oblibou poznáváte nové věci, Deník vám doporučuje návštěvu obce Karlovice a sousedního Vrbna pod Pradědem, kde pro vás a vaše děti připravili speciální hledačku.

Tomáš Petreček (úplně vlevo)

Tomáš Petreček nasedá na letadlo do Ekvádoru

Opava - Letošní vrchol všech extrémních sportovců, kteří závodí v Adventure Race, nadešel. Směr Ekvádor, kde se uskuteční mistrovství světa, dnes (v sobotu 1. listopadu) nabere také Opavan Tomáš Petreček, jenž si společně se svým týmem neklade vůbec nízké ambice.

Ilustrační foto.

Deník radí: Až na vrchol. Jak se leze v Česku?

Horolezci, horolezkyně i horolezčata šplhají na české skály už více než 100 let. Přestože jsme malá republika, navíc bez velehor, míst na lezení je u nás spousta. Nejvíc lákají pískovcové skály, komu by ale byly malé, může využít umělé horolezecké stěny. Velkým trendem je nyní bouldering nebo trasy via ferrata. Co to je a kde se dají tyto aktivity vyzkoušet?

Ilustrační foto.

Deník radí: Až na vrchol. Jak se leze v Česku?

Praha /INFOGRAFIKA/ - Horolezci, horolezkyně i horolezčata šplhají na české skály už více než 100 let. Přestože jsme malá republika, navíc bez velehor, míst na lezení je u nás spousta. Nejvíc lákají pískovcové skály, komu by ale byly malé, může využít umělé horolezecké stěny. Velkým trendem je nyní bouldering nebo trasy via ferrata. Co to je a kde se dají tyto aktivity vyzkoušet?

Radek Jaroš po příletu do Prahy

Jaroš po příletu: Už mi to dochází. Na letišti ho vítaly davy fanoušků

Praha - S dvouhodinovým zpožděním se dnes večer vrátila výprava českých horolezců z úspěšného pokusu vylézt na vrchol K2, která jako jediná ze čtrnácti osmitisícovek chyběla Radku Jarošovi k dokončení projektu Koruny Himálaje. Na jejich přestupu v Istanbulu totiž zastavila letecký provoz bouřka a déšť.

Radek Jaroš na K2.

Pátý pokus vyšel, Jaroš nosí korunu Himálaje

Nové Město na Moravě – Z šestnáctihodinové bitvy o vrchol K2 vyšel novoměstský horolezec Radek Jaroš vítězně. Výstup novoměstského rodáka na vrchol K2 s napětím sledovali i jeho přátelé a obdivovatelé. Nové Město mu chystá uvítání

Ilustrační foto.

Obloha bude patřit juniorům

Velké Poříčí - Dvoutýdenní Mistrovství republiky juniorů a akademiků 2014 odstartuje na velkopoříčském letišti v neděli v 10.00 hodin slavnostním zahájením. Do soutěže je prozatím přihlášeno pětatřicet juniorských pilotů.

Do Janáčkova divadla se soubor Shen Yun vrací počtvrté: s novým programem a živým orchestrem.

Shen Yun v Brně: na jeviště vtančí víly, fénixové i šaolinští mniši

Brno – Před publikem vyvstanou vysoké hory a bájné zahrady, z nebe slétnou fénixové. A celý prostor rozeznějí melodie tisíce let starých čínských houslí. To nejpozoruhodnější z prastaré čínské kultury přenese na jeviště Janáčkova divadla v Brně newyorský soubor Shen Yun Performing Arts, který na jižní Moravě vystoupí 6. a 7. května.

Do Janáčkova divadla se soubor Shen Yun vrací počtvrté: s novým programem a živým orchestrem.

Shen Yun v Brně: na jeviště vtančí víly, fénixové i šaolinští mniši

Brno – Před publikem vyvstanou vysoké hory a bájné zahrady, z nebe slétnou fénixové. A celý prostor rozeznějí melodie tisíce let starých čínských houslí. To nejpozoruhodnější z prastaré čínské kultury přenese na jeviště Janáčkova divadla v Brně newyorský soubor Shen Yun Performing Arts, který na jižní Moravě vystoupí 6. a 7. května.

Jezero Palcacocha

Vědci v Teplicích představí své výzkumy ve vysokohorských a polárních oblastech

Teplice - Vysoké hory a polární oblasti jsou citlivé na globální oteplování, které má za následek odtávání ledovců a s ním spojené změny v chování hornin a svahů. Bádání v těchto regionech provádějí i členové České asociace geomorfologů. Zkoumají zde například sesuvy svahů, skalní laviny, nebezpečí povodní z ledovcových jezer, atd.

V Las Vegas začalo vozit turisty největší ruské kolo na světě.

V Las Vegas začalo vozit turisty největší ruské kolo na světě

První turisté měli v pondělí možnost spatřit panorama amerického letoviska Las Vegas z výšky 168 metrů díky obřímu kolu High Roller, které se zařadilo na první místo v seznamu největších ruských kol světa. Neobvyklý pohled na hlavní třídu The Strip, modravé nevadské nebe a horizont vysokých hor v pozadí je podle agentury AP "dechberoucí". Světové prvenství ale nové lasvegaské atrakci nejspíš dlouho nevydrží.

Madeira, perla Atlantiku

Diashow Madeira představuje květinový ráj v Atlantiku

Hradec Králové – Premiéru své nejnovější diashow Madeira – květinový ráj v Atlantiku uvede v pondělí 17. března  od 18 hodin ve velkém sále Adalbertina v Hradci Králové cestovatel a fotograf Martin Loew. Stalo se již hezkou tradicí, že hradecké publikum má možnost vidět novou Loewovu diashow vždy jako první z celé republiky.

Lanovka opět jezdí až na Sněžku - z prvního dne provozu

O lanovku na Sněžku je zájem, za týden vyvezla tisíce lidí

Trutnovsko - O novou lanovku na Sněžku, která právě před týdnem začala jezdit i na druhém úseku až na vrchol hory, je mezi turisty velký zájem. Za prvních sedm dní úplného provozu lanovka vyvezla několik tisíc lidí, dvakrát však její provoz na horním úseku omezil silný vítr. Řekl to dnes náčelník lanovky Jiří Martinec. První úsek lanovky do stanice na Růžové hoře jezdí od loňského 20. prosince. Lanovka je hlavní turistickou atrakcí Pece pod Sněžkou.

Lyžaři v Jeseníkách si mohli o víkendu nejen zalyžovat, ale také si zaplést – tedy přidat se k akci pletení šály pro děda Praděda.

OBRAZEM: Šála pro děda Praděda

Lyžaři v Jeseníkách si mohli o víkendu nejen zalyžovat, ale také si zaplést – tedy přidat se k akci pletení šály pro děda Praděda.

Ilustrační foto

V Sarajevu zakázali kvůli smogu jezdit autům bez katalyzátoru

Sarajevo - Úřady v bosenské metropoli, která se už několik týdnů potýká s nebývalým znečištěním ovzduší, přikročily tento týden k radikálnímu opatření. Jak informují tamní média, v Sarajevu byl zakázán provoz vozidel bez katalyzátoru.

Jan Kohout.

Přistání bylo hladké, řekl Kohout o nebezpečném letišti v Bhútánu

Thimphu – Český ministr zahraničí Jan Kohout dnes v rámci své pracovní cesty po jihovýchodní Asii přistával spolu s delegací na jednom z nejnebezpeč­nějších letišť světa, na letišti Paro v himálajském Bhútánu. Jak šéf diplomacie řekl, přistání bylo neobvyklé, protože letoun musel manévrovat mezi horami, vše ale proběhlo hladce.

Výstavní projekt představí na 13 umělců či uměleckých skupin.

Středeční odpoledne projasní Armaturka

Ústí nad Labem  - Objekt bývalé Armaturky, který je už roky sídlem Galerie Emila Filly, nabídne na středeční odpoledne 16.10. bohatý program nejen pro příznivce výtvarného umění!

Cestovatel Václav Špillar.

Vyhrajte vstupenky na velkoplošný pořad Špillarových

Jičín – Deník vám přináší soutěž o lístky na velkou panoramatickou show Lenky a Václava Špillarových s názvem Americká divočina. Koná se 14. října v 15.30 a 18.30 hodin v Masarykově divadle v Jičíně, a 16. října od 18.30 hodin v Domě kultury Koruna v Hořicích.

Aljaška – Pobřeží Pacifiku pohledem Leoše Šimánka.

Výlet po Aljašce se obejde bez pasů a zavazadel

Opava /POZVÁNKA/ - Milovníci cestování po exotických zemích se v pondělí 7. října mohou vypravit na Aljašku. K výletu ve člunu na pobřeží Pacifiku je v 19 hodin pozve v kině Mír cestovatel Leoš Šimánek.

Štafetu brněnského týmu na slavném Dolomitenmannovi opět rozbíhal Jiří Žák.

Běžec Žák dokončil Dolomitenmanna čtvrtý

Nové Město na Moravě - Již po šestadvacáté se do tyrolského městečka Lienz sjeli vyznavači adrenalinových sportů, aby změřili síly v populárním závodu štafet Dolomitenmannovi. Stejně jako každý rok se k našim jižním sousedům vydaly početné skupiny českých běžců, paraglidistů, kajakářů a bikerů.

Ještěd.

Lanovka na Ještěd slaví 80 let výstavou a levnějším jízdným

Liberec – Výstavu k 80. výročí zahájení provozu kabinové lanové dráhy na Ještěd připravuje Severočeské muzeum v Liberci. České dráhy jako majitel nejstarší dodnes fungující visuté lanovky v ČR navíc nabídnou turistům levnější jízdné a exkurze do strojovny.

Ilustrační foto

V Alpách zemřelo šest italských horolezců

Řím - Při dvou neštěstích v alpském pohoří Ortler na severu Itálie v neděli zahynulo dohromady šest italských horolezců. Obě neštěstí se podle agentury APA stala v rozmezí několika hodin a v bezprostřední blízkosti od sebe.